Melyik keretrendszer működik jobban 2023-ban?

Ön Android vagy iOS felhasználó? A laptopja Windows, macOS vagy Linux alapú operációs rendszert használ? Érdemes minden potenciális ügyfelet megragadni, de a modern piacon különböző operációs rendszerű eszközök vannak.

Ha olyan platformmal rendelkezik, amely többplatformos alkalmazások fejlesztésére használható, sokat spórolhat a fejlesztési idő és erőforrások tekintetében.

A Flutter és a React Native a platformok közötti fejlesztési piac legnagyobb nevei közé tartozik. Ha azonban ezt a két lehetőséget kínálja, előfordulhat, hogy nem tudja, melyiket válassza.

Miért érdemes többplatformos megoldásokat használni a natív megoldásokkal szemben?

Időt spórol

Egy funkcionális alkalmazás elkészítése időigényes lehet. Ha olyan alkalmazást szeretne készíteni, amely iOS és Android felhasználókat szolgál ki, nem kell mindegyikhez külön kódbázist létrehoznia.

Fejlesztési és karbantartási költségeket takarít meg

A fejlesztők fizetése azért, hogy különböző felhasználók számára különböző alkalmazásokat hozzanak létre, költséges lehet. Ezen alkalmazások futtatásának költsége is magas, a felhasználók számától függően. A többplatformos fejlesztési beállítás lehetővé teszi, hogy ugyanazokat a fejlesztőket használjuk a különböző alkalmazások kódolásához.

Az egyetlen különbség a szállítás során történik. A karbantartás is olcsóbbá válik, hiszen csak egy kódbázist kell frissíteni, és a változtatások minden platformon érvényesülnek.

Közel natív teljesítmény

A natív alkalmazásokat kifejezetten egy bizonyos operációs rendszerhez hozzák létre. A natív alkalmazások nagy teljesítményükről ismertek.

Néhány platformközi megoldás azonban, mint például a React Native és a Flutter, olyan alkalmazásokat hoz létre, amelyek teljesítménye megközelíti a natív alkalmazásokét, így az átlagfelhasználók észre sem veszik a különbséget.

Ebben a Flutter vs. A React Native cikkben feltárjuk jellemzőiket, különbségeiket, hasonlóságaikat és teljesítményüket, hogy megalapozott döntést hozhasson.

Mi az a Flutter?

A Flutter egy nyílt forráskódú Dart keretrendszer, amelyet a Google hozott létre. A Flutter lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy ugyanazt a kódbázist használják az alkalmazások Android, iOS, asztali és webes verzióinak létrehozásához.

Íme néhány előny a Flutter használatából:

 • Egyetlen kódbázis minden platformhoz: Ugyanabból a kódbázisból közzéteheti alkalmazásának Android, iOS, asztali és webes verzióit.
 • Összeállított nyelv alapján: A Flutter egy Dart keretrendszer. A Dart egy olyan lefordított nyelv, amely a kódját géppel olvasható kóddá alakítja a végrehajtás előtt, így a Flutter gyors.
 • Natív teljesítmény: A Flutter nem támaszkodik közvetítő kódreprezentációkra vagy értelmezőkre, mivel a Skia-motort használja. Ez a funkció lehetővé teszi a Flutter alkalmazások számára, hogy szinte natív teljesítményt nyújtsanak.
  Mit jelent a Fókusz megosztása állapota iPhone-on?

Mi az a React Native?

A React Native egy JavaScript-keretrendszer, amelyet a Meta (korábban Facebook) hozott létre többplatformos alkalmazások építésére. Ezzel a platformmal közel natív Android- és iOS-alkalmazásokat készíthet.

A React Native-t ezen okok miatt szeretik a fejlesztők;

 • A kód újrafelhasználhatósága: A React Native komponens alapú architektúrával rendelkezik. Így újra felhasználhatja a kódblokkokat az alkalmazásban, és csökkentheti a fejlesztési időt.
 • Harmadik féltől származó könyvtárak és keretrendszerek elérhetősége: A React Native nagy közösséggel, könyvtárakkal és keretrendszerekkel rendelkezik. Használhat például könyvtárakat, például a Reduxot az állapotkezeléshez az alkalmazásban.
 • Élő újratöltés: Az alkalmazás elkészítésekor láthatja a változásokat. Dönthet úgy is, hogy a kódnak csak egy részét tölti be újra, és megtakaríthatja a fordítási időt.
 • Natív érzés: A React Native az operációs rendszerek (iOS és Android) mögöttes összetevőit használja, így alkalmazásai natív érzést keltenek.

Flutter vs. React Native: Gyors összehasonlítás

FeatureReact NativeFlutterLanguageJavaScriptDartCreatorMeta (korábban Facebook)GoogleNyílt forráskódú IgenIgenKözösségNagy és aktívKicsi, de egyre növekvőPéldák alkalmazásokraWix, Soundcloud Pulse, Facebook és Facebook AdsAlibaba, eBay, BMW, Crowdsource3rd party csomagok különféle könyvtárak/Thámkönyvtárak, de növekszik. Forró újratöltésIgenIgen Rendering React Native Rendering LibrarySkia

Flutter vs. React Native: Deep-Dive összehasonlítás

Annak ellenére, hogy a Fluttert és a React Native-t használják többplatformos alkalmazások létrehozására, ezek különböző módokon különböznek egymástól.

#1. Nyelv

A Flutter és a React Native keretrendszerek különböző programozási nyelvekhez.

React Native

A React Native használható JavaScripttel vagy TypeScripttel. Egy 2022-es Stack Overflow felmérés szerint a JavaScript a legkedveltebb programozási nyelv, a válaszadók 65,36%-a szavazott mellette.

Kép forrása: Stack Overflow

A TypeScript, a JavaScript szuperkészlete a negyedik helyen végzett ugyanebben a felmérésben, a válaszadók 34,83%-a mutatta ki, hogy szereti.

Csapkod

A Flutter egy Dart keretrendszer. A Dart objektum-orientált, és a Google által karbantartott különféle termékekben, például a Flutter Engine-ben, a Flutter keretrendszerben és az AngularDart-ban használják. Ugyanebben a felmérésben a válaszadók mindössze 6,54%-a választotta a Darttal való együttműködést.

Kép forrása: Stack Overflow

A győztes

Ebben az esetben nehéz meghatározni a győztest, mivel az alapul szolgáló nyelveknek, a JavaScript/TypeScriptnek és a Dartnak vannak erősségei és gyengeségei.

A JavaScript/TypeScript nagy közösséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagy számú könyvtár létezik.

Másrészt a Dart egy fordított nyelv, ami azt jelenti, hogy a kódját gépi kóddá alakítja a végrehajtás előtt. Ezzel a funkcióval a Dart gyorsabb, mint a JavaScript/TypeScript alkalmazások.

#2. Összetevők és renderelés

A keretrendszer megjelenítési módja, összetevői befolyásolják alkalmazásai teljesítményét.

React Native

A React Native UI összetevői natív platformkomponensekből (Android és iOS) épülnek fel. Ennek eredményeként ezek az összetevők érzékenyek és gyorsak. A React Native különféle összetevőket tartalmaz, például „View”, „Image”, „Text”, „ScrollView”, „Touchable” és „TextInput”.

  A Mumble Client telepítése Linuxra

A különböző platformokon található React natív alkalmazások eltérő megjelenésűek lehetnek, mivel az alapul szolgáló operációs rendszer felhasználói felület-összetevőit használják.

Csapkod

A Flutter a Google által karbantartott felhasználói felület-összetevő könyvtárat használ. Ezeket az alkatrészeket a Skia grafikus motor segítségével építették fel, így gyorsak és rugalmasak. Néhány népszerű Flutter UI összetevő a Cupertino widgetek és a Material Design widgetek.

A felhasználók egyéni widgeteket is létrehozhatnak, ha átírják a meglévőket, vagy létrehozhatnak néhányat a semmiből.

A Flutter segítségével létrehozott alkalmazások konzisztens felhasználói felülettel/UX-szel rendelkeznek, az operációs rendszertől függetlenül.

A győztes

Mindkét keretrendszer jó munkát végzett a felhasználói felület összetevőiben. A kettő közötti választás a fejlesztő tapasztalatától, ízlésétől és preferenciáitól függ.

#3. Könyvtárak és közösségi támogatás

A könyvtárak elérhetősége és a közösségi támogatás olyan tényezők, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni a fejlesztési térben.

React Native

A React Native a legnépszerűbb programozási nyelvek némelyikére épül, a JavaScript 65%-os, míg a TypeScript 35%-os támogatást élvez.

A JavaScript szintén több mint 2 évtizeddel ezelőtti, és számos könyvtárral rendelkezik a közösségéből. Az összes React Native könyvtár elérhető a reactnative.directory-ban.

Csapkod

A Flutter a Dart programozási nyelven alapul, amely kevesebb, mint 10%-os népszerűséggel rendelkezik. A platformnak azonban van egy kezdő közössége, amely mindig új könyvtárakat hoz létre. A Dart 2011-ben indult. Minden Dart és Flutter csomag megtalálható a pub.dev tárhelyen.

Győztes

A React Native nyeri a könyvtárak elérhetőségét és a közösségi támogatást.

#4. Teljesítmény

A modern felhasználók annyira törődnek a különféle alkalmazások teljesítményével.

React Native

A React Native egy JavaScript (egy értelmezett nyelv) keretrendszer. A JavaScriptt nem rendelkezik fordítási lépéssel, ami azt jelenti, hogy böngészőre van szüksége a kód átolvasásához, az egyes sorok értelmezéséhez és futtatásához.

Csapkod

A Flutter egy Dart keretrendszer (összeállított nyelv). A lefordított nyelv a kódot gépi olvasható kóddá alakítja a végrehajtás előtt.

Győztes

A Flutter nyer a teljesítmény funkción, amely egy összeállított nyelvre épül. Előfordulhat azonban, hogy a teljesítménybeli különbség nem észrevehető a minimális funkciókkal rendelkező alkalmazásokban.

#5. Állami irányítás

Az állapotkezelés olyan minták vagy technikák, amelyek segítségével kezelheti egy alkalmazás állapotát. Például, amikor egy felhasználó bejelentkezik egy alkalmazásba, és adatokat visz be, az állapot megváltozik, és kezelni kell.

React Native

Számos megközelítés létezik a React Native alkalmazások állapotkezelésére. Az első megközelítés a „Context”, egy beépített API-n keresztül valósul meg, amely lehetővé teszi az állapotok megosztását a különböző összetevők között. A környezet kis és közepes méretű alkalmazásokhoz alkalmas. Nagy alkalmazásokhoz használhat állapotkezelési könyvtárakat, például MobX és Redux.

Csapkod

A Flutter a megközelítések kombinációját használja az állapotkezeléshez. Ha az alkalmazás még mindig kicsi, használhat olyan csomagokat, mint a Riverpod és a Provider az állapot kezelésére.

  11 közönségreagáló rendszer interaktív eseményekhez 2023-ban

A Flutter Business Logic Component-ot (BLoC-minta) is használ az állapotkezeléshez. Ez a megközelítés elválasztja az üzleti logikát a prezentációs rétegtől. Az államirányításban ezen a megközelítésen folyamokat és eseményeket használnak.

Győztes

Mind a React Native, mind a Flutter fantasztikus megközelítést kínál az államigazgatáshoz, és nincs győztes. A Redux segítségével mindkettő állapotát kezelheti.

#6. Tanulási görbe

Kezdő és tapasztalt fejlesztők számára fontos szempont annak ismerete, hogy ez mennyire egyszerű, vagy mennyi időt fordíthat egy új keretrendszer elsajátítására. Bár a tanulási képességek személyenként eltérőek, egyes nyelveket/keretrendszereket könnyebb megtanulni, mint másokat.

React Native

A React Native JavaScriptet használ, amely hatalmas követőkkel rendelkezik. Ezt a keretet 2015-ben hozták létre, és hatalmas követőkre tett szert. A platform több mint 23 ezer villával és 109 ezer csillaggal rendelkezik a GitHubon.

Ha már ismeri a JavaScriptet, a React Native megtanulása nem lehet nehéz. A JavaScript és a React Native erőforrások könnyen elérhetőek, és ötleteket kölcsönözhet belőlük.

Csapkod

Flutter Dartot használ. A Flutter 2017-ben indult, és nem olyan népszerű. Annak ellenére, hogy könnyű megtanulni a Dart/Flutter nyelvet, előfordulhat, hogy nem találsz sok forrást a Dartról, mivel ez egy résnyelv. A Flutternek több mint 25 ezer forkja van a GitHubon.

Győztes

Nehéz megmondani, hogy ki volt a győztes ebben a kategóriában. Ha valaki már ismeri a JavaScriptet, inkább a React Native felé hajlik.

Másrészt egy fejlesztő, aki ismeri a Dartot, valószínűleg a Fluttert választja a React Native helyett. Ha a fejlesztő nem ismeri a JavaScriptet vagy a Dartot, akkor a többplatformos keretrendszer kiválasztása személyes preferencia lesz.

A Fluttert használó jól ismert márkák

A Fluttert különféle Google-mobilalkalmazások készítésére használták. Ezt a keretet más márkák is használják, mint pl.

 • Alibaba csoport
 • Abbey Road Studios
 • A Google Play
 • eBay
 • CrowdSource
 • 4 kép 1 szó

A React Native-t használó márkák

A React Native-ot számos nagy márka használta Android- és iOS-alkalmazásaihoz. A nagy nevek közül néhány;

 • Facebook
 • Facebook hirdetéskezelő
 • Oculus
 • Microsoft alkalmazások (Microsoft Office, Skype, Microsoft Teams és Xbox Game Pass)
 • Shopify, Shopify Inbox és Shopify értékesítési pont

Mikor érdemes elkerülni a Flutter and React Native-t?

A többplatformos fejlesztői platformok, mint a Flutter és a React Native, rengeteg fejlesztési erőforrást és időt takaríthatnak meg. Ezek a platformok azonban nem minden alkalmazáshoz ideálisak. Ez a két platform néhány kedvezőtlen példája;

 • Az alkalmazásnak használnia kell az alapul szolgáló operációs rendszer néhány funkcióját: Előfordulhat, hogy az alkalmazásnak olyan funkciókat kell használnia, mint egy adott operációs rendszerben natív mikrofon.
 • Nagy teljesítményű alkalmazást szeretne: A többplatformos fejlesztői megoldás nem biztos, hogy jó megoldás, ha nagyon érzékeny és nagy teljesítményű alkalmazást szeretne.

Következtetés

Ha gyors alkalmazást szeretne létrehozni, a Flutter lesz a legjobb választás. Ha azonban egy nagy közösséggel rendelkező nyelven szeretne alkalmazást létrehozni, a React Native legyen az Ön választása.

Az, hogy a Fluttert vagy a React Nativet használja-e a következő, több platformon, attól függ, hogy mennyire érti a mögöttes nyelvet, milyen típusú alkalmazást szeretne létrehozni, ízlése és preferenciái. A JavaScript-fejlesztők valószínűleg a React Native-t fogják használni, míg a Dart programozók a Fluttert részesítik előnyben.

Ezután a React vs. React Native lehetőséget is felfedezheti.