Mi az a márkastratégia, és hogyan építsünk ki egyet, amely kiemelkedik?

Minden sikeres márkában van egy közös dolog: egy erős márkastratégia. Akár az a cél, hogy a következő nagy névvé váljon és felborítsa a piacot, akár a növekedés és a siker elérése, a megfelelő márkastratégia felkészítheti Önt a sikerre.

A márkastratégia vagy a márkafejlesztési stratégia a márka hosszú távú és holisztikus útmutatója a piacra jutás eléréséhez, valamint segítség a beazonosításban és a márka felismerésében. A piackutatással alátámasztott jó márkastratégia segíthet megtalálni az édes helyet egy versenyképes iparágban. Az unikornis startupok és hasonlók egykori márkamarketing-szakembereként gyakran látom, hogy a márkamarketing-szakemberek összekeverik a márkastratégiát a kreatív elemeivel.

Úgy értem, hogy a márkastratégia nem az Ön logója, színpalettája vagy márkaútmutatója. Ezek a kreatív elemek a márkastratégiájának részét képezik, és segíthetik annak megvalósítását az összes kommunikáció során.

A márkastratégia azonban az az átfogó terv, amely segít megtalálni, milyen lesz a márkapozíciója, hogyan érheti el a márkaismertséget, és mekkora a márkaértéke.

Még mindig zavarban 🤔? Olvasson tovább, hogy megtalálja a márkastratégia alapját képező alapvető összetevőket, és megtalálja a lépéseket egy robusztus márkastratégia létrehozásához, amely lehetővé teszi az A-játékot!

A márkastratégia alapvető összetevői

Az Ön márkastratégiája egy átfogó terv a befektetés megtérülésének (ROI) javítására, a márka vonzó és felfrissülésének megőrzésére az ügyfelek számára, miközben növeli a minősített potenciális ügyfelek számát és a konverziókat. Valójában a márkastratégia később tükrözi majd a márkaszemélyét. Íme a márkastratégia alapvető összetevői:

Brand Vision

A márkastratégiának magában kell foglalnia a márka hosszú távú üzleti céljainak ütemtervét. Éppen ezért a márkastratégiája nem nélkülözheti a márka jövőképét. Valójában egy reális márkavízió segíthet befolyásolni az üzleti döntéseket és elérni a marketingcélokat.

A világos márkavízió egységes irányt ad a márkastratégia megvalósításához. Valójában a márkavízió a márkastratégia központi eleme, amely motiváltan tartja az érdekelt feleket, elősegíti a cél és a végrehajtás következetességét, és segít megkülönböztetni a márkát versenytársaitól.

Érzelem

Érzelem alapján hozunk vásárlási döntéseket. Igényeink és fizetési hajlandóságunk többségét az vezérli, hogy mit akarunk, nem pedig, hogy szükségünk lenne rá. Ezért, ha sikeres márkaként szeretné pozícionálni magát, fontos, hogy az érzelmek a márkastratégiájának központi elemei legyenek.

Egyedülálló márkahangot ad, amellyel kapcsolatba léphet az ügyfelekkel, és mélyebb hatást érhet el, mint egy kereskedelmi kapcsolat. Azok a márkák, amelyek kapcsolatot alakítanak ki a vásárlókkal és emlékezetessé teszik az érzelmeket, pozitívan befolyásolhatják a döntéshozatalt. Ha érzelmeket ad a márkastratégiájához, akkor az ügyfelek megbízhatnak benned, és hűségérzetet találhatnak az iránt, amit képvisel.

Következetesség

Ha Ön egy új márka, és emlékezetes márkaként szeretné pozícionálni magát, a következetesség kulcsfontosságú a márkastratégiájában. A márka felismerése a következetességtől függ. Nem lehet egyik nap túl komoly közösségi oldala, másnap meg botrányos. Ügyfelei összezavarodnak, és nem találják meg a módját, hogy kapcsolatba lépjenek márkájával.

  A HTTPS szinte mindenhol megtalálható. Miért nem biztonságos most az internet?

Ezért gondoskodjon arról, hogy a márka kommunikációja koherens legyen. A legtöbb új márka elköveti azt a hibát, hogy mindenkit megcéloz. Ha azonban megtalálta a célközönségét, és létrehozta a vásárlói személyiségeket, azt javaslom, hogy ragaszkodjon a célközönségéhez, és végezzen A/B tesztet (mértékben), hogy megtudja, mire fogékonyak.

Legyen némi rugalmasság a márkastratégiájában, de ne oszcilláljon a szélsőségek között a márka sikere érdekében.

Hogyan építsünk fel márkastratégiát

A márkastratégia felépítése nehéz lehet, ha nem veszi számba ezt a 10 egyszerű lépést:

#1. Fedezze fel márkája célját

A márkastratégia felépítésének első lépése a márkacél meghatározása. Mit jelent a márkád? Ha nem tudja, hol kezdje, kezdje azzal, hogy kitalálja: Mi az általános üzleti stratégiája? Ezután kezdje el az üzleti stratégiáját a márkastratégiából.

Az Ön üzleti stratégiája két részből áll:

 • Funkcionális: Hogyan kereshet pénzt? Vagy hozzon profitot?
 • Szándékos: Milyen hiányt szeretnél pótolni a piacon? Vagy milyen problémákat old meg?

Azonban hogyan határozhatja meg az átfogó üzleti stratégia az Ön üzleti stratégiáját? Elvégezheti vállalkozása alapvető küldetését, és megnézheti, hogyan segíthet célközönségének. Tegyük fel, hogy egy légitársaság márka célja az lehet, hogy minden célállomásra való utazást könnyebbé és kényelmesebbé tegye.

Most már kétféleképpen pozícionálhatja márkáját: ha légitársasága arra törekszik, hogy megfizethető legyen, a márka célja az lesz, hogy gazdaságos utakat vagy kedvezményeket kínáljon. Míg ha légitársasága a luxus szolgáltatására összpontosít, akkor a márka céljainak köze lehet a csillogáshoz és a csúcsminőségű élményhez.

#2. Határozza meg célközönségét

Csak akkor lesz nyereséged, ha eladja termékeit vagy szolgáltatásait. És csak akkor fog eladni, ha megérti a célközönségét, és nem alkalmazza az ügyfélszegmentálást.

 • Mik a fájdalompontjaik?
 • Mik a hosszú távú céljaik?
 • Ráadásul milyen igényeiket tud szolgálni?

Meg kell határoznia a célközönséget is, hogy megértse, mennyibe kell árazni a termékét vagy szolgáltatását. Digitális marketingstratégiát is létrehozhat, amely segít elérni a célközönség nagyobb részét, miután ismeri az általuk használt platformot. Ki kell használnia a push értesítéseket, a WhatsApp-üzeneteket vagy a metahirdetéseket a közönség megcélzásához? Hasonló kérdésekre válaszolhat, és meghatározhatja azokat a márkastratégiájában, a továbbiakban.

#3. Végezzen piackutatást

Ha a márkastratégiáját próbálja helyesen kialakítani, ismernie kell az iparági környezetet. Kik a versenytársai? Kik a versenytársaid célközönségei? Mi a versenytárs termékek átlagára? Melyik piacokon árulnak?

E kérdések megválaszolása segít helyet találni a piacon. Ha jól végzi a piac és a versenytársak kutatását, akkor a piaci rést is észreveszi. Valójában a versenytársak kutatása is segíthet megérteni az ügyfelek elvárásait.

Kihasználhatja kampányaikat, hogy megtudja, mi vált be a célközönségével, és elkerülheti azokat, amelyek nem.

#4. Határozza meg USP-jét

Márkaként a márkastratégiája hiányos mindaddig, amíg egyedi eladási javaslattal (USP) nem áll elő. SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek) elemzést végezhet a márka erősségei és gyengeségei, valamint a külső lehetőségek és veszélyek azonosításához.

  Mi az SSID és hogyan lehet megváltoztatni

A piackutatással kombinálva a SWOT-elemzés segíthet meghatározni a termék egyedi márkaértékét. Az Ön USP lehet egyedi termék, olcsó értékesítési pont, tartós termék/szolgáltatás, időgarancia, eredmény vagy valami más.

 • Oldjon meg egy nagy problémát, amellyel ügyfele szembesül
 • Vagy kínáljon hasonló terméket vagy szolgáltatást versenyelőnyben (alacsonyabb ár, több funkció)

Ne feledje, hogy abban a pillanatban, amikor bejelenti az USP-t, versenytársai megpróbálják lemásolni vagy leértékelni az USP-t. Ezért fektessen időt és erőfeszítést USP-jének megőrzésére és értékajánlatának megőrzésére.

#5. Tervezze meg márkaidentitását

A márkaidentitás korai megtervezése nagy előnyt jelenthet a márkák és a márkastratégia kialakítására törekvő vállalkozások számára. Valójában minden márkának ki kell alakítania egy alapvető márkaidentitást, amelynek három alapvető összetevője van:

 • Márka logója
 • Márkaesztétika (színpaletta)
 • Márka tipográfia

A márkaidentitásnak méretezhetőnek kell lennie a jövőbeli vállalkozásokhoz, és könnyen alkalmazhatónak kell lennie a jelenlegi helyzetekben. Ezen túlmenően a márkaidentitás megléte biztosítja, hogy minden kommunikációs üzenete egy összefüggő témához legyen kötve.

A színek kiválasztásakor vegye figyelembe a pszichológiát. Márkamarketing-szakemberként megerősíthetem, hogy a színpszichológia a marketingben valóban további előnyökkel járhat, és segíthet a márkájának kiemelkedni. Az olyan élelmiszermárkák, mint a KFC és a McDonald’s, olyan színeket használnak, mint a piros, hogy a vásárlók energikusnak érezzék magukat, és hajlamosabbak legyenek a cselekvésre.

#6. Fejlesszen ki egy márkahangot

Élete egy bizonyos pontján mindenki hallott már az idézetről: Néha nem az a lényeg, hogy mit mondasz, hanem az, ahogyan mondod. Itt jelenik meg a márkahang fontossága. Valójában az Ön márkahangja hivatalos útmutatóként szolgálhat a mondanivaló kimondásában.

A márkahangja biztosítja, hogy Ön nem olyan, mint minden más cég, amely az interneten próbál zajt kelteni. Lehetővé teszi, hogy kitűnjön a többi közül, megőrizze személyazonosságát a kommunikációban, és biztosítsa, hogy ez tükröződjön minden üzenetküldési kommunikációjában.

Vessen egy pillantást a legjobban teljesítő tartalomra, és nézze meg, hogy közönsége mit szeret, vagy mit vár el a márkától. Szeretik a formálisabb márkahangot? Vagy egy szórakoztató? A kettő keverékét is használhatja.

Győződjön meg arról, hogy a márka hangja nem barátságtalan vagy előkelő. Ne vegye túl komoly megközelítést sem. Találd meg az egyensúlyt, és jónak kell lenned. Valójában, mint márkamarketing-szakember, azt javaslom, hogy legyen egy „tegyük és ne” lista a márkahanghoz.

Kivételeket, szabályokat és általános iránymutatásokat adhat hozzá arra vonatkozóan, hogy miként használhatja a márka hangját a különböző beállításokban a ROI, az ügyfelek megtartása és az elköteleződés javítása érdekében.

#7. Készítsen márkastílus-útmutatót

Miután kitalálta, milyen lesz a vizuális identitása és a márkahangja, létrehozhat egy stílus útmutatót, amely tartalmazza a tipográfiát, a színpalettát és a márka logóját.

A márkastílus-útmutató szükségessége fontos a méretezhetőséghez, és annak biztosításához, hogy ezeket az elemeket minden érintkezési ponton, például webhelyeken, közösségi médiában és marketingkampányokban használják.

  8 IDS és IPS eszközök a jobb hálózati betekintés és biztonság érdekében

A márkaútmutatónak tartalmaznia kell a márkahangra, a márka hangjára és a használt betűtípusokra vonatkozó alapvető utasításokat is. Legyen olyan színkészlet, amely jól használható a márkájához. Ezenkívül kiválaszthat képstílusokat, és néhány sablont is használhat a közösségi oldalakra, és szükség szerint részese lehet a marketingkampányoknak.

Szabályokat is megállapíthat a szövegírással kapcsolatban, beleértve a hangszínt és az írásstílust. Valójában azt is eldöntheti, hogyan dolgozzon illusztrációkkal, ikonokkal, képekkel, és rendelkezzen egy tárral, amelyet kampányokhoz és közösségi média stratégiákhoz használhat. Íme az ellenőrző lista, amelyre rendelkeznie kell:

 • Szerkesztői irányelvek
 • Fizetett hirdetési sablonok
 • A közösségi média képbeállításai
 • A közösségi média elrendezési lehetőségei
 • Útmutató a márkaidentitás használatához (tónus, tipográfia és színpaletta)

Ha pedig készen van az összes anyag, akkor jó tartalomra és közösségi médiaeszközökre lesz szüksége, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki erőforrásaiból.

#8. Döntse el a márka érintkezési pontjait

A márkastratégia kialakításakor elengedhetetlen annak eldöntése, hogy a márkája milyen érintkezési pontokkal fog rendelkezni. Most elgondolkodhat azon, hogy a márka érintkezési pontjai vagy csatornái miért fontosak márkastratégiája szempontjából?

Nos, abban a korban, amikor a digitális marketing minden, csak a kettőt van értelme beépíteni, hogy a márkastratégiája azokon a csatornákon alapulhasson, amelyeket a közönséggel való kommunikációhoz használ.

De hogyan határozzuk meg a márka érintkezési pontjait és csatornáit?

 • Válassza ki a csatornákat az alapján, hogy hol működik a célközönség
 • Végezzen néhány A/B tesztet, és derítse ki, hogy a közönsége hol kötődik a legjobban a márkához

Magas a hírlevelek megnyitási aránya? Vagy magas CTR-je van a push értesítéseknél? Ebben az esetben ellenőrizheti a jobb közönségcélzás elérésének különböző módjait.

Azt is láthatja, hogy közönsége hol teljesít a legjobban, legyen az Instagram, Facebook, LinkedIn vagy TikTok. Egyszerre több csatorna használatával is megcélozhatja a különböző vevőket külön-külön.

Miért érzem úgy, hogy a vállalkozásoknak be kell fektetniük a márkaépítésbe?

A legtöbb márka elköveti azt a hibát, hogy a márkastratégiáját a márkájára építi. A márkamarketingben eltöltött éveim megtanítottak arra, hogy a márkastratégiának nem csak a márka értékei és küldetése körül kell forognia. De a siker érdekében alkalmazzon közönségközpontú megközelítést. Éppen ezért a márkaépítésnek következetesnek kell lennie, rezonálnia kell a közönséggel, valamint hitelesnek kell lennie a márka számára.

A piaci szegmentáció és a közönségcélzás segítségével olyan márkastratégiát hozhat létre, amely az ügyfelek és igényeik körül forog. A piaci szegmentáció segítségével tudhatja, mely közönségeket célozza meg, kik a potenciális ügyfelei, és milyen fájdalompontokat lehet megoldani az ideális célközönség számára. Miután elkezdi minden üzleti tevékenységét (értékesítési taktikát és marketingkampányt) erre a célcsoportra összpontosítani, több konverziót, potenciális ügyfeleket és értékesítést kezd megcélozni.

A márkastratégiád nem tarthat örökké. A jó márkastratégia abban a fázisban működik, amelyben vállalkozása van. Ha elérte céljait, új márkastratégiát kell készítenie az üzleti élet következő szakaszához, például népszerű webhelyek szponzorálásához.

Kezdetben egy új márka céljai között szerepel a márkaismertség. Ezért a márkastratégiájának ezt kell előtérbe helyeznie. Ha azonban elérte a márkaismertséget, a következő cél a konverziók és a leadek számának növelése. Ha ezt is elérte, a márkastratégiának a hűséges ügyfelek építésére, az ügyfelek megtartására és a márkaérték fejlesztésére kell összpontosítania. Ezért folytassa márkastratégiájának újrapozícionálását, és gondoskodjon arról, hogy az mindenkor összhangban legyen az üzleti célokkal.

Következő lépésként ismerje meg a márkakészlet létrehozásának módjait, és helyezze a márkáját a reflektorfénybe!