Mi az a NAS-meghajtó, és hogyan kell beállítani?

Kulcs elvitelek

  • A NAS-meghajtók speciális merevlemezek, amelyeket hálózati tárolórendszerekhez terveztek. Folyamatos, a hét minden napján, 24 órában történő működésre tervezték, és egyszerre több felhasználó is hozzáférhet az adatokhoz.
  • NAS-meghajtó vásárlásakor vegye figyelembe a meghajtó típusát (kifejezetten NAS-rendszerekhez tervezték), a kapacitást (a jelenlegi és jövőbeni tárolási igények alapján) és a sebességet/teljesítményt (fordulatszámban és gyorsítótár méretben mérve).
  • A megbízhatóságot, a tartósságot, a kompatibilitást, a zaj/energiafogyasztást, a terabájtonkénti árat és a RAID-támogatást is figyelembe kell venni a NAS-meghajtó kiválasztásakor. Előfordulhat, hogy a szokásos asztali meghajtókon nincs meg a NAS-használathoz szükséges firmware és hangolás.

Új NAS építése? Frissíti a meglévőt? Ezután tudnia kell a NAS-meghajtókról és azok számos konfigurációjáról, opcióiról és specifikációiról.

Mi az a NAS-meghajtó?

A Network Attached Storage (NAS) meghajtó egy speciális merevlemez, amelyet kifejezetten hálózati tárolórendszerekhez terveztek.

A szabványos asztali merevlemezektől eltérően a NAS-meghajtókat úgy tervezték, hogy a NAS-rendszerek egyedi környezetében működjenek, amelyek jellemzően folyamatos, a hét minden napján, napi 24 órában, több felhasználóval egyidejűleg férnek hozzá az adatokhoz.

Ezenkívül a NAS-meghajtók jellemzően fokozott megbízhatósággal és tartóssággal rendelkeznek, és úgy készültek, hogy ellenálljanak az állandó használat megterhelésének. Gyakran olyan technológiával készülnek, amely csökkenti a vibrációt, ami kulcsfontosságú a többrekeszes NAS-egységeknél, és a firmware-t a hálózati tárolóhasználatra optimalizálták, javítva a teljesítményt és a NAS-eszközökkel való kompatibilitást. A NAS-meghajtókat úgy tervezték, hogy képesek legyenek kezelni a szorosan zárt NAS-házakban előforduló nagyobb hőteljesítményt is.

A legtöbb NAS-meghajtó ideális otthoni és üzleti alkalmazásokhoz, bár egyes vállalati szintű NAS-meghajtók további adattárolási, megosztási és biztonsági mentési támogatással is rendelkeznek.

Tehát mire kell figyelni NAS-meghajtó vásárlásakor?

1. Meghajtó típusa

A NAS meghajtóinak kiválasztásakor kulcsfontosságú, hogy a szabványos asztali merevlemezek helyett NAS-specifikus meghajtókat válasszunk. A NAS-meghajtókat, mint például a WD Red, a Seagate IronWolf vagy a Synology HAT5300, a NAS-rendszerek egyedi igényeihez tervezték. Ezek a meghajtók általában olyan technológiával rendelkeznek, amely csökkenti a vibrációt, ami problémát jelenthet a többrekeszes NAS-egységeknél. Ezenkívül a NAS-meghajtókat folyamatos működésre tervezték, és a hét minden napján, 24 órában tesztelték őket, így megbízhatóbbak a hálózati tároláshoz. NAS-használatra optimalizált firmware-rel is rendelkeznek, amely javíthatja a teljesítményt és a NAS-rendszerekkel való kompatibilitást.

  Rögzítsen egy képernyőfelvételt, és mentse MP4, AVI, OGG, WebM vagy GIF formátumban

2. Kapacitás

A kép forrása: Victor Maschek/Shutterstock

A meghajtó típusa mellett a meghajtó tárolókapacitása az elsődleges szempont a NAS beállításakor. A szükséges kapacitás az aktuális adattárolási igényektől és a várható jövőbeni igényektől függ. A NAS-meghajtók különböző méretekben állnak rendelkezésre, néhány terabájttól (TB) meghajtónként 16 TB-ig vagy még több, mint például a Seagate Exos X16. Gyakran költséghatékonyabb nagyobb meghajtókat vásárolni, mint amennyire kezdetben szükség lenne, hogy a meglévő meghajtók cseréje nélkül is lehetővé váljon a jövőbeni bővítés.

Fontos azonban figyelembe venni azt is, hogy a nagyobb meghajtók újraépítése tovább tarthat RAID-konfigurációkban (de vegye figyelembe, hogy ez többnyire lineáris léptékről van szó – több adat és több kapacitás egyenlő hosszabb újraépítési idővel). A megfelelő kapacitás kiválasztásához kulcsfontosságú, hogy egyensúlyban tartsa jelenlegi igényeit a jövőbeli bővítéssel, miközben figyelembe veszi a költségvetési korlátokat.

3. Sebesség és teljesítmény

A NAS-meghajtók sebességét általában RPM-ben (fordulat per perc) mérik, a gyakori sebesség 5400 és 7200 fordulat / perc. A nagyobb fordulatszámú meghajtók, mint például a 7200 RPM WD Black sorozat, gyorsabb adathozzáférést biztosítanak, ami előnyös a nagy adatátvitelt igénylő alkalmazások számára. A magasabb fordulatszám azonban fokozott hőt és zajt is okozhat, ami a NAS helyétől függően megfontolandó lehet.

Ezenkívül a meghajtó gyorsítótárának mérete befolyásolhatja a teljesítményt. A nagyobb gyorsítótár, mint például az egyes csúcskategóriás NAS-meghajtókban található 256 MB, gyorsabb hozzáférést tesz lehetővé a gyakran használt adatokhoz. A sebesség más tényezőkkel, például zajjal és hővel való egyensúlyozása elengedhetetlen az optimális NAS-teljesítményhez.

4. Megbízhatóság és tartósság

A megbízhatóság a legfontosabb a NAS-meghajtók számára, mivel gyakran tárolnak kritikus adatokat. Keressen alacsony éves hibaarányú (AFR) és erős terhelési/ürítési ciklusú meghajtókat. A gyártók általában megbízhatósági besorolást adnak meg, például MTBF-et (Mean Time Between Failures).

Az olyan meghajtók, mint a Seagate IronWolf Pro vagy a WD Red Pro magas MTBF besorolást kínálnak, ami hosszabb várható élettartamot jelez. Ezek a meghajtók gyakran tartalmaznak olyan funkciókat, mint a megnövelt rezgéstűrés, és úgy készültek, hogy ellenálljanak a napi 24 órában járó igénybevételnek. A jó múlttal és (gyakran 3-5 év) garanciával rendelkező meghajtó választása nyugalmat biztosíthat, miközben érdemes elolvasni a véleményeket és a gyártó megbízhatósági történetét is.

  Spotify QR-kódok megosztása és beolvasása számokhoz és rádióállomásokhoz

5. Kompatibilitás

Kép jóváírása: Lost_in_the_Midwest/Shutterstock

Nyilvánvalóan hangzik, de elengedhetetlen, hogy a NAS-meghajtók kompatibilisek legyenek a NAS-eszközzel. A NAS-gyártók, például a Synology, a QNAP vagy a Netgear listákat kínálnak a kompatibilis meghajtókról, és ezek a listák rendszeresen frissülnek, és olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a maximális támogatott meghajtóméret, a szükséges meghajtófunkciók és a firmware-kompatibilitás.

Fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizze a NAS-meghajtó kompatibilitását, mivel a nem kompatibilis meghajtók gyenge teljesítményhez és adatvesztéshez vezethetnek. Egyes NAS-rendszereknek lehetnek fizikai korlátai is, például csak a 2,5 hüvelykes meghajtókat támogatják, vagy a maximális magassági távolsággal rendelkeznek, amelyeket figyelembe kell venni a meghajtó kiválasztásakor. Ha a semmiből épít NAS-t régebbi hardverösszetevőkből, a kompatibilitás kevésbé okoz gondot, de vásárlás előtt még mindig érdemes ellenőrizni.

6. Zaj és energiafogyasztás

Valószínűleg a nap 24 órájában üzemben fogja tartani a NAS-t, így a meghajtók zaja és energiafogyasztása fontos szempont. A magasabb fordulatszámú meghajtók, bár gyorsabbak, zajosabbak és több energiát fogyaszthatnak.

Otthoni környezetben, ahol a NAS esetleg nappaliban vagy irodában található, a csendesebb, alacsonyabb fordulatszámú meghajtók előnyösebbek lehetnek, mint a WD Red sorozat egyes modelljei. A kompromisszum általában a teljesítmény enyhe csökkenése. Az energiafogyasztás az energiaköltségek és a környezeti hatások szempontjából is kulcsfontosságú tényező. Az energiahatékony meghajtók kevesebb energiát fogyasztanak, ami jelentős megtakarítást eredményez az idő múlásával, különösen nagyobb NAS-beállítások esetén. A termékleírások általában felsorolják az energiafogyasztási adatokat, amelyek összehasonlításra használhatók.

7. Terabájtonkénti ár

A NAS-meghajtók költsége jelentősen eltérhet, ezért vásárláskor fontos figyelembe venni a terabyte-onkénti (TB) árat. A nagyobb kapacitású meghajtók gyakran alacsonyabb TB-költséget kínálnak, de a kezdeti befektetés magasabb.

Például egy 10 TB-os meghajtó TB-onkénti költsége alacsonyabb lehet, mint egy 4 TB-os meghajtóé, de az összár magasabb. Kulcsfontosságú a költségvetési korlátok és a tárolási igények közötti egyensúly megteremtése. Az akciós ajánlatok és a tömeges vásárlási kedvezmények szintén befolyásolhatják a TB árat. Ezen túlmenően, bár a NAS-specifikus meghajtók általában drágábbak, mint a hagyományos asztali meghajtók, továbbfejlesztett funkcióik és megbízhatóságuk gyakran indokolja a többletköltséget, különösen NAS-ban, ahol az adatok integritása kulcsfontosságú.

  10 szuperhősön alapuló játék, amelyet most megvásárolhatsz

8. Redundancia és RAID támogatás

Ha RAID-konfigurációt kíván használni a fokozott adatvédelem és redundancia érdekében, akkor meg kell győződnie arról, hogy a kiválasztott meghajtók megfelelnek a tervezett RAID-szintnek.

Egyes NAS-meghajtók, például a Seagate IronWolf és a WD Red sorozat, kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy optimálisan RAID környezetben működjenek. Ezek a meghajtók képesek kezelni a RAID-beállításokhoz kapcsolódó megnövekedett vibrációt és munkaterhelést. A RAID szint megválasztása (pl. RAID 1, RAID 5, RAID 6) szintén befolyásolja a szükséges meghajtók számát és típusát.

A RAID 1 például azonos méretű meghajtókat igényel a tükrözéshez, míg a RAID 5 és RAID 6 legalább három, illetve négy meghajtót igényel, és nagyobb tárolási hatékonyságot kínál. Fontos egyensúlyba hozni az adatvédelem kívánt szintjét a rendelkezésre álló költségvetési és kapacitásigényekkel.

5 NAS-meghajtójavaslat

Olvasott arról, hogy mit kell keresni, ezért egészítsük ki néhány NAS-meghajtójavaslattal.

Meghajtó modell

Kapacitások (TB)

MTBF (óra)

FORDULAT

Gyorsítótár (MB)

Tartós írás (MB/s)

Seagate IronWolf

1-12

1 millió

5.400 – 7.200

64-256

180-210

Seagate IronWolf Pro

4-18

1.2 millió

7200

256

220-260

Western Digital Red

2-6

1 millió

5400

256

180

Toshiba N300

4-16

1-1,2 millió

7200

128–512

204-274

Synology HAT5300

4-16

1-1,2 millió

7200

128–512

204-274

Ezen NAS-meghajtók mindegyike nagyszerű lehetőség, és bármelyik NAS-konfigurációhoz megtalálhatja a meghajtó tárhelyméretét.

Védje adatait megfelelő NAS-meghajtóval

A NAS-meghajtó kiválasztása kissé elsöprőnek tűnhet; számos lehetőség van. El kell fogadnia a szükséges adatmennyiséget, számolnia kell a redundanciával stb. Ennek azonban nem kell elsöprőnek lennie, és vannak egyértelmű lépések, amelyek segítségével kiválaszthatja a megfelelő meghajtókat a NAS-beállításokhoz.

Ne felejtse el óvatosan használni a szokásos asztali meghajtót a NAS konfigurációjában. A legtöbb hagyományos asztali meghajtó nem rendelkezik ugyanazzal a firmware-rel vagy hangolási szinttel, mint a NAS-meghajtó, és ez adatvesztéshez vezethet.