Mi a zaj a fotózásban? 5 módja annak, hogy elkerüld

Kulcs elvitelek

  • A zaj a fényképezés velejárója, amely csökkentheti a tisztaságot, de megfelelő technikával és megértéssel minimálisra csökkenthető.
  • A fotózás során a zaj különböző forrásokból származik, de a legfontosabb, hogy a jel-zaj arányra összpontosítsunk, biztosítva, hogy a jel (kívánt kép) erősebb legyen, mint a zaj.
  • A zajcsökkentés technikái közé tartozik a kép helyes exponálása, alacsonyabb ISO-érték használata, HDR-egyesítés, mérsékelt zajcsökkentés és nagyobb érzékelővel rendelkező kamera használata.

Van, aki felkarolja a zajt, van, aki meg akar szabadulni tőle. Nem számít, melyik oldalon áll, tény, hogy a zaj olyan hatás, amely csökkenti a fényképek tisztaságát. Szinte minden fényképezőgép képes minimális zajú fényképek készítésére, és mindez a megértésen és a technikán múlik, amelyeket itt megtudhat.

Mi a zaj a fotózásban?

A zaj a fényképezés során a környezetből származó, nem szándékos jel, amelyet a fényképezőgép érzékelője kap. Ez a környezeti jel minden kamerában jelen van, sőt a szemünkben is jelen van. Nem tévesztendő össze a gabonával, ami a filmből származik; a zaj általában akkor látható a legjobban, ha magas ISO-beállításokat használ, és világosítja a sötét képeket.

Bár nem tudsz teljesen megszabadulni tőle, de kitalálhatod, hogyan lehet megfelelő technikával és tudással minimalizálni.

Mi okozza a zajt a fotózásban?

A kép forrása: Jhet Borja

Zaj mindig jelen van; csak az a kérdés, hogy látszik-e vagy sem. A zajnak is sok forrása van. Némelyik zaj származhat az érzékelőből, más része elektromos zajból, más része pedig a fotonok kvantumtermészetéből. A zaj kezelésének legjobb módja azonban a jel-zaj arány megértése.

  Az alapértelmezett kezdőlap megváltoztatása a Safariban

Jel-zaj arány

Ne a zaj típusával foglalkozzon, hanem inkább a jel (amely a készíteni kívánt kép) és a zaj arányával.

Gondoljon a képjelre ugyanúgy, mint az audiojelre. Képzeld el ezzel a jelszint sávval, a minimális jel az a zaj, amit nem tudsz befolyásolni. A piros sávok a zajt, a zöld sávok pedig a jelet jelzik.

A kép forrása: Jhet Borja

A bal oldali első pár alacsony zajszintű és magas jelű, a második alacsony jelű, miközben ugyanolyan zajszintű, az utolsó pár pedig felfelé emeli a jelet, hogy erősebb legyen. Ahogy az utolsó párban is látható, az alacsony arány azt jelenti, hogy végül sokkal jobban növeli a zajt, mint a megfelelően exponált kép.

Íme egy másik példa a jel-zaj arányra egy tényleges képen. Ezek nagyításra kerültek, hogy könnyebben lássák a zajt.

A kép forrása: Jhet Borja

A felül lévő első kép megfelelően exponált, még a világos foltokon is túlexponált, a második pedig alulexponált. Az alábbi kép az alulexponált kép egymás melletti képe, az első kép expozíciójának megfelelően felvilágosítva. Amint látja, rengeteg zaj van, mivel a zajszint a jellel együtt nagy mértékben megemelkedik a megfelelően exponált képhez képest.

Hogyan kerüljük el a zajt a fotózás során

A fent bemutatott vizualizáció segítségével megtanulta, hogy növelnie kell a jel és a zaj arányát. Íme néhány technika a fotózáshoz.

1. Helyesen tegye ki képét

Annak kulcsa, hogy nagyon kevés zajt jelenítsen meg a fényképeken, egyszerűen csak megfelelően exponálja a képeket. A megfelelő expozíció biztosítja, hogy a jelerősség sokkal nagyobb legyen, mint a zaj, ami növeli a zaj és a jel arányát.

Ha nincsenek rendkívül fényes foltok, amelyek vágást okoznának, akár egy kicsit túlexponálhatja is a képeket, hogy erősebb jelet kapjon a sötétebb területeken. Ezután csökkentheti az expozíciót a Lightroomban vagy a választott fotószerkesztőben. Jobb, ha csökkenteni kell az expozíciót, mint növelni, mivel az expozíció csökkentése csökkenti a zajt is.

  10 legjobb Apple Watch Golf alkalmazás a jobb adatok és elemzések érdekében [2023]

Az expozíció nem korlátozódik a záridőre, az ISO-ra és a rekeszértékre. A megfelelő expozíció eléréséhez használhat lámpákat, reflektorokat, állványt és akár HDR-egyesítést is.

2. Használjon alacsonyabb ISO-t

A kép forrása: Jhet Borja

A magasabb ISO-értékek növelik az elektromos zajszintet az érzékelő feszültségének növelésével, ami érzékenyebbé teszi. Előnye, hogy nem lesz szükség hosszú záridőre, hanem a jel-zaj arány csökkentése árán.

Ne féljen azonban megemelni a fényképezőgép ISO-értékét. Minden kamera más; egyes fényképezőgép-modelleknél kisebb a zaj ugyanazon az ISO-szinten, mint más fényképezőgépeknél. Javasoljuk, hogy kísérletezzen a fényképezőgépével, és keresse meg azokat a legmagasabb ISO-beállításokat, amelyeknél a fényképezőgép még mindig minimális zajt képes kifejteni.

Az állvány segíthet alacsonyabb ISO-képek elérésében, mivel biztonságosan használhatja a hosszabb záridőt. Ha azonban kézben fényképez, próbálja meg a lehető legalacsonyabb ISO értékre törekedni. 1/(gyújtótávolság) körüli hüvelykujjszabály; A másodperc 1/40-ed része például 40 mm-es effektív gyújtótávolság esetén. Lassabban is haladhat, ha biztos a saját keze stabilitásában.

3. Használja a HDR-egyesítést

A HDR-egyesítés nagyszerű utófeldolgozási technika, amelyet akkor használhat, ha olyan jelenetet hoz létre, amelynek fénytartománya meghaladja a fényképezőgép képességeit. A HDR-egyesítés alapvetően több képet készít különböző expozícióval, és egyesíti őket a legkiegyensúlyozottabb kép elérése érdekében.

Ha olyan jelenetet használ, amelynek rendkívül fényes fénypontja van, és azelőtt kinyílik, hogy a fényképezőgép megfelelően megvilágítaná a sötétebb területeket, a HDR-egyesítés rendkívül hasznos. Ellenőrizd, hogy a fényképezőgéped rendelkezik-e már ezzel a funkcióval, de ha nem, a Lightroom segítségével egyesítheted őket. Ha nem használja a Lightroomot, nézze meg, hogyan hozhat létre HDR-képeket a Photoshopban a Camera RAW segítségével.

A kép forrása: Jhet Borja

  A csomagvesztés-teszt egyszerű ezzel a 6 eszközzel

Vegyük például a fenti három képet. Az elsőnek van egy igazán világos csúcspontja, ahol a részletek elvesznek ezeken a területeken, a második kiegyensúlyozott expozícióval rendelkezik, az utolsó pedig rendkívül sötét, de a részleteket a csúcsfényekben mutatja. Ezután kombinálhatjuk ezeket a Lightroomban, lehalkíthatjuk a csúcsfényeket, növelhetjük az árnyékokat, és kivonhatjuk ezt a tökéletesen exponált képet minimális zaj mellett.

A kép forrása: Jhet Borja

4. Használjon zajcsökkentést

Nem vagyok nagy rajongója a zajcsökkentésnek, mivel puhává és pépessé teheti a képeket. Azonban mérsékelt mennyiségben használhatók a kép javítására. Kerülje a használatát olyan helyeken, ahol szöveg, arcok és finom részletek találhatók, mert ez kisimítja ezeket.

A portréfelvételek, a vadon élő állatok, a tájképek és hasonlók egyaránt előnyösek lehetnek a zajcsökkentésben, ha nem viszi túlzásba. Használhatja a zajcsökkentést a Photoshopban vagy a Lightroomban, de léteznek olyan mesterséges intelligencia megoldások is, mint a Topaz DeNoise, és szintén gyorsan fejlődnek.

5. Használjon nagyobb érzékelővel rendelkező fényképezőgépet

Egy nagyobb érzékelő több fényt tud begyűjteni, ami azt jelenti, hogy nagyobb jelerősség képes legyőzni a rendszer környezeti zaját. Általában nagyobb szabadságot élvez a nagy érzékelőkkel a zaj tekintetében, mivel alacsonyabb ISO-értéket, nagyobb rekeszértéket és gyorsabb záridőt futtathat, mindezt a megnövelt fényrögzítési terület miatt.

Ha nagyobb mélységet szeretne rögzíteni a rekesznyílás növelésével, akkor nem akarja jelentősen növelni az ISO-értéket a zaj csökkentése érdekében, de nem akarja csökkenteni a záridőt sem, különben remegő fotóval. Ezekkel a problémákkal továbbra is megbirkózik egy nagyobb érzékelővel, de kisebb mértékben, mint a vágott érzékelőkkel.

Mindazonáltal nem javasoljuk, hogy vásárlási döntéseit kizárólag a zajszint alapján hozza meg. Sokkal több dolgot kell figyelembe venni, amikor kiválasztunk egy vágott és egy teljes képkockás szenzort.

Élesebb fényképeket készíthet a képzaj csökkentésével

Annak ellenére, hogy az újabb fényképezőgépek elképesztő zajteljesítményt mutatnak, rengeteg lenyűgöző megjelenésű fotót találhat, amelyet régebbi fényképezőgépekkel készítettek. Ha a megfelelő kezekbe kerül, szinte minden kamera képes jó teljesítményre és minimális zajra. Használja a jel-zaj arányra vonatkozó ismereteit, hogy javítsa a fényképek tisztaságát a következő fotózáskor.