Mi az a proxyszerver?

Kulcs elvitelek

  • A proxyszerverek közvetítőként működnek Ön és az Ön által felkeresett webhelyek között, javítva az Ön adatainak védelmét.
  • A proxyszervereket használhatja az ország által korlátozott webhely-hozzáféréshez és a munkahelyi megfigyeléshez.
  • Ne feledje, hogy a proxy nem rejtheti el a böngészési előzményeket, nem védheti meg az internetszolgáltatóktól, és nem titkosíthatja az adatokat. A jobb adatvédelem érdekében használjon VPN-t.

Az emberek proxyszervereket használnak az interneten való böngészés során a magánéletük védelme érdekében. De mi is az a proxyszerver, és hogyan használják az emberek a weben való böngészéshez és magánéletük védelméhez?

Mi az a proxyszerver?

A proxyszerver közvetítőként működik Ön és a meglátogatni kívánt webhely között. Ahelyett, hogy közvetlenül felkeresné a webhelyet, utasítsa a proxyszervert, hogy csatlakozzon hozzá. A proxyszerver csatlakozik hozzá, lekéri az adatokat, majd visszaküldi Önnek.

Ez olyan, mintha egy futárt bérelne, hogy kézbesítse a leveleket valakinek. Ha nem szeretné, hogy a címzett megtudja, hogy a levél Öntől származik, átadhatja azt egy harmadik félnek, aki kézbesíti az Ön nevében. Így megkaphatja az üzenet elküldését, és nem kell aggódnia amiatt, hogy felfedje, ki vagy.

Mire használható a proxyszerver?

A proxyszerverek hasznosak, de miért használják őket az emberek?

  Telefonhívás rögzítése iPhone-on

Proxy szerver használata személyes szinten

A webhelyek az IP-címe alapján meg tudják állapítani, honnan csatlakozik. Ha egy webhely feketelistára tette országát, és megpróbál csatlakozni hozzá, akkor IP-címén keresztül azonosítja, hogy melyik országból csatlakozik, és megtagadja a hozzáférést.

A proxyszerverek kiváló lehetőséget jelentenek azok számára, akik országhatárokkal rendelkező webhelyeket szeretnének felkeresni, jellemzően a jogi megállapodások miatt. Például nézhet TV-műsorokat a BBC iPlayeren az Egyesült Királyságban található proxyszerver használatával, és azon keresztül csatlakozik az iPlayerhez.

Amikor az iPlayer ellenőrzi az Ön földrajzi helyét, a proxyszerver IP-címét látja az Ön sajátja helyett. Felismeri a proxyszervert egyesült királyságbeli forrásként, és lehetővé teszi a szerver számára, hogy hozzáférjen adataihoz. Ezeket az adatokat a rendszer átadja Önnek, lehetővé téve, hogy a Doctor Who-t nézze, bárhol is legyen.

Proxy szerver használata üzleti szinten

A proxyszerverek „köztes” jellegükből adódóan az internetre kimenő kapcsolatokat is képesek figyelni. Ennek eredményeként lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy nyomon kövessék az alkalmazottak hálózathasználatát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem használják vissza az internetet.

Amikor egy dolgozó meg akar látogatni egy webhelyet, átmegy a proxyszerveren, amely ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ha az alkalmazottról kiderül, hogy egy tiltólistán szereplő webhelyet böngészik, a proxyszerver átirányítja a felhasználót egy weboldalra, tájékoztatva a felhasználót, hogy nem fér hozzá.

Amit a proxyszerverek nem tudnak megtenni

Kép jóváírása: Pixabay

A proxyszerverek hasznosak, de nem jelentenek minden igényt kielégítő megoldást. Vannak olyan dolgok, amelyeket a proxyszerverek nem tudnak megtenni, amelyeket szem előtt kell tartania.

A proxyszerverek nem tudják elrejteni a böngészési előzményeket

A proxyszerverek csak az Ön által használt kapcsolatot befolyásolják; ezért nem változtat semmit a számítógépén vagy a böngészőjén. Míg a proxyszerverek nagyszerűen elrejtik személyazonosságát a webhelyek elől, nem rejtik el a böngészési előzményeket a böngészőben.

  Hogyan készítsünk számkitaláló játékot Pythonban?

Minden meglátogatott webhely továbbra is bejelentkezik böngészési előzményeibe, ezért feltétlenül használja böngészője privát böngészési funkcióját, ha titkos ajándékvásárlást szeretne végezni.

A proxyszerverek nem tudják megvédeni adatait az internetszolgáltatótól

A VPN-szolgáltatásokkal ellentétben a proxyszerver nem rejti el böngészési szokásait az internetszolgáltató (ISP) elől. Bár a meglátogatott webhelyek nem fogják tudni azonosítani Önt, adatainak át kell menniük az internetszolgáltatón, hogy elérjék a proxyszervert. Ennek eredményeként a proxyszerverek rossz választás, ha magánéletet szeretne egy kíváncsi internetszolgáltatótól.

Ha ezt szeretné megtenni, jobb, ha VPN-t használ. A VPN-ek „alagutat” hoznak létre Ön és a VPN szerverei között, amely megakadályozza, hogy az internetszolgáltató lessen az adataira. Arra is kiváló, hogy általában megvédje kapcsolatait a kémkedéstől. Például, ha nem biztonságos Wi-Fi-kapcsolatot használ, és nem akarja, hogy az emberek belelássanak abba, amit csinál.

A proxyszerverek nem tudják titkosítani a küldött és fogadott adatokat

Mivel semmi sem változik a számítógép és a proxyszerver között, így a proxyszervernek küldött összes adat nem megy át semmilyen extra titkosításon, ellentétben a VPN-ekkel. Ezért a proxyszerverek nem jelentenek megoldást az adatok védelmére a nem biztonságos kapcsolatok miatti kíváncsiskodó szemektől.

Tekintse meg a proxyk és VPN-ek összehasonlítását a különbségekért.

Sajnos a nyilvános proxyszerver használata kockázatokkal jár. Ezek a kockázatok érinthetik az Ön személyes adatait vagy számítógépe biztonságát.

Az előbbiek esetében gondolja vissza, amikor a proxyszerverek üzleti felhasználásáról beszéltünk. Említettük, hogy a szerver tulajdonosa figyelheti a kapcsolatokat és a szerveren áthaladó adatokat. Hasonlóképpen, egy nyilvános proxyszerver tulajdonosa láthatja a kapcsolati adatokat, ami adatvédelmi kockázatot jelenthet.

  Hogyan kell játszani a Dead Space-t Linuxon

Ezenkívül az ingyenes proxyszerverekhez sok reklámra van szükség ahhoz, hogy a dolgok menjenek. Az ingyenes proxyszerver-szolgáltatók általában nem akarnak kárt okozni felhasználóiknak, de egyes hirdetők rosszindulatú programokhoz vezetnek, ez a trükk „rosszindulatú hirdetésként” ismert. Ha az ingyenes proxyszerver-szolgáltató nem szűri megfelelően a hirdetéseit, előfordulhat, hogy valami csúnya dolgot kaphat az általuk megjelenített hirdetésektől.

Ennek megelőzésére a legjobb módja egy privát proxy szolgáltatás használata, vagy saját online proxyszerver létrehozása. A beállítást követően böngészhet az interneten anélkül, hogy félne a kémkedéstől vagy a rossz reklámoktól.

Szerencsére a proxyszerver beállítása és használata legális mindaddig, amíg Kínán, Iránon, Észak-Koreán és más korlátozó országokon kívül tartózkodik.

Hol találhatok proxyszervert?

Most már tudja a proxyszervereket, hol találhat néhány jó proxyszervert, amelyet használni szeretne? Ahogy az várható volt, rengeteg proxyszerver-webhely található, de itt van az öt legjobb proxyszerver-webhely, amelyet azonnal elkezdhet használni:

  • KProxy: Ingyenes, felhasználóbarát proxywebhely, amely nem igényel telepítést, fizetős csomaggal a hirdetések eltávolítása és a szolgáltatás javítása érdekében.
  • Kicsoda.Net: Web proxy- és VPN-szolgáltatást kínál, amelyhez eszközöket kell letölteni az IP- és DNS-módosításokhoz, a teljes funkcionalitáshoz pedig fizetős előfizetés áll rendelkezésre.
  • HMA: Korábban népszerű ingyenes proxy, most VPN-t is kínál, az adatvédelem javítására összpontosítva, webproxy-bővítményt és 30 napos pénz-visszatérítési garanciát kínál VPN-jére.
  • Zyte: Intelligens proxy és webkaparó megoldás vállalkozások számára, API-integrációt igényel, és havi 29 USD-tól induló csomagokat kínál.
  • GeoSurf: Több mint 3,5 millió lakossági IP-címet biztosít a vállalkozások számára a földrajzi korlátozások megkerüléséhez, havi 300 dollártól kezdődően.
  • Bár nem jelentenek tökéletes megoldást minden adatvédelmi problémájára, a proxyszerverek nagyszerű segítséget jelenthetnek egyszerű feladatok elvégzéséhez. Vannak még ingyenes szerverek is, amelyeket használhat; azonban óvatosan kell eljárnia, és gondoskodnia kell arról, hogy ne csatlakozzon rosszindulatúhoz.