Merevlemezek leválasztása Ubuntuban

Ha le kell választania egy merevlemezt az Ubuntuban, a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a Gnome Disks. A Gnome Disks egy lemezkezelő eszköz. Ezzel a felhasználók kezelhetik a merevlemezeket, az USB-eszközöket és minden mást, ami a tárolással kapcsolatos.

leválasztja a merevlemezeket az Ubunturól

A Gnome Disks használatának megkezdéséhez az Ubuntuban, nyissa meg úgy, hogy megkeresi az alkalmazás menüjében. Ha nem találja a Gnome Disks-t, telepítenie kell az Ubuntu PC-re, mielőtt megpróbálná használni.

Telepítse a Gnome Disks-t

A Gnome Disks Ubuntuban való telepítéséhez nyisson meg egy terminálablakot az alkalmazás menüjében a „Terminal” kifejezésre keresve. Ezután használja az alábbi apt install parancsot az alkalmazás működéséhez.

Megjegyzés: bár ez az útmutató az Ubuntura összpontosít, az utasítások minden olyan Linux operációs rendszerre vonatkoznak, amely hozzáfér a Gnome Disks-hez, a Gnome fájlkezelőhöz vagy a terminálhoz. Nyugodtan kövessen akkor is, ha nem Ubuntut használ.

sudo apt install gnome-disk-utility

Szerelje le a merevlemezt

A Gnome Disks merevlemezének leválasztásához először nézze meg a bal oldali sávot. Ezen az oldalsávon megtalálható az Ubuntu PC-n lévő összes észlelt lemez. A merevlemezektől az USB-kig és az SD-kártyákig minden itt lesz.

Keresse meg az oldalsávon a leválasztani kívánt merevlemezt. Ha nem találja, nézze át mindegyiket, és tartsa szem előtt a meghajtó méretét, valamint a márkanevet, mivel a Gnome Disks gyakran minden meghajtó címében mutatja a márkanevet.

Ha megtalálta a leválasztani kívánt merevlemezt a Gnome Disksben, válassza ki az egérrel. Ha kiválasztja, megjelenik a meghajtó áttekintése partíciótérképpel.

Nézze meg a partíciótérképen a leválasztani kívánt merevlemez-partíciót. Ha megtalálta a leválasztani kívánt partíciót, kattintson az egérrel a leállítás gombra.

A „Stop” gombra kattintva a Gnome Disks felkéri a jelszó megadására. Ezt azért kell megtennie, mert a merevlemezek leválasztásához rendszerszintű hozzáférésre van szükség. Írja be jelszavát a promptba.

A jelszó megadása után a merevlemez-partíció sikeresen leválik az Ubuntu rendszerről. Ezen a ponton bezárhatja a Gnome Disks-t.

Helyezze vissza a merevlemezt

Újra kell szerelnie egy korábban leválasztott merevlemezt? Itt van, hogyan kell ezt megtenni az Ubuntu Gnome Disksben. Először indítsa el a Gnome Disks alkalmazást. Innentől keresse meg merevlemezét az oldalsávon.

Ha megtalálta a merevlemezt, keresse meg az újracsatlakozni kívánt meghajtópartíciót. Ezután kattintson a „Play” gombra az újracsatlakozáshoz.

A merevlemezek leválasztása az Ubuntu – Fájlkezelőben

A merevlemez leválasztásának másik módja az Ubuntu Linux rendszeren a mellékelt GUI fájlkezelő. Az „Ubuntu” fájlkezelőjében van egy „Egyéb helyek” terület, amely felsorolja a számítógépéhez csatlakoztatott összes meghajtót.

A meghajtó leválasztásához indítsa el az Ubuntu fájlkezelőt. Az Ubuntu fájlkezelő megnyitásához nyomja meg a Win gombot a billentyűzeten, és írja be a „Fájlok” parancsot. A fájlkezelő megnyitása után keresse meg az „Egyéb helyek” gombot a bal oldali sávban, és kattintson rá az egérrel.

Miután kiválasztotta az „Egyéb helyek” gombot, megjelenik egy „Ezen a számítógépen” rész. Ez a rész felsorolja a rendszerhez csatlakoztatott összes merevlemezt, USB-meghajtót, SD-kártyát stb.

Az „On This Computer” területen keresse meg a leválasztani kívánt merevlemezt. Ha megtalálta, kattintson a meghajtó melletti leválasztás ikonra. Ha ezt a gombot választja, az Ubuntu fájlkezelő leválasztja, kérdés nélkül.

Hogyan kell visszaszerelni

Ha újra kell csatlakoztatnia egy merevlemezt az Ubuntuban, ezt közvetlenül megteheti az Ubuntu fájlkezelőben. Ehhez indítsa el az Ubuntu fájlkezelőt. Megnyitható úgy, hogy a billentyűzet Win gombjának megnyomása után rákeres.

Miután megnyílt, keresse meg az „Egyéb helyek” gombot, és kattintson rá az egérrel a hozzáféréshez. Ezután keresse meg az „On This Computer” részt, és keresse meg a csatlakoztatni kívánt meghajtót, és kattintson rá. Ha rákattint a meghajtóra, az Ubuntu megpróbálja felcsatolni. te július viszont jelszót kell megadni.

A merevlemezek leválasztása az Ubuntu terminálon

Lehetőség van az Ubuntu merevlemezének leválasztására a terminálon keresztül. Az indításhoz indítson el egy terminálablakot az Ubuntu asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával. Innentől futtassa az lsblk parancsot.

lsblk

Nézze át a parancs kimenetét, és keresse meg a csatlakoztatott merevlemez-partíció címkéjét. Ha nem találja, kövesse ezt az útmutatót az lsblk használatához. Ha megtalálta, futtassa az alábbi umount parancsot.

sudo umount /dev/MY-DRIVE-LABEL

A fenti parancs futtatása után a meghajtót le kell szerelni.