Mi az a PESTEL-elemzés? Meghatározás és sablonok

Az üzleti stratégiák kidolgozásában és a kockázatbecslések elvégzésében a PESTEL elemzés jelentős szerepet játszik.

Ez az átfogó keretrendszer a szervezet működését és döntéshozatalát befolyásoló különféle külső tényezők vizsgálatának eszközeként funkcionál. Ennek az elemzésnek az eredménye lehet más keretrendszerben, például a SWOT-elemzésben.

Olvasson tovább, mert ebben a cikkben megvilágítjuk a PESTEL elemzését és előnyeit. Ezenkívül megtanulja, hogyan kell elvégezni ezt az elemzést, és megtanulja azokat a platformokat, ahol PESTEL sablonok állnak rendelkezésre.

Mi az a PESTEL elemzés?

A PESTEL elemzés a különböző szektorok azon tényezőinek elemzését jelenti, amelyek közvetlen vagy hosszan tartó hatással lehetnek a szervezetre. A PESTEL politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, környezeti és jogi tényezőket foglal magában. Ez alapvetően az elsősorban környezeti szkennelésre használt PEST modell kiterjesztett változata.

Ez a keretrendszer egy stratégiai tervezési vagy kockázatkezelési folyamat része. Az elemzés révén a szervezetek áttekintést kaphatnak a működésüket befolyásoló külső tényezőkről, és ezek alapján stratégiákat alkothatnak.

A PESTEL elemzés elemei

Politikai tényezők

Ezek a tényezők magukban foglalják a kormány intézkedéseit és az üzleti területre vonatkozó politikákat. Néhány gyakori politikai tényező a társasági adózás, a trösztellenes politika, a fiskális politika és a szabadkereskedelmi viták. A cégek akár meg is várhatják a választási eredményeket, hátha a hatalomra kerülő párt kedvez a vállalkozásuknak.

Gazdasági tényezők

A gazdasági tényezők a gazdasági környezetre és a szervezetek számára kulcsfontosságú változókra utalnak. Ezek a tényezők rávilágíthatnak a gazdasági helyzetre, trendekre és a piac hatásaira.

  Védje meg online adatvédelmét a Swiss ProtonVPN segítségével [Hands-On Testing and Review]

A gazdasági növekedést, az inflációs rátákat, a deflációs rátákat, a kamatlábakat, az árfolyamokat, a munkanélküliségi rátákat, a jövedelemszinteket és a monetáris politikát általában gazdasági tényezőnek tekintik.

Társadalmi tényezők

A PESTEL elemzésében a társadalmi tényezők azok a társadalmi és kulturális tényezők, amelyek befolyásolhatják a vállalkozásokat és szervezeteket. Ezek a tényezők olyan tényezőket foglalnak magukban, mint a demográfiai trendek, a szociokulturális normák, a fogyasztói magatartás, a wellness-trend és az etikai megfontolások, amelyek befolyásolhatják a fogyasztói magatartást és a piaci trendeket.

Technológiai tényezők

A PESTEL elemzés másik eleme a technológiai tényezők, amelyek segítik a vállalkozásokat innovációs lehetőségeik és technológiai zavarok esélyeinek feltárásában. Ezek azonosítása után a vállalatok készen állnak a digitális átalakulásra, és előnyhöz juthatnak a versenytársakkal szemben.

A kutatás és fejlesztés, az automatizálás és a folyamatok hatékonysága, az internetkapcsolat, a technológiai infrastruktúra, a technológiai innováció és zavarok, valamint a szerzői jogvédelem néhány fontos technológiai elem.

Környezeti tényezők

Jelenleg ezek olyan ésszerű tényezőkké váltak, amelyeket az üzleti közösségnek figyelembe kell vennie. Azokra az ökológiai és környezeti szempontokra utal, amelyek hatással lehetnek az iparra vagy a piacra.

A vállalkozások általános környezeti tényezői közé tartoznak a természeti erőforrások és a szűkösség, az éghajlatváltozás, a környezetvédelmi előírások, a felhasználók környezettudatossága, a szénlábnyom, a környezeti katasztrófák esélye és a biológiai sokféleség.

A jogi tényezők a teljes jogi keretet jelentik, beleértve a vállalkozásokat és szervezeteket érintő törvényeket és rendeleteket is. Ezek tükrözik a vállalat jogi környezetét, amely hatással lehet a működésére és stratégiájára.

A szellemi tulajdonjogok, a munkaügyi törvények, a fogyasztóvédelmi törvények, az adatvédelmi előírások, a trösztellenes törvények és az engedélyezési követelmények néhány fontos jogi tényező.

Mikor kell használni a PESTEL elemzést?

Vállalkozás elindítása és bővítése

Mielőtt úgy dönt, hogy elindít egy vállalkozást, le kell futtatnia a PESTEL elemzést. Az üzletindítás nagy döntés, és senki sem akar társadalmi-politikai vagy jogi nehézségekkel szembesülni.

Az elemzés segítségével megértheti azokat a problémákat, amelyek egy új helyzetben érinthetik szervezetét. Ezért a piacbővítés során is meg kell tenni.

  Border Gradient hozzáadása a CSS-hez [+3 Tools]

Problémákkal való szembenézés

Ha vállalkozása bármilyen problémával szembesül, meg kell tanulnia a mögöttes valós és valószínű okokat. Ebben az esetben is segíthet a PESTEL elemzés. Meg tudja határozni azokat a külső tényezőket, amelyek a problémákat okozhatják.

Hosszú távú tervezés

Ez az elemzés a hosszú távú tervezést is segíti azáltal, hogy előrejelzéseket ad a szervezet jövőjét befolyásoló külső tényezőkről. Hasznos megtalálni a jövőbeli trendeket, az iparági változásokat és a lehetséges zavarokat, így a vállalatok tervezhetnek.

Kockázatértékelés

Egy másik forgatókönyv, amikor a PESTEL elemzés kulcsfontosságú, a kockázatértékelés és -kezelés során. Azonosíthatja azokat a kockázatokat, amelyek politikai, gazdasági, társadalmi, technológiai, környezeti és jogi tényezőkből származhatnak, és proaktívan léphet fel azok mérséklése érdekében.

Döntéshozatal

Amikor a vállalatok stratégiai tervezést végeznek, el kell végezniük ezt az elemzést. Ez nemcsak a külső környezet alapos megértését teszi lehetővé, hanem lehetővé teszi számukra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a jelenlegi piac lehetőségeiről és kihívásairól.

A PESTEL-elemzés használatának előnyei

  • Az összes olyan tényező azonosítása, amely befolyásolhatja és befolyásolhatja az üzleti működést, a gazdasági növekedést, a piaci trendeket, a fogyasztói magatartást, az éghajlatváltozást, az iparág-specifikus szabályozásokat és még sok mást
  • Szervezetek segítése a kockázatértékelésben és -kezelésben a változó külső feltételekhez való alkalmazkodással.
  • Az iparági trendek és dinamikák megértése a piacelemzéshez.
  • A földrajzi terjeszkedés lehetséges lehetőségeinek azonosítása és értékelése
  • Lehetőségek, veszélyek és potenciális kihívások kiemelése a stratégiai kezdeményezések és üzleti stratégiák számára
  • Alapot biztosít az előrejelzésekhez és a forgatókönyv-tervezéshez bármilyen kedvezőtlen forgatókönyv esetén
  • Az érintettek jobb menedzselésének elősegítése az összes érintett érdekeit figyelembe véve
  • A külső tényezők időbeli változásának nyomon követése, hogy a vállalatok felkészülhessenek a stratégiai kiigazításokra
  • A versenytársakkal szembeni versenyelőnyök azonosítása külső tényezőelemzés segítségével

Hogyan kell elvégezni a PESTEL elemzést

Végezze el az alapmunkát

Az elemzést a szükséges alapmunkával kell kezdeni. Ez biztosítja a PESTEL elemzés pontosságát, minőségét és fókuszát. Világos elképzeléssel kell rendelkeznie az elemzés céljáról, az érintett személyekről, az információkeresés módszereiről és a fontos dátumokról.

  10 legjobb párásító a hálószobákhoz

Gyűjtsd össze a szükséges információkat

Itt az ideje, hogy adatokat és információkat gyűjtsünk a PESTEL-tényezők mindegyikéről. Győződjön meg arról, hogy alaposan ismeri az egyes tényezőket, és használjon megbízható forrásokat, például kormányzati jelentéseket, piackutatást és iparági kiadványokat.

Adjon hozzá adatokat egy PESTEL diagramhoz

A nyers adatgyűjtés után a főbb pontokat egy PESTEL diagramba kell felvenni. Ne felejtse el a PESTEL elemzési diagramot. A tényezőket megfelelően kategorizálja úgy, hogy a csapattársak könnyen megértsék.

Értékelje az eredményeket

Használja a diagramban szereplő adatokat a makrokörnyezeti tényezők értelmezéséhez. Mivel a különböző tényezők eltérő hatást gyakorolnak a szervezetére, a stratégiai kezdeményezések prioritásainak meghatározásához fel kell mérnie az előfordulás valószínűségét is.

Cselekvési terv kidolgozása

A PESTEL diagramból generált betekintések felhasználhatók a kockázatok és lehetőségek kezelésére vonatkozó cselekvési terv elkészítéséhez. Ez a döntő lépés segíthet a szervezetnek sikeresen átugrani a lehetséges üzleti fenyegetéseket.

Figyelje a külső jeleket

A különböző szektorok folyamatosan fejlődő globális dinamikájához nem elegendő a pontos PESTEL elemzés. Megérkezhetnek a bomlasztó technológiák, és elmozdulhatnak a piaci trendek. Ezért rendszeresen figyelemmel kell kísérnie az alapvető részeket, és ennek megfelelően módosítania kell stratégiáit.

Minta PESTEL elemzési sablonok

#1. Lucidspark

A Lucidsparkon kapsz egy sablont a PESTEL keretrendszerhez. Használatával elemezheti azokat a külső tényezőket, amelyek hatással lehetnek szervezetére. A sablon PDF, SVG, PNG és JPEG formátumban exportálható.

#2. Teremtően

A Creately egy PESTEL sablont is kínál, amely könnyen szerkeszthető a platform online diagramszerkesztő eszközével. Utólagos szerkesztés, PDF-be konvertálható nyomtatáshoz, vagy exportálható PNG, SVG és JPEG formátumokba, hogy Word, Excel és PPT fájlokban használható legyen.

#3. EDIT.org

Az EDIT.org ingyenes PESTEL-sablonok nagy gyűjteményével rendelkezik. Könnyedén szerkesztheti a sablonokat, hozzáadhatja elemzését a mezőkhöz, majd kinyomtathatja azokat papírra, hogy megosszák az értekezleten. A vállalatok választhatnak a márkaterveiknek megfelelő sablont, vagy egyéni eszközökkel szerkeszthetik a sablont.

Becsomagolás

A PESTEL elemzéssel a vállalkozások azonosíthatják azokat a tényezőket, amelyek hatással lehetnek piacuk és üzletáguk bővülésére. Az elemzés végrehajtása során ne feledje, hogy az azonosított problémákat megfelelően kell kezelni.

Most, hogy tudja, hogyan kell PESTEL elemzést végezni, elvégezheti vállalkozása vagy szervezete számára. Használhatja az említett erőforrás-platform sablonjait is, hogy megkönnyítse a munkát.

Olvassa el a conjoint elemzés használatának módját is.