Mi a különbség a My Photo Stream és az iCloud Photos között?

A biztonsági mentések elsődleges oka az, hogy családi fotóit biztonságban tartsa az eszköz meghibásodásától. Az iCloud azt állítja, hogy az összes fényképről biztonsági másolatot készít a „felhőben”, de a működés módja az engedélyezett beállításoktól függően változik.

My Photo Stream vs. iCloud Photos

Az „iCloud Photos” azt teszi, amit elvár – az összes fényképét az iCloudban tárolja. Amikor iPhone-jával készít egy képet, az azonnal feltöltődik az iCloudba, ahol akkor is biztonsági másolat készül, ha eltöri a telefont. Az iCloud Photos emellett elküldi az összes készített fotót a Mac számítógépére és minden más eszközére, amelyet az iCloudhoz csatlakoztatott, hogy minden szinkronizálva legyen. Ez azt feltételezi, hogy minden csatlakozik az internethez, és nem kapcsolta ki az iCloud Photo Library szolgáltatást mobiladat-kapcsolaton keresztül.

Az iCloud Photos nagyszerű, de van egy nagy problémája: a tárhely. Az ingyenes iCloud adatcsomag csak 5 GB tárhelyet biztosít, ami rendkívül kicsi, még az olyan szolgáltatásokból származó ingyenes tárhelycsomagokhoz képest is, mint a Google Drive. Körülbelül 1600 kép fér el 5 GB tárhelyen, de ez nem tartalmazza a videókat és minden mást, amit az iCloudban tároltál.

Ha megtelik a tárhely, az iCloud Photos nem fog működni. Gyorsan megtelik, és amikor ez megtelik, frissítésre kérő értesítések fogják zavarni.

A „My Photo Stream” megpróbálja megoldani ezt a problémát. Csak az elmúlt hónapban készült első 1000 képet tárolja, és eltávolítja a régi képeket a Photo Streamből. Ez elegendő időt biztosít a Mac-nek vagy más eszközöknek az iClouddal való szinkronizáláshoz, és biztonsági másolatot készíthet képeiről a többi eszközön. A képei nem lesznek a felhőben tárolva, de nem kell manuálisan biztonsági másolatot készítenie róluk a számítógépére. Ha valamelyik eszközöd elromlik, a többi eszközön továbbra is az összes fotód megmarad.

Tehát mindaddig, amíg nem tönkreteszi az összes eszközt egyszerre, a My Photo Stream továbbra is biztosítja, hogy másolatai legyenek a fényképekről. A fő probléma az, hogy amikor új eszközt vásárolsz vagy frissíted a telefonodat, a képeid nem töltődnek le automatikusan arra az eszközre, mert a My Photo Stream csak a legfrissebb fotókat tárolja. Manuálisan kell betöltenie a fényképeket új telefonjára a Mac gépről, és ha nincs Mac-je, akkor nincs szerencséje, hacsak nincs elég helye az iCloudban az iCloud Photos bekapcsolásához.

Melyiket érdemes használni?

Ha nem tud havonta 0,99 dollárt fizetni az iCloud 50 GB-os szintjéért, használja az iCloud Photos alkalmazást. Sokkal jobb megoldás, és kevesebb gondot okoz, mint a My Photo Stream. És ha nagyon aggódik amiatt, hogy elveszítik fotóit, válassza ezt a lehetőséget, mivel az összes fotóról biztonsági másolat készül, amíg rendelkezik iCloud-fiókkal.

Ha több eszközzel rendelkezik, és sok képet készít, akkor a Photo Stream használható. Jó munkát végez a fényképek eszközök közötti szinkronizálásában; mindaddig, amíg mindkét eszközt rendszeresen használja, a képeiről minden eszközön biztonsági másolat készül. Egy kis bajba fog ütközni, amikor eljön a frissítés ideje, mivel manuálisan kell áthelyeznie a képeket egy új eszközre, így nem ez a legjobb megoldás. Ezenkívül érdemes megfontolni egy biztonsági mentési tervet a Mac számára, hogy minden biztonságban legyen.

Ha nem készít sok képet, vagy nem használja annyira az iCloudot, az iCloud Photos alkalmazást bekapcsolva tarthatja, amíg az 5 GB meg nem telik. Amikor ez megtörténik, el kell döntenie, hogy fizet-e több helyért, vagy váltson a Photo Stream szolgáltatásra.

Ne használja a Photo Stream szolgáltatást, ha csak egyetlen eszköze van, vagy ha nem használja rendszeresen a második eszközt, és nem szinkronizálja azt az iClouddal. A régi fényképei eltűnnek, ha elromlik a fő eszköz. Ha egyetlen eszközzel rendelkezik, és több mint 5 GB-nyi képpel rendelkezik, akkor több tárhelyért kell fizetnie, vagy át kell helyeznie fotóit egy tárhelyszolgáltatásba, például a Google Drive-ba.

Más lehetőségei is vannak az iPhone fényképeinek automatikus biztonsági mentésére. A Google Fotók segítségével például korlátlan mennyiségű fotót tárolhat.