Melyik a jobb neked?

Frissítse a rendszert HDD-re vagy SSD-re? Ebben a cikkben megtalálja a helyes választ erre a kérdésre.

Akár frissíteni szeretné a rendszer hardvert, akár újat vásárol, az első komponens, amely eszébe jut, a tárolás. A tárolóhely a rendszer leglényegesebb és legnehezebben kiválasztható eleme.

Ha megfizethető HDD-t (merevlemez-meghajtót) vagy gyorsabb SSD-t (szilárdtest-meghajtót) választ, az alapvető tévedés.

Ma megvitatjuk a HDD és az SSD közötti különbségeket különböző szempontokból. A blog végére meg fogod ismerni a kettő közötti különbséget, és alaposan megismered őket, hogy bölcs döntéseket hozhass.

Ezért kövesse ezt a blogot a végéig, hogy megtudja, mi a különbség az SSD és a HDD között, és gyorsan véleményt kaphat arról, melyik a jobb az Ön számára.

Mi az a HDD?

A HDD a Hard Disk Drive rövidítése. Ez egy hagyományos és gyakran használt számítógépes és elektronikus tárolóeszköz. Minden digitális adatot, például fájlokat, alkalmazásokat, médiát és játékokat képes tárolni.

A HDD olyan, mint a számítógépek kincsesládája. Ezt a tárolóeszközt egy vagy több, egyedi mágnesezhető anyagból készült forgó korong állítja össze. Ezek a lemezek továbbá elsődleges tárhelyként működnek.

Az adatok írása és olvasása ezekről a lemezekről mágneses fej segítségével történik. Amikor elment valamit a számítógépére, az információ digitális adatokká alakul. Továbbá a mágneses fej gondosan rámarja az adatokat a forgó korongokra.

Amikor hozzáfér a mentett adatokhoz, a mágneses fej gyorsan megkeresi azokat a lemezen. Amikor megtalálja a megfelelő helyet a lemezen, beolvassa az adatokat, és visszaküldi a képernyőre. A merevlemezek ismételten átmennek ezen a folyamaton az adatok írásakor és olvasásakor, ami viszonylag lassabb, mint a modern tárolórendszerek.

Mivel ismeri a HDD fogalmát, beszéljük meg előnyeit és korlátait.

A HDD használatának előnyei

 • Költséghatékony – A merevlemezek hagyományos és viszonylag megfizethető tárolóeszközök. Ezért ezek költséghatékony lehetőségek, amelyek még szűkös költségvetésbe is beleférnek.
 • Nagy tárolókapacitás – A merevlemezek ideális tárolóeszközök nagy mennyiségű adat mentésére. Más meghajtókhoz képest jelentős mennyiségű adat tárolását teszi lehetővé, például dokumentumokat, médiát, alkalmazásokat és játékokat.
 • Ismerős technológia – A merevlemezeknél a legelhanyagolhatóbb az esély a kompatibilitási problémákra. Ezek a meghajtók már régóta léteznek egy jól megalapozott piaccal. Széles körben kompatibilisek a legtöbb eszközzel és operációs rendszerrel, így megbízható és ismerős választás a tároláshoz.
 • Hosszú távú adattárolás – A merevlemezek ideális választást jelentenek a hosszú távú adattároláshoz. Ezek a tárolóeszközök nem szenvednek az idő múlásával kapcsolatos adatromlástól. Következésképpen ez a HDD értékessé teszi a jelentős fájlok és dokumentumok hosszú távú megőrzését.
 •   Hogyan kereshet az összes streaming szolgáltatásban filmhez vagy tévéműsorhoz

  A HDD használatának korlátozásai

 • Lassabb sebesség – Amint azt korábban tárgyaltuk, a merevlemezek lassabb adathozzáféréssel és átviteli sebességgel rendelkeznek, mint más tárolóeszközök. A lemezre történő adatírás és -olvasás ismétlődő folyamata hosszabb betöltési időt eredményez.
 • Törékenység – A merevlemezek több kényes mechanikai alkatrészből állnak, ami viszonylag törékenyebbé teszi őket. A merevlemezeket könnyen érinthetik az ütések, ütések és leesések.
 • Zaj és hő – Mivel a HDD-n mozgó alkatrészek vannak, ezek működés közben több zajt és hőt keltenek. Ez nyugodt környezetben könnyen észrevehető. Ezenkívül hatékony hűtőelemekre is szükség lehet a rendszerben.
 • Energiafogyasztás – A merevlemez sokkal több energiát fogyaszt, mint más tárolási lehetőségek. Ez létfontosságú lehet az energiahatékony alkatrészeket igénylő hordozható eszközök és rendszerek esetében.
 • Bár a merevlemezeknek vannak bizonyos korlátai, különféle okok miatt továbbra is az egyik legelterjedtebb tárolórendszer. A merevlemezeket széles körben használják azok az emberek, akik költséghatékony, nagy kapacitású tárolórendszereket szeretnének.

  Ha kétségtelenül még mindig zavarban van a HDD-vel kapcsolatban, íme három példa a merevlemez-meghajtókra.

  #1. BarraCuda 8TB

  A BarraCuda egy népszerű Seagate termék. Ez egy sokoldalú merevlemez, amely költséghatékony tárolási kapacitást biztosít. Ha javítani szeretné számítógépe teljesítményét, a BarraCuda bölcs választás lehet.

  Ez a belső merevlemez-meghajtó akár 8 TB kapacitást kínál gyors teljesítmény mellett. Ezenkívül a BarraCuda ideális választás otthoni játékszámítógépének elkészítéséhez, vagy egy olyan beállításhoz, amely frusztrációmentes élményt nyújt.

  #2. WD kék

  A WD Blue a leginkább kompatibilis és megfizethető HDD-k közé tartozik. Ez a belső tárolóeszköz megbízható teljesítményt kínál a mindennapi irodai és webes alkalmazásokhoz. Ezt a HDD-t 3,5 hüvelykes formátummal kapja meg.

  Ami a tárolókapacitást illeti, a WD Blue akár 8 TB felhasználói kapacitást is kínál. Ez azonban a működési környezettől függően változhat. Ez továbbra is kiemelkedik, mivel alacsony energiafogyasztást tart fenn anélkül, hogy a teljesítményt veszélyeztetné.

  #3. WD fekete

  A WD Black egy hordozható merevlemez-meghajtó 6 TB kapacitással. Ideális tárolási megoldásnak tekinthető játékrendszeréhez. Általában a merevlemezek lassúak; a WD Black esetében azonban nem.

  Ez a belső tárolóeszköz nagy sebességű átviteli és olvasási sebességet biztosít. A WD Black kifejezetten a játékkal foglalkozó és kreatív szakemberek számára készült, akik megfizethető tárolási lehetőségeket keresnek.

  Mi az az SSD?

  Az SSD a Solid-State Drive rövidítése. Ez egy modern digitális memória doboz számítógépekhez. Az SSD-k eltérnek a hagyományos tárolóeszközöktől, azaz a HDD-ktől. Ellentétben a hagyományos merevlemezekkel (HDD), amelyekben forgó lemezek vannak, az SSD egy speciális tárolófajta, amely helyett apró számítógépes chipeket használ.

  Más szóval, az SSD NAND-alapú flash memóriát használ az adatok tárolására. Ezek a kis chipek minimemóriákként működnek, ahol a számítógépe tárolja az összes mentett adatot, például dokumentumokat, médiát, játékokat és még sok mást.

    A Google Allo For Web használata

  Ezek a chipek szupergyorsan működnek, és gyorsan elmenthetik és hosszas folyamat nélkül megtalálhatják az Ön adatait. Az SSD gyorsabb rendszerindítási időt, gyorsabb alkalmazásbetöltést és még sok minden mást kínál forgó vagy mozgó alkatrészek nélkül.

  Mivel ismeri az SSD-t, most nézzük meg az SSD előnyeit és korlátait, hogy jobb következtetéseket vonhasson le.

  Az SSD használatának előnyei

 • Sebesség – Amint azt korábban tárgyaltuk, az SSD-k viszonylag gyorsabbak, mint a HDD-k. Általánosságban jobb rendszerreakciót kínálnak. Mindez azért lehetséges, mert az SSD a flash memóriából fér hozzá az adatokhoz, ahelyett, hogy egy mechanikus karra várna az adatok kiolvasására és írására.
 • Megbízhatóság – Az SSD-nek nincsenek mozgó alkatrészei, így szívósak, és kevésbé valószínű, hogy eltörnek, ha leejti őket. Ez megbízhatóvá teszi az SSD-t, és kevésbé hajlamos a fizikai sérülésekre.
 • Energiafogyasztás – Az SSD-k kevesebb energiát fogyasztanak, mint a HDD-k, így hatékonyak a laptopok számára, ami hosszabb akkumulátor-üzemidőt és alacsonyabb energiafogyasztást eredményez az asztali rendszerekben.
 • Zajmentes élmény – Az SSD-k könnyű és kompakt tárolóeszközök. Mivel nincsenek mozgó alkatrészekből összeállítva, csendesen működnek, miközben csendesebb számítási élményt nyújtanak.
 • Az SSD használatának korlátozásai

 • Költség – Az SSD-k nyilvánvaló okokból általában drágábbak, mint a merevlemezek. Míg az ár dollárban/gigabájtban változhat, az SSD drágább, mint a HDD.
 • Korlátozott élettartam – Az SSD átlagos élettartama bizonytalan. Az SSD-n lévő NAND flash cellák bizonyos számú ciklus után kevésbé megbízhatóak. Annak ellenére, hogy a modern SSD fejlesztéseket hajtott végre, itt még mindig hiányzik az SSD.
 • Kapacitás – Az SSD-k korlátozott méretű tárhelyet kínálnak a hagyományos tárolóeszközökhöz képest. Ezenkívül a nagy kapacitású SSD-k drágák, ezért kevésbé valószínű, hogy kompatibilisek a nagy tárhelyet igénylő felhasználókkal.
 • Az írási sebesség csökkenése – Az SSD-k szupergyors hozzáférési sebességet kínálnak a végéig; írási sebesség esetén azonban nem. Idővel csökkenhet az SSD-k írási sebessége, különösen akkor, ha a meghajtó megközelíti a teljes kapacitást.
 • A korlátok ellenére az SSD-k piaca nagy a jelentős sebesség, megbízhatóság, energiahatékonyság stb. miatt. Általában előnyben részesítik a laptopoknál, mivel kisebbek és könnyebbek, mint a HDD-k. Ezenkívül az SSD folyamatosan fejlődik, hogy túllépjen a korlátokon.

  Amint azt már jól megértette, mi az SSD. Most merüljünk el a példákban.

  #1. SAMSUNG 870 EVO SSD

  A SAMSUNG 870 EVO SSD az ideális SSD tökéletes példája. Ez a tárolóeszköz könnyű, könnyen frissíthető, hordozható és gyors. A Samsung kifejezetten nem szorul bemutatásra.

  Tehát ez a belső Solid State Drive 500 GB kapacitást kínál 5 év garanciával. Ez az SSD 8K videófeldolgozás élményét nyújtja, akár 600 TBW-val. A Samsung 870 EVO kompatibilis olyan nagy rendszerekkel, mint a chipkészletek, alaplapok, NAS és videorögzítő eszközök.

    Mikor lesz elérhető a Discovery Plus PS4-en?

  #2. 4 TB WD Blue

  Ha nagy kapacitású SSD-t szeretne felfedezni, ellenőrizze a WD Blue 4 TB-ot. Mint korábban említettük, az SSD drágább, mint a HDD. Ugyanez vonatkozik itt is. A WD Blue 4TB körülbelül kétszerese a 6 TB kapacitású WD Blue HDD-nek.

  Azonban bár drága, ár-érték arányt biztosít. Ez az SSD-meghajtó akár 560 MB/s olvasási sebességet biztosít, sokkal gyorsabb, mint egy HDD. Ezen túlmenően ez a meghajtó 2,5 hüvelykes és M.2-es méretben kapható a jobb kompatibilitás érdekében.

  #3. Kingston A400

  A Kingston A400 egy elsődleges belső SSD, megfizethető áron. Az A400 SSD-t különféle formában és kapacitással kaphatja meg, 120 GB-tól 960 GB-ig.

  A Kingston A400 ideális SSD meghajtó laptopokhoz és notebookokhoz. Ennek az eszköznek a rendszeréhez való egyszerű frissítése javíthatja az élményt, és új életet adhat eszközének.

  HDD vs. SSD

  Ahogy idejöttél, már megérted, mi a különbség az SSD és a HDD között. Ha azonban nem, akkor most gyorsan megérti a különbséget. Az SSD és a HDD közötti kritikus különbségek a különböző szempontok között gyorsan bemutatásra kerülnek, beolvasható formátumban.

  Jellemzők HDDSSDTechnology Mágneses forgó lemezeket használ az adatok tárolására.NAND flash memóriát használ az adatok tárolására.SebességLassabb adatelérés és olvasási-írási sebesség.Sokkal gyorsabb adatelérés és olvasási-írási sebesség Energiafogyasztás Magas energiafogyasztás a mozgó alkatrészek miatt Alacsony energiafogyasztás a nem mozgásokZaj Mozgásból adódó hallható zajCsendes folyamat Tartósság Ütésekre és fizikai sérülésekre érzékeny Tartósabb és ütésállóbb Kapacitás Nagyobb kapacitásban kapható Különböző kapacitásban, de jellemzően kisebb méretben Ár Általánosságban megfizethető GB-onként drágább GB-onként Hőtermelés több hőt termel az ismételt mozgások miatt Kevesebb hőt termel Élettartam Általában hosszú élettartammal rendelkezik. Korlátozott írási ciklusok (de javulnak)

  Ne feledje, hogy a HDD és az SSD is az idő múlásával fejlődik. Ezért mindig mérlegelje a használati esetet és a követelményeket, mielőtt az általános különbségek alapján következtetést vonna le.

  A szerző véleménye

  A HDD és az SSD közötti választás az Ön egyedi követelményeitől és a kívánt teljesítménytől függ. Ezen kívül ellenőriznie kell a költségvetést és a rendszer kompatibilitását is. Azonban, ahogy az elején ígértük, segítünk. Az SSD-k valószínűleg kényelmesek az Ön számára, ha játékos vagy multimédiás szerkesztő. Az SSD-k sebességet, érzékenységet és hordozhatóságot kínálnak.

  Másrészt a merevlemezek megfelelőek az Ön számára, ha feladatai tömeges tárolást, információk hosszabb ideig tartó archiválását igényelnek, és költséghatékony lehetőségekre van szüksége. Ha azonban még mindig zavarban van, mindig kombinálhatja mindkettőt, hogy fenntartsa a sebesség és a tárolás egyensúlyát.

  Következtetés

  Visszatérve a címre, az SSD és a HDD közötti végső választást a költségvetés, a használati esetek és a tárhely alapján kell meghozni. Ezért, ezt szem előtt tartva ebben a blogban, alaposan megvitattuk a HDD-t és az SSD-t, hogy segítsünk a döntésben. Ezenkívül bemutattuk a kettő közötti szkennelhető különbséget, hogy megkönnyítsük a feladatot.

  Tekintse meg a legjobb tárhelyfigyelő eszközöket a rendszer tárhelyének nyomon követéséhez.