Melyiket használja és mikor

Amikor egy kliens-szerver alkalmazáson dolgoznak, a fejlesztőknek gyakran kell választaniuk a GraphQL és a REST API között. Az egymás közötti választás messzemenő következményekkel járhat az alkalmazás sebességére, méretezhetőségére és karbantarthatóságára nézve.

Évek óta a The Rest API-t sok fejlesztő kedvelte. A REST API jól definiált szerkezettel rendelkezik, amely egyszerűvé teszi a használatát és megértését. Így lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyszerűen készítsenek kifinomult alkalmazásokat.

A GraphQL azonban erős riválissá vált egy hatékonyabb és alkalmazkodóbb lekérdezési mechanizmussal. Használatával a fejlesztők egyszerűen lekérhetik a valóban szükséges információkat. Ezenkívül a GraphQL adatmodellje egyszerű testreszabást tesz lehetővé.

Mind a GraphQL, mind a REST API megkülönböztető előnyöket és képességeket kínál. Tehát a projekt legjobbjának kiválasztása nagy hatással lesz a projekt sikerére. Ebben a cikkben bemutatjuk a GraphQL-t és a REST API-t, azok funkcióit és előnyeit, a használati eseteket és a legfontosabb különbségeket.

Mi az a GraphQL?

A GraphQL egy robusztus lekérdezési nyelv az API-hoz, amelyet a Meta fejlesztett ki. Jobb módot biztosít az APIS-ok létrehozására és a RESTful API-hívások javítására.

A GraphQL segítségével a fejlesztők egyetlen végpontot használhatnak, hogy pontosan a kívánt adatokat kapják meg. Ez megkönnyíti az adatfüggőségek kezelését és elkerüli a túlzott letöltést. Míg a REST API-nak több végpontra van szüksége a különféle erőforrások megszerzéséhez.

Azonban még mindig vannak tévhitek arról, hogy mi nem a GraphQL. Tehát tisztázzuk a rendetlenséget a következő pontokkal:

  • Ez nem egy adatbázisnyelv vagy ORM, hanem egy API lekérdezési eszköz
  • Nem célja a REST API helyettesítése, hanem egy alternatíva, amely egyidejűleg létezhet ugyanabban a projektben.
  • Nem elsöprő, nem nehéz, így könnyen megtanulható és megvalósítható.

A GrapphQL-t nyílt forráskódú projektként 2015-ben tették elérhetővé. Azóta olyan cégek, mint a GitHub, a Yelp és a Shopify, mind átvették, ahogy egyre népszerűbb. A GraphQL a fejlesztők számára kulcsfontosságú képességgé fejlődik a hatékonyabb API-k iránti növekvő kereslet eredményeként.

Hogyan működik a GraphQL

A GraphQL egy olyan sémára épül, amely leírja a lekérdezhető adatok fajtáit, valamint azok kapcsolatait. A kliens és a szerver közötti kapcsolatként működő séma biztosítja, hogy mindkét fél tisztában legyen a kérhető adatokkal. Azt is meghatározza, hogy az adatok hogyan jelenjenek meg.

Vegyünk egy olyan blogalkalmazást, amely GraphQL API-t használ. Az API sémája a következőképpen írható le:

A bejegyzés- és megjegyzéstípusok ebben a sémában vannak meghatározva, a lekérdezés típusával együtt. Lehetővé teszi, hogy azonosító alapján egyedi bejegyzéseket kapjunk. Az egyes típusokkal rendelkező mezők a megszerezhető adatokat tükrözik.

Ezzel a sémával az alábbi kód segítségével létrehozhatunk egy GraphQL-lekérdezést, hogy megkapjuk a bejegyzést és a hozzá tartozó megjegyzéseket:

A lekérdezés eredménye tartalmazza a bejegyzés címét, törzsét, szerzőjét és azonosítóját. Az adott bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzések törzseként és szerzőjeként is visszatér.

Ahelyett, hogy több lekérdezést küldenénk különböző végpontokhoz, a GraphQL segítségével egyetlen API-hívással megkaphatjuk az összes szükséges adatot. Ennek eredményeként a rezsi csökken, és az API funkcionalitása nő.

Mi az a Rest API

A REST API egy webhelyszolgáltatás-architektúra. Ez lehetővé teszi a kommunikációt HTTP protokollon keresztül számos rendszer között. Ez egy olyan építészeti alapelv, amely segít skálázható, hatékony és sokoldalú webszolgáltatások fejlesztésében.

Azonban ez egy népszerű lehetőség a fejlesztők körében, mivel olyan általános HTTP-módszereket alkalmaz, mint például:

  Megosztás és versenyzés az Apple Watch tevékenységi céljaival

GET: Ez a parancs erőforrásokat kér le

POST: Erőforrás létrehozása

PUT: Megváltoztatja az állapotot vagy frissít egy erőforrást, amely lehet objektum, fájl vagy blokk

TÖRLÉS: Az erőforrás eltávolítása

A REST API alapja az erőforrások ötlete, amelyeket megkülönböztető URL-ek (Uniform Resource Locator) ismernek fel. Az ügyfél kérése alapján az egyes erőforrások eltérő ábrázolással rendelkezhetnek, például:

  • JSON (JavaScript objektumjelölés),
  • XML (Extensible Markup Language),
  • és HTML (Hyper Text Markup Language)

A RESTPful API ezeket az erőforrásokat használja fel adatok lekérésére, rekord létrehozására, rekord frissítésére vagy törlésére.

Hogyan működik a REST API

A REST API úgy működik, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy HTTP-kéréseket küldjenek be az erőforrásokat URL-en keresztül megjelenítő szerverekhez. A kérés feldolgozása után a szerver visszaküldi az információkat a megadott formátumban (JSON vagy XML)

Gondoljon például egy webes alkalmazásra, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek egy könyvhöz kapcsolódó információhoz. A RESTful API használatával az ügyfelek részleteket kaphatnak egyetlen könyvről vagy egy kiválasztott könyvről.

Egy adott könyvre vonatkozó információk megszerzéséhez az ügyfél HTTP GET kérést küld el az erőforrások URL-címének használatával. A link a következő lehet: https://example.com/api/books/123. A kérés feldolgozása és a „123-as azonosítójú” könyv megtalálása után a szerver választ küld a választott formátumban (JSON).

Hasonlóképpen, a könyvek listájának lekéréséhez az ügyfél HTTP GET kérést küld a szervernek olyan URL-címmel, mint például „https://example.com/api/books”. Így a szerver a kívánt formátumban válaszol vissza, például JSON.

A GraphQL jellemzői

A GraphQL egy sokoldalú és hatékony lekérdező nyelv, mivel robusztus gépelést és hierarchikus adatlekérést kínál. Íme a GraphQL néhány fő funkciója, amelyek népszerűvé tették a felhasználók körében:

v

Erősen beírt: A GraphQL olyan sémát kínál, amely többféle API-hoz elérhető adattípust, például mezőket, objektumokat és hivatkozásokat tartalmaz. A jogszerű adatszolgáltatás biztosítása érdekében ez a séma a lekérdezések és válaszok ellenőrzésére szolgál.

Hierarchikus struktúra: A GraphQL lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy meghatározzák a szükséges adatokat. Így kevesebb redundáns adat érkezik vissza, ami növeli az API sebességét.

Hatékonyabb: A GraphQL-nek köszönhetően az ügyfelek egyetlen kéréssel számos erőforráshoz juthatnak hozzá. Csak egy végpontot használ az összes lekérdezéshez, amely lehetővé teszi a gyorsítótárazást és a kötegelt kéréseket.

Kliensközpontú: A GraphQL lehetővé teszi a kliens számára, hogy szabályozza a beolvasott adatokat, ami csökkenti a szerver felé irányuló hívások számát.

Agnosztikus: Mivel a GraphQL független az alapul szolgáló adatbázistól és technológiai veremtől, bármilyen háttértechnológiával integrálható.

Introspektív: Egy önvizsgálati rendszerrel érkezik, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megismerjék elérhető adataikat, adattípusaikat és hivatkozásaikat.

Előfizetési modell: Az előfizetési modell lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós idejű adatfrissítéseket kapjanak. Az ügyfelek feliratkozhatnak bizonyos adatok változásaira, és frissítéseket kaphatnak, ha azok megváltoznak.

Most, hogy ismeri a GraphQL funkcióit, nézzük meg, mit kínál a REST API ügyfelei számára.

A REST API jellemzői

A REST API nagy hangsúlyt fektet a szabványok követésére, amelyek az API-t könnyen hozzáférhetővé, adaptálhatóvá és könnyen méretezhetővé teszik:

Állapot nélküli: A RESTful API minden kérésben tartalmazza az összes szükséges adatot. Így állapot nélküli, méretezhető és könnyen kezelhető.

Kliens-szerver architektúra: Ügyfél-szerver architektúra, ahol az ügyfelek adatokat kérnek a kiszolgálótól, és azokat visszaküldik. Így a front-end és a back-end rendszerek külön-külön is megépíthetők és karbantarthatók.

Erőforrás-alapú: Az elérhető adatokat erőforrások képviselik. A lekéréshez vagy módosításhoz minden erőforrásnak saját URL-je van.

CRUD műveletek: A REST API az erőforrásokat a CRUD (Létrehozás, visszakeresés, frissítés és törlés) műveleteken keresztül kezeli.

Konzisztens felület: Egységes felületet kínál az erőforrásokkal való interakcióhoz, egyszerűsíti az API architektúrát és a karbantartást.

Gyorsítótárazható: Engedélyezve van a gyorsítótárazás, ami csökkenti a kiszolgálóhoz érkező lekérdezések számát és javítja a hatékonyságot.

  Valóban rengeteg sávszélességet használ az online játék?

Réteges szerkezet: Támogatja a proxyszervert tartalmazó réteges struktúrát, amely növeli a rugalmasságot és a méretezhetőséget.

A GraphQL előnyei

Miután megismertük a GraphQL funkcióit, fedezzük fel azokat az előnyöket, amelyek kiemelik

Jobb teljesítmény: A GraphQL javítja a teljesítményt azáltal, hogy minimalizálja a hálózaton keresztül küldött adatok mennyiségét.

Egyszerűsített API-fejlesztés: Az API-fejlesztés egyszerűbbé válik egyetlen átfogó sémával. Így leegyszerűsíti a fejlesztési folyamatot, és csökkenti a hibák esélyét.

Fokozott rugalmasság: A fejlesztők pontosan leírhatják a szükséges adatokat és azok rendszerezését. Ezért többféle klienst tud fogadni, például mobil- és webalkalmazásokat.

Továbbfejlesztett fejlesztői élmény: olyan keretrendszereket és eszközöket kínál, amelyek leegyszerűsítik az API-k létrehozását, tesztelését és hibakeresését.

Jobb dokumentáció: Az öndokumentáló sémával könnyebbé válik az API megértése és használata.

Gyorsabb iteráció: A séma frissítései a jelenlegi ügyfelek befolyásolása nélkül végezhetők el. Így könnyű javítani az API-t és új funkciókat hozzáadni hozzá.

Egyszerűbb adatösszesítés: A felhasználók több API-ból és forrásból származó információkat integrálhatnak egyetlen lekérdezésbe. Így az adatok összesítése egyszerűbbé tehető kevésbé bonyolult háttérkóddal.

A GraphQL előnyei

A REST API különféle előnyöket kínál, amelyek népszerűvé teszik a fejlesztők és a vállalkozások számára. Az alábbiakban felsoroljuk a REST API néhány fő előnyeit:

Rugalmasság: Az XML, JSON és HTML csak néhány a REST API-val használható programozási nyelvek és adatformátumok közül.

Skálázhatóság: A REST API hatalmas mennyiségű forgalmat és adatot képes kezelni, így ideális az elosztott rendszerek számára.

Állapottalanság: A REST API állapot nélküli, így a fejlesztők könnyen létrehozhatnak olyan API-kat, amelyek sok ügyfelet kiszolgálhatnak.

Továbbfejlesztett teljesítmény: A gyorsítótárazási funkcióval a kiszolgálók kevesebb kérést kezelnek, ami javítja az általános teljesítményt.

Könnyen megvalósítható: Könnyen megvalósítható az erőforrások megszerzésére, létrehozására, frissítésére és eltávolítására szolgáló felhasználóbarát HTTP-módszerekkel.

Alkalmazások és használati esetek: GraphQL

Ami az API-k építését és felhasználását illeti, a GraphQL egyedülálló megoldást kínál. Rendeltetésszerű használat esetén tökéletes eszköz lehet az alábbiakban jelzett felhasználási esetekben:

API-k létrehozása

A GraphQL-t általában olyan API-k fejlesztésére használják, amelyek gyorsabb hozzáférést és visszakeresést biztosítanak az adatokhoz. Segíti a fejlesztőket a lekérdezni kívánt adatok pontos mezőinek és szerkezetének meghatározásában, így könnyebb és gyorsabb az API.

Fej nélküli CMS

Ha fej nélküli CMS-ről van szó, a GraphQL adatrétegként használható. Módot biztosít a tartalom leválasztására a megjelenítési rétegről. Emellett a fej nélküli cm-ek lehetővé teszik a fejlesztők számára a tartalom hatékony és rugalmas lekérését és kezelését.

Mobilalkalmazások fejlesztése

Mivel a mobilalkalmazások gyakran korlátozott sávszélességgel rendelkeznek, a gyors adatlekérés elengedhetetlenné válik. Itt válik a GraphQL ideális eszközzé a mobilalkalmazások fejlesztéséhez. Ezenkívül egyszerűbbé teszi a fejlesztők számára olyan funkciók megvalósítását, mint az offline támogatás és a gyorsítótár.

Együttműködési alkalmazások

A GraphQL előfizetési funkciója elengedhetetlen olyan alkalmazásokhoz, amelyek felhasználói részvételt és valós idejű adatmódosítást igényelnek. Így az ügyfelek előfizethetnek a frissítésekre, és azonnali átvitelt kaphatnak a szervertől.

Mikroszolgáltatások

A mikroszolgáltatási architektúra esetén a szolgáltatások általában kommunikációt igényelnek egymással, és eltérő adatigényekkel rendelkeznek. A GraphQL csökkenti ezt a bonyolultságot azáltal, hogy egyetlen interfészt kínál a különböző szolgáltatásokból származó adatok lekéréséhez.

E-kereskedelem

A GraphQL sokoldalúsága és hatékonysága a termékadatok lekérésében és kezelésében javíthatja az e-kereskedelmi webhelyeket és alkalmazásokat. Ez olyan funkciókat tesz lehetővé, mint a termékek elérhetőségének dinamikus frissítése, felhasználó-specifikus vásárlási útmutatók és különleges ajánlatok.

Adattudomány

A GraphQL rugalmas és hatékony adatlekérési és -elemzési képességei életképes technológiává teszik az adattudományi alkalmazások számára. Ez megkönnyíti a fejlesztők számára a legkülönfélébb forrásokból származó adatok fejlett elemzését és modellezését.

Közösségi média

A GraphQL segítségével a programozók lekérdezhetnek és módosíthatnak felhasználói információkat, blogcikkeket és egyéb tartalmakat. Ez lehetővé teszi a felhasználói hírcsatornák dinamikus frissítését és személyre szabottabb élményt a végfelhasználó számára.

  Hogyan hathat az intelligens keresés az Ön vállalkozására

Alkalmazások és használati esetek: REST API

Íme néhány a REST API legfontosabb alkalmazásai és használati esetei:

Mobilos alkalmazás

A REST API nagyszerű lehetőség a mobilalkalmazások háttérszolgáltatásainak fejlesztésére. Egyszerűen több forrásból kéri le az adatokat. Például adatbázisok, felhőalapú tárolás, online mobil alapú szolgáltatások stb.

Webes alkalmazások

A REST API-k optimálisak olyan webalkalmazások létrehozásához, amelyek számos forrásból származó adathozzáférést igényelnek. Egységes módszert kínál az adatok eléréséhez és kezeléséhez, minimalizálva a webalkalmazások összetettségét.

A dolgok internete (IoT)

A RESTful API segítségével összekapcsolhatja az Internet of Things (IoT) eszközöket felhő alapú szoftverekkel. Például egy intelligens termosztát kölcsönhatásba léphet egy felhőalapú szolgáltatással, amely a REST API segítségével szabályozza az otthoni hőmérsékletet.

E-kereskedelmi webhely

Az e-kereskedelmi webhelyek gyakran RESTful API-kat alkalmaznak a harmadik fél szolgáltatásaival való tranzakciók és kapcsolatok lebonyolításához. Például egy online áruház használhat RESTful API-t, hogy megkapja a szállítási adatokat egy logisztikai szolgáltatótól, vagy fizetési átjárón keresztül fogadjon el fizetést.

Közösségi média platformok

A RESTful API-k döntő szerepet játszanak abban, hogy megkönnyítsék a közösségi média hálózatok azon képességét, hogy szervezett hozzáférést biztosítsanak adataikhoz. Segítségével a programozók hozzáférhetnek a felhasználói adatokhoz olyan webhelyekről, mint a Twitter, a Facebook és a LinkedIn, hogy testre szabott közösségimédia-kezelő rendszereket vagy natív alkalmazásokat hozzanak létre.

GraphQL vs. REST API

Vessünk egy gyors áttekintést a GraphQL és a REST API közötti különbségekről:

FeatureGraphQLREST APIData Retrieval A kliensek csak a szükséges adatokat kérdezhetik le és kérhetik le különböző formátumokban. Az ügyfelek minden adatot előre meghatározott formátumban lekérdezhetnek és fogadhatnak. Data Request & Response Egyetlen kéréssel képes összetett adatokat kezelni, és több forrásból visszaküldeni. Számos erőforráshoz több lekérdezés szükséges. Adatlekérdezési rugalmasság Lehetővé teszi az adaptálható lekérdezéseket, amelyek az ügyfél speciális követelményei alapján testreszabhatók. A lekérdezések módosítási lehetőségei viszonylag korlátozottak. Gyorsítótárazási funkcióCaching-engedélyezett, ami javítja a teljesítményt. Ezért nincs szükség a lekérdezések újrafeldolgozására. Az előre meghatározott visszatérési stílus miatt a gyorsítótárazás nehezebb lehet.Általános teljesítmény Hatékony a nagyfrekvenciás adatlekéréshez. Kevésbé hatékony a nagyfrekvenciás adatok Verziókezelési feltétele esetén.Mivel a séma frissítései kumulatívak, a verziószámítás szükségtelen. Sávszélesség-pazarlást és késleltetett válaszidőket okozhat.Tanulási görbe Meredekebb tanulási görbe, így a felhasználónak meg kell értenie a sémát és a lekérdezési módszertEgyszerűsített kérési és válaszstílussal könnyebb megtanulni és használniDokumentációMegfelelő mennyiségű eszköz, dokumentáció és IDE-integrációs korlátozott eszközök , dokumentáció és IDE-támogatás Szerszámok A támogató programok, szerszámok és könyvtárak bővülnek. Jól megalapozott és robusztus szerszám- és erőforráskészlet áll rendelkezésre

Szerzői megjegyzés

A GraphQL lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyetlen kérelemben pontosan a szükséges adatokat kapják meg. Kiváló választás bonyolult adatigényű vagy nagyfrekvenciás adatlekérést igénylő alkalmazásokhoz.

Másrészt a REST API a támogató szoftverek robusztusabb ökoszisztémáját kínálja, és könnyebben használható. Megfelelő párosítás az egyszerűbb alkalmazásokhoz, amelyek könnyű használatot igényelnek. Ezenkívül magában foglalja az eszközök és könyvtárak jól megalapozott ökoszisztémáját.

Végső gondolatok

Amint láthatja, a GraphQL és a REST API-k is egyértelműen megkülönböztethetők előnyeikkel és hátrányaikkal. Általában a GraphQL és a REST API közötti választás a fejlesztői preferenciák és az alkalmazás követelményeitől függ.

Felfedezhet néhány gyakran ismételt REST API interjúkérdést és választ is.