Listák rendszerezése Linux alatt a Dynalist segítségével

Szokása van tennivaló- vagy ötletlisták létrehozására Linux PC-jén lévő jegyzettömbön? Ha igen, van egy jobb módszer a megoldásra. Bemutatkozik a Dynalist: kiváló jegyzetszerkesztő Linuxra. Íme, hogyan kell használni Linuxon.

A Dynalist telepítése Linuxra

A Dynalist minden Linux-felhasználó számára elérhető. Az alkalmazásfejlesztő azonban nem terjeszt DEB-csomagot, RPM-csomagot, és még csak nem is nyújtja be kérelmét a Snap vagy Flatpak üzletekben.

Ahhoz, hogy az alkalmazás működjön a Linux rendszeren, nyisson meg egy terminálablakot. Megnyithat egy terminál ablakot a Linux asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció lenyomásával. Vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el úgy.

Miután megnyílt a terminálablak a Linux asztalon, használja az alábbi wget download parancsot a Dynalist legújabb kiadásának megragadásához.

wget https://dynalist.io/standalone/download?file=dynalist.tar.gz -O dynalist.tar.gz

Most, hogy a fájl letöltése befejeződött a számítógépére, ki kell csomagolnia a számítógépen. Az alábbi tar xvf paranccsal bontsa ki a „dynalist.tar.gz” fájlt.

tar xvf dynalist.tar.gz

A fájl kicsomagolása után egy „dynalist-1.0.5” nevű mappa. Innentől kezdve használja az mv parancsot, és nevezze át a mappát „dinalist” névre. A mappát a telepítéshez át kell nevezni.

mv dynalist-1.0.5/ dynalist/

Most, hogy a fájl átnevezése megtörtént, használja még egyszer az mv parancsot, ezúttal a sudo paranccsal, és helyezze az /opt/ mappába.

  A Journalctl használata Linux rendszernaplók olvasásához

sudo mv dynalist/

Ha a mappa az /opt/ könyvtárban van, ideje létrehozni egy indítót. A touch paranccsal hozza létre a „dinalist” fájlt. Ez a fájl egy szkript, de így lesz, hogy bármikor elindíthassa a Dynalist programot.

érintse meg a ~/dinalist

A létrehozott fájl után nyissa meg a szövegfájlt a nano paranccsal. Ezután írja be a „#!/bin/bash” karakterláncot a fájl tetejére. Ez a kódsor elengedhetetlen, és a szkript nem fog tudni elindulni nélküle.

#!/bin/bash

Az első kódsor után adja hozzá a második kódsort. Ez a kód áthelyezi a szkriptet a „dynalist” mappába az /opt/ könyvtárban, ahol a program fájljai vannak. A szkriptnek itt kell lennie, mert e nélkül nem indul el.

cd /opt/dynalist/

  A Kanboard működése a Linux-kiszolgálón

A második kódsor beállítása után ideje a harmadik sort az indítófájlba helyezni. Ez a sor kezeli a Dynalist elindítását a Linux asztalon.

./dinalist

Most, hogy a három kódsor konfigurálva van. Mentse el a módosításokat a Ctrl + O billentyűparancs segítségével. Ezután zárja be a Nano szövegszerkesztőt a Ctrl + X billentyűparancs segítségével.

Miután mindent elmentett, az mv paranccsal helyezze el az indítófájlt a /usr/bin/ könyvtárba. Ha ide helyezi ezt a fájlt, akkor az alkalmazás elindul a dynalist parancs futtatásakor.

sudo mv ~/dynalist /usr/bin/

Végül frissítse a fájl engedélyeit a chmod paranccsal.

sudo chmod +x /usr/bin/dynalist

A program elindításához a számítógépen nyomja meg az Alt + F2 billentyűkombinációt a gyorsindító megnyitásához. Ezután írja be az alábbi parancsot a Dynalist elindításához.

dynalist

A Dynalist használata Linuxon

Ha jegyzeteket szeretne létrehozni a Dynalist segítségével, először keresse meg a „Saját fájlok” oldalsávot. Ezután kattintson a „+” szimbólumra új jegyzet létrehozásához az alkalmazásban. Ha ezt a gombot választja, megjelenik egy menü.

A megjelenő menüben három lehetőség közül választhat. Először is, új jegyzet létrehozásához kattintson az „Új dokumentum” gombra. A gomb kiválasztása után a Dynalist új fájlt hoz létre.

  Linux futtatása iPaden

Új fájl létrehozása után a Dynalist felkéri Önt, hogy módosítsa a fájl címét „Névtelen”-ről arra, hogy melyik nevet kívánja elnevezni az új jegyzetfájlnak. Az elnevezés után vigye az egeret, és kattintson az üres szövegterületre.

Amint rákattint az üres területre, egy felsorolásjeles lista jön létre. Innentől azonnal elkezdheti a jegyzetek írását. Új elem létrehozásához a listában nyomja meg az Enter billentyűt a billentyűzeten.

Speciális formázás

A felsorolásjeles lista írása a legtöbb felhasználó számára elég jó. Ha azonban fejlettebb formázási funkciókra van szüksége, tekintse meg az oldalsávon található „Triggerek” listát. Ezek a triggerek olyan parancsok, amelyek segítségével formázhatja listáit.

Például, ha egy kódsort szeretne hozzáadni a dokumentumhoz, nyomja meg a ` billentyűt, írja be a kódot, és ismét zárja be a kódsort a ` szimbólummal.

A Dynalistban rengeteg speciális formázási funkció használható. Ha további információra van szüksége, kattintson a „Kezdő lépések a Dynalist használatára” elemre, ahol további információkat talál az alkalmazás használatáról és a speciális formázásról.