Mi a fehéregyensúly a fotózásban? Az Ultimate Guide

Kulcs elvitelek

  • A fehéregyensúly megértése kulcsfontosságú a csodálatos fényképek készítéséhez. Meghatározza a képek hőmérsékletét és színtónusát.
  • Az automatikus fehéregyensúly mód hasznos lehet a kezdőknek, de a Kelvin-színmérővel végzett kézi beállítások nagyobb vezérlést biztosítanak.
  • A különböző megvilágítási helyzetek eltérő fehéregyensúly-beállításokat igényelnek, például melegebb tónusokat kell használni az arany órához és hidegebb tónusokat havas tájakhoz. Az utómunkálatok szerkesztése Adobe Lightroomban is elvégezhető.

A fehéregyensúly megértése elengedhetetlen, ha csodálatos képeket szeretne készíteni. A megfelelő tónus kiválasztásával sokkal könnyebbé válik a színek későbbi szerkesztése, és azt is biztosíthatja, hogy a képek valósághűbbek legyenek. De hogyan lehet pontosan meghatározni a fehéregyensúlyt a fotózásban? Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon, amit meg kell tanulnia.

Mi az a fehéregyensúly?

A fehéregyensúly kifejezés a képek „hőmérsékletének” meghatározására szolgál. Vagy leegyszerűsítve, milyen kéknek vagy sárgának néznek ki a fehérek a fotón. Ha valaha is észrevette, hogy a belső képek néha nagyon sárgának tűnnek, ez gyakran a fehéregyensúly miatt van.

Hogy megmutassuk, miről beszélünk, íme egy fénykép rossz fehéregyensúlyú:

És itt ugyanaz a kép a megfelelő fehéregyensúly mellett:

Figyelje meg, hogy az első fotó nagyon narancssárga színű, természetellenesnek tűnő ezüst az objektívtartó alján. Bár ezen a fotón más korrekciókat is el lehet végezni, mégis csak a fehéregyensúly megváltoztatásával javították.

A fotózásban a fehéregyensúly segítségével kreatív lehet. Például, amikor arany óra fotókat szerkeszt a Lightroomban, érdemes lehet kísérletezni egy melegebb tónus használatával. Ha azonban még nem ismeri a fotózást, akkor az új dolgok kipróbálása előtt gondoskodjon arról, hogy fehér, ezüst és hasonló színei úgy nézzenek ki, ahogy kellene.

  A Best Buy javítja a Wii konzolokat?

Megéri az automatikus fehéregyensúly módot használni?

Amikor megvásárolja első fényképezőgépét, észre fogja venni, hogy a fehéregyensúlyt automatikusra állíthatja. Ha automatikus fehéregyensúlysal készít fényképeket, a fényképezőgép dönti el, hogy melyik fehéregyensúly-beállítást használja. Ez a helyzet függetlenül attól, hogy a kamera módban van-e. Ha a szabadban tartózkodik, a legtöbb kamera ezt meg tudja oldani. Néha a belső fényképek vagy az összetett jelenetek megzavarhatják a fényképezőgépet – és előfordulhat, hogy nem állítja be a megfelelő fehéregyensúlyt.

Ha még nem ismeri a fehéregyensúlyt a fotózásban (vagy általában csak a fényképezésben), az automatikus fehéregyensúly segít megérteni, hogyan működik a funkció különböző megvilágítási helyzetekben. Tovább bővítheti tudását, ha megtanul néhány tippet, amelyek segítenek elérni a tökéletes fehéregyensúlyt a fényképeken.

Fehéregyensúly: Kelvin színe

Miután egy ideig használta az automatikus fehéregyensúlyt, készen áll a funkció manuális beállítására. A Kelvin színmérő remek kiindulópont; Még mindig ezt használom minden alkalommal, amikor fényképezek, annak ellenére, hogy több mint hét éves fotózási tapasztalatom van.

A Kelvin-mérő használatakor ne feledje, hogy egyes kamerák több vezérlést kínálnak, mint mások. Például az első néhány kamerám csak százban engedte beállítani a számot (pl. 5700, 5600). A mostani viszont tízesével enged fel és le (5590, 5580). A helyesen használandó Kelvin is változhat az egyes gyártók esetében – ezért egy kicsit kísérleteznie kell.

Annak érdekében, hogy pontosabb fehéregyensúlyt érjen el fényképezése során, lebontjuk a különböző Kelvin-számtartományokat a különböző forgatókönyvek szerint, amelyekkel fotósként találkozhat. Vegye figyelembe, hogy néha ki kell ásnia ezeket a tartományokat, de ennek ellenére jó kiindulópont.

1. Havas tájak

A téli fotózás során több szempontot is figyelembe kell vennie, és a fehéregyensúly az egyik legfontosabb tényező. Voltál már kint fotózni egy havas napon, és észrevetted, hogy a színek nem jól néznek ki? Talán túl kék a hangszín például? Ha igen, akkor szinte biztosan a rossz fehéregyensúly okozta a problémát.

  16 elektromos autós töltő a gyors töltéshez a meghajtó teljesítményéhez

A havas tájak egy olyan forgatókönyv, ahol érdemes megfontolni az automatikus fehéregyensúly alternatíváját. A fényképezőgép néha összezavarodhat, és kékebbé teheti a havat. Ehelyett használjon 6500-8500 körüli Kelvin-számot.

2. Aranyóra

A lágy megvilágítás és a gyönyörű színek az arany órában a napkelte és napnyugta előtti fotózás kedvelt időszakává teszik. Sok fotós elköveti azt a hibát, hogy felborítja a fehéregyensúlyt, hogy fokozza a meleg tónusokat, de ha ezt túlzásba viszi, akkor a kép színei zavarossá válhatnak. Tehát más helyzetekhez képest kissé el kell dobnia a Kelvin-mérőt.

Célozzon 2000-4000 körül a Kelvin-mérőn az aranyórás képekhez. Miután megszerkesztette képeit, fontolja meg az aranyóra feliratok használatát a közösségi médiában.

3. Napsütéses napok

A napsütéses időben történő fényképezés számos világítási kihívást jelent, de még mindig csodálatos fényképeket készíthet, amikor a nap magasan süt az égen. A Sunny 16 szabály megértése és alkalmazása mellett a megfelelő fehéregyensúly Kelvin-szám kiválasztásával a színek is szebbek lesznek a képen.

Valahol a Kelvin-tartomány közepén általában napsütéses napokon működik. Célozzon valami 5000 és 6000 között. Bizonyos helyzetekben (például amikor a képen sok kék szín van) előfordulhat, hogy tovább kell növelnie a számot.

4. Éjszakai fotózás

Míg a világ nagy része éjszaka alszik, órák után bőven talál fotózási lehetőséget. Például, ha északi szélességi körön jár, vagy azon lakik, potenciálisan lefotózhatja az északi fényt. Eközben a nagyvárosokban élők sötétben láthatják a városképeket és még sok mást.

Az éjszakai fotózáshoz használandó Kelvin-mérő a helyzettől függően jelentősen eltér. De sok esetben a 2000-4000 jó tartomány a célzáshoz.

  4 módszer a munkaidő csökkentésére

5. Borús és esős napok

Ha valaha is fényképezett borús, esős és ködös napokon, akkor észrevehette, hogy a képei egészen kékek, ha nem használja a megfelelő fehéregyensúlyt. És amikor ez megtörténik, meglehetősen nehéz lehet változtatni az utómunkálatok során. Általános ökölszabályként célozzon meg egy 6000 és 8000 közötti Kelvin-számot az ilyen világítási helyzetekben.

6. Beltéri és ételfotózás

A beltéri fotózás az egyik legnehezebb fotózási helyzet, és természetesen a belső terek is meglehetősen eltérőek. De a legtöbb beltéri helyzetben csökkentenie kell a Kelvin-mérő számát. Kezdje 1500-3000-rel, és onnan menjen tovább.

Az ételfotózáshoz mérlegelnie kell, hogy bent vagy kint tartózkodik. Ráadásul az ételek színeire is gondolni kell. A legjobb módja ennek az, ha egyszerűen gondoskodunk arról, hogy minden úgy nézzen ki, mint személyesen (és az adott fényviszonyok között). További útmutatásért megtudhatja, hogyan emelheti fel az ételfotós játékot.

Módosíthatom a fehéregyensúlyt az utómunka során?

A fotózás során a pontos fehéregyensúlyt legjobban a fényképezőgéppel lehet elérni. A fehéregyensúlyt azonban szerkesztheti az Adobe Lightroomban.

A Lightroomban lépjen a WB elemre (a kameraprofil része alatt). Itt a kívánt irányba mozgathatja a hőmérséklet- és árnyalatcsúszkákat.

Amikor kibontja a legördülő menüt, kiválaszthatja az automatikus fehéregyensúlyt, és számos előre beállított beállítás közül választhat.

Minden alapvető információ a fehéregyensúlyról a fotózásban

Ha ismeri a fehéregyensúly meghatározását a fotózásban, sokkal könnyebbé válik a megfelelő színek elkészítése a képeken. Ez az egyik első megtanulható készség, és használhatja a fényképezőgépben található Kelvin-mérőt – az automatikus fehéregyensúly mellett – a kívánt eredmények eléréséhez.

Más esetekben a fehéregyensúly-beállítások és/vagy az utómunkálati szoftver használata szintén lehetővé teszi a képek kiemelését. Lehet, hogy időnként meg kell szegnie a Kelvin-szabályokat, de a ma tanultak szilárd alapot jelentenek az építkezéshez.