Mi az a HDCP-hiba, és hogyan lehet megkerülni?

Ha HDCP-hibaüzenetet lát a televízión vagy a monitoron, az teljesen megakadályozhatja a tartalom megtekintését. Ez a probléma azonban néhány különböző módszerrel megoldható, ezért olvassa el, hogy megtudja, mit jelentenek a HDCP-hibák, és hogyan javíthatja ki a HDCP-hibát az eszközön.

Mi az a HDCP?

Mielőtt a HDCP-hibákról beszélnénk, érdemes tudni, mi az a HDCP. A High Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) egy protokoll, amellyel megakadályozzák, hogy az emberek kalóz tartalmat nézzenek HDTV-ken és monitorokon. Az Intel által a századfordulón kiadott HDCP a tartalomgyártók segítségére van, amikor olyan tartalmat adnak ki, amely állítólag valamilyen fizetőfal vagy jogosultsági réteg mögött áll. Ez a digitális jogkezelés (DRM) egy formája is, amely a tartalomhoz való hozzáférés szabályozására összpontosít.

A kalózkodás meglehetősen népszerű manapság, különösen azok körében, akik nem akarnak havi díjat fizetni a streamingért vagy a TV-szolgáltatásokért. Míg az illegális webhelyeken kalóz tartalmat nézhetünk meg, lehetőség van arra is, hogy tartalmat rögzítsünk egy eszközön, majd később, a számukra megfelelő módon megtekintsük, anélkül, hogy fizetni kell érte.

A HDCP-kompatibilis eszközök ezt azáltal blokkolják, hogy megállapítják, hogy a használt megjelenítőeszköz rendelkezik-e a megfelelő jogosultsággal a streamelni kívánt tartalom megtekintéséhez. Ez a technológia titkosítja egy tartalom jelét, hogy megakadályozza annak rögzítését egy másik eszközre. Ez nem mindig fog megtörténni, mivel az alkotók nem mindig alkalmaznak HDCP-t a tartalom kiadása után. Vegyük például a YouTube-ot. Ezen a platformon a videók túlnyomó többsége mindenki számára ingyenesen megtekinthető, így nincs szükség HDCP-re.

A legtöbb nagy produkciós cég azonban HDCP-t használ tartalmai védelmére, beleértve a Sonyt, a Warner Bros-t és a Disney-t is, tehát ez közel sem irreleváns.

Mivel a tartalom egyik eszközről a másikra történő rögzítéséhez vezetékes kapcsolat szükséges, a HDCP a médiakábelekben játszik szerepet. A HDMI-kábelek általában HDCP-t használnak, de a dolgok nem állnak meg itt. A DVI és DisplayPort kapcsolatok is ezt a kalózkodás elleni protokollt használják a tartalom védelmére.

A legújabb HDCP-verzió 2018-ban jelent meg, és 2.3-as verzióként ismert.

Mi az a HDCP-hiba?

A HDCP hibák platformokon és eszközökön jelenhetnek meg, beleértve a RokuTV-t, az AppleTV-t, a Chromecastot, a Netflixet, a Hulu-t, az Amazon Fire TV-t és a Prime Video-t. A HDCP hiba nem feltétlenül jelenti azt, hogy kalóz tartalmat néz. Valójában a HDCP-hibák általában akkor fordulnak elő, ha ártalmatlanul néz meg olyan tartalmat, amelynek megtekintésére jogosult.

A HDCP-hiba gyakran az alábbi üzenetek egyikeként jelenhet meg:

  • „HDCP hiba észlelve”
  • „HDCP ERROR”
  • „HIBA: NEM-HDCP KIMENET”

Ha ezen üzenetek egyike jelenik meg a kijelzőn, annak több oka is lehet.

1. Nem HDCP-kompatibilis kábel használata

Míg a legtöbb HDMI-kábel HDCP-kompatibilis, ez nem általános. Ha nem márkájú HDMI-kábelt vásárol, előfordulhat, hogy az nem lesz HDCP-kompatibilis, ami könnyen HDCP-hibához vezethet a HDTV-n vagy a monitoron. Ugyanez vonatkozik a HDCP-vel nem kompatibilis DVI- és DisplayPort-kábelekre is; ha ez az akkreditáció nincs meg, akkor valószínűleg HDCP-problémákba ütközhet.

2. Elavult televízió vagy monitor használata

A HDCP két legújabb verziója 2018-ban jelent meg. Ha 2018 előtt kiadott HDTV-t használ, előfordulhat, hogy rendszeresen HDCP-hibákba ütközhet egyszerűen az inkompatibilitás miatt. Ne feledje, hogy a megjelenítőeszköz HDMI-, DisplayPort- vagy DVI-porttal rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy kompatibilis a HDCP újabb verzióival.

3. HDMI-kézfogási problémák

HDMI-kézfogás történik, amikor a HDMI-kábel egy másik eszközhöz csatlakozik, és felismeri. Ha a kézfogási folyamat rosszul megy, HDCP hibaüzenetet kaphat. Ez gyakran előfordul, ha a HDMI-kábel vagy -port sérült. Ha ez a helyzet, ki kell cserélnie a HDMI-kábelt, vagy gondoskodnia kell a sérült port javításáról.

Hogyan lehet leküzdeni a HDCP hibát

Van néhány dolog, amellyel megpróbálhatja kijavítani a HDCP-hibát.

1. Ellenőrizze a kábelcsatlakozást vagy a kapcsolóportokat

Néha HDCP-hiba lép fel egy egyszerű laza kábelcsatlakozás miatt. Mielőtt bármi mást tenne, győződjön meg arról, hogy a HDMI-, DVI- vagy DisplayPort-kábel mindkét végén megfelelően csatlakozik.

Ha a megjelenítőeszközön egynél több port található a kiválasztott médiakábelhez, fontolja meg az egyik portról a másikra való váltást. Lehet, hogy az egyik port sérült, ami okozhatja a kapott HDCP-hibát.

2. Indítsa újra az eszközöket

A gyors ki- és bekapcsolás gyakran megoldást jelent sok technikai problémára, és segíthet a HDCP-hibák leküzdésében. Gyorsan indítsa újra TV-jét vagy monitorát, és végleg megszabadulhat ettől a frusztráló HDCP-hibától.

3. Vásároljon új médiakábelt

Ha a médiakábel sérült vagy nem HDCP-kompatibilis, érdemes új kábelt vásárolni, legyen az HDMI, DVI vagy DisplayPort. Az új médiakábelek gyakran nem túl drágák, még akkor sem, ha népszerű márkát vásárol. Csak győződjön meg arról, hogy a megvásárolt kábel kompatibilis a megjelenítő eszköz portjaival, és mindenekelőtt HDCP-kompatibilis.

Van egy útmutatónk a legjobb HDMI-kábelekről, ha segítségre van szüksége a csere megtalálásához.

4. Használjon HDMI-elosztót

Egy HDMI-elosztó (nem tévesztendő össze a HDMI-kapcsolóval) egyetlen HDMI-forrás táplálására szolgál két vagy több kimeneti kijelzőn.

Az a nagyszerű ezekben a remek eszközökben, hogy sok közülük képes megkerülni a HDCP réteget, ami azt jelenti, hogy nem történik jeltitkosítás, és blokkolja a tartalmat.

A HDMI-elosztók nagyon kedvező árúak, és olcsóbb módot jelenthetnek a HDCP-hiba kijavítására, ahelyett, hogy új megjelenítőeszközt vásárolnának. Fontos azonban ellenőrizni, hogy a megvásárolni kívánt elosztó figyelmen kívül hagyja-e a HDCP-kéréseket, hogy ne ragadjon le ugyanazzal a problémával, miután csatlakoztatta az eszközhöz.

5. Vásároljon új HDTV-t vagy monitort

Sajnos előfordulhat, hogy a HDCP-hibája egy elavult megjelenítőeszközre vezethető vissza. Ha kimerítette az összes többi lehetőséget, és megerősítette, hogy monitorát vagy HDTV-jét az új HDCP-verzió megjelenése előtt gyártották, valószínűleg a hardver cseréje az utolsó megoldás. De ha még mindig nem biztos benne, érdemes felkeresnie a helyi műszaki támogatási üzletet, és beszélni egy szakemberrel.

A HDCP-hibáknak nem kell állandó problémának lenniük

A HDCP-hibák tagadhatatlanul frusztrálóak, és megakadályozzák, hogy megtekintse az Ön által élvezett tartalmat, de kiküszöbölhetők. A fent felsorolt ​​módszerek közül egy vagy több segítségével gyorsan és egyszerűen megszabadulhat a HDCP-hibától.