Megérkezett a 8K TV. Íme, amit tudnod kell

Alig kezdtük el a 4K-ra való átállást, és máris megjelentek a piacon a 8K-s tévék. Megérik? Érdekelne? Itt van minden, amit tudnod kell.

Frissítés: A 2020-as CES-en további 8K-tévéket mutatnak be. Az LG nyolc 8K-s tévét jelentett be, míg a Vizio bemutatott egy 8K-s koncepciót, de nem fogja eladni. Izgatottak vagyunk, hogy javul a technológia, és várjuk a megfizethetőbb 8K TV-ket a több 8K-s tartalom mellett, bár a meglévő 4K vagy 1080p tartalom felskálázása is nagyszerű lehet egy 8K TV-n. Egyelőre azonban továbbra is úgy gondoljuk, hogy annak kell lennie a 8K helyett a 4K-ra fókuszál. Csúcskategóriás tévét szeretne? Vegyél egy csúcskategóriás 4K tévét.

Mi az a 8K? Hogyan hasonlítható össze a 4K-val és a HD-val?

Azt gondolhatnánk, hogy egy 8K TV felbontása duplája a 4K TV-k felbontásának, de a felbontás mérésének bonyolult módszere miatt ez nem igaz. A 8K kifejezés a TV vízszintes felbontására utal, vagyis arra, hogy hány pixel fut végig a kijelzőn balról jobbra. A 8K TV-k kétszer annyi vízszintes képponttal rendelkeznek, de összesen négyszer annyi pixel van bennük, mint 4K – és 16-szor több, mint 1080p – ha a teljes felületet nézzük. Sok pixel van benne.

A különböző kifejezések zavaróak lehetnek:

Egy 720p-s (vagy HD) tévékészülék szélessége 1280 pixel és 720 pixel magas.
Egy 1080p-s tévé (más néven Full HD vagy FHD) 1920 × 1080 pixeles.
A 4K TV (más néven Ultra HD vagy UHD) 3840 × 2160 pixeles felbontású.
Egy 8K-s tévé 7680×4320 pixeles felbontású.

Egy dolog, amit könnyű észrevenni ezekkel a felbontásokkal, az az, hogy a 720p után minden új szabványnál a vízszintes és a függőleges képpontok is megduplázódnak. Ez a megduplázódás mindkét irányban vezet a teljes pixelszám ilyen hatalmas ugrásához. A 8K TV-k tele vannak pixelekkel.

8K TV-t vegyek?

Rövid válasz: Nem.

A 4K TV-k végre kezdenek megragadni és leszállni megfizethető ár. A HDR még mindig a szabványok háborújában állhat, de egyre több tévé kínálja mindkét lehetőséget. A HDR pedig a felbontástól különálló tényező marad, így ezek megvalósítása továbbra is a gyártó feladata lesz. Ha új tévét veszel, akkor meg kell tenni legyen 4K HDR TV; több okból sem kell várnia a 8K-ra.

  Hogyan lehet biztonságosan törölni a fájlokat Linuxon

Bontsuk le őket.

Nincs 8K tartalom, hacsak nem Japánban tartózkodik

Csakúgy, mint a 4K tévék esetében, amikor először megjelentek (és bizonyos mértékig a mai napig), nagyon kevés munka folyik a 8K tartalom létrehozásán. Bár néhány filmet 8K-ban forgattak, a Netflix és az Amazon továbbra is a 4K-s tartalom közzétételére irányuló folyamatos erőfeszítésekre összpontosít. Jelenleg pedig nincs megállapodás a 8K-s tartalom tévékre való eljuttatására vonatkozó szabványról.

Japán bevezette a 8K-s tartalommal foglalkozó közvetítőcsatornát, és ez remekül korai képet ad a bonyolult követelményekről. A 8K médiák bármelyikének élvezetéhez szüksége lesz egy 8K TV-re, egy dedikált műholdra az adás vételéhez, valamint bizonyos esetekben a boosterek és elosztódobozok cseréjére. Mindez nagy befektetés az átlagember számára. Japán úttörő szerepet tölt be ebben a technológiában, és azt tervezi, hogy a 2020-as olimpiát 8K-ban közvetíti.

A felskálázás segít, de nem elég

Érdemes megjegyezni, hogy a legjobb 8K TV-k képesek lesznek az alacsonyabb felbontású tartalmak felskálázására, ami óriási változást fog jelenteni. Sok 4K tévé már megteszi ezt, így az 1080p-s tartalom jobban néz ki, mint amit megérdemel. A felskálázás pótolja a 4K-s tartalom hiányát, így nem kell 1080p-s filmeket nézni hatalmas fekete kerettel.

A legjobb módja annak leírására, ha az okostelefonok képernyőjére gondolunk. Amikor elkezdtek megjelenni a nagy képernyős, nagy felbontású telefonok, szinte megdöbbentő volt, hogy milyen jól néz ki a képernyő. Azok az alkalmazások, amelyek halványak voltak egy kisebb telefonon, hirtelen gyönyörűnek tűntek. Még a webhelyek is úgy érezték, mintha átalakultak volna, amikor maga a webhely nem változott. Ha megszokta az iPhone 6-ot, és ma egy iPhone XS-t tart a kezében, akkor el fog ragadni a különbségtől.

És ez az, amit a 8K tévék kínálnak, ha megfelelő felskálázási algoritmussal rendelkeznek. A Samsung különösen a 8K-s felskálázáson dolgozik, és a korai áttekintések rendkívül ígéretesek. De ez a funkció már megtalálható a csúcskategóriás 4K TV-ken, tehát nem ez az egyetlen ok, hogy 8K TV-t vásároljak.

A 8K streamelés problémás lesz

A 4K streamelés már most is nehéz. Általában legalább 20 Mbps-os kapcsolatot szeretne elérni a 4K streaminghez, és az Egyesült Államok nagy részében ez még mindig nem lehetséges, vagy megfizethetetlenül drága. Tekintettel arra, hogy a 8K négyszerese a pixeleknek, a követelmény még magasabb lesz.

  Szabadítson fel helyet az Androidon a nem kívánt alkalmazások és az ismétlődő fotók eltávolításával

A korai tesztek kimutatták, hogy egyetlen 8K-s adatfolyamhoz legalább 50 Mb/s-os kapcsolatra lesz szükség, ez a sebesség az Egyesült Államokban sok ember számára nem választható. Ha több egyidejű adatfolyamot is fontolóra vesz, még egy gigabites kapcsolat korlátait is tesztelni lehetne.

Még ha elég szerencsés is a gigabites kapcsolathoz, akkor is aggódnia kell az adatkorlát miatt. Egy óra 8K streamelés 75,2 GB adatot éget el (nagyjából a tömörítéstől és egyéb tényezőktől függően). Ha mindössze 1 TB a korlátja, akkor ezt egy hét alatt, ha nem egy hosszú hétvége alatt könnyedén átvészelheti.

Figyelembe véve, hogy a Netflixnek, az Amazonnak és a többi streaming szolgáltatónak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy 4K-s tartalmat kínáljon, a 8K-s streamelés koncepciója nagyon távolinak tűnik. De amikor megérkeznek, bemutatják a saját akadályaikat, a streameléshez szükséges technológiától egészen az internetszolgáltatók korlátaiig. Japán jelenlegi megoldása nem is működik földi sugárzáson keresztül, hanem bonyolult műholdas infrastruktúrát igényel.

A 8K TV-k nagyon drágák lesznek

Egy olyan régi mesében, mint az idők, az új TV-technológia mindig nagyon drágán indul, és idővel csökken az ára. Amikor a 4K TV-k először megjelentek a piacon, általában a 20 000 dolláros tartományba kerültek. Az enyhén jó hír, hogy a 8K tévék ezúttal kisebb áron debütálnak. A rossz hír az, hogy még mindig a 15 000 dolláros tartományban vannak. Ha van 15 000 dollárja egy tévére, akkor is jobban megfelelhet egy sokkal olcsóbb 4K TV (vagy kettő) és egy szép hangrendszer vásárlására.

Az óriási költség szükségszerű. Eleinte nehéz minden új technológiát nagy méretekben előállítani, és idővel a gyártás javulni fog, a költségek pedig csökkenni fognak. A közeljövőben a tévék az okostelefonokhoz fognak hasonlítani, mivel az abszolút legjobb képernyőtechnológia az, amit a falon és a zsebében szeretne. De még mindig azon a ponton vagyunk, hogy a második legjobb technológia tökéletesen szolgálja Önt, különösen, ha alacsony a költségvetése.

Tehát van-e egyáltalán haszna egy 8K TV-nek?

Ironikus módon, de valószínűleg nem azok az emberek, akik a legtöbbet hasznot húzzák a 8K TV-ből. Ezek azok az emberek, akik szűkebb nappalival rendelkező lakásokban vagy régebbi otthonokban élnek. A nagyobb felbontás előnye, hogy közelebb ülhet a képernyőhöz, különösen a képernyő méretének növekedésével.

  Hogyan kényszeríthetjük ki a sötét módot minden webhelyen a Google Chrome-ban

Egy nagyon nagy, 1080p felbontású képernyő (mondjuk 70 hüvelykes) szörnyen fog kinézni, ha közelről nézel rá. Elég messze kell ülnie, hogy ne vegye észre a képpontokat. A 4K TV javítja ezt, de ha 70 hüvelykes TV-je van, akkor is körülbelül tíz méterrel távolabb kell ülnie, hogy a legjobb élményt élvezhesse.

Ha egy régebbi otthonban él hagyományos nappalival vagy egy kisebb lakással, akkor ez gondot jelenthet, de egy 70 hüvelykes 8K TV-vel sokkal közelebb ülhet a tévéhez, és még mindig gazdag részleteket láthat. Ez a közvetlen közelség még magával ragadó, moziszerű élményt nyújt. Ha pedig kicsi vagy szűk nappalival rendelkezik, akkor nem kell attól tartania, hogy a kanapét elég messze kell tennie a tévétől, hogy a legtöbbet hozza ki belőle.

De még ebben a forgatókönyvben is fennáll az esély, inkább vegyen egy kisebb 4K HDR TV-t. Sokkal kevesebbe fog kerülni, és sokkal hamarabb meglátja az előnyeit. Ha több pénzt tud költeni, keressen olyan tévét, amely mindkét HDR szabványt támogatja, és nagyon jó felskálázási feldolgozási képességgel rendelkezik. Fontolja meg az OLED-et a legjobb sötét színekért. Ha ma új tévére vágyik, nincs elég nyomós ok arra, hogy a 8K-s tévékre várjon.

A 8K TV-k a képernyőtechnológia legjobbjait is kínálják. A Sony jelenleg egy 8K-s tévét mutat be, amely akár 10 000 nit is képes elérni. A nitek a fényerő mérésére szolgálnak, és a gyors összehasonlítás érdekében a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható legfényesebb tévék 4000 nittel rendelkeznek. Ugyanakkor ez a TV OLED-es, így bár a legvilágosabb fényerőt képes elérni, a legsötétebbet is el tudja érni. Ez a széles választék a színekbe csap át, és sokkal élénkebb és élethűbb élményt nyújt.

A Samsung hasonló előnyöket kínál 8K tévéiben, miközben bevezeti a korábban említett új felskálázási technikákat. Tartalmaz olyan további funkciókat is, mint például az Ambient mód, amely a helyi helyiség megvilágításához igazítja a képernyőt, vagy lehetővé teszi, hogy használaton kívül a falhoz simuljon. Ez hasonló a következőben található szolgáltatáshoz Google Home Hub de 85 hüvelykre méretezve.

Minden 8K TV előrelépést jelent a funkciókban, a képességekben és még az alkatrészekben is a piacon lévő bármely 4K TV-től. Szinte szó szerint egyetlen más tévé sem képes gyertyát tartani ezekhez a következő generációs tévékhöz.

Hatalmas költségük ellenére a 8K TV-k a legjobb képet nyújtják, még akkor is, ha nem 8K videót nézel. Ám az átlagos fogyasztó számára az előnyök valószínűleg néhány évig nem lesznek láthatók otthon.

Kép jóváírása: S. Gvozd/Shutterstock, Grzegorz Czapski/Shutterstock, Cagkan Sayin/Shutterstock