Mi a késleltetés, a TTFB, a sávszélesség és az áteresztőképesség?

Az egészséges hálózati teljesítmény fenntartása kulcsfontosságú, mivel naponta több milliárd adatátvitel történik.

A 2020-as év megközelítőleg 44 zettabájtnyi adattal kezdődött, ami körülbelül 40-szer több, mint a megfigyelhető univerzum összes csillagának száma. Gazdasági Világfórum.

És ez a szám a következő napokban növekedni fog.

Ez egy őrült szám, de igaz!

Ezért égető szükség van annak biztosítására, hogy hálózata megfelelő teljesítményt nyújtson a növekvő igények kielégítéséhez.

Most a szoba elefántja a hálózati teljesítmény, amely bizonyos tényezőktől függ, hogy néhányat említsünk – a késleltetéstől, az első bájtig tartó időtől (TTFB), a sávszélességtől és az áteresztőképességtől.

Ha stabil és nagy teljesítményű hálózatot szeretne fenntartani, optimalizálnia kell ezeket a tényezőket. Ezen kívül segítenek elkerülni a főbb böngészők és keresőmotorok büntetését.

Tehát készüljön fel arra, hogy megértse ezeket a hálózati terminológiákat, és hogyan optimalizálhatja őket a nagy teljesítmény érdekében.

Tartalomjegyzék

Mi az a késleltetés?

A késleltetés szó szerint késést jelent.

A hálózati ökoszisztémában a várakozási idő az az idő, amely alatt egy kérés vagy adat eljut a forrástól a célig. Itt a felhasználó művelete a kérés, és az, hogy mennyi ideig tart a webalkalmazás válaszolni erre a kérésre.

Ez az időkésleltetés magában foglalja azt az időt is, amely alatt a kiszolgáló feldolgozza a kérést. Ezért ezt az oda-vissza utazásként mérjük – az a teljes idő, amely alatt egy kérés rögzítése és feldolgozása több eszközön keresztül történik, majd a felhasználó megkapja, ahol dekódolásra kerül.

Ha az adatátvitel késleltetése viszonylag kicsi, akkor az alacsony késleltetési idő kívánatos. A hosszabb késések vagy a magas késleltetés azonban nem kívánatos, mivel rontja a felhasználói élményt.

De honnan tudhatja, hogy a hálózata magas késleltetést mutat?

Néhány tipikus jel a következők:

  • A webhely vagy alkalmazás betöltése „örökké” tart
  • A szerverekhez és webes alkalmazásokhoz való hozzáférés lelassul.
  • Bizonyos információk, például nagy mellékleteket tartalmazó e-mailek elküldése hosszabb időt vesz igénybe.

Tehát, ha ilyen jellel találkozik, annak valószínűleg a magas késleltetésű hálózat az oka.

A hálózati késleltetést ezredmásodpercben (ms) számítják, és ez elkerülhetetlen, mivel több szempont is befolyásolja a hálózatok egymás közötti kommunikációját. De csökkentheti a késleltetést bizonyos intézkedések végrehajtásával, amelyeket a következő szakaszokban tárgyalok.

Előtte beszéljük meg a hálózati késleltetés okait.

Mik a látencia okai?

  • Távolság a felhasználó kérése és a szerver helye között
  • A szerverhibák, például az 50X-es hiba, befolyásolhatják az alkalmazások teljesítményét, és megakadályozhatják a látogatók elérését a webhelyén.
  • Gyenge háttéradatbázis-optimalizálás, amely a túlzottan kihasznált adatbázisok, a hosszú mezők, a nagy táblák, a nem megfelelő indexhasználat és a bonyolult számítások eredményeként fordulhat elő.
  • Routerek, Wi-Fi hozzáférési pontok, kapcsolók, biztonsági eszközök, terheléselosztók, tűzfalak, IPS stb. okozta hardverproblémák.
  • Az átviteli médiumoknak, például a vezeték nélküli kapcsolatoknak, az optikai szálas kábeleknek stb. vannak korlátai.
  • Az alacsony memóriaterület miatt az operációs rendszerek nehezen tudják fenntartani a programok által használt RAM-igényeket, ami befolyásolja a rendszer teljesítményét.
  • A végfelhasználói problémák, például az alacsony CPU vagy memóriaciklus, amelyre van szükség ahhoz, hogy ésszerű időn belül megkapja a választ
  Képernyőképek és szövegek megosztása iPhone-járól több közösségi hálózaton [Beta Invites]

Hogyan mérjük a ⏱️ késleltetést?

Ha olyan márkák hálózatfigyelő eszközeit használja, mint a SolarWinds és a Datadog, akkor automatikusan megvizsgálhatja a hálózati késleltetést.

De van erre manuális módszer?

A válasz igen.

Csak nyissa meg a parancssort az operációs rendszerében, és írja be ezt – tracert, majd írja be a lekérdezni kívánt célt.

A parancs beírása után megjelenik egy lista a hálózati útvonal összes útválasztójával, amely egy webhely címére vezet. Az időszámítást is megjeleníti ezredmásodpercben.

Csak adja össze a teljes mérést, hogy megkapja a hálózatához tartozó késleltetést.

Vannak bizonyos módszerek a késleltetés mérésére:

Idő az első bájtig (TTFB)

Azt az időeltérést, amelyet akkor rögzítenek, amikor egy kérés távozik a felhasználó eszközéről, és az „első” adatbájttal eléri a célállomást, az első bájtig (TTFB) nevezett időkülönbség.

A TTFB a hálózati késleltetés és a szerver válaszkészségének döntő mutatója is.

Oda-vissza út (RTT)

Azt a teljes időt, amelybe egy adatcsomagnak szüksége van, amíg a forrástól a célállomásig, majd vissza a forráshoz utazik, RTT-nek (Round Trip Time) nevezzük. Pontos eredményeket tud nyújtani, de a dolgok homályossá válhatnak, ha az adatcsomagok más visszatérési utat választanak.

Ping teszt

Általában a rendszergazdák ping-teszteket használnak annak mérésére, hogy 32 bájt mennyi idő alatt éri el a kiszolgálót, és mennyi időbe telik a válasz fogadásához. Ezek a módszerek egyszerre ellenőrizhetik a hálózat különböző szervereit, és jelenthetik a teljes késleltetést és teljesítményt.

Online ping tesztet is végezhet.

Hogyan javítható a hálózati késleltetés?

Az útválasztás optimalizálása

Használjon optimalizálási eszközöket, amelyek hatékonyan kezelik a hálózat torlódásait az útválasztás javítása érdekében.

Erősítőket vagy újragenerátorokat is használhat a hálózati sebesség növelésére, ha a probléma az átviteli közegben rejlik.

Tömörítés és gyorsítótár

Az erősen elosztott IP-címek nagy távolságokat tesznek meg, ami összeadja az átviteli időt. Ha egy szélső kiszolgálót kezel a végfelhasználók közelében, az csökkenti az utazási időt és növeli az oldalbetöltési sebességet.

Ezen kívül az olyan technikák, mint a képoptimalizálás és a fájltömörítés, csökkentik a nagy adatmennyiségek átviteléhez szükséges sávszélességet.

Kukucskáló

A társviszony-létesítés azt jelenti, hogy lehetővé teszi két vagy több hálózat csatlakozását és közvetlen forgalom cseréjét anélkül, hogy harmadik félnek kellene fizetnie a forgalom weben történő továbbításáért.

Tehát tartson fenn egy megfelelően csatlakoztatott hálózatot, amely számos hálózati elérési utat kínál az interneten keresztül.

Optimalizálja a hálózati protokollokat

A hálózati protokollok interoperabilitás és legalacsonyabb késleltetés érdekében történő optimalizálásával feleljen meg a szabályozási szabványoknak.

Használja a HTTP/2-t

A HTTP/2 segít csökkenteni a szerver késleltetését a kevesebb oda-vissza utazás és a párhuzamos átvitel révén. Ezenkívül biztosítania kell a minimális számú külső HTTP-kérést, beleértve a képeket, valamint a JS- és CSS-fájlokat.

Előzetes letöltési módszerek

Bár nem feltétlenül csökkenti a hálózati késleltetést, de javítja webhelye teljesítményét az oldalbetöltési sebesség tekintetében.

Idő az első bájtig (TTFB)

Ahogy már említettem, a TTFB, amely egy mérőszám a szerver válaszkészségének meghatározására, térjünk át a többi vonatkozására.

A TTFB segíthet azonosítani a csatlakozási folyamat összes gyenge pontját. Ha meg tudja határozni, hol fordulnak elő a késések, javíthatja szolgáltatásait a gyorsabb és megbízhatóbb teljesítmény érdekében.

Arról nem is beszélve, hogy a TTFB hatással van a SEO-ra is; ezért döntő fontosságú az online láthatóság szempontjából is.

Milyen tényezők befolyásolják a TTFB-t?

Három intézkedés érinti a TTFB-t:

Kérést küld a szervernek

Amint egy felhasználó kérelmet küld, a szerver azt bizonyos tényezők alapján kapja meg, például a DNS-kereséshez szükséges idő, a hálózat sebessége, a szerver távolsága és egyebek alapján; és elindul a TTFB.

  Gondoskodjon online biztonságáról a Chrome 10 biztonsági bővítményével

A kérelem feldolgozása

A kérés beérkezésekor a szervernek fel kell dolgoznia a kérést, és választ kell generálnia. A folyamat adatbázishívásokkal, a hálózaton belüli más rendszerekkel való kommunikációval, szkriptek futtatásával kezdődik, stb.

Válasz vissza

Ezután a szerver visszaküldi a generált választ a kérést benyújtó felhasználónak. Most ez mind a felhasználó, mind a vállalat hálózatának kapcsolati sebességétől függ.

Itt a TTFB az az idő mértéke, amikor a felhasználó az első bájttól kezdve megkapja a választ.

Hogyan javítható a TTFB?

Csökkentse a késleltetést

A késleltetés bármely oldalon előfordulhat; az Ön szervere és/vagy felhasználója. Bár a felhasználók kapcsolati sebességét nem tudja szabályozni, a szerver sebességén mindenképpen dolgozhat. Próbálja meg csökkenteni a szerverek terhelését a CDN-ek kihasználásával, ami a statikus tartalmat a felhasználók közelébe helyezheti, ami növeli az oldalbetöltési sebességet.

Gyors DNS feloldás

A DNS-feloldás nem tarthat tovább 100 ezredmásodpercnél. Amikor ez megtörténik, fontolja meg a DNS-beállítások optimalizálását. A DNS-szolgáltatót is módosíthatja, ha a problémák továbbra is fennállnak.

Frissítse webhelyének tárhelyét

A 200 ms-nál nagyobb TTFB nem tesz jót a webhelyének. Lehet, hogy a lassú TTFB oka a webhely tárhelyszolgáltatója a túlterhelt hálózat és a túlterhelt szerverek miatt.

Ha ez a helyzet, akkor erről beszélhet a tárhelyszolgáltatóval, vagy frissítheti csomagját. Ellenkező esetben áthelyezheti webhelyét egy másik szolgáltatóhoz. Ha WordPress-t használ, nézze meg ezeket a prémium hosting platformokat.

Javítsa háttérrendszerének teljesítményét

Ha nem normalizálja vagy nem indexeli megfelelően az adatbázisokat, ez lerövidítheti a válaszidőt. Ezért normalizálja és indexelje az adatbázisokat a prompt lekérdezésekhez. Arról is tájékoztatja az adatbázist, hogy gyorsan megtalálja a táblázat oszlopait, ahelyett, hogy mindegyiket megvizsgálná.

Szerver oldali gyorsítótár

Csökkentse a processzorterhelést és az adatbázis-lekérdezéseket azáltal, hogy fenntartja a gyakran szükséges fájlokat és beolvasott adatokat, hogy azok átkerüljenek a kiszolgáló gyorsítótárába.

Külső megfigyelés

Ha optimalizálta a TTFB-jét néhány taktika végrehajtásával, az nagyszerű!

És mindig így akarsz maradni.

A szoftverfrissítésekben, hardverekben, webhelyfrissítésekben és egyebekben bekövetkezett változások azonban a TTFB növekedését okozhatják. Tehát figyeljen ezekre, amíg nem késő.

Megvalósíthatja a webhely teljesítményét figyelő eszközöket. Segít gyorsan megoldani a dolgokat, ha az előadás délre megy.

Mi az a sávszélesség?

A hálózat maximális kapacitását, beleértve a hálózat méretét és a szerver feldolgozási kapacitását, sávszélességnek nevezzük.

Egyszerűen fogalmazva, ez az egy adott időpontban elküldhető és/vagy fogadható adatmennyiség mértéke. Mérése bit/másodperc, megabit/másodperc vagy gigabit/másodperc mértékegységben történik.

A sávszélességet befolyásoló tényezők

Az internetkapcsolat egy adott maximális sávszélességből áll. Bizonyos tényezők korlátozhatják egy adott eszköz sávszélességét, ami lassabb kapcsolatot eredményez. Az alábbiakban felsorolt ​​tényezők a kapcsolat természetéből vagy a felhasználó számítógépéből fakadhatnak.

Internethasználat

A sávszélességet az eszközön végrehajtott feladatok teljes száma befolyásolja. A feladatok egyidejű növelésével a sebesség lelassul. Ezért fontolja meg a feladatok sorozatosítását.

Upstream és downstream sávszélesség

Az eszközről folyó adatok upstream, míg az eszköz felé áramló adatok downstream.

Általánosságban elmondható, hogy az internetes folyamatok több downstream felhasználást foglalnak magukban, mint az upstream; ezért az internetkapcsolatok nagyobb hangsúlyt fektetnek a downstream sávszélességre.

Tehát a sávszélességet befolyásolja, ha nagy adatátvitel, videocsevegés, távoli hozzáférés, IP-hívások stb. során felfelé irányuló növekedésre van szükség.

Háttérfogyasztás

A sávszélességet az eszközön végrehajtott egyidejű letöltések és feltöltések száma befolyásolja.

Egyetlen kapcsolat, több felhasználó

Ahogy a felhasználók száma növekszik egyetlen hálózaton, az növeli a szerverek terhelését, és lassabb adatátvitelt eredményez.

A router távolsága

Ha az eszközt közelebb helyezi az útválasztóhoz, akkor nagyobb sávszélességet fog tapasztalni, mint a távolabbi elhelyezés esetén.

Hogyan javítható a sávszélesség?

Használja a QoS beállításokat

A szolgáltatásminőség (QoS) beállításai segítik a hálózatokat a fontos alkalmazások támogatásában, és utasítják a forgalmi szabályokat egyes forgalomtípusok prioritása érdekében. Ezért a szükséges alkalmazásoknak nem kell küzdeniük a sávszélességért.

  Az iCloud Drive-mappák megosztása iPhone-on, iPaden és Mac-en

A felhő alapú alkalmazások segíthetnek.

A hálózati teljesítmény növelése érdekében lépjen a felhő felé. Próbálja kiszervezni a forgalom bizonyos részeit privát és nyilvános felhőhálózatokra, és csökkentse a hálózat nyomását.

Szüntesse meg a nem alapvető forgalmat

Letilthatja a nem alapvető forgalmat, amely nem növeli a termelékenységet munkaidőben. Ily módon a sávszélesség csak a lényeges műveletek futtatására használható fel.

Időszakos frissítések és biztonsági mentések

Az adatok és a szoftverek frissítései és biztonsági mentései kulcsfontosságúak a teljesítmény és a biztonság szempontjából. De ezek a folyamatok hatalmas hálózati sávszélességet foglalnak el.

Ezért érdemes stratégiailag ütemezni őket, lehetőleg a normál munkaidőn kívül.

Mi az áteresztőképesség?

A hálózati átviteli sebesség azon adatmennyiség mértéke, amely egy adott időkereten belül egy forrásból a célállomásra továbbítható.

Más szóval, az átviteli sebesség azt méri, hogy hány csomag érkezett sikeresen a célállomásra. Kiszámítása bit/másodpercben vagy adat/másodpercben történik.

Az áteresztőképességet befolyásoló tényezők

Az átviteli közeg korlátozása

Az átviteli közeghez tartozó sávszélesség vagy elméleti kapacitás korlátozza az átviteli sebességet.

Például, ha a sávszélesség 100 Mbps, akkor nem fog ennél többet, bármi is legyen. Valójában a küldött gyakorlati adatok 95% körüliek, többé-kevésbé.

Hálózati torlódás 🚸

Egy erősen zsúfolt hálózatban az áteresztőképesség csökkenne.

Késleltetés

Ha egy adott hálózaton nagyobb a késleltetés, az átviteli sebesség csökkenni fog.

Protokoll működés

Az adatcsomagokat a hálózaton hordozó és kézbesítő protokoll szintén befolyásolhatja az átviteli sebességet.

Csomagvesztés vagy hibák

Egyes forgalomtípusoknál a csomaghibák és -veszteségek befolyásolhatják az átviteli sebességet. Ez azért van, mert ezeket a csomagokat újra kell küldeni, ami tovább csökkenti az átviteli sebességet.

A feltört csomagok hátterében biztonsági támadások, sérült eszközök stb. állhatnak.

Ha mérni szeretné a teljesítményt, használhat néhány eszközt, mint pl SolarWinds, iPerf, Pingbstb.

Hogyan javítható az áteresztőképesség?

Minimalizálja a késleltetést

Az egyik első dolog, amit meg kell tennie, hogy megpróbálja minimalizálni a hálózati késleltetést, mert ez nagymértékben befolyásolja a hálózati teljesítményt, és rossz felhasználói élményt eredményez.

A probléma megoldásához segítséget kérhet a fent említett szakaszokból.

Tisztítsa meg a hálózati szűk keresztmetszeteket

Kerülje el a hálózati szűk keresztmetszeteket az útválasztók frissítésével, csökkentve azon csomópontok számát, amelyek lerövidítik a csomagok utazási távolságát. Ezért csökkentheti a torlódásokat a jobb átvitel érdekében.

Tartsa szemmel az alkalmazásokat, amelyek túl sok sávszélességet fogyasztanak.

Ha a méltányos aránynál jóval nagyobb mértékben használja internetkapcsolatát, az átviteli sebesség csökkenni fog. Ezért zárja be azokat az alkalmazásokat, amelyek túl nagy sávszélességet használnak, hacsak nem szükségesek.

Indítsa újra a hálózatot

Ütemezze be a hálózati rendszerek, például a modem, az útválasztó stb. rendszeres újraindítását. Így, ha újra működni kezdenek, nagyszerű teljesítményt tudnak felmutatni.

Ellenőrizze a hardvert

Ne hagyja, hogy a hibás hardver befolyásolja az átviteli sebességet. Tehát ellenőrizze a hálózati hardvert, hogy megtudja, nincs-e eltérés ezen a helyen.

Beszéljen internetszolgáltatójával

Ha minden a helyén van, és továbbra is gyenge átviteli sebességet tapasztal, fontolja meg, hogy ugyanezt közölje internetszolgáltatójával (ISP). Lehet, hogy az ő oldalukon van a hiba.

Következtetés

Remélem, a dolgok egy kicsit világosak a késleltetéssel, a TTFB-vel, a sávszélességgel és az átviteli sebességgel kapcsolatban. Próbálja meg végrehajtani a fent említett tippeket és trükköket, hogy javítsa hálózata teljesítményét.

Ezután legyen hálózati rendszergazda.