Mi az a Denuvo, és miért utálják a játékosok?

A Denuvo egy kalózkodás elleni (DRM) megoldás, amelyet a játékfejlesztők beépíthetnek játékaikba. A játékosok évek óta idegesek a Denuvo miatt, és nyilván jó okkal: a Denuvo lelassítja a játékokat a legutóbbi tesztek szerint.

Mi az a Denuvo?

A Denuvo egy digitális jogkezelési (DRM) megoldás játékfejlesztők számára. Licencbe vehetik a Denuvo-t, és integrálhatják PC-játékaikba. Ha igen, a Denuvo szoftver védelmet nyújt a kalózkodás ellen. Úgy tervezték, hogy megnehezítse az emberek számára a játékok „feltörését” és ingyenes terjesztését. Denuvo szerint „leállítja a visszafejtést és a hibakeresést”, amely a játék feltöréséhez szükséges.

Egyetlen kalózkodás elleni megoldás sem tökéletes, de a Denuvo a „leghosszabb repedésmentes kiadási időszakot” ígéri. Más szóval, a játékfejlesztők abban reménykednek, hogy játékaikat egy ideig nem fogják feltörni, és arra kényszerítik azokat az embereket, akik egyébként kalózkodnák a játékot, hogy megvásárolják azt, ha várakozás nélkül szeretnének játszani a játékkal.

A Denuvo nem egy további szoftver, amely telepítve van a számítógépére, és nem fogja látni a telepített szoftverek listájában. A Denuvo-t használó játék kódjába beépítették a Denuvo kalózkodás elleni szoftvert. Ha a játék fut, a Denuvo a játék részeként fut. Aki fel akar törni egy játékot, annak meg kell kerülnie a Denuvo védelmet, ami megnehezíti ezt a folyamatot.

Károsítja a játék teljesítményét?

A tisztességes játékosoknak azt kell akarniuk, hogy a játékfejlesztők pénzt keressenek játékaik eladásával. De nem erről van szó. A kalózkodás elleni megoldásokhoz hasonlóan a játékosok régóta kifogásolják, hogy a Denuvo problémákat okoz a jogos, fizető ügyfelek számára.

Denuvo azt állítja, hogy ez ostobaság. A hivatalos Denuvo honlapja „Az Anti-Tampernek nincs érzékelhető hatása a játék teljesítményére, és az Anti-Tamper sem okolható az eredeti futtatható fájlok játékösszeomlásáért.”

De sok bizonyíték van az ellenkezőjére. A TEKKEN 7 igazgatója a Denuvo DRM-jét hibáztatta például a játék PC-s verziójában előforduló teljesítményproblémák miatt – ez egy ritka eset, amikor egy játékfejlesztő, nem csupán egy játékos, leütötte a Denuvo-t.

Egyes játékfejlesztők a megjelenés után eltávolították a Denuvót a játékaikból. Az Overlord Gaming néhány benchmarkot futtatott ezeknek a játékoknak a Denuvo-val és a Denuvo nélküli verzióin. Mint Extrém Tech megjegyzi, a Denuvo szinte minden tesztelt játékban teljesítményproblémákat okoz. A hosszabb betöltési időktől a képkockaszám-csökkenésig úgy tűnik, hogy a Denuvo védelme lelassítja a dolgokat. A teljesítmény néha 50%-kal javul, miután a fejlesztő eltávolította a Denuvót.

Megállítja a repedéseket?

Világos, hogy a játékosok miért nem szeretik a Denuvót. A játékfejlesztők azonban továbbra is használják, mert lelassítja a crackereket, és megnehezíti a kalózkodást – néha.

Láthatod mennyi időbe telt a Denuvo játékok feltörése. Egyes játékokat, például a DOOM-ot, a megjelenés napján feltörték. Néhányat, például a Sonic Maniát, egy héttel a megjelenés után feltörték. De úgy tűnik, hogy a Denuvo sok időt nyer jó néhány játékra – az Assassin’s Creed: Origins-t 99 napig nem törték fel.

Ez elég nagy dolog a játékfejlesztőknek. Ez azt jelenti, hogy a játékosoknak meg kellett vásárolniuk a játékot, ha játszani akartak vele az első három hónapon belül, ami – elméletileg – több eladást biztosít.

A Denuvo weboldalán büszkén szerepel egy Square Enixnek tulajdonított idézet: „Neked köszönhető, hogy az embereknek meg kell vásárolniuk a játékot.”

Még akkor is, ha a Denuvo problémákat okoz a legitim játékosoknak, könnyen belátható, hogy a játékfejlesztők miért választják továbbra is a használatát játékaikban. Szerencsére néhány fejlesztő – de még csak nem is – elég kedves ahhoz, hogy később kijavítsa a Denuvót. Eléggé felesleges, miután a játékot már feltörték.

A játékosok nem szeretik a Denuvót, de a játékfejlesztők igen

Legjobb esetben a Denuvo semmit sem tenne érted, ha olyan játékos vagy, aki jogosan vásárolta meg a játékot. A legrosszabb esetben a Denuvo teljesítményproblémákat okoz, és azt jelenti, hogy drágább videokártyára és gyorsabb CPU-ra van szükség a legújabb játékok lejátszásához. Ez rontja a fizető ügyfelek élményét. Az alacsonyabb kategóriás hardverrel rendelkezők viselik a károk legnagyobb részét, mivel a magasabb kategóriás játék PC-k képesek túllépni a problémákon, és így is nagyon játszható teljesítményt nyújtanak.

A vita kedvéért tegyük fel, hogy Denuvonak igaza van, és maga a Denuvo nem probléma. Ez azt jelentené, hogy a játékfejlesztők gyakran problémákat okoznak, amikor a Denuvo-t hozzáadják játékaikhoz. Tehát talán az a probléma, hogy a játékfejlesztők nem értik megfelelően a Denuvo-t. De akárhogy is, ez rosszabb élmény a játékosok számára.

Sajnos nem úgy tűnik, hogy a játékfejlesztők egyhamar nem hagyják abba a Denuvo használatát. A Denuvo-t is tartalmazó játékok komoly bojkottját leszámítva – ami felbukkan az alkalmankénti negatív Steam-kritikában, de nem tűnik olyan fenyegetésnek, ami miatt a játékfejlesztők aggódnak –, a játékfejlesztők úgy gondolják, hogy több pénzt keresnek a Denuvo bevonásával, és igaza lehet.

Remélhetőleg a Denuvo jövőbeli verziója vagy egy másik versengő kalózellenes program ugyanazokat a célokat tudja elérni a fejlesztők számára, miközben kevesebb erőforrást igényel.

Nem mindenki használja a Denuvo-t

Egyes játékfejlesztők természetesen más utat járnak be. A CD Projekt Red egyáltalán nem használ kalózkodás elleni szoftvert a The Witcher 3-ban. Bárki letöltheti és lejátszhatja. A CD Projekt Red és a GOG társalapítójaként felteszi:

De a kalózkodási tényező lényegtelen volt, mert nem kényszeríthetjük az embereket, hogy vásároljanak. Csak meggyőzni tudjuk őket erről. Teljesen a répában hiszünk, nem a pálcában.

Hacsak több játékfejlesztő nem alkalmazza ugyanezt a hozzáállást, a Denuvo és a hasonló megoldások még sokáig elérhetőek lesznek. De remélhetőleg jobban lesznek. Ha ilyen szoftverekre van szükség, a játékosoknak legalább jobbra kell számítaniuk, mint a Denuvo lassulásai.

Kép jóváírása: Gorodenkoff/Shutterstock.com.