Mi a kompozíció a fotózásban?

A fotózás nem csupán technikai időtöltés; ez egy művészet. Bár fontos megérteni, hogyan vezérelheti a fényképezőgépet, ennek így kell lennie, hogy olyan fényképeket készíthessen, amilyeneket szeretne, és nem azért, hogy unalmas, ha műszakilag helyes képeket készítsen.

Itt egy technikailag tökéletes, borzasztó fotó. Jól exponált, jók az árnyék- és kiemelési részletek, pontosak a színek, alaposan és teljesen unalmas.

És itt van az egyik kedvenc fotóm, amit idén készítettem. Régi filmes fényképezőgéppel készült, így a minőség nem tökéletes. Van néhány fejlesztési műtermék, és egy kicsit puha. De ez sokkal érdekesebb kép, mint a villanykapcsolóm fotója.

Nos, ez egy szélsőséges példa, de ez egy olyan szempont, amely a fotózás minden területén érvényes. A fotózásban több is van, mint a technikai tökéletesség. Ez több, mint pusztán szép helyek vagy emberek fényképezése, és ez választja el a művészetet a pillanatképektől, és a jó fotókat a rossztól. A szó, hogy valami több, a kompozíció.

A kompozíció az, ahogyan elhelyezed a dolgokat

A kompozíció a legalapvetőbb az, hogy hogyan helyezed el a témát (és minden mást) a képedben. Bár ritka, hogy fizikailag el tudja helyezni az épületeket és a fákat a kívánt helyre, a gyújtótávolság, a rekesznyílás és az állás kiválasztása drasztikusan megváltoztatja a különböző dolgok megjelenését a képen.

A kompozíció a fényképezés nyelve. Az, hogy az alanyok hogyan jelennek meg egymáshoz képest, az esetleges további objektumok és a háttér sokat kommunikál a nézővel. Az alábbi képen láthatja, hogyan töltöttem el egy kis időt a különböző kompozíciók játékával, kis kőzetképződéssel.

Végül ezt választottam, mint a legerősebb kompozíciót, mert tetszett, ahogy egyensúlyban van a sziklák, a tenger és az ég között. A többi kompozíció túl nagy hangsúlyt fektetett egy dologra, mint a másik kettőre.

Ezen a képen, mivel a modell az egyetlen valódi alany, nem akartam, hogy a háttérben lévő emberek elvonják a figyelmet. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem, széles rekesznyílást használtam, hogy kis mélységélességet kapjak, hogy elmossák őket.

Másrészt ezen a felvételen, amely a három éttermi dolgozó kapcsolatáról szól a szünetben, szűk mélységélességet használtam, hogy meggyőződjek arról, hogy mindannyian fókuszban vannak.

Amint láthatja, hova helyezi el a kép különböző részeit, és hogyan jelennek meg egymáshoz képest, így továbbítja üzenetét a nézőnek. Nem azt mondom, hogy minden fotónak szüksége van valami nagy, világot megváltoztató üzenetre. De a legjobb esetben minden fotó egy történetet mesél el – még ha kicsi is. A fotóimon a leggyakoribb témák a következők:

Az emberek nagyon menők.
A természet nagyon szép.

Ha megnézi a How-To Geek oktatóanyagaimban található fényképek többségét, ezek a két nagy vödör egyikébe tartoznak. De az, hogy az üzenet egyszerű, nem jelenti azt, hogy nem teszek erőfeszítést annak közvetítésére. Itt van egy felvételem, amely mindkettőt ötvözi.

Nézze meg, hogyan tettem kicsinyé Willt, a síelőt az őt körülvevő természethez képest, és hogyan használtam ki a lejtő meredekségét, a sílécek permetét és azt a teret, ahová be kell költöznie, hogy megmutassa sebességét? Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy a kompozíció a fényképezés nyelve. Az ilyen döntések adnak értelmet a fényképeknek.

A kompozíció követi a „szabályokat”

A jó hír az, hogy bár a kompozíció elsajátítása évekig tart, általában betart néhány alapvető „szabályt” – nos, igazából irányelveket.

Valószínűleg hallottál már a harmadszabályról, és bár ez egy kicsit túl leegyszerűsítő ahhoz, hogy valóban hasznos legyen, vannak más, erősebb ötletek, amelyekkel eljátszhatod. Ezek közül sokat részletesebben is megvizsgálunk itt a How-To Geeken, de itt van néhány a kezdéshez.

A keretben lévő méret számít. Minél nagyobb valami, annál fontosabbnak fogja érezni magát, különösen, ha szembeállítják valamivel, ami viszonylag kicsinek tűnik. Készítsd el ezt a felvételt: azáltal, hogy kicsivé teszed magam a keretben, mind nekem, mind a hegyeknek léptéket ad.

Az emberek először látják, mi van a fókuszban. Annak ellenére, hogy a fűszálak nagyok, és a modell előtt állnak, a szemünk ráakad, mert csak ő áll a fókuszban.

A természetes vagy mesterséges vonalak nagyszerű módja annak, hogy a néző tekintetét pontosan oda irányítsa, ahová szeretné. Csak nézze meg, hogy az összes vezető vonal – rózsaszínnel jelöltem őket – egyenesen a modellre húzza a tekintetét.

Egy jó fotónak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ezt akár szimmetriával, akár a különböző elemek egymáshoz való kiegyensúlyozásával érheti el. Ezen a fotón annak ellenére, hogy a keretben drasztikusan eltérő méretűek, a hold és a szikla szépen kiegyenlíti egymást.

Ne csak az előteret használja. Használd a középsőt és a hátteret is. Sokkal nagyobb mélységérzetet ad a képeknek.

A szín hihetetlenül fontos. A legfényesebb, legtelítettebb színek mindig vonzzák a szemünket. A különböző színek különböző hangulatokat és érzelmeket is közvetítenek. A halvány kékek békések, míg az élénkvörösek dühösek vagy energikusak lehetnek. Ezen a fotón a nyugalmat szerettem volna, ezért a szinte pasztell kék és arany színeket hangsúlyoztam.

És ez csak egy kis minta néhány olyan módból, amellyel a kompozíciót különböző jelentések közvetítésére használhatja. Ha fényképezés közben elkezd ezen gondolkodni, jó úton halad afelé, hogy kiváló szemét fotózáshoz fejleszthesse.

A kompozíció az a nyelv, amellyel Ön, a fotós kommunikálhat a nézővel. Az, hogy hogyan helyezi el a kép különböző összetevőit egymáshoz képest, az ad jelentést a fényképeknek.