Megérkezett a Wi-Fi 7, és 5 érv van, amiért érdemes frissítenie az útválasztót

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

  • A Wi-Fi 7 akár 46 Gbps sebességet biztosít a gyorsabb adatátvitel érdekében.

  • A Wi-Fi 7 olyan fejlesztéseket kínál, mint a 320 MHz-es csatornák és a 4K QAM a jobb hatékonyság érdekében.

  • A Wi-Fi 7 routerre való frissítés csökkentheti a Wi-Fi hálózat torlódását a 6 GHz-es Wi-Fi sávnak köszönhetően.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy most minden eddiginél gyorsabb Wi-Fi érhető el? Mindössze annyit kell tennie, hogy frissít egy új Wi-Fi 7 routerre, és megtapasztalhatja a leggyorsabb fogyasztói Wi-Fi-sebességet otthonában, irodájában vagy bárhol máshol.

Ez mind lehetséges, mivel a Wi-Fi 7, a legújabb verzió gyorsabb Wi-Fi-t, jobb kapcsolatot és még sok minden mást hoz, ezért itt az ideje Wi-Fi 7 útválasztóra frissíteni.

1 Gyorsabb Wi-Fi

Kezdjük a legfontosabb Wi-Fi 7 frissítéssel: gyorsabb Wi-Fi-vel. Amikor a CES 2024-en bemutatták a Wi-Fi 7-et, az egyik legnagyobb beszédtéma a megerősített Wi-Fi-sebesség-növekedés volt, a Wi-Fi 7 akár 46 Gb/s-os sebességet is biztosít – ez több mint háromszor gyorsabb, mint a Wi-Fi 6 9,6 Gbps-e.

IEEE szabvány

Wi-Fi szövetség neve

Megjelenés éve

Frekvencia

Maximális adatsebesség

802.11ac

Wi-Fi 5

2014

2,4 GHz és 5 GHz

1,3 Gbps

802.11ax

Wi-Fi 6

2019

2,4 GHz és 5 GHz

10-12 Gbps

802.11ax-2021

Wi-Fi 6E

2021

2,4 GHz, 5 GHz és 6 GHz

10-12 Gbps

801.11be

Wi-Fi 7

2024/2025

2,4 GHz, 5 GHz és 6 GHz

40 Gbps

Természetesen tökéletes laborkörülmények között a 46Gbps az elméleti maximum. Nem valószínű, hogy az otthoni hálózaton eléri ezt a sebességet. Ennek ellenére a Wi-Fi 7 útválasztóra való frissítés segít jobban kihasználni a több gigabites szálat, biztosítva, hogy minden vezeték nélküli eszköze gyorsabb Wi-Fi-sebességet kapjon.

2 Jobb áteresztőképesség

A Wi-Fi 7 két jelentős frissítést vezetett be, amelyek célja a hálózati átviteli sebesség és kapacitás javítása: 320 MHz-es Wi-Fi csatornák és 4K Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

A Wi-Fi útválasztó a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es Wi-Fi sávon keresztül küldi a jelét (bár a Wi-Fi 6E és Wi-Fi 7 útválasztók is egy új 6 GHz-es sávon sugároznak). Ezeken a sávokon belül vannak olyan Wi-Fi csatornák, amelyeken keresztül az útválasztó adatokat küld az eszközeire.

Gondoljon a Wi-Fi-sávokra autópályáknak, a Wi-Fi-csatornákra pedig sávoknak. Minél többen használnak egy csatornát, annál valószínűbb, hogy zsúfolttá válik. Minden Wi-Fi csatornának van egy beállított kapacitása, MHz-ben mérve. Minél kisebb ez a szám, annál valószínűbb, hogy a csatorna lassú adatátvitelt szenved el. A szélesebb csatornák (több MHz) több adatot gyorsabban tudnak feldolgozni, ami gyorsabb internetsebességet jelent.

A kvadratúra amplitúdó moduláció kissé eltér ettől, de párhuzamosan működik. A moduláció hatékonyan méri, hogy az egyes jelekkel mennyi adatot küldenek. A Wi-F7 frissítése 4K-QAM-ra a Wi-Fi 6 1024-QAM-járól jelentősen javítja a hálózat hatékonyságát és csökkenti a késleltetést, különösen olyan helyzetekben, amikor számos Wi-Fi-eszköz csatlakozik.

3 Kevesebb torlódás, 6 GHz-es Wi-Fi támogatás

Már érintettük a 6 GHz-et, ami egy másik ok, amiért érdemes megfontolni a Wi-Fi 7 routerre való frissítést.

Emlékszel a korábban tárgyalt autópályára és csatornákra? A 6 GHz-es Wi-Fi sáv újabb autópályát ad a Wi-Fi beállításához. Még jobb, mivel a 6 GHz még nagyon új, így nem torlódik át más eszközöktől, csökkentve az interferenciát, különösen a zsúfolt területeken, ahol számos átfedő hálózat található (például egy bérház).

4 Wi-Fi 7 eszközök támogatása

A Wi-Fi 7 hivatalosan a 2024-es CES-en indult, de a hardvergyártók már 2023-ban szállítottak Wi-Fi 7-kompatibilis eszközöket, készen a nagy bekapcsolásra. Most, hogy a Wi-Fi 7 teljesen elérhető, a Wi-Fi 7 útválasztóra való frissítés azt jelenti, hogy bármilyen kompatibilis eszközön használhatja.

Gavin Phillips/MakeUseOf

Például az MWC 2024-en bemutatott legjobb új okostelefonok közül sok, mint például a Honor Magic 6 Pro, a Xiaomi 14 Ultra és a Google Pixel 8 Pro, mindegyik támogatja a Wi-Fi 7-et, akkor miért ne használná ki?

5 Jövőbeli próbája a Wi-Fi-nek

A Wi-Fi 7 routerre való frissítés hosszú időn keresztül jövőbiztos Wi-Fi-hálózatot biztosít. Tudom, hogy minden alkalommal, amikor egy új Wi-Fi-generációra frissíteni kell, ezt olvassa el.

A Wi-Fi 8 várhatóan csak 2028-ban fog megjelenni, és még akkor is kell egy kis idő, amíg az új Wi-Fi szabványok elérik az okostelefonokat, laptopokat és útválasztókat, ezért érdemes frissíteni egy új Wi-Fi 7 útválasztóra. egy új generáció kezdetén érdemes.

  13 SMTP-eszközök az e-mailek biztonságának diagnosztizálására és tesztelésére