Mi a késleltetés, a TTFB, a sávszélesség és az áteresztőképesség?

Az egészséges hálózati teljesítmény fenntartása kulcsfontosságú, mivel naponta több milliárd adatátvitel történik.

A 2020-as év megközelítőleg 44 zettabájtnyi adattal kezdődött, ami körülbelül 40-szer több, mint a megfigyelhető univerzum összes csillagának száma. Gazdasági Világfórum.

És ez a szám a következő napokban növekedni fog.

Ez egy őrült szám, de igaz!

Ezért égető szükség van annak biztosítására, hogy hálózata megfelelő teljesítményt nyújtson a növekvő igények kielégítéséhez.

Most a szoba elefántja a hálózati teljesítmény, amely bizonyos tényezőktől függ, hogy néhányat említsünk – a késleltetéstől, az első bájtig tartó időtől (TTFB), a sávszélességtől és az áteresztőképességtől.

Ha stabil és nagy teljesítményű hálózatot szeretne fenntartani, optimalizálnia kell ezeket a tényezőket. Ezen kívül segítenek elkerülni a főbb böngészők és keresőmotorok büntetését.

Tehát készüljön fel arra, hogy megértse ezeket a hálózati terminológiákat, és hogyan optimalizálhatja őket a nagy teljesítmény érdekében.

Tartalomjegyzék

Mi az a késleltetés?

A késleltetés szó szerint késést jelent.

A hálózati ökoszisztémában a várakozási idő az az idő, amely alatt egy kérés vagy adat eljut a forrástól a célig. Itt a felhasználó művelete a kérés, és az, hogy mennyi ideig tart a webalkalmazás válaszolni erre a kérésre.

Ez az időkésleltetés magában foglalja azt az időt is, amely alatt a kiszolgáló feldolgozza a kérést. Ezért ezt az oda-vissza utazásként mérjük – az a teljes idő, amely alatt egy kérés rögzítése és feldolgozása több eszközön keresztül történik, majd a felhasználó megkapja, ahol dekódolásra kerül.

Ha az adatátvitel késleltetése viszonylag kicsi, akkor az alacsony késleltetési idő kívánatos. A hosszabb késések vagy a magas késleltetés azonban nem kívánatos, mivel rontja a felhasználói élményt.

De honnan tudhatja, hogy a hálózata magas késleltetést mutat?

Néhány tipikus jel a következők:

  • A webhely vagy alkalmazás betöltése „örökké” tart
  • A szerverekhez és webes alkalmazásokhoz való hozzáférés lelassul.
  • Bizonyos információk, például nagy mellékleteket tartalmazó e-mailek elküldése hosszabb időt vesz igénybe.

Tehát, ha ilyen jellel találkozik, annak valószínűleg a magas késleltetésű hálózat az oka.

A hálózati késleltetést ezredmásodpercben (ms) számítják, és ez elkerülhetetlen, mivel több szempont is befolyásolja a hálózatok egymás közötti kommunikációját. De csökkentheti a késleltetést bizonyos intézkedések végrehajtásával, amelyeket a következő szakaszokban tárgyalok.

Előtte beszéljük meg a hálózati késleltetés okait.

  Képernyőképek és szövegek megosztása iPhone-járól több közösségi hálózaton [Beta Invites]

Mik a látencia okai?

  • Távolság a felhasználó kérése és a szerver helye között
  • A szerverhibák, például az 50X-es hiba, befolyásolhatják az alkalmazások teljesítményét, és megakadályozhatják a látogatók elérését a webhelyén.
  • Gyenge háttéradatbázis-optimalizálás, amely a túlzottan kihasznált adatbázisok, a hosszú mezők, a nagy táblák, a nem megfelelő indexhasználat és a bonyolult számítások eredményeként fordulhat elő.
  • Routerek, Wi-Fi hozzáférési pontok, kapcsolók, biztonsági eszközök, terheléselosztók, tűzfalak, IPS stb. okozta hardverproblémák.
  • Az átviteli médiumoknak, például a vezeték nélküli kapcsolatoknak, az optikai szálas kábeleknek stb. vannak korlátai.
  • Az alacsony memóriaterület miatt az operációs rendszerek nehezen tudják fenntartani a programok által használt RAM-igényeket, ami befolyásolja a rendszer teljesítményét.
  • A végfelhasználói problémák, például az alacsony CPU vagy memóriaciklus, amelyre van szükség ahhoz, hogy ésszerű időn belül megkapja a választ

Hogyan mérjük a ⏱️ késleltetést?

Ha olyan márkák hálózatfigyelő eszközeit használja, mint a SolarWinds és a Datadog, akkor automatikusan megvizsgálhatja a hálózati késleltetést.

De van erre manuális módszer?

A válasz igen.

Csak nyissa meg a parancssort az operációs rendszerében, és írja be ezt – tracert, majd írja be a lekérdezni kívánt célt.

A parancs beírása után megjelenik egy lista a hálózati útvonal összes útválasztójával, amely egy webhely címére vezet. Az időszámítást is megjeleníti ezredmásodpercben.

Csak adja össze a teljes mérést, hogy megkapja a hálózatához tartozó késleltetést.

Vannak bizonyos módszerek a késleltetés mérésére:

Idő az első bájtig (TTFB)

Azt az időeltérést, amelyet akkor rögzítenek, amikor egy kérés távozik a felhasználó eszközéről, és az „első” adatbájttal eléri a célállomást, az első bájtig (TTFB) nevezett időkülönbség.

A TTFB a hálózati késleltetés és a szerver válaszkészségének döntő mutatója is.

Oda-vissza út (RTT)

Azt a teljes időt, amelybe egy adatcsomagnak szüksége van, amíg a forrástól a célállomásig, majd vissza a forráshoz utazik, RTT-nek (Round Trip Time) nevezzük. Pontos eredményeket tud nyújtani, de a dolgok homályossá válhatnak, ha az adatcsomagok más visszatérési utat választanak.

Ping teszt

Általában a rendszergazdák ping-teszteket használnak annak mérésére, hogy 32 bájt mennyi idő alatt éri el a kiszolgálót, és mennyi időbe telik a válasz fogadásához. Ezek a módszerek egyszerre ellenőrizhetik a hálózat különböző szervereit, és jelenthetik a teljes késleltetést és teljesítményt.

Online ping tesztet is végezhet.

Hogyan javítható a hálózati késleltetés?

Az útválasztás optimalizálása

Használjon optimalizálási eszközöket, amelyek hatékonyan kezelik a hálózat torlódásait az útválasztás javítása érdekében.

Erősítőket vagy újragenerátorokat is használhat a hálózati sebesség növelésére, ha a probléma az átviteli közegben rejlik.

Tömörítés és gyorsítótár

Az erősen elosztott IP-címek nagy távolságokat tesznek meg, ami összeadja az átviteli időt. Ha egy szélső kiszolgálót kezel a végfelhasználók közelében, az csökkenti az utazási időt és növeli az oldalbetöltési sebességet.

Ezen kívül az olyan technikák, mint a képoptimalizálás és a fájltömörítés, csökkentik a nagy adatmennyiségek átviteléhez szükséges sávszélességet.

Kukucskáló

A társviszony-létesítés azt jelenti, hogy lehetővé teszi két vagy több hálózat csatlakozását és közvetlen forgalom cseréjét anélkül, hogy harmadik félnek kellene fizetnie a forgalom weben történő továbbításáért.

Tehát tartson fenn egy megfelelően csatlakoztatott hálózatot, amely számos hálózati elérési utat kínál az interneten keresztül.

Optimalizálja a hálózati protokollokat

A hálózati protokollok interoperabilitás és legalacsonyabb késleltetés érdekében történő optimalizálásával feleljen meg a szabályozási szabványoknak.

Használja a HTTP/2-t

A HTTP/2 segít csökkenteni a szerver késleltetését a kevesebb oda-vissza utazás és a párhuzamos átvitel révén. Ezenkívül biztosítania kell a minimális számú külső HTTP-kérést, beleértve a képeket, valamint a JS- és CSS-fájlokat.

  Gondoskodjon online biztonságáról a Chrome 10 biztonsági bővítményével

Előzetes letöltési módszerek

Bár nem feltétlenül csökkenti a hálózati késleltetést, de javítja webhelye teljesítményét az oldalbetöltési sebesség tekintetében.

Idő az első bájtig (TTFB)

Ahogy már említettem, a TTFB, amely egy mérőszám a szerver válaszkészségének meghatározására, térjünk át a többi vonatkozására.

A TTFB segíthet azonosítani a csatlakozási folyamat összes gyenge pontját. Ha meg tudja határozni, hol fordulnak elő a késések, javíthatja szolgáltatásait a gyorsabb és megbízhatóbb teljesítmény érdekében.

Arról nem is beszélve, hogy a TTFB hatással van a SEO-ra is; ezért döntő fontosságú az online láthatóság szempontjából is.

Milyen tényezők befolyásolják a TTFB-t?

Három intézkedés érinti a TTFB-t:

Kérést küld a szervernek

Amint egy felhasználó kérelmet küld, a szerver azt bizonyos tényezők alapján kapja meg, például a DNS-kereséshez szükséges idő, a hálózat sebessége, a szerver távolsága és egyebek alapján; és elindul a TTFB.

A kérelem feldolgozása

A kérés beérkezésekor a szervernek fel kell dolgoznia a kérést, és választ kell generálnia. A folyamat adatbázishívásokkal, a hálózaton belüli más rendszerekkel való kommunikációval, szkriptek futtatásával kezdődik, stb.

Válasz vissza

Ezután a szerver visszaküldi a generált választ a kérést benyújtó felhasználónak. Most ez mind a felhasználó, mind a vállalat hálózatának kapcsolati sebességétől függ.

Itt a TTFB az az idő mértéke, amikor a felhasználó az első bájttól kezdve megkapja a választ.

Hogyan javítható a TTFB?

Csökkentse a késleltetést

A késleltetés bármely oldalon előfordulhat; az Ön szervere és/vagy felhasználója. Bár a felhasználók kapcsolati sebességét nem tudja szabályozni, a szerver sebességén mindenképpen dolgozhat. Próbálja meg csökkenteni a szerverek terhelését a CDN-ek kihasználásával, ami a statikus tartalmat a felhasználók közelébe helyezheti, ami növeli az oldalbetöltési sebességet.

Gyors DNS feloldás

A DNS-feloldás nem tarthat tovább 100 ezredmásodpercnél. Amikor ez megtörténik, fontolja meg a DNS-beállítások optimalizálását. A DNS-szolgáltatót is módosíthatja, ha a problémák továbbra is fennállnak.

Frissítse webhelyének tárhelyét

A 200 ms-nál nagyobb TTFB nem tesz jót a webhelyének. Lehet, hogy a lassú TTFB oka a webhely tárhelyszolgáltatója a túlterhelt hálózat és a túlterhelt szerverek miatt.

Ha ez a helyzet, akkor erről beszélhet a tárhelyszolgáltatóval, vagy frissítheti csomagját. Ellenkező esetben áthelyezheti webhelyét egy másik szolgáltatóhoz. Ha WordPress-t használ, nézze meg ezeket a prémium hosting platformokat.

Javítsa háttérrendszerének teljesítményét

Ha nem normalizálja vagy nem indexeli megfelelően az adatbázisokat, ez lerövidítheti a válaszidőt. Ezért normalizálja és indexelje az adatbázisokat a prompt lekérdezésekhez. Arról is tájékoztatja az adatbázist, hogy gyorsan megtalálja a táblázat oszlopait, ahelyett, hogy mindegyiket megvizsgálná.

Szerver oldali gyorsítótár

Csökkentse a processzorterhelést és az adatbázis-lekérdezéseket azáltal, hogy fenntartja a gyakran szükséges fájlokat és beolvasott adatokat, hogy azok átkerüljenek a kiszolgáló gyorsítótárába.

Külső megfigyelés

Ha optimalizálta a TTFB-jét néhány taktika végrehajtásával, az nagyszerű!

És mindig így akarsz maradni.

A szoftverfrissítésekben, hardverekben, webhelyfrissítésekben és egyebekben bekövetkezett változások azonban a TTFB növekedését okozhatják. Tehát figyeljen ezekre, amíg nem késő.

Megvalósíthatja a webhely teljesítményét figyelő eszközöket. Segít gyorsan megoldani a dolgokat, ha az előadás délre megy.

Mi az a sávszélesség?

A hálózat maximális kapacitását, beleértve a hálózat méretét és a szerver feldolgozási kapacitását, sávszélességnek nevezzük.

Egyszerűen fogalmazva, ez az egy adott időpontban elküldhető és/vagy fogadható adatmennyiség mértéke. Mérése bit/másodperc, megabit/másodperc vagy gigabit/másodperc mértékegységben történik.

A sávszélességet befolyásoló tényezők

Az internetkapcsolat egy adott maximális sávszélességből áll. Bizonyos tényezők korlátozhatják egy adott eszköz sávszélességét, ami lassabb kapcsolatot eredményez. Az alábbiakban felsorolt ​​tényezők a kapcsolat természetéből vagy a felhasználó számítógépéből fakadhatnak.

Internethasználat

A sávszélességet az eszközön végrehajtott feladatok teljes száma befolyásolja. A feladatok egyidejű növelésével a sebesség lelassul. Ezért fontolja meg a feladatok sorozatosítását.

  Az iCloud Drive-mappák megosztása iPhone-on, iPaden és Mac-en

Upstream és downstream sávszélesség

Az eszközről folyó adatok upstream, míg az eszköz felé áramló adatok downstream.

Általánosságban elmondható, hogy az internetes folyamatok több downstream felhasználást foglalnak magukban, mint az upstream; ezért az internetkapcsolatok nagyobb hangsúlyt fektetnek a downstream sávszélességre.

Tehát a sávszélességet befolyásolja, ha nagy adatátvitel, videocsevegés, távoli hozzáférés, IP-hívások stb. során felfelé irányuló növekedésre van szükség.

Háttérfogyasztás

A sávszélességet az eszközön végrehajtott egyidejű letöltések és feltöltések száma befolyásolja.

Egyetlen kapcsolat, több felhasználó

Ahogy a felhasználók száma növekszik egyetlen hálózaton, az növeli a szerverek terhelését, és lassabb adatátvitelt eredményez.

A router távolsága

Ha az eszközt közelebb helyezi az útválasztóhoz, akkor nagyobb sávszélességet fog tapasztalni, mint a távolabbi elhelyezés esetén.

Hogyan javítható a sávszélesség?

Használja a QoS beállításokat

A szolgáltatásminőség (QoS) beállításai segítik a hálózatokat a fontos alkalmazások támogatásában, és utasítják a forgalmi szabályokat egyes forgalomtípusok prioritása érdekében. Ezért a szükséges alkalmazásoknak nem kell küzdeniük a sávszélességért.

A felhő alapú alkalmazások segíthetnek.

A hálózati teljesítmény növelése érdekében lépjen a felhő felé. Próbálja kiszervezni a forgalom bizonyos részeit privát és nyilvános felhőhálózatokra, és csökkentse a hálózat nyomását.

Szüntesse meg a nem alapvető forgalmat

Letilthatja a nem alapvető forgalmat, amely nem növeli a termelékenységet munkaidőben. Ily módon a sávszélesség csak a lényeges műveletek futtatására használható fel.

Időszakos frissítések és biztonsági mentések

Az adatok és a szoftverek frissítései és biztonsági mentései kulcsfontosságúak a teljesítmény és a biztonság szempontjából. De ezek a folyamatok hatalmas hálózati sávszélességet foglalnak el.

Ezért érdemes stratégiailag ütemezni őket, lehetőleg a normál munkaidőn kívül.

Mi az áteresztőképesség?

A hálózati átviteli sebesség azon adatmennyiség mértéke, amely egy adott időkereten belül egy forrásból a célállomásra továbbítható.

Más szóval, az átviteli sebesség azt méri, hogy hány csomag érkezett sikeresen a célállomásra. Kiszámítása bit/másodpercben vagy adat/másodpercben történik.

Az áteresztőképességet befolyásoló tényezők

Az átviteli közeg korlátozása

Az átviteli közeghez tartozó sávszélesség vagy elméleti kapacitás korlátozza az átviteli sebességet.

Például, ha a sávszélesség 100 Mbps, akkor nem fog ennél többet, bármi is legyen. Valójában a küldött gyakorlati adatok 95% körüliek, többé-kevésbé.

Hálózati torlódás 🚸

Egy erősen zsúfolt hálózatban az áteresztőképesség csökkenne.

Késleltetés

Ha egy adott hálózaton nagyobb a késleltetés, az átviteli sebesség csökkenni fog.

Protokoll működés

Az adatcsomagokat a hálózaton hordozó és kézbesítő protokoll szintén befolyásolhatja az átviteli sebességet.

Csomagvesztés vagy hibák

Egyes forgalomtípusoknál a csomaghibák és -veszteségek befolyásolhatják az átviteli sebességet. Ez azért van, mert ezeket a csomagokat újra kell küldeni, ami tovább csökkenti az átviteli sebességet.

A feltört csomagok hátterében biztonsági támadások, sérült eszközök stb. állhatnak.

Ha mérni szeretné a teljesítményt, használhat néhány eszközt, mint pl SolarWinds, iPerf, Pingbstb.

Hogyan javítható az áteresztőképesség?

Minimalizálja a késleltetést

Az egyik első dolog, amit meg kell tennie, hogy megpróbálja minimalizálni a hálózati késleltetést, mert ez nagymértékben befolyásolja a hálózati teljesítményt, és rossz felhasználói élményt eredményez.

A probléma megoldásához segítséget kérhet a fent említett szakaszokból.

Tisztítsa meg a hálózati szűk keresztmetszeteket

Kerülje el a hálózati szűk keresztmetszeteket az útválasztók frissítésével, csökkentve azon csomópontok számát, amelyek lerövidítik a csomagok utazási távolságát. Ezért csökkentheti a torlódásokat a jobb átvitel érdekében.

Tartsa szemmel az alkalmazásokat, amelyek túl sok sávszélességet fogyasztanak.

Ha a méltányos aránynál jóval nagyobb mértékben használja internetkapcsolatát, az átviteli sebesség csökkenni fog. Ezért zárja be azokat az alkalmazásokat, amelyek túl nagy sávszélességet használnak, hacsak nem szükségesek.

Indítsa újra a hálózatot

Ütemezze be a hálózati rendszerek, például a modem, az útválasztó stb. rendszeres újraindítását. Így, ha újra működni kezdenek, nagyszerű teljesítményt tudnak felmutatni.

Ellenőrizze a hardvert

Ne hagyja, hogy a hibás hardver befolyásolja az átviteli sebességet. Tehát ellenőrizze a hálózati hardvert, hogy megtudja, nincs-e eltérés ezen a helyen.

Beszéljen internetszolgáltatójával

Ha minden a helyén van, és továbbra is gyenge átviteli sebességet tapasztal, fontolja meg, hogy ugyanezt közölje internetszolgáltatójával (ISP). Lehet, hogy az ő oldalukon van a hiba.

Következtetés

Remélem, a dolgok egy kicsit világosak a késleltetéssel, a TTFB-vel, a sávszélességgel és az átviteli sebességgel kapcsolatban. Próbálja meg végrehajtani a fent említett tippeket és trükköket, hogy javítsa hálózata teljesítményét.

Ezután legyen hálózati rendszergazda.