Listák rendszerezése Linux alatt a Dynalist segítségével

Szokása van tennivaló- vagy ötletlisták létrehozására Linux PC-jén lévő jegyzettömbön? Ha igen, van egy jobb módszer a megoldásra. Bemutatkozik a Dynalist: kiváló jegyzetszerkesztő Linuxra. Íme, hogyan kell használni Linuxon.

A Dynalist telepítése Linuxra

A Dynalist minden Linux-felhasználó számára elérhető. Az alkalmazásfejlesztő azonban nem terjeszt DEB-csomagot, RPM-csomagot, és még csak nem is nyújtja be kérelmét a Snap vagy Flatpak üzletekben.

Ahhoz, hogy az alkalmazás működjön a Linux rendszeren, nyisson meg egy terminálablakot. Megnyithat egy terminál ablakot a Linux asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció lenyomásával. Vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el úgy.

Miután megnyílt a terminálablak a Linux asztalon, használja az alábbi wget download parancsot a Dynalist legújabb kiadásának megragadásához.

wget https://dynalist.io/standalone/download?file=dynalist.tar.gz -O dynalist.tar.gz

Most, hogy a fájl letöltése befejeződött a számítógépére, ki kell csomagolnia a számítógépen. Az alábbi tar xvf paranccsal bontsa ki a „dynalist.tar.gz” fájlt.

tar xvf dynalist.tar.gz

A fájl kicsomagolása után egy „dynalist-1.0.5” nevű mappa. Innentől kezdve használja az mv parancsot, és nevezze át a mappát „dinalist” névre. A mappát a telepítéshez át kell nevezni.

mv dynalist-1.0.5/ dynalist/

Most, hogy a fájl átnevezése megtörtént, használja még egyszer az mv parancsot, ezúttal a sudo paranccsal, és helyezze az /opt/ mappába.

  A Softmaker Office 2019 próbaverzió telepítése Linux rendszeren

sudo mv dynalist/

Ha a mappa az /opt/ könyvtárban van, ideje létrehozni egy indítót. A touch paranccsal hozza létre a „dinalist” fájlt. Ez a fájl egy szkript, de így lesz, hogy bármikor elindíthassa a Dynalist programot.

érintse meg a ~/dinalist

A létrehozott fájl után nyissa meg a szövegfájlt a nano paranccsal. Ezután írja be a „#!/bin/bash” karakterláncot a fájl tetejére. Ez a kódsor elengedhetetlen, és a szkript nem fog tudni elindulni nélküle.

#!/bin/bash

Az első kódsor után adja hozzá a második kódsort. Ez a kód áthelyezi a szkriptet a „dynalist” mappába az /opt/ könyvtárban, ahol a program fájljai vannak. A szkriptnek itt kell lennie, mert e nélkül nem indul el.

cd /opt/dynalist/

A második kódsor beállítása után ideje a harmadik sort az indítófájlba helyezni. Ez a sor kezeli a Dynalist elindítását a Linux asztalon.

  A Journalctl használata Linux rendszernaplók olvasásához

./dinalist

Most, hogy a három kódsor konfigurálva van. Mentse el a módosításokat a Ctrl + O billentyűparancs segítségével. Ezután zárja be a Nano szövegszerkesztőt a Ctrl + X billentyűparancs segítségével.

Miután mindent elmentett, az mv paranccsal helyezze el az indítófájlt a /usr/bin/ könyvtárba. Ha ide helyezi ezt a fájlt, akkor az alkalmazás elindul a dynalist parancs futtatásakor.

sudo mv ~/dynalist /usr/bin/

Végül frissítse a fájl engedélyeit a chmod paranccsal.

sudo chmod +x /usr/bin/dynalist

A program elindításához a számítógépen nyomja meg az Alt + F2 billentyűkombinációt a gyorsindító megnyitásához. Ezután írja be az alábbi parancsot a Dynalist elindításához.

dynalist

A Dynalist használata Linuxon

Ha jegyzeteket szeretne létrehozni a Dynalist segítségével, először keresse meg a „Saját fájlok” oldalsávot. Ezután kattintson a „+” szimbólumra új jegyzet létrehozásához az alkalmazásban. Ha ezt a gombot választja, megjelenik egy menü.

A megjelenő menüben három lehetőség közül választhat. Először is, új jegyzet létrehozásához kattintson az „Új dokumentum” gombra. A gomb kiválasztása után a Dynalist új fájlt hoz létre.

Új fájl létrehozása után a Dynalist felkéri Önt, hogy módosítsa a fájl címét „Névtelen”-ről arra, hogy melyik nevet kívánja elnevezni az új jegyzetfájlnak. Az elnevezés után vigye az egeret, és kattintson az üres szövegterületre.

  A Kanboard működése a Linux-kiszolgálón

Amint rákattint az üres területre, egy felsorolásjeles lista jön létre. Innentől azonnal elkezdheti a jegyzetek írását. Új elem létrehozásához a listában nyomja meg az Enter billentyűt a billentyűzeten.

Speciális formázás

A felsorolásjeles lista írása a legtöbb felhasználó számára elég jó. Ha azonban fejlettebb formázási funkciókra van szüksége, tekintse meg az oldalsávon található „Triggerek” listát. Ezek a triggerek olyan parancsok, amelyek segítségével formázhatja listáit.

Például, ha egy kódsort szeretne hozzáadni a dokumentumhoz, nyomja meg a ` billentyűt, írja be a kódot, és ismét zárja be a kódsort a ` szimbólummal.

A Dynalistban rengeteg speciális formázási funkció használható. Ha további információra van szüksége, kattintson a „Kezdő lépések a Dynalist használatára” elemre, ahol további információkat talál az alkalmazás használatáról és a speciális formázásról.