Mi a kék fényszűrő az Androidon, és melyik alkalmazás működik a legjobban?

Kulcs elvitelek

  • A Harvard és az NHS tanulmányai szerint a képernyők kék fénye hatással van egészségére és megzavarja az alvást.
  • Ha éjszaka kék fénynek tesszük ki magunkat, az agyunk azt hiszi, hogy nappal van, ami elnyomja a melatonin termelődését.
  • Kék fényszűrő használata androidos telefonján, például a beépített Night Light funkció vagy a Twilight alkalmazás csökkentheti a kék fény negatív hatásait és javíthatja az alvás minőségét.

Milyen gyakran alszik jól éjszaka? Ha a válasz kevesebb, mint a „mindig”, akkor érdemes megfontolni, milyen hatással vannak kütyüi az éjszakai alvásra. A képernyők kék fénye arra készteti az agyunkat, hogy ébren kell lennünk. Szerencsére könnyen megjavíthatja az Android-telefon kék fényszűrőjének használatával.

A probléma a kék fénnyel

A képernyők kék fénye bizonyítottan hatással van az egészségére. Tanulmányok, például az általa végzett tanulmányok Harvardtöbbször is figyelmeztettek arra, hogy a kütyük esti használata az alvás mennyiségére és minőségére egyaránt hatással van.

Ennek oka az éjszakai fényhatás. Pontosabban, rövid hullámhosszú kék fénynek való kitettségről van szó – olyat, amilyet a telefonok és táblagépek, és szinte minden megvilágított kijelzővel rendelkező kütyü bocsát ki.

A napfény kék fényt is tartalmaz, amely nappal létfontosságú. Ez segít ébren tartani és éber lenni, és az alvási ciklusok működésének szerves részét képezi.

De az éjszakai kék fénynek való kitettség negatív, mivel hatékonyan ráveszi az agyat, hogy azt gondolja, hogy még mindig nappal van. Elnyomja a melatonin szekrécióját, egy hormon, amely éjszaka termelődik, és felkészíti a szervezetet az alvásra, mivel a NHS magyarázza.

  Mi az a hátsó ajtó, és hogyan lehet megakadályozni a hátsó ajtó vírustámadásait?

Hatása olyan nagy, hogy egy másik tanulmány, amelyről a Daily Mail még azt is javasolta, hogy az autó műszerfaláról világító kék LED hatékony módja annak, hogy megakadályozzák a vezetők elaludását a volánnál.

Szóval mit csinálsz azon kívül, hogy órákkal lefekvés előtt kikapcsolod a telefonodat? A válasz: használj kék fényszűrőt. A funkció már be van építve az Androidba, és van néhány harmadik féltől származó alkalmazás, amely még több funkciót kínálhat, ha szüksége van rájuk.

Mit csinál a kék fényszűrő?

A kék fény szűrése kétféleképpen működik. A beépített opció és a gyökér opció csökkenti a képernyő által kibocsátott kék fény mennyiségét. Más harmadik féltől származó alkalmazások piros szűrőt helyeznek el a képernyőn a kék fény kioltására.

A hatás ugyanaz. Mindennek vörös árnyalatot ad, amihez kell egy kis megszokni. De kioltja a kék fény negatív hatásait is, és jelentősen csökkenti a tükröződést. Még ha szkeptikus is az alvás javítását illetően, azonnal észreveszi, hogy csökken a szem megerőltetése, ha gyengén megvilágított helyiségben használja telefonját.

A harmadik féltől származó alkalmazások azonban nem tökéletesek. A vörös fedőréteg használata csökkenti a kontrasztot, és a feketét a vörös sötét árnyalatává varázsolja.

Kiválthatnak egy biztonsági funkciót is az Androidban, ahol bizonyos gombok elérhetetlenné válnak, ha a fedvények a helyükön vannak. Valószínűleg észre fogja venni, ha egy másik alkalmazásboltból próbál meg telepíteni egy alkalmazást. A Telepítés gomb megérintéséhez szüneteltetnie kell vagy be kell zárnia a szűrőalkalmazást. Sokan nem működnek az értesítési panelen sem.

A beépített opció: Éjszakai fény

Mielőtt megvizsgálná a harmadik féltől származó lehetőségeket, pörgesse át Android telefonja vagy táblagépe beépített beállítását. A natív Android-verziót Night Light-nak hívják, bár más telefonokon más néven szerepel. A Samsung telefonokon például Eye Comfort Shield-nek hívják.

  A Safari böngészési adatainak törlése billentyűparancs segítségével

Könnyű beállítani és ütemezni a kék fényszűrőt Androidon. A legtöbb telefonon csak a Beállítások > Kijelző menüben kell megkeresnie az Éjszakai fény lehetőséget. Beállíthatja, hogy automatikusan bekapcsoljon, és beállíthatja az effektus intenzitását. Ha finomabb vezérlést szeretne, telepítenie kell egy alkalmazást.

A legjobb általános kék fényszűrő alkalmazás: Twilight

A Twilight a legjobb kék fényszűrő alkalmazás az Android számára. Fokozatosan csökkenti a kijelző színhőmérsékletét (vörösebbé teszi), és halványítja a képernyőt, amíg el nem éri a választott szín- és fényerőszintet.

Ez a fokozatos változás azt jelenti, hogy alig veszed észre, hogy megtörténik. A fehérek eleinte csak enyhén törtfehérek, de mire az ágyban böngészi a Reddit-et, a hatás teljes ereje lesz.

A telefon fényérzékelőjének használatával a Twilight folyamatosan automatikusan módosíthatja a beállításait, biztosítva, hogy azok mindig megfeleljenek a környezeti fényviszonyoknak. Ha túljutott a kezdeti beállításon, soha többé nem kell hozzányúlnia az alkalmazáshoz.

Miért használná a Twilightot, ha az Android már rendelkezik kék fényszűrővel?

Két funkció teszi különösen hasznossá. Az egyik az, hogy beállíthatja, hogy bizonyos alkalmazások megnyitásakor automatikusan kikapcsoljon. Így nem fogja megzavarni az éjszakai Netflix-nézést. A másik, hogy nem csak a telefonnal működik. Beállíthatja Philips HUE vagy más intelligens izzók vezérlésére, és telepítheti Android órájára, Android TV-jére vagy Chromebookjára is.

Letöltés: Szürkület (Ingyenes) | Twilight Pro (3,49 USD)

A gyökér opció: Éjszakai fény (KCAL)

A legtöbb felhasználó számára a Twilight a legjobb választás, de ha a telefon rootolt, akkor lehetősége van egy erősebb alkalmazás használatára a Night Light (KCAL) formájában.

Gyökér alkalmazásként a Night Light közvetlenül vezérelheti a kijelzőt. Ahelyett, hogy piros fedőréteget helyezne a képernyőre a kék fény hatásának kioltására, szó szerint csökkenti a képernyő által kibocsátott kék fény mennyiségét.

Sokkal jobban hasonlít az Android saját Night Light működéséhez, és az eredmény egy jobb minőségű kép. Az alkalmazás nem ad mindennek vörös árnyalatot – a feketék például feketék maradnak –, és a kontraszt sem vész el. Ezenkívül nem zavarja az értesítéseket vagy más alkalmazásokat.

  Tartalmi korlátozások beállítása Xbox One-on

A KCAL azonban nem mindenkinek való. A használatához rootolni kell a telefont, és lehet, hogy telepítenie kell egy egyéni kernelt. A Play Áruházban sem érhető el. Megtekintheti a GitHub oldalt, és töltse le a harmadik féltől származó F-Droid alkalmazásboltból.

Letöltés: Éjszakai fény (KCAL) (Ingyenes)

Csökkentse a kék fény hatását anélkül, hogy kiszűrné

A kékfény-szűrés hatását meglehetősen könnyű megszokni. Ennek ellenére néhány embernek nem tetszik. Ha nem szereti, ha minden alkalmazása vöröses árnyalatot vesz fel naplemente után, egyszerűbb módszerek is vannak a kék fény hatásainak minimalizálására.

A kulcs az, hogy csökkentse a kitett mennyiséget. Tehát a kisebb képernyő miatt jobb a telefon használata tablet helyett. Csökkentse a fényerőt, amennyire csak tudja, és váltson sötét módba az alkalmazásokban. Még a sötét módot is engedélyezheti a Chrome összes webhelyén.

A legtöbb e-könyv-olvasó rendelkezik fehér-feketén vagy szépia opciókkal, amelyek szembarátabbak, mint a normál fekete szöveg fehér alapon. A Google Play Könyvek egy lépéssel tovább megy, és saját Night Light funkciót kínál. Napnyugtakor automatikusan bekapcsol, majd fokozatosan távolítja el a kék fényt a kijelzőről, minél sötétebb lesz.

A funkció aktiválásához nyisson meg egy könyvet, koppintson a Megjelenítési beállítások gombra, lépjen a Világítás elemre, és nyomja meg a Reading Night Light kapcsolót.

Csökkentse a szem megerőltetését Androidon

Az Android Night Light funkciója és az olyan alkalmazások, mint a Twilight, lehetővé teszik a telefon szabad használatát anélkül, hogy az elaludna. Könnyen használhatóak, és bár a hatás elsőre kissé furcsának tűnik, hamar megszokja. A kék fény csökkentésével a képernyő kevésbé érdes lesz, és csökken a tükröződés, ami segíthet, ha fejfájást vagy szemfájdalmat kap a telefon használata közben.