Melyik a legjobb harci játékokhoz?

A verekedős játékok közössége az egyik legrégebbi kompetitív videojáték-jelenet. A helyi játéktermekben tartott találkozókkal kezdődött, és azóta sokkal elérhetőbbé vált a játékosok számára.

Míg a platform megváltozott, a versenyre való törekvés ugyanaz marad, és a játékosok mindig az előnyt keresik. Tehát a Fighting Game Community (FGC) két leggyakoribb bemenete közül melyik a jobb: a kontroller vagy az arcade stick?

Controller vs. Arcade Stick: figyelembe veendő tényezők

A legtöbb harci játékot először konzolokra vitték át, mielőtt PC-n elérhetővé váltak volna. Az ezekhez a konzolokhoz tartozó vezérlők jelentősen változtak az évek során, de az eredeti tervezési koncepció ugyanaz maradt.

A vezérlők megpróbálják kisebb formában megragadni az árkád varázsát. A piacon jelenleg elérhető legjobb vezérlők közül néhány, mint például az Xbox Series X|S vezérlő és a PS5 DualSense vezérlője, minden túlmutat.

Bár ezek szolgálják rendeltetésüket, a hordozható arcade botok ma már könnyen elérhetőek a harci játékok szerelmesei számára. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei, és itt van néhány tényező, amelyet figyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy melyik a legjobb harci játékokhoz.

1. Beviteli pontosság

Itt az ideje, hogy közelebbről megvizsgáljuk, mi kell ahhoz, hogy versenyképesek legyünk egy harci játékban. Megvan az oka annak, hogy az FGC virágzik több mint 30 évnyi verseny után.

Minden input számít, amikor a legjobbakkal áll szemben, így nagy tudásplafont hoz létre az új játékosok számára. Az ég a határ, feltéve, hogy a pontosság és a végrehajtás sebessége a ponton van. Ezt szem előtt tartva, a választott vezérlőnek támogatnia kell a beviteli pontosságot.

Először is nézzük a vezérlőt. A vezérlők különböző gombokkal rendelkeznek, amelyek a játékon belüli különböző műveletekhez rendelhetők. A mozgás azonban általában két lehetőségre korlátozódik. Használhat joystickot vagy D-Pad-et. Bármennyire is felszabadító lehet mindkét lehetőség, megvannak a maguk problémái.

  8 legjobb mesterséges intelligencia-receptgenerátor, amelyek az összetevőket főtt ételekké varázsolják🍝

A joystick elég kicsi, és pontatlan lehet, ha újonc használja. A joystickok is hajlamosak arra, hogy hosszan tartó használat után elsodródjanak, ami arra késztetheti a karaktert, hogy kéretlenül mozogjon. Másrészt a D-Pad egy kicsit precízebb, de korlátozott mozgástartomány mellett nehezebben használható.

Az arcade stick felülmúlja a vezérlőt a beviteli pontosság tekintetében. A bot meglehetősen nagy, és egyesíti a joystick mozgásszabadságát a D-Pad pontosságával. A legtöbb arcade stick nyolc beviteli gombbal rendelkezik, ami általában elegendő a legtöbb játékhoz. A játékosok azonban kénytelenek gombkombinációkat használni más játékon belüli akciókhoz.

Tehát, bár az arcade stick pontos, több ügyességet igényel, mint egy vezérlő.

2. Tartósság

Kép forrása: soepratman/Freepik

A verekedős játékok intenzívek, és minden használt kontrollert a korlátok közé szorítanak. Mint ilyen, fontos, hogy fontolja meg a választott input tartósságát, mielőtt megvásárolná azt. Tehát nézzük meg a legtöbb vezérlő felépítési minőségét.

Ennek az érvelésnek két oldala van. Egyes felhasználók az újabb vezérlőket leleményességükért és szilárd felépítésükért dicsérik, míg mások úgy érzik, már nem olyan jók, mint régen.

A tény az, hogy a vezérlők sokkal gyorsabban romlanak, mint korábban. Ez azonban a kompetitív szerencsejáték térnyerésének is betudható. Noha nem ismerjük a legtöbb általános vezérlő gyártási folyamatát, láthatjuk a folyamatot egy arcade stick létrehozása mögött.

Néhány YouTube-csatorna lefedi az arcade stick testreszabását, amely megmutatja, milyen szilárd az építési minőség. Végső soron az arcade botokat kifejezetten arra tervezték, hogy ellenálljanak a sok visszaélésnek, és hosszú ideig tartsanak.

A kiváló minőségű játéktermi botok karbantartás nélkül 5-6 évig, rendszeres karbantartás esetén pedig még tovább is kitartanak. A vezérlőket azonban gyakrabban kell cserélni, és költséges javításuk, ha megsérülnek.

3. Funkcionális gombok

A bemeneti specifikációk ugyanolyan egyediek, mint minden harci játék. Ezért fontos megvizsgálni, hogy a választott játék mire van szüksége a legjobb felhasználói élmény eléréséhez.

A vezérlők általában sokkal több funkcióval rendelkeznek, mint az arcade stickek. Arc- és vállgombokkal vannak ellátva, amelyeket a legtöbb modern harci játék beépít az irányítási rendszerükbe.

Néhány játékos azonban az arcade botok mellett esküszik a testreszabhatóságuk miatt. Szétszedheti az arcade botját, megváltoztathatja az elrendezést, és hozzáadhatja azokat a gombokat, amelyeket szükségesnek érez a választott játékban való versenyezéshez.

  Üzleti intelligencia vs. adatelemzés: A különbségek megértése

Ennek a megközelítésnek az egyik hátránya az arcade stick testreszabásához szükséges technikai tudás. Végső soron a kontroller lehet a jobb választás attól függően, hogy hány funkcionális gombot igényel egy verekedős játék.

4. Visszajelzés

A konzoljátékok visszajelzése nagy dolog a korai dual-shock kontrollerek megjelenése óta. A legtöbb modern verekedős játék különböző mértékű visszajelzést tesz lehetővé. Ez olyan kicsi lehet, mint egy kis rezgés, amikor a lejátszót eltalálják.

Azonban nem minden profi játékos szereti azt a zavaró tényezőt, amelyet ezek a rezgések okozhatnak, így nem gyakran kell figyelembe venni az arcade stickek és a kontrollerek közötti választás során. Ettől függetlenül ez még mindig a választáson múlik.

A kontroller a legjobb megoldás, ha olyan típusú játékos vagy, aki szereti a visszajelzést a harci játékok során. Az arcade botok semmilyen formában nem érkeznek vibrációs visszacsatolással.

Néhány rajongó azonban azzal a gondolattal játszik, hogy bevezesse a haptikus visszacsatolást az arcade botokba. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a DualSense kontroller különösen támogatja a haptikus visszacsatolást, ami egy kicsit magával ragadóvá teheti a harci játékokat.

5. Ergonómia

Az ergonómia mint fogalom egyre fontosabbá vált a kompetitív játék szcéna megjelenésével. Fontos felmérni, hogyan optimalizálhatja környezetét a hosszan tartó üléshez, különösen akkor, ha hosszú órákat tölt a választott harci játékával.

A választott kontroller hozzájárulhat a beállítás ergonómiájához, bármilyen meglepően is hangzik. Íme, mire gondolok.

A kontroller lazább testtartást tesz lehetővé, mivel a játékosok tetszés szerint mozgathatják kontrollereiket. A modern vezérlőket úgy tervezték, hogy sokféle markolathoz illeszkedjenek hosszabb ideig. Ezenkívül a vezérlő lehetővé teszi, hogy távolabb legyen a képernyőtől, és olyan kényelmes széken üljön, amilyen kényelmesen van.

Az arcade botok viszont nagyok és esetlenek. A dobozt az ölükben pihentetheti, vagy az asztalra helyezheti. Az első lehetőség elősegíti a görnyedést játék közben, és káros lehet a hátára.

Korlátozhatja a sebzést, ha az arcade botját egy állítható asztalra helyezi. Az állítható asztal lehetővé teszi, hogy különböző magasságokkal kísérletezzen, amíg meg nem találja azt, amely lehetővé teszi, hogy egyenesen üljön, miközben használja az arcade botot.

  Javítsa ki a Samsung Note 4 akkumulátor lemerülési problémáját

Ez azonban nagy baj csak a kényelmes játékhoz. Következésképpen tagadhatatlan, hogy a kontroller ergonómiailag jobb, mint egy játéktermi bot.

6. Kompatibilitás

Ez a végső szempont a kontroller és az arcade stick közötti választásnál. Most a legtöbb harci játék elérhető konzolon és PC-n is. Azonban a készüléke támogatja a kontrollert vagy a harci botot? Vagy mindkettőt támogatja? Illetve milyen könnyen csatlakoztathatja a vezérlőt, vagy tud ragaszkodni a készülékhez?

Nos, mind a konzolok, mind a PC-k különböző mértékben támogatják a vezérlőket. A vezérlők jól működnek a hozzájuk tartozó konzollal és PC-n is. Mind a PS5, mind az Xbox Series X|S vezérlők plug-and-play kompatibilisek a Windows rendszerrel.

A legtöbb verekedős játék a Steamen működik, amely a hagyományos kontrollereket és arcade stickeket támogatja. Tehát egyik opcióval sem lehet problémád, ha Steamen futtatod a játékodat.

Másrészt a konzolok nagyon válogatósak a platformon futtatható arcade botok tekintetében. Ennek megfelelően kutatnia kell, és fel kell fedeznie, hogy a konzolja milyen arcade stickeket támogat.

Röviden, a kompatibilitás korlátozó tényező, amely jobban befolyásolja a konzolos lejátszókat, mint a PC-s társaikat. Mindkét bemenet zökkenőmentesen működik PC-n, míg a konzolokon mindkettőnek csak egy kis része működik.

Controller vs. Arcade Stick: melyik a jobb megoldás?

Miután átmentünk néhány kritériumot, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy eldöntsük, milyen bemenetet válasszunk, jöjjön a vrerdict. Nos, ha a versengő harci játékok csúcsát szeretné elérni, szüksége lesz egy arcade botra. A precizitás és a funkcionalitás összehasonlíthatatlan.

A harci játék színterének néhány legjobb játékosa azonban kontrollert használ. Bár lehetséges, sokkal több erőfeszítést igényel, hogy folyamatosan jó legyen egy vezérlőn. Ha van több időd a betáplálásra, akkor nem lesz gond. Ellenkező esetben az arcade stick a megfelelő út.

Szerezze meg a legjobb versenyelőnyt

Minden versenyző harcos játékos végső célja, hogy a legjobb legyen. Ennek eredményeként a verekedős játékok szenvedélyes játékosközösséget hoztak létre, amely elkötelezett a képességeik csiszolására.

De ahhoz, hogy a legjobb legyél, a legjobb felszerelésre van szükséged. Minden azon múlik, hogy mit érez helyesnek. Az arcade stick vezérlését vagy a kontroller kényelmét és kényelmét részesíti előnyben? Akárhogy is, csodálatos időtöltésben lesz részed azokkal a harci játékokkal, amelyeket szeretsz.