Linux: tesztelje a lemez sebességét [Guide]

Tesztelned kell a merevlemez sebességét Linuxon, de nem tudod pontosan? Tudunk segíteni! Kövesse ezt az útmutatót, miközben áttekintjük, hogyan tesztelheti a lemez sebességét Linuxon!

Gnome Disk Utility

Ha Linuxon szeretné tesztelni a lemezsebességet, a legjobb módja ennek a Gnome Disk Utility. Ez egy praktikus, könnyen érthető program, amely képes összehasonlítani és tesztelni a merevlemez sebességét.

A Gnome Disk Utility alkalmazás azonban nincs előre telepítve minden Linux operációs rendszerre, ezért mielőtt áttekintenénk, hogyan használhatjuk a merevlemez sebességét, telepítenie kell a programot.

A Gnome Disk Utility telepítésének elindításához a Linux PC-n nyisson meg egy terminálablakot. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy nyissa meg az alkalmazásmenüt, és keresse meg a „Terminal” kifejezést.

Miután a terminálablak megnyílt és használatra kész, kövesse az alábbi telepítési utasításokat a Gnome Disk Utility alkalmazás beállításához Linux számítógépén.

Ubuntu

Ubuntu rendszeren telepítse a Gnome Disk Utility alkalmazást az alábbi apt install parancs használatával.

sudo apt install gnome-disk-utility

Debian

A Debian Linuxot használók az apt-get install parancs végrehajtásával állíthatják be a Gnome Disk Utility alkalmazást.

sudo apt-get install gnome-disk-utility

Arch Linux

Arch Linuxon a Gnome Disk Utility alkalmazás az alábbi Pacman paranccsal telepíthető.

sudo pacman -S gnome-disk-utility

Fedora

A Fedora Linuxot használók a dnf install paranccsal működésbe tudják hozni a Gnome Disk Utility programot.

sudo dnf install gnome-disk-utility

OpenSUSE

OpenSUSE Linux rendszeren a Gnome Disk Utility program könnyen telepíthető az alábbi zypper install parancs használatával.

sudo zypper install gnome-disk-utility

Most, hogy a Gnome Disk Utility alkalmazás meg van nyitva, indítsa el a programot úgy, hogy megkeresi a „Lemezek” kifejezést az alkalmazás menüjében. Ezután kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat a lemezsebesség teszteléséhez Linuxon.

1. lépés: A Gnome Disk Utility alkalmazásban nézze meg a bal oldali sávot, és keresse meg azt a lemezt, amelynek sebességét tesztelni szeretné. Ezután kattintson rá az egérrel, hogy megnézze az alkalmazás meghajtójának áttekintését.

2. lépés: Keresse meg a menü gombot a Gnome Disk Utility alkalmazásban, és válassza ki az egérrel a megnyitáshoz. Ha nem találja a menüt, nézze meg a kicsinyítés gomb bal oldalán.

A Gnome Disk Utility menüben keresse meg a „Benchmark Disk” gombot, és válassza ki az egérrel. A „Benchmark Disk” gomb kiválasztásával megnyílik a tesztelő eszköz.

3. lépés: A benchmark eszköz megnyitása után keresse meg a „Referencia indítása” gombot, és kattintson rá a benchmark elindításához. Ne feledje, hogy ennek a referenciaértéknek a teljesítése eltarthat egy ideig, ezért légy türelmes.

Amikor a benchmark eszköz elkészült, a Gnome Disk Utility elkészíti a merevlemez teljes kiolvasását. A sebesség ellenőrzéséhez keresse meg az „Átlagos olvasási sebesség” és az „Átlagos írási sebesség” részt. Ez megmondja a merevlemez sebességét.

HDParm

A HDParm egy másik alkalmazás, amellyel tesztelheti a lemez sebességét Linuxon. Használata nem olyan egyszerű, mint a Gnome Disk Utility, és nincs grafikus felhasználói felülete, de ugyanolyan hasznos.

A HDParm alkalmazás alapértelmezés szerint nincs telepítve minden Linux operációs rendszeren, de jó néhányon igen. Annak ellenőrzéséhez, hogy a HDParm telepítve van-e a számítógépen, futtassa a hdparm –help parancsot egy terminálablakban.

Ha nincs telepítve a HDParm a Linux számítógépére, nyissa meg a terminál ablakot a Linux asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával. Miután megnyílt a terminálablak, kövesse az alábbi telepítési utasításokat.

Ubuntu

Az apt paranccsal telepítheti a HDParm-ot Ubuntu-ra.

sudo apt install hdparm

Debian

A HDParm Debianra való telepítéséhez használja az apt-get parancsot.

sudo apt-get install hdparm

Arch Linux

Arch Linux rendszeren telepítse a HDParmot a Pacman paranccsal.

sudo pacman -S hdparm

Fedora

Fedorán telepítse a HDParmot a dnf-vel.

sudo dnf install hdparm

OpenSUSE

Telepítse a HDParmot az OpenSUSE-ra a zypper segítségével.

sudo zypper install hdparm

Miután a HDParm telepítve van a számítógépére, kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat a lemez sebességének teszteléséhez.

1. lépés: Először futtassa az lsblk parancsot a rendszer összes csatlakoztatott merevlemezének megtekintéséhez.

lsblk

Nézze meg, és keresse meg a tesztelni kívánt merevlemezt. Ebben a példában a /dev/sda fájlt teszteljük. A merevlemez-információk lsblk-ben való megtalálásával kapcsolatos további információkért olvassa el ezt az útmutatót a témában.

2. lépés: A teszt elindításához hajtsa végre a hdparm -Tt parancsot a merevlemezen.

sudo hdparm -Tt /dev/sda

Amikor a teszt befejeződött, a teszt eredménye megjelenik a képernyőn.