Mi az a Back Button Focus?

A Vissza gomb fókuszálása pont az, aminek hangzik. Ahelyett, hogy félig lenyomná az exponáló gombot az automatikus élességállítás aktiválásához, tartsa lenyomva a fényképezőgép hátulján található, dedikált gombot. Ha elengedi, a fókusz rögzítve marad. Íme, miért érdemes használni.

A Back Button Focus előnyei

A vissza gombos fókusz nagy előnye, hogy elválasztja a fókuszálást a fotózástól. Az alapértelmezett fényképezőgép-beállítás, amelyben az exponáló gomb mindkét műveletet vezérli, bizonyos dolgokat kínossá tesz, például megpróbál a jelenet egy olyan részére fókuszálni, amely nem esik megfelelően az automatikus élességállítási pont alá. Ezenkívül lelassíthatja a fényképezőgép sorozatfelvételi módját, miközben az autofókusz vadászik, és megakadályozza a képek készítését.

A vissza gombos automatikus élességállítással könnyedén a jelenet bármely témájára fókuszálhat, majd újrakomponálhatja a felvételt anélkül, hogy bármiféle AF-rögzítés használata miatt kellene aggódnia. És mivel a fókusz mindaddig rögzítve marad, amíg meg nem változtatja, folytathatja a fényképezést anélkül, hogy aggódnia kellene attól, hogy az autofókusz valami másra próbál újra fókuszálni. Ez rendkívül praktikus, ha a téma nem mozog túl sokat.

  Hány ember nézheti egyszerre a Netflixet?

További szép tulajdonság, hogy nem kell választani a kézi élességállítás vagy az egyszeri és folyamatos autofókusz mód között. Ha engedélyezi a vissza gombos fókuszt, és folyamatos autofókuszra állítja a fényképezőgépet:

A manuális élességállításhoz ne nyomja meg a fókusz gombot, hanem manuálisan állítsa be az élességállítást az objektívgyűrűk használatával. A legtöbb prosumer és professzionális objektív lehetővé teszi a manuális fókuszálást még akkor is, ha az objektív autofókuszra van állítva.
Az egyszeri élességállításhoz tartsa lenyomva a fókusz gombot, amíg a fókusz be nem rögzül. Ezután engedje el, és lője ki.
A folyamatos fókuszáláshoz tartsa lenyomva a fókusz gombot, és folytassa a fényképezést.

Ahogy el tudod képzelni, ha egyszer rájöttél a dolgokra, sokkal gyorsabban tudsz reagálni a különböző helyzetekre. És ahogy már újra és újra elmondtam, nem arról van szó, hogy ne használja a fényképezőgép automatikus funkcióit; arról van szó, hogy úgy használja őket, hogy Ön szabályozza a működésüket. A vissza gombos autofókusz az egyik ilyen mód.

  PowerPoint-diák hozzáadása, törlése és átrendezése

Vissza gomb fókusz beállítása

A vissza gombos fókusz beállításához be kell ásnia a fényképezőgép menüit. Általában két dolgot kell tennie:

Távolítsa el az autofókuszt az exponáló gombról.
Állítsa be az AF-ON gombot – vagy ha a fényképezőgépében nincs ilyen, akkor az AE-L-t (* Canon fényképezőgépeken) – az automatikus élességállítás aktiválásához.

Canon fényképezőgépek esetén addig nyúljon a menübe, amíg meg nem találja az Egyéni funkciók lehetőséget. A fogyasztói fényképezőgépeken keresse azt a lehetőséget, amely az exponálógombot AE-rögzítésre, az AE-rögzítés gombját pedig AF-re állítja. A fejlettebb kamerákon jobban szabályozhatja, hogy mely gombok milyen funkciókat hajtsanak végre, így addig játszhat, amíg meg nem találja a kívánt beállítást.

  Hogyan lehet elhomályosítani a képet a PowerPointban

Nikon fényképezőgépek esetén keresse meg az Egyéni beállítások menüt (ez a ceruza ikon), és lépjen a Vezérlők elemre. Válassza az AE-L/AF-L gomb hozzárendelését, majd az AF-ON lehetőséget. Ezután lépjen az Autofókusz opcióra, és válassza az AF aktiválás lehetőséget. Válassza a Csak AF-ON lehetőséget, és már mehet is.

Ha bármilyen nehézségbe ütközik, vagy a fényképezőgépe nem az egyik gyártótól származik, keresse meg a Google-ban a fényképezőgép modelljét és a „vissza gombos automatikus élességállítást”. Valakinek szinte biztosan lesz konkrét útmutatója.

A Vissza gomb fókuszálása sokkal rugalmasabb. Ha elkezdi szokni az alapvető expozíciós beállítások szabályozását, érdemes eljátszani vele, és megnézni, hogy ez neked való-e.