Mi a különbség az 5G és az 5GHz-es Wi-Fi között?

Mind az 5G, mind az 5 GHz-es Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolathoz használatos, de semmi más közös nincs bennük. Bárki, aki az „5G Wi-Fi”-re hivatkozik, valójában 5 GHz-es Wi-Fi-t jelent, ami eltér az 5G mobil szabványtól.

Az 5G az új mobil szabvány

Hamarosan sokat fogsz hallani az 5G-ről. Ez egy mobil szabvány, és a 4G LTE és 3G utódja. Az 5G az „ötödik generáció” rövidítése, mivel ez ennek a mobil szabványnak az ötödik generációja.

Az 5G-t sokkal gyorsabbra és alacsonyabb késleltetésre tervezték, mint a 4G LTE. 2019-ben megjelennek az első 5G okostelefonok, és az olyan mobilszolgáltatók, mint az AT&T, a T-Mobile, a Sprint és a Verizon bevezetik 5G mobilhálózataikat. Az 5G átalakíthatja otthoni internetkapcsolatát azáltal, hogy vezeték nélkül is gyors szélessávú internetszolgáltatást biztosít.

Bár az 5G egy izgalmas új szabvány, semmi köze a Wi-Fi-hez. Az 5G-t mobilkapcsolatokhoz használják. A jövőbeli okostelefonok támogathatják az 5G és az 5 GHz-es Wi-Fi-t, de a jelenlegi okostelefonok támogatják a 4G LTE-t és az 5 GHz-es Wi-Fi-t.

Az 5 GHz a Wi-Fi két sávjának egyike

A Wi-Fi-nek két használható frekvenciasávja van: 2,4 GHz és 5 GHz. Az 5 GHz az újabb. Széles körben elterjedt a 802.11n Wi-Fi szabvánnyal, amelyet eredetileg még 2009-ben tettek közzé. Még mindig része a modern Wi-Fi szabványoknak, mint például a 802.11ac és a Wi-Fi 6.

Az 5 GHz-es Wi-Fi nagyszerű. Több nem átfedő csatornát kínál, ami sokkal kevésbé zsúfolttá teszi. Kiváló olyan helyeken, ahol nagy a Wi-Fi torlódás, például lakóházakban, ahol minden lakás saját routerrel és Wi-Fi hálózattal rendelkezik. Az 5 GHz-es Wi-Fi gyorsabb, mint a 2,4 GHz-es Wi-Fi.

De a lassabb sebesség és a megnövekedett torlódás ellenére a 2,4 GHz-es Wi-Fi-nek még mindig megvannak az előnyei. A 2,4 GHz nagyobb területet fed le, mint 5 GHz, és a hosszabb rádióhullámoknak köszönhetően jobban átmegy a falakon. Azok a rövidebb, 5 GHz-es rádióhullámok gyorsabb kapcsolatot biztosítanak, de nem képesek lefedni annyi földet.

Ha van még egy meglehetősen modern útválasztója is, az valószínűleg egy kétsávos útválasztó, amely egyszerre támogatja az 5 GHz-es és a 2,4 GHz-es Wi-Fi-t.

Láttuk, hogy az emberek az „5G Wi-Fi” kifejezést használják az 5 GHz-es Wi-Fi-re, de ez téves. Azt jelentik, hogy „5 GHz-es Wi-Fi”.

Miért mondják egyes Wi-Fi hálózatok 5G-nek?

Hogy egy kicsit zavaróbb legyen a helyzet, az emberek néha olyan névvel látják el hálózatukat, mint „My Network” és „My Network – 5G”. Ez elég félrevezető, de nem volt túl zavaró az 5G megjelenése előtt. Itt az „5G” csak az „5 GHz” rövidítése.

Ennek az az oka, hogy az 5 GHz-es Wi-Fi-t támogató Wi-Fi útválasztók többféleképpen konfigurálhatók. Ezek az útválasztók egyszerre 2,4 GHz-es és 5 GHz-es hálózatot is üzemeltethetnek, ami hasznos a régebbi eszközök számára, amelyek csak 2,4 GHz-et támogatnak, vagy nagyobb területeken, ahol az eszközök kimozdulhatnak az 5 GHz-es tartományból, de még mindig a 2,4 GHz-es tartományon belül vannak.

Ha mindkét Wi-Fi hálózatnak ugyanaz a neve – például, ha a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es hálózatok is „My Network” nevet kapnak –, minden csatlakoztatott okostelefon, laptop vagy egyéb eszköz automatikusan vált a hálózatok között, az 5. GHz-es hálózatra, és szükség esetén a 2,4 GHz-es hálózatra csökkenti. Amúgy ez a cél. A valóságban sok eszköz nem csinálja ezt megfelelően, és előfordulhat, hogy csak csatlakozik a 2,4 GHz-es hálózathoz, vagy megpróbál csatlakozni az 5 GHz-es hálózathoz, és meghiúsul.

Ezért az emberek gyakran úgy konfigurálják útválasztóikat, hogy két különálló Wi-Fi-hálózatnévvel rendelkezzenek. Az egyik elnevezése olyasmi, hogy „Saját hálózat – 2,4 GHz”, a másik pedig „Saját hálózat – 5 GHz”. Mindkettőt ugyanaz a router üzemelteti, de az egyik 2,4 GHz-es, a másik pedig 5 GHz-es. Ezután kiválaszthatja, hogy melyik hálózathoz szeretne csatlakozni az eszközein. Természetesen nem kell ilyen informatív neveket használnod – ha akarod, elnevezhetsz egyet „Lime”-nek és egy „citromnak”.

Miért mondják az emberek, hogy „5G Wi-Fi”?

Az 5G meglehetősen új szabvány. Néhányan az 5 GHz-es Wi-Fi-t „5G Wi-Fi”-nek hívták még akkoriban, amikor a 3G és a 4G LTE volt a domináns mobil szabvány.

Hivatalosan soha nem hívták így, de néhányan rövidebb név volt. Olyan ez, mint ahogy oly sokan „iTouch”-nak hívták az iPod Touch-ot. Nem ez volt a hivatalos név, de mindenki tudta, miről beszél.

Most azonban, hogy az 5G a fogyasztói eszközökben való megjelenés küszöbén áll, az „5G Wi-Fi” egyszerűen zavaró és homályos. Amikor a Wi-Fi-hez kapcsolódó „5G” kifejezést látja, az valószínűleg csak az 5 GHz-es Wi-Fi-re vonatkozik.

A legtöbb esetben azonban az „5G” az új mobil szabványra utal. És ahogy az 5G terjed, az embereknek remélhetőleg egy kicsit pontosabbnak kell lenniük, hogy elkerüljék a félreértéseket.

Kép jóváírása: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.