Mi a különbség ezek között az Apple szilícium chipek között?

Az Apple 2023. október 30-án, a „Scary Fast” Mac eseményen jelentette be az M3 chipcsaládot. A korábbi generációkhoz hasonlóan az Apple az M3 chip három változatát kínálja: az M3, az M3 Pro és az M3 Max. De ha meg akarja tanulni a köztük lévő különbséget, hogy megvásárolhassa a megfelelő Mac-et, olvasson tovább.

Az M3, M3 Pro és M3 Max specifikációinak összehasonlítása

Kép jóváírása: alma

Az alap M3 chip egy 8 magos CPU-t és egy 10 magos GPU-t tartalmaz, amely akár 24 GB egységes memóriát is támogat. Az M3 Pro az M3 chip frissítése, amely legfeljebb 12 magos CPU-t és 18 magos GPU-t tartalmaz, és akár 36 GB egységes memóriát is támogat.

  Hogyan lehet megtalálni valaki IP-címét a Discordon

Mindazonáltal az M3 Max a legjelentősebb frissítés. Az M3 Max akár 16 CPU- és 40 GPU-magot is képes csomagolni, akár 128 GB-os egységesített memória támogatásával.

Az M3 chipcsalád 3 nm-es folyamatra épül, és olyan funkciókat támogat, mint a dinamikus gyorsítótárazás és a hardveresen gyorsított sugárkövetés. A dinamikus gyorsítótárazás nem használ szabványos memóriafoglalást. Ehelyett pontosan mennyi memóriát használ az egyes feladatokhoz, javítva a teljesítményt.

Teljesítménykülönbség az M3, M3 Pro és M3 Max között

Kép jóváírása: alma

Az alap M3 a legkisebb chip a sorozatban, míg az M3 Max a legnagyobb a három közül. Minél nagyobb a chip, annál nagyobb a memóriafeldolgozási képesség. Ennek az az oka, hogy a nagyobb lapkák több tranzisztorral rendelkeznek, és nagyobb terhelést tudnak kezelni.

Hogy a dolgokat perspektívába helyezzük, az alap M3 chip a legkevésbé erős chip, de még mindig jelentős előrelépést jelent az azonos osztályba tartozó M2 chiphez képest. Azok, akik iskolába, munkába, de akár könnyű játékhoz és kreatív projektekhez is szeretnének Macet vásárolni, örülnének az alap M3 chip teljesítményének.

  Mi ez és miért kell törődni vele?

A több CPU- és GPU-maggal az M3 Pro határozottan az M3 frissítése. Bár a legtöbb hétköznapi felhasználó itt nem sok különbséget észlel – a játékosok, zenészek és kreatív szakemberek gond nélkül futtathatnak igényesebb alkalmazásokat Mac-en.

Az M3 Max chip a legjobb megoldás – az M3 Ultra megjelenéséig – ha a teljesítmény a legfontosabb. A több mint kétszeres GPU-maggal az M3 Max izzadság nélkül képes kezelni a grafikusan megterhelő munkafolyamatokat.

Hogyan viszonyul az M3 chipcsalád az előző generációkhoz?

Kép jóváírása: alma

Az M3 chipek határozottan előrelépést jelentenek az előző generációhoz képest, de a teljesítménybeli különbség még nagyobb, ha összehasonlítjuk őket az M1 chipcsaláddal. Az M3 chip teljesítménymagjai körülbelül 15 százalékkal gyorsabbak, mint az M2-n, és 30 százalékkal gyorsabbak, mint az M1-en.

  Végső útmutató a Google Chrome biztonságossá tételéhez

Ha a hatékonysági magokról van szó, az M3 chip 30 százalékkal gyorsabb, mint az M2, és 50 százalékkal gyorsabb, mint az M1. Az M3 chipcsalád nagyobb renderelő képességgel is rendelkezik: 1,8-szor gyorsabb, mint az M2 és 2,5-szer gyorsabb, mint az M1.

Végül az Apple azt állítja, hogy a 3 nm-es M3 chipek ugyanazt a többszálú CPU és GPU teljesítményt nyújtják, mint az M1, miközben csak feleannyi energiát fogyasztanak.

Frissítsen M3 chippel rendelkező Macre?

Az Apple azt állítja, hogy az M3 chip a jelenleg a piacon elérhető legfejlettebb személyi számítógép chip. Ez bizonyos szempontból igaz is lehet, de ha már rendelkezik M2 chippel rendelkező Mac géppel, nem fog sok különbséget észrevenni, hacsak nem erős felhasználó.

Ha azonban egy régebbi M1-es vagy Intel-alapú Mac-je van, az M3-as Mac olyan jelentős frissítést jelent, amelyet még a hétköznapi felhasználók is észrevehetnek.