Melyik a jobb versenyjátékokhoz?

A versenyjátékok műfaja egyedülálló a működésében, a környezetében és az erős motoros járművek ábrázolásában. Lenyűgöző látni, ahogy a versenyautó-vezetés tipikusan összetett és igényes mechanikáját a népszerű versenycímekbe csomagolták.

Ezek a játékok lehetővé teszik a játékosok számára, hogy egy kontrollerrel irányítsák az erős és lenyűgöző járműveket. Ez a lehetőség azonban a legjobb élményt nyújtja egy versenykerékhez képest? Találjuk ki.

Vezérlő kontra versenykerék: figyelembe veendő tényezők

Sok minden elmegy ahhoz, hogy kiváló versenyzési élményt nyújtsunk PC-n, konzolon vagy játéktermi gépen. Az egyik tényező, amelyet a fejlesztők gyakran figyelembe vesznek, az, hogy a felhasználók hogyan irányíthatják a járműveket.

A vezérlő egy népszerűbb és könnyebben elérhető lehetőség. A versenykerekek és az őket körülvevő szerelékek azonban már nem korlátozódnak a divatos játéktermekre, és könnyebben elérhetővé váltak.

Ebből a célból itt van néhány kulcsfontosságú szempont, amelyet figyelembe kell vennie, amikor eldönti, hogy a kettő közül melyiket vásárolja meg.

1. Beviteli pontosság

A sikeres verseny a pilóta minden egyes másodperc törtrésze alatti döntéséből adódik. Egyes versenycímek nagyszerűen szimulálják ezt, és egy heves verseny hajmeresztő élményét nyújtják a játékosok számára.

A realizmusnak ez a szintje azonban azt jelenti, hogy a felhasználónak mérlegelnie kell, mennyire lesz pontos a bemenet. Egy téves mozdulat, és az autó összeütközhet a versenytársakkal, kipöröghet vagy elakadhat, attól függően, hogy milyen nehéz a verseny.

A vezérlők lehetővé teszik a versenyzők számára, hogy egyetlen gombnyomással irányítsák autóikat, fékezzenek, sodródjanak stb. Az analóg karok és a D-Pad gombok azonban csak korlátozott mozgást biztosítanak, és egy gyors fordulat különbség lehet a győzelem és a vereség között.

A versenykerék azonban egy tényleges kormánykerék működését utánozza. A legtöbb modern versenyautó, például az F1 2023 és az Assetto Corsa versenykerékkel kompatibilis, és valósághű járművezérlést tesz lehetővé.

A hihetetlenül érzékeny versenykerék lehetővé teszi a játékosok számára, hogy olyan összetett manővereket hajtsanak végre, amelyek pontos bevitelt igényelnek, ha pedálokkal és kényelmes üléssel párosítják.

  9 legjobb WithGoogle.com-projekt, amelyet érdemes megnézni

Azonban nem minden kormánykerék teszi lehetővé az azonos szintű irányítást. Ez egy fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor kormányt választasz a Sim Racing konfigurációhoz. Ha minden egyenlő, a vezérlők megfelelőek az alkalmi játékhoz. Mint ilyenek, az olyan népszerű játékok, mint a Forza Horizon 5, kihozzák a legtöbbet az optimalizált beviteli sémákkal rendelkező modern vezérlőkből.

A vezérlők a gombok testreszabásának szabadságát is lehetővé teszik. A felhasználók eldönthetik, hogy az egyes gombok mit tegyenek, és ezáltal személyre szabhatják versenyzési élményüket.

Végső soron veterán játékosként versenykorongot kell használnia a jobb beviteli pontosság és irányítás érdekében. Azonban egy kontroller is elegendő, ha még nem ismeri a versenyjátékokat, és csak szórakoztató időtöltést keres.

2. Bonyolultság

A professzionális sofőrök a legjobb teljesítmény elérése érdekében fejlesztik szem-kéz koordinációjukat, válaszidejüket és reflexeiket. Egy nagy verseny előtt meg kell ismerkedniük autójuk kezelőszerveivel is.

Mindez azonban információtúltengésnek tűnhet a versenyzésben és a versenyjátékokban újoncok számára. Ez az oka annak, hogy a legtöbb modern játék egyszerű vezérlési sémákkal indítja a játékosokat.

Néhány újoncbarát mechanika magában foglalja az automatikus sodródást, az automatikus gyorsítást és még sok mást. Ezek a mechanikák általában a vezérlőhöz előre kiválasztottak. A versenykerék csatlakoztatása azonban gyakran jelzi a rendszernek, hogy tudja, mit csinál. Jobb szem-kéz koordinációt és bizonyos esetekben tényleges vezetési tapasztalatot igényel.

Egy új játékos nem pattanhat fel egy versenykerékre, és nem számíthat arra, hogy egyik napról a másikra jó lesz. Nehéz megtanulni, és még nehezebb elsajátítani. Az F1 2022 egy játékcím, amely pontosan ábrázolja ennek a szerelőnek a nehézségeit.

Ez egyike azoknak a játékoknak, amelyek okkal ülnek a volán mögé. A jól végrehajtott kanyaroktól az időszerű boxkiállásokig minden elvezethet a győzelemhez vagy a vereséghez. Következésképpen a versenykerék használata a kontroller felett, vagy fordítva, változást hozhat egy ilyen játékban.

Tehát vegye figyelembe a képzettségi szintjét, amikor versenykeréket vagy kontrollert vásárol. Éles reflexekkel és kiváló koordinációval rendelkezik? Ha igen, nagyszerű dolgokat művelhetsz egy versenykerékkel. Mindazonáltal előnyös lenne egy kontroller, ha olyan alkalmi játékos vagy, aki egyszerűvé kívánja tenni a dolgokat.

  Hogyan működnek iPhone-ján az új COVID-19-kitettségi értesítések

3. Visszajelzés

A volán mögött ülő versenyzők minden kanyarban érezhetik az ellenük küzdő szelet, a motor finom dübörgését és az út ellenállását. Egyszerűen fogalmazva, a visszajelzés a versenyélmény elengedhetetlen része. Segíti a játékosokat és járműveiket, hogy együtt dolgozzanak a győzelem felé, és fontosságát nem lehet túlbecsülni.

Ugyanebben a szellemben a modern versenyjátékok sem tudnak magával ragadó élményt nyújtani némi tapintási segítség nélkül. Szerencsére a legtöbb modern vezérlő vibrációs visszacsatolással van felszerelve. A PS5 vezérlő különösen reaktív haptikus visszacsatolással rendelkezik.

A hátsó lapátok utánozhatják a gázpedál ellenállását, és maga a vezérlő is rezeghet, ha autóját elütik vagy akadályozzák az úton. Bármilyen lenyűgözően is hangzik, a versenykerekek az erő visszacsatolása révén magasabb szintre emelik a tapintási visszajelzést.

Az erő-visszacsatolás kompatibilis versenykerekek motorral vannak összekötve a kerékkel egy szíj segítségével. Ezek a motorok a játékmotorral együttműködve pontosan reprodukálják a vezetés érzését. Az erőltetett visszacsatolás rögzíti a feszes versenyek megrázó ütéseit és közeli hangjait, és a keréken keresztül a kezedbe küldi.

Bármilyen izgalmas is, nem minden versenykerék ilyen érzékeny. Ha azt fontolgatja, hogy megéri-e versenykerék vásárlása, akkor figyelembe kell vennie a kényszerített visszacsatolás kompatibilitását.

4. Ergonómia

A versenyautók ergonómiája úgy van kialakítva, hogy megvédje a pilótát, és optimális pozíciót biztosítson számukra a hosszú versenyeken. Bár az ergonómia a játékban nem létkérdés, jelentős mértékben hozzájárul az általános játékélményhez.

A vezérlők kicsik, és számos pozícióban kényelmesen elhelyezhetők. Emiatt a játékosok hátradőlhetnek és lazíthatnak, miközben kontrollerrel a kezükben játszanak. Azt is úgy tervezték, hogy hosszabb ideig tartsa őket, és csak alkalmanként szükséges az ujjak nyújtása attól függően, hogy mennyire szereti szorosan tartani a vezérlőt.

A versenykerekek viszont egy másik történet. Az árkád kerekeit egy teljes szerelék köré tervezték, amely magában foglal egy vezetőülést, pedálokat és egy sebességváltót. A versenykerekek szerelékkel együtt csomagban is megvásárolhatók, de általában külön vásárolhatók meg. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóra van bízva annak eldöntése, hogyan támasztja meg a versenykereket.

  Hogyan alakította át a Gravis PC GamePad a PC-s játékokat a 90-es években?

A legjobb élmény érdekében egy jó székre és egy állítható magasságú íróasztalra lesz szüksége. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban szükség lesz egy versenygépre. Végső soron nem árt emlékezned arra, hogy a versenykerekek nem olyan felszerelések, amelyeket kényelmesen az öledbe tehetsz, amikor játszani szeretnél.

Következésképpen a kontroller jobb választás lesz, ha olyan bemeneti rendszert keres, amely lehetővé teszi, hogy hátradőljön, és kényelmes legyen játék közben.

5. Kompatibilitás

Míg a kontroller vagy a versenykerék vásárlása rendben van, tudnod kell, hogy működni fognak-e az Ön játékplatformján.

A PC mint platform széles körben kompatibilis a legtöbb beviteli stílussal. Ráadásul a Steam ezt lehetővé teszi a vezérlőbeállítások menüjének köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy testreszabd, hogy mit használsz kedvenc játékaidhoz.

Ugyanez nem mondható el az Xbox Series X|S-ről és a PS5 konzolokról. Csak a kifejezetten konzolkompatibilitásra tervezett kerekek rövid listájával működnek. Bár a lehetőségei kicsik egy konzol esetében, természetesen nincsenek túlságosan korlátozottak. Azonban alaposan meg kell kutatnia, mielőtt kiválaszt egy adott kormánykereket a versenygéphez.

A vezérlők ezzel szemben jól működnek a legtöbb – ha nem az összes – játékplatformon, és jellemzően plug-and-play-re használhatók.

Vezérlő kontra versenykerék: melyik a megfelelő választás?

Mind a kontroller, mind a versenykerék elképesztő játékélményt nyújthat – ezt korlátozza néhány fentebb tárgyalt tényező. Közelebbről megvizsgálva el kell fogadnod, hogy a versenykerék a jobb választás a magával ragadó játékmenethez.

Eleinte nehéz lehet megtanulni egy versenykorongot, de a képességek felső határa sokkal magasabb, mint egy irányítóé. Tehát szerezzen be egy versenykorongot, ha meg akarja feszegetni a választott versenyjátékban elérhető lehetőségek határait. Ha azonban korlátozza a költségvetés, és inkább hétköznapi játékos vagy, a kontroller a megfelelő út.

Törölje a célvonalat

Nem minden kontroller vagy versenykerék való minden játékosnak. Minden ember egyedi a játékstílusában, és világos elképzeléssel kell rendelkeznie arról, hogy mit keres a kontrollerben vagy a kerékben.

Ennek felfedezéséhez próbáljon meg listát készíteni a funkciókról, amelyeket összehasonlíthat a rendelkezésre álló vezérlő- és versenykerékmodellekkel, miközben figyelembe veszi a fentebb tárgyaltakat. Kezdetben sok gondnak tűnhet, de megéri megszerezni a kívánt versenyelőnyt.