Makró rögzítése Excelben

A makrók rögzített műveletek sorozata, amelyeket egyetlen kattintással végrehajthat, így időt és erőfeszítést takaríthat meg az ismétlődő feladatok során. Az Excel natívan támogatja a makrókat, és azokat titkos fegyverré alakíthatja, amellyel gyorsan elvégezheti a hétköznapi feladatokat.

Az Excel makrók használata meglehetősen egyszerű, miután engedélyezte őket. A makró rögzítésének képessége lehetővé teszi makró létrehozását programozási ismeretek nélkül: indítsa el a rögzítést, hajtsa végre a műveleteket és állítsa le a rögzítést.

Fedezze fel az Excel makrók rögzítését egy részletes, lépésről lépésre szóló útmutatóval.

Makró rögzítése Excelben

Bár a makrók be vannak építve az Excelbe, alapértelmezés szerint nincsenek engedélyezve. A makrók használatához engedélyeznie kell a Fejlesztő lapot az Excelben. A fejlesztői lap engedélyezése után a makró rögzítése egy parancsikon hozzárendeléséből, a részletek beviteléből és a makróműveletek végrehajtásából áll. Íme egy részletes útmutató:

1. Engedélyezze a Fejlesztő lapot

A Fejlesztő lapon rögzítheti a makrót. Mint korábban említettük, ez a lap alapértelmezés szerint nincs engedélyezve.

Az engedélyezéséhez lépjen a Fájl > Beállítások > Szalag testreszabása menüpontra. A Szalag testreszabása oszlopban a legördülő menüben kiválasztva a Fő lapokat jelölje be a Fejlesztő elemet, majd kattintson az OK gombra.

  A 8 legjobb visszaszámláló alkalmazás, amely segít megtervezni fontos eseményét

A Fejlesztő lap most megjelenik a szalagon. Ez véglegesen itt marad, hacsak nem tiltja le ugyanabban az ablakban.

2. Kattintson a Makró rögzítése elemre

Lépjen a Fejlesztő lapra, amelyet most engedélyezte a szalagon. A Kód csoportban kattintson a Makró rögzítése elemre. Ekkor megnyílik egy új ablak, ahol meg kell adnia a makró adatait.

Alternatív megoldásként lenyomhatja az Alt + T + M + R billentyűket a billentyűzeten a makró párbeszédpanel megjelenítéséhez.

3. Adja meg a makró nevét

Adja meg a makró nevét a Makró neve mezőben. Tegye konkrétan, különben nehezen tudja gyorsan azonosítani, mit csinál a makró a jövőben.

A makró nevének első karakterének betűnek kell lennie, de a következő karakterek lehetnek betűk, számok vagy aláhúzásjelek. Nem használhat szóközöket, és ne adja meg a makrónak ugyanazt a nevet, mint a cellahivatkozásoknak.

4. Rendeljen hozzá egy gyorsbillentyűt

A billentyűparancs hozzárendelésével bármikor futtathatja a makrót az Excelben a kombináció lenyomásával. Kattintson a Gyorsbillentyű mezőbe, és nyomja meg azt a billentyűt, amelyet a Ctrl billentyűvel együtt szeretne használni.

A legjobb, ha lenyomva tartja a Shift billentyűt, miközben kiválasztja a billentyűkombinációt, hogy az a billentyűparancs részévé váljon. A makróparancsikon felülírja az alapértelmezett Excel-parancsikonokat, ha már létezik ilyen. Például, ha a Ctrl + A billentyűkombinációt választja, akkor ez felülírja a minden kijelölésének lehetőségét. Ehelyett használja a Ctrl + Shift + A billentyűkombinációt, mivel ez nem egy létező parancsikon.

5. Válassza a Hol tárolja a makrót

A Makró tárolása itt legördülő menüben válassza ki, hogy hol szeretné tárolni a makrót.

A választható lehetőségek a következők:

  • Személyes makró munkafüzet: Ez a makrót bármikor elérhetővé teszi az Excel használatakor. A makrót egy PERSONAL.XLBS nevű rejtett makró-munkafüzetben tárolja.
  • Új munkafüzet: Ezzel elérhetővé teszi a makrót minden olyan munkafüzethez, amelyet egy meglévő Excel-munkamenet során hozott létre.
  • Ez a munkafüzet: Ezzel a makrót csak a megnyitott munkafüzetben teszi elérhetővé.
  Az AuthPass jelszókezelő használata Linuxon

6. Írjon be egy leírást

Az utolsó lépés ebben az ablakban a Leírás beírása a mezőbe. Használja ezt a makró működésének részletes leírására.

Ez a mező nem kötelező, de célszerű a lehető legátfogóbbnak lennie, hogy Ön és mások is láthassák, mit csinál a makró a jövőben.

7. Kattintson az OK gombra

Talán a legegyszerűbb lépés! Kattintson az OK gombra, ha elégedett a beküldött adatokkal a makró rögzítésének megkezdéséhez.

8. Hajtsa végre a makróműveleteit

A makró rögzítése folyamatban van, ezért hajtsa végre a lépéseket. Ez magában foglalhatja a gépelést, a cellákra kattintást, a formázás alkalmazását vagy a külső adatok importálását webhelyekről vagy helyekről, például a Microsoft Accessről.

Bekapcsolhatja a Relatív hivatkozások használata opciót a Fejlesztő lapon, hogy rögzítés közben relatív hivatkozásokat használjon. Ha ez az opció engedélyezve van, a műveletek a kezdeti cellához képest kerülnek rögzítésre, ami hasznos lehet dinamikus makrók esetén.

Ha például rögzítés közben az A1 celláról A3-ra kattint, a makró futtatása a J6 cellából a kurzort a J8-ra mozgatja. Ha le van tiltva, a kurzor A1-ről A3-ra mozog.

A legjobb, ha előre megtervezi, hogy mit fog tenni, hogy ne hibázzon. Ha megcsúszik, állítsa le a felvételt, és kezdje újra. Alternatív megoldásként megpróbálhatja kijavítani a makró Visual Basic Application (VBA) kódjának szerkesztésével.

9. Kattintson a Felvétel leállítása gombra

Miután befejezte a makró lépéseit, lépjen vissza a Fejlesztő lapra, keresse meg a Kód csoportot, és kattintson a Rögzítés leállítása gombra.

  Nagy teljesítményű és könnyen használható, valóban globális felhőplatform

Alternatív megoldásként az Alt + T + M + R billentyűkombinációt lenyomva állíthatja le a makró rögzítését. Sikeresen rögzítette Excel makróját!

Most, hogy megvan az alapok, érdemes megnézni az Excel-makrók legfontosabb forrásait, hogy képet kapjon arról, mit hozhat létre a funkcióval. Miután elsajátította, akár e-maileket is küldhet az Excelből, vagy létrehozhat automatikus adatbeviteli űrlapot.

Rögzített makrók használata Excelben

Miután létrehozta a makrókat, a Fejlesztő lap Makrói elemére kattintva érheti el őket. Az ablak megnyitásához nyomja meg az Alt + F8 billentyűket is.

Itt kiválaszthatja a makrót, és a Futtatás gombra kattintva alkalmazhatja. A makrókat szerkesztheti vagy törölheti is.

A makró szerkesztése vagy törlése közben előfordulhat, hogy a „Makró nem szerkeszthető rejtett munkafüzeten” hibaüzenetet kaphat. Ennek az az oka, hogy a makró a személyes makró-munkafüzetben van tárolva, amely egy rejtett PERSONAL.XLSB fájl.

A munkafüzet elrejtésének feloldásához lépjen a Nézet menübe, majd kattintson az Ablak részben található Elrejtés elemre. Válassza a PERSONAL.XLSB lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.

Az Excel megnyitja a PERSONAL.XLSB munkafüzetet. Ez egy üres munkafüzet, amely a személyes makrókat tárolja. Most visszatérhet a makrók ablakába, és szerkesztheti vagy törölheti a makrót.

Hozza ki a legtöbbet az Excelből a makrók segítségével

Az Excel makrók átalakító módot kínálnak az ismétlődő feladatok automatizálására, növelve a termelékenységet, és értékes időt szabadítanak fel. Az útmutató követésével egy lépést tett a saját makrók rögzítése felé, amely eszközt biztosít a kézi folyamatok automatizálására az Excelben.

Ahogy egyre jártasabb lesz, rá fog jönni, hogy a makrók nemcsak leegyszerűsítik a feladatait, hanem a fejlettebb funkciók felé is ajtót nyitnak. Merüljön el mélyebben, gyakoroljon, és fedezze fel az Excel makrókban rejlő teljes potenciált az adatkezelési játék fejlesztéséhez!