Mi az a LAN és VLAN? Bevezető útmutató

A VLAN és a LAN hasonló; A LAN különféle hálózati eszközök gyűjteménye, amelyek lehetővé teszik az eszközök közötti kommunikációt, a VLAN pedig a LAN olyan típusa, amely javítja a képességeit.

Az alapszintű LAN korlátozott képességekkel rendelkezik, amelyek torlódást okoznak a hálózatokban. Ezek a hálózatok a LAN-on belül különböző munkaállomásokra vannak osztva a terhelés és a torlódások kiküszöbölése érdekében.

Ez azt jelenti, hogy a VLAN bevezetésének oka a hálózatok felosztása.

Bár a funkciók ugyanazok, mind a LAN, mind a VLAN különbözik technikájukban és tulajdonságaikban.

Ebben a cikkben az egyes kifejezéseket részletesen tárgyalom, beleértve a típusokat, a működési elveket, a felhasználást és egyebeket, valamint különbséget teszek a LAN és a VLAN között.

Essünk neki!

Mi az a LAN?

A helyi hálózat (LAN) egy kapcsolat a különböző számítógépek között, amelyek egymással kommunikálnak, és egy bizonyos földrajzi területre korlátozódnak. A terület lehet iroda, iskola, épület stb. Ez egy olcsó típusú hálózat, amely olcsóbb hálózati eszközöket és kábelezést foglal magában.

A LAN számos információt és erőforrást oszt meg, például szoftveralkalmazásokat, nyomtatókat, kamerákat, fájlokat és egyebeket, hogy megkönnyítse a munkát. Még ha az egyik erőforrás nem is elérhető helyben, távolról is hozzáférhet az erőforrásokhoz.

Egy kapcsoló vagy kapcsolókészlet TCP/IP protokollok használatával csatlakozik eszközök és számítógépek egy csoportjához. A privát címek eltérnek a helyi hálózaton lévő más gépek címeitől. Az adatok átvitele nagyobb sebességgel történik a korlátozott számítógépes kapcsolatok miatt.

Értelemszerűen a hardvernek, például a hálózati adaptereknek, Ethernet-kábeleknek, elosztóknak stb. olcsónak kell lennie, a kapcsolatnak pedig nagy sebességűnek kell lennie. A LAN több helyen is használható, mert a kezelés és a beállítás egyszerű.

A LAN-hálózatok megfelelő kommunikációjához két médium létezik: koaxiális kábelek és csavart érpárú kábelek. Mivel mindkét közeg korlátozott távolságot tesz meg, a zaj és a pontatlanság minimális. A LAN adatátviteli sebessége 4-16 Mbps.

Manapság az adatsebesség javult, és 100-1000 Mbps tartományba esik. A terjedési késleltetés a LAN-ban viszonylag rövid. A kisebb LAN-ok két számítógépet, míg a nagyobb LAN-ok több ezer számítógépet alkalmazhatnak.

A LAN-ok általában vezetékes kapcsolatok. Néhány helyen azonban találkozhat vezeték nélküli kapcsolattal. Hibatűrése nagyobb, a hálózatok kevésbé zsúfoltak.

Mi az a VLAN?

A virtuális helyi hálózat (VLAN) a hálózatok logikai reprezentációja, amely különböző hálózati eszközök egy részét csoportosítja egy fizikai helyi hálózat (LAN) megosztása érdekében azáltal, hogy minden csoporthoz elkülöníti a hálózati forgalmat.

A VLAN-ok a magasabb szintű kapcsolókon is végrehajthatók. A VLAN lehetővé teszi, hogy a különböző hálózatok úgy működjenek, mintha ugyanazon LAN részei lennének. A VLAN legelőnyösebb funkciója, hogy csökkenti a hálózati késleltetést, növeli a hálózat hatékonyságát és megtakarítja a hálózati erőforrásokat.

  Hogyan kereskedjünk más játékosokkal az „Animal Crossing: New Horizons” játékban

A VLAN-okat a hálózatkezelés, a méretezhetőség és a biztonság elősegítésére használják. A forgalom hatékony fenntartására is használható. A VLAN fő különlegessége, hogy a LAN szegmensek igény szerint összehúzhatók és átívelhetők.

A broadcast tartomány felosztása nagyobb sávszélességet generálhat. Így a VLAN kiküszöböli a számos kapcsoló szükségességét a vállalati alhálózatok számára. A VLAN megvalósítására kapcsolókat használnak, és minden port egyetlen virtuális LAN-hoz van hozzárendelve.

A VLAN-ban létező portok lefoglalhatják az adásokat. Ezenkívül biztosítja a kapcsolatot azáltal, hogy az egyes portokra korlátozza a sugárzást, és számos adást épít egyetlen egyből.

A VLAN nagyobb rugalmasságot kínál, mivel a portok szükség esetén válthatók. Csökkenti a költségeket, és szükségtelenné teszi költséges kapcsolók vásárlását az alhálózatok megkülönböztetéséhez. A VLAN egy hierarchikus hálózatot valósít meg, amely egy olyan sémát címez, amelyből IP-címeket rendelhet a hálózati szegmenshez.

VLAN tartományok:

Néhány fontos VLAN tartomány:

 • VLAN 0-4095: Fenntartott VLAN, amely nem használható vagy nem látható
 • VLAN 1: Ez egy alapértelmezett kapcsoló, amelyet nem törölhet vagy szerkeszthet, de használható
 • VLAN 2-1001: Normál VLAN-tartomány, amely létrehozható, szerkeszthető és törölhető
 • VLAN 1002-1005: Ezek az FDDI-hez és a token ringekhez használt CISCO alapértelmezett értékek. Ezt nem lehet törölni
 • VLAN 1006-4094: Ezek a virtuális LAN-ok kiterjesztett tartománya

A VLAN-ok elsődleges céljai a következők:

 • Az eszközök teljesítményének javítása az adott végpont által feldolgozható vagy látható forgalom csökkentésével.
 • A VLAN javítja a hálózat biztonságát azáltal, hogy magasabb szintű vezérlést tesz lehetővé, amely felett az eszközök hozzáférhetnek egymáshoz. Például a hálózati csapatok bizonyos VLAN-okra korlátozzák a felügyeleti hozzáférést az IoT-eszközökhöz vagy a hálózati eszközökhöz.
 • A VLAN-t az adminisztráció megkönnyítésére is használják, amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy különböző eszközöket csoportosítsanak nem műszaki célokra. Például a rendszergazdák az összes könyvelési eszközt ugyanarra a VLAN-ra helyezik, az emberi erőforrások számítógépeit pedig néhány más VLAN-ra.

LAN vs. VLAN: Típusok

A LAN típusai

Kétféle LAN létezik:

#1. Vezetékes LAN

A vezetékes LAN Ethernet-kábelezést és kapcsolókat használ a szerverek, IoT-eszközök és végpontok vállalati hálózatokhoz való csatlakoztatására. A kisvállalkozások számára a vezetékes LAN egyetlen, nem felügyelt LAN-kapcsolót tartalmaz, valamint számos Ethernet-portot az összes eszköz összekapcsolásához.

A nagyobb LAN-ok azonban több ezer eszközt csatlakoztathatnak, de további szoftver-, hardver- és konfigurációs lépésekre van szükség a hálózat megfelelő működéséhez.

#2. Vezeték nélküli LAN-ok

A vezeték nélküli LAN az IEEE 802.11 specifikációit használja a hálózat és a végkészülékek közötti adatátvitelhez vezeték nélküli spektrum használatával. Költségmegtakarítási és rugalmassági képességei miatt a vezeték nélküli LAN előnyösebb, mint a vezetékes LAN.

A VLAN típusai

A VLAN-oknak két típusa van:

#1. Port alapú vagy statikus VLAN

A hálózati mérnökök statikus VLAN-t hoznak létre úgy, hogy a hálózati kapcsoló portjait egyetlen VLAN-ra osztják el. Ezek a portok csak a hozzárendelt VLAN-okkal kommunikálnak. Fontos megérteni, hogy a port VLAN-ok nem igazán statikusak, mivel a portokhoz rendelt VLAN-ok manuálisan, menet közben vagy hálózati automatizálással módosíthatók.

  A Bitcoin Knots telepítése Linuxon

#2. Használaton alapuló vagy dinamikus VLAN

A hálózati mérnökök ezt a típusú VLAN-t úgy hozzák létre, hogy dinamikusan adják át a forgalmat a VLAN-nak, a forgalmat létrehozó eszköz vagy a forgalom típusa alapján. A VLAN-hoz portot rendel a rendszer a biztonsági tanúsítvány vagy a használt hálózati protokollok által jelzett eszközazonosító alapján.

Egy port több dinamikus VLAN-hoz van társítva. A porton keresztül csatlakoztatott eszköz vagy a meglévő eszköz módosítása a porthoz rendelt VLAN megváltoztatását eredményezheti.

LAN vs. VLAN: hogyan működnek?

Hogyan működik a LAN?

A LAN működéséhez elengedhetetlen összetevők szükségesek:

 • Interfész a hálózathoz: Az interfészek elektronikus és számítógépes eszközöket tartalmaznak, amelyek végpontként működnek az adatok küldéséhez és fogadásához.
 • Összeköttetések: Támogatja az információk vagy adatok egyik helyről a másikra szállítását. A hálózati adathordozó és a hálózati kártya az összekapcsolás részét képezik. A vezeték nélküli adathordozót és a hálózati adathordozóban lévő kábeleket a jelek átvitelére használják. A hálózati interfész kártya (NIC) feladata, hogy az információt olyan formává alakítsa, amely könnyen továbbítható a LAN-on keresztül.
 • Hálózati eszközök: A hálózati eszközök kapcsolók, hubok és útválasztók. Ezek az eszközök olyan eszközök együtteseként működnek, amelyek összekötik a különböző LAN szegmenseket vagy interfész eszközöket. A kapcsolók és a hubok a 2. rétegű eszközök, míg az útválasztó a 3. hálózati rétegben működik.
 • Protokollok: A protokollok számos adat átvitelét vezérlik a helyi hálózaton keresztül. A protokollok ARP, DHCP, IP stb.

Hogyan működik a VLAN?

Kép forrása: activereach

A VLAN-azonosító VLAN-t észlel a hálózati kapcsolón. A switch minden portjához egy vagy több VLAN azonosító van hozzárendelve. Alapértelmezett VLAN-ba fog kerülni, ha nincs másik port. Minden VLAN adatkapcsolati hozzáférést biztosít a VLAN azonosítójukkal konfigurált switch portokhoz csatlakoztatott gazdagépekhez.

A VLAN-azonosító ezután lefordításra kerül a VLAN-címkére, amely egy 12 bites mező a VLAN-nak küldött minden Ethernet-keret adatfejlécében. Mivel a címke 12 bites, 4096-ig terjedő VLAN-ok definiálhatók kapcsolótartományként. A VLAN címkét az IEEE határozza meg a 802.1Q szabványban.

Nem lesz VLAN-címke, ha az Ethernet-keret egy már csatlakoztatott gazdagéptől származik. A kapcsoló ezután hozzáadja a VLAN címkét. Port alapú VLAN-ban a kapcsoló beírja a port VLAN azonosítójához társított címkét. Míg a használaton alapuló VLAN-ban beírja az eszköz azonosítójához vagy az általa generált forgalomtípushoz társított címkét.

A kapcsolók ezután továbbítják a címkézett kereteket a rendeltetési helyükre, csak azokra a portokra továbbítva, amelyekhez a VLAN hozzá van rendelve. Az ismeretlen unicast, multicast és broadcast forgalmat a VLAN-ok összes portjára továbbítják. Amikor egy keret eljut a célkapcsoló porthoz, a VLAN címke leválik, mielőtt a keret továbbítása megkezdődik a céleszközre.

LAN vs. VLAN: Előnyök és hátrányok

A LAN előnyei

 • A LAN egy olcsó adatátviteli adathordozó
 • Leegyszerűsíti az eszköz és az adathordozó fizikai társítását
 • Nagy adatátviteli sebességre használják
 • A különböző eszközök közötti összekapcsolás több
 • A LAN növekedés-orientált és rugalmas
 • A LAN lehetővé teszi a fájlok zárolását
 • Teljes biztonságú biztonsági rendszert kap az adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés ellen

A LAN hátrányai

 • A LAN-nak memóriaterületre van szüksége a hálózaton használt minden nagyszámítógépben. Ez csökkenti a felhasználói program számára rendelkezésre álló helyet.
 • A LAN megnehezíti a számítógép működését. A felhasználók a hálózati parancsokkal kapcsolatos megértési problémákkal szembesülhetnek. A LAN felhatalmazása és telepítése szabályozási és műszaki ismereteket igényel.
 • Egyes jelenlegi alkalmazások nem fognak futni a megadott hálózati környezetben.
  Használja ezt a 10 ajtó- vagy ablakérzékelőt, hogy megerősítse otthona biztonságát

A VLAN előnyei

 • A VLAN megoldja a nagyobb műsorszórási problémákat.
 • Csökkenti a szórási tartomány méretét.
 • A VLAN segítségével további biztonsági réteget adhat hozzá.
 • Segít az eszközök zökkenőmentes és egyszerű kezelésében.
 • Az eszközöket helyük helyett funkciójuk szerint csoportosíthatja.
 • A VLAN lehetővé teszi a csatlakoztatott eszközök csoportjainak létrehozását, így azok úgy viselkedhetnek, mintha ugyanazon a hálózaton lennének.
 • Segít a hálózatok logikus szegmentálásában projektcsapatok, funkciók vagy részlegek alapján
 • Földrajzilag strukturálhatja a hálózatot.
 • Magasabb teljesítményt fog kapni.

A VLAN hátrányai

 • Előfordulhat, hogy egy csomag az egyik VLAN-ból a másikba szivárog.
 • A befecskendezett csomag kibertámadásokhoz vezet.
 • További útválasztóra lesz szüksége a nagyobb hálózatok terhelésének kezeléséhez.
 • Átjárhatósági problémákkal szembesülhet.
 • A VLAN nem képes a hálózati forgalmat másik VLAN-ra továbbítani.

LAN vs. VLAN: Alkalmazások

A LAN alkalmazásai

 • A LAN-t irodákban, kórházakban, iskolákban stb. használják, mivel lehetővé teszi számos erőforrás megosztását, például adatmegosztást, nyomtatást, internetet, szkennereket stb.
 • A LAN arra is szolgál, hogy a felhasználók otthon is hozzáférjenek az internethez.
 • Széles körben használják a feldolgozóiparban a gépek különböző tevékenységeinek összehangolására.
 • A nagy sebességű LAN-ok lassabb hálózatok összekapcsolására szolgálnak.

A VLAN alkalmazásai

 • A VLAN akkor hasznos, ha nagy forgalommal kell szembenéznie a LAN-on.
 • Ha több mint 200 eszköz van a hálózatban, a rendszer VLAN-t használ.
 • Ha a felhasználók egy csoportja fokozott biztonságot igényel, akkor VLAN-ra lesz szüksége.
 • Amikor az eszközöket lelassítják a különböző adások, a VLAN ideális választás.
 • A VLAN-t arra használják, hogy egyetlen kapcsolót kapcsolódjanak számos kapcsolóra.

LAN vs. VLAN: Különbségek

A LAN beállítása költséges megoldás, míg a VLAN beállítása intelligens elrendezési stratégia.

Mindkét kifejezésnek számos különbsége van. Beszéljük meg őket táblázatos formában.

A LANVLANLAN egy területen belül összekapcsolt számítógép- és perifériaeszköz-csoport. A VLAN egy vagy több LAN-ból kialakított egyéni hálózat. A LAN egyetlen szórási tartományon működik. A VLAN számos szórási tartományon működik. Először az 1970-es években mutatták be.Először 2003-ban mutatták be.A LAN költsége magas.A virtuális LAN költsége alacsonyabb.A késleltetés magas.A késleltetés alacsony.A használt eszközök routerek, switchek és hubok .A használt eszközök kapcsolók és hidak.A LAN szabványos Ethernet protokollokat használ, mint például az FDDI és a token rings.A VLAN VTP és ISP szabványos protokollokat használ.A kapcsolat maximális hatótávolsága 2 mérföld.A kapcsolat hatótávolsága hasonló.A LAN-ban a csomag minden eszközben implementálva van.A VLAN-ban a csomag egy adott broadcast tartományba kerül.A LAN kevésbé hatékony.A VLAN rendkívül hatékony. A LAN használatához nincs szükség semmilyen információra.A VLAN használatához a felhasználóknak több parancsot is ismerniük kell a VLAN konfigurálásához. A LAN nem elég biztonságos. A biztonsági intézkedéseket az útválasztó végén hajtják végre. Javítja a biztonságot. A LAN csak a kereteket szűri, és kevésbé méretezhető. Meghatározza a keret észleléséhez szükséges protokollokat és portokat.

Következtetés

A Virtuális Helyi Hálózat (VLAN) a helyi hálózat (LAN) kiterjesztése, ahol a LAN képességeit úgy erősítik meg, hogy logikusan több broadcast tartományra szegmentálják. Ez a partíció logikailag számos LAN-t hoz létre egyetlen hídban vagy kapcsolóban, ezáltal csökkenti a költségeket és a forgalmat, miközben növeli az adminisztráció kényelmét, biztonságát és teljesítményét.

Így a virtuális LAN egyszerű kezelést és hibaelhárítást tesz lehetővé az összes használt hálózati eszköz jobb biztonsága mellett.

Fedezze fel a legjobb internetsebesség-tesztelő eszközöket is a Wi-Fi és a mobil sávszélesség ellenőrzéséhez.