Mi az a memóriaszivárgás és hogyan történik?

Kulcs elvitelek

 • Memóriaszivárgás akkor fordul elő, ha egy alkalmazás nem tudja visszaadni a lefoglalt memóriát, ami fokozatosan több memóriát fogyaszt, és a rendszer összeomlását okozhatja.
 • A memóriaszivárgás észleléséhez figyeli a rendszer RAM-használatát, és azonosít minden olyan alkalmazást vagy folyamatot, amely folyamatosan több memóriát fogyaszt.
 • A memóriaszivárgási hibák kijavításának és az ellenük való védekezésnek az egyik legjobb módja az operációs rendszer, valamint a használt alkalmazások és programok naprakészen tartása.

Nem számít, milyen gyors, fényes vagy naprakész a számítógép, az olyan problémák, mint a memóriaszivárgás, továbbra is érinthetik Önt.

De mi is pontosan a memóriakapcsolat, és hogyan történik?

Mi az a memóriaszivárgás?

A számítógép memóriája, más néven véletlen elérésű memória (RAM), ideiglenesen tárolja a számítógépén futó operációs rendszerrel, programokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos információkat. A RAM-ot azért használják, mert gyors – még az SSD-nél is gyorsabb –, és hasznos a gyakran használt adatok tárolására.

Az alkalmazások szükség szerint használják a memóriát, és tárolják a műveletekkel kapcsolatos információkat, a következő műveletet, a gyakran kért adatokat stb. Ha egy alkalmazás leállítja a lefoglalt memória használatát, az azt jelenti, hogy a memória már szabad. Ha azonban a program a lefoglalt memória visszaadása nélkül fut tovább, fokozatosan egyre több szabad memóriát fogyaszt el anélkül, hogy visszaadná azt, ami végül a rendszer összeomlását okozza.

Memóriaszivárgás észlelése

Amikor a rendszerben memóriahiány lép fel, valószínűleg egy figyelmeztető üzenet jelenik meg a képernyőn: „A számítógépnek kevés a memóriája”. Ez az üzenet minden nagyobb operációs rendszerben hasonló, és ha látja, valószínűleg észreveszi, hogy a teljesítménye romlik, és a rendszer hibásan működik.

  A PIN-emlékeztető letiltása a Signal alkalmazásban Androidon és iPhone-on

A memóriaszivárgás ellenőrzésének legegyszerűbb módja a rendszer RAM-használatának megtekintése. Ha azt látja, hogy egy alkalmazás vagy folyamat folyamatosan egyre több memóriát használ fel, az biztos jele annak, hogy probléma van, ami memóriaszivárgás lehet. Például az alábbi képen a Google Chrome nagy mennyiségű memóriát használ, de öt Chrome-ablakom van nyitva, körülbelül 20 nyitott lappal és 32 GB RAM-mal. Tehát bár ez a szám magas, valójában ez nem probléma. Ha megnézem a folyamatlistát, és azt találom, hogy a Spotify hasonló mennyiségű RAM-ot használ, az problémát és lehetséges memóriaszivárgást jelezne.

A RAM-használat ellenőrzése Windows rendszeren

 • Kattintson a jobb gombbal a tálcára, és válassza a Feladatkezelő lehetőséget.
 • A Folyamatok lapon rendezze a Memória oszlopot úgy, hogy a legnagyobb értékek felül legyenek.
 • Mérje fel, hogy a felül lévő alkalmazások megfelelő mennyiségű memóriát használnak-e.
 • Egy folyamat bezárásához kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Feladat befejezése lehetőséget.

  A RAM-használat ellenőrzése macOS rendszeren

 • Menjen az Alkalmazások > Segédprogramok menüpontra, majd nyissa meg az Activity Monitort.
 • Válassza a Memória fület az Activity Monitor ablak tetején.
 • Rendezze a Memória oszlopot úgy, hogy a legnagyobb értékek felül legyenek.
 • Most válassza ki a leállítani kívánt alkalmazást vagy folyamatot, majd kattintson a Leállítás gombra.
 • A macOS ezután két lehetőséget kínál: Kilépés vagy Kényszerített kilépés. Ez utóbbi azonnal megkísérli leállítani a folyamatot és eltávolítani a nem mentett adatokat.

  Hogyan ellenőrizheti a RAM-használatot Linuxon a System Monitor segítségével

  Mivel a System Monitornak különböző verziói léteznek minden Linux asztali környezethez, a követendő lépések eltérőek lehetnek. Általában be kell írnia a rendszerfigyelőt a start menübe, a start menü megfelelőjét vagy a rendszerkereső eszközt, és kiválasztja a legjobb egyezést.

    A katasztrófa utáni helyreállítás terminológiáinak megértése – RTO, RPO, Failover, BCP és még sok más

  Miután megnyílik a Rendszerfigyelő, rendezze a Memória lapot vagy oszlopot úgy, hogy a legnagyobb értékek felül legyenek, és állapítsa meg, hogy valamelyik alkalmazás vagy folyamat nem használ-e túl sok memóriát. Vannak Linux-parancsok is a rendszer állapotának ellenőrzésére, amelyek megmutatják a RAM-használatot.

  Az emlékezetkitörések következményei

  A memóriaszivárgás következményei és problémái a kliens- vagy szerveralkalmazások használatától függenek.

  Ügyfélalkalmazások (asztali számítógépek és mobiltelefonok)

  Ezeknél a memóriaszivárgás következményei nem túl súlyosak, mivel az alkalmazás leállításakor a lefoglalt memória felszabadul. Tehát nincs rendszerinstabilitás. A túlzott memóriahasználattal kapcsolatos problémák a következők lehetnek:

  • A rendszer lassulni kezdhet.
  • Előfordulhat, hogy a számítógépén lévő alkalmazások hirtelen bezárulnak.
  • A számítógép memóriáját lefoglaló alkalmazáskód összeomolhat és hibákat okozhat.

  Súlyosabb esetekben azonban egy memóriaszivárgás lehetőséget teremthet kódbefecskendezési támadásokra, amelyek adatvesztéshez és egyéb biztonsági problémákhoz vezethetnek.

  Szerver alkalmazások

  A memóriaszivárgás probléma ebben az esetben súlyosbodik, mivel a szerverek jellemzően sokáig futnak újraindítás nélkül. A problémák itt ugyanazok, mint az asztali alkalmazások esetében. A memóriát napok, hetek és hónapok alatt fogyasztják, és a szerver teljesítménye csökken. Kezdenek megjelenni a hibák, ami miatt a szerver végül leáll.

  Az ügyfélalkalmazásokhoz hasonlóan egy régóta fennálló memóriaszivárgás lehetőséget teremthet a támadóknak arra, hogy kihasználjanak egy kódbefecskendezési támadást, ami veszélyezteti az adatokat.

  Hogyan lehet megelőzni a memóriaszivárgást

  Ami a kódolást illeti, a legtöbb programozási nyelv rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek segítik a fejlesztőket az automatikus memóriakezelésben, ilyen például a szemétgyűjtő, amely segít felszabadítani a nem használt memóriát. Különféle típusú szemétgyűjtők léteznek, és az alkalmazás szemétgyűjtőjének működésének megértése fontos lépés a memóriaszivárgás megelőzésében.

  Egy másik módszer a memóriaszivárgás megelőzésére, ha olyan kódot írunk, amely megsemmisíti a szükségtelen erőforrásokat. Konkrét kódot kell írnia, amely jelzi az alkalmazásnak, hogy az erőforrás munkája befejeződött, és nincs további memóriahasználat. A memóriaszivárgás elkerülése érdekében győződjön meg arról, hogy a hurkok teljesen végrehajtásra kerülnek.

    A Zoom-hívás hibáinak elhárítása

  Ha azonban nem kódol, és csak memóriaszivárgást tapasztal otthoni számítógépén, a rendszer újraindítása kijavítja a memóriaszivárgást, és potenciálisan megakadályozza annak újbóli előfordulását, ha ez egy ideiglenes hiba. Ezenkívül frissítenie kell a használt operációs rendszert, legyen az Windows, macOS vagy Linux. A hibás kódból vagy más hibából eredő memóriaszivárgás valószínűleg egy frissítéssel orvosolható, legyen szó akár az operációs rendszerről, akár a szóban forgó programról. Mindig fontos, hogy gépét naprakészen tartsa!

  Korábban részleteztük, hogyan lehet észlelni és kijavítani a memóriaszivárgást Windows, macOS és Linux rendszeren. Van azonban néhány további módszer, amellyel megpróbálhatja kijavítani a memóriaszivárgást a Windows rendszeren.

  Windows Resource Monitor

  A Windows Resource Monitor a memóriaszivárgás problémájának megértésében is segíthet azáltal, hogy valós idejű adatokat biztosít a rendszererőforrásokhoz.

  NAR, Gavin

 • Írja be az Erőforrás-figyelőt a Start menü keresősávjába, és válassza ki a legjobb egyezést.
 • Válassza a Memória lapot.
 • Rendezze a Commit lapot a legnagyobb értékek megjelenítéséhez.
 • Mint korábban, most is ki kell derítenie, hogy valamelyik alkalmazása túl sok memóriát használ-e.

  Hogyan lehet letiltani az indításkor futó programokat

  Néha egy indításkor futó program memóriaszivárgást okozhat. A probléma megoldásához kapcsolja ki az alkalmazást, hogy ne okozzon több problémát a rendszer elindításakor.

 • Nyomja meg a Ctrl + Shift + Esc billentyűket a Feladatkezelő megnyitásához, majd nyissa meg az Indítás lapot.
 • Keresse meg azt a programot, amelynek elindítását az indításkor le szeretné állítani.
 • Kattintson a jobb gombbal, és válassza a Letiltás lehetőséget.
 • Ne feledje, hogy bár ez megállítja az indítással kapcsolatos memóriaszivárgási problémákat, a memóriaszivárgás probléma továbbra is fennállhat, ha később megnyitja a programot. Ha ez a helyzet, javasoljuk a program eltávolítását.

  Csökkentse a memóriaszivárgást, és javítsa számítógépének teljesítményét

  A memóriaszivárgás frusztráló lehet, és jelentősen lelassítja a számítógépet, ami végül összeomláshoz vezethet. A frusztrálótól a veszélyesig terjedhetnek, és komoly rendszerstabilitási problémákhoz vezethetnek.

  Ne feledje, hogy a memóriaszivárgási problémák megoldásának egyik legjobb módja a rendszer és a használt alkalmazások frissítése, mivel a memóriaszivárgás valamilyen hibából eredhet.