Lenovo Legion Go áttekintés: Gyönyörű, terjedelmes csalódás

Kulcs elvitelek

  • A Lenovo Legion Go nem nyújt teljesítményt a modern játékokhoz, így a versenytársak alá helyezi.
  • A Legion Go gyönyörű, 144 Hz-es kijelzőjével ragyog.
  • A terjedelmes kialakítás és a szórványos kezelőszervek azt jelentik, hogy csak felhőalapú játékokhoz és független játékokhoz ajánlott.

2022 februárjában a Valve megrázta a kézi játékok világát a kritikusok által elismert Steam Deck megjelenésével. Azóta sok más cég is belemerült a hordozható számítógépek világába, köztük a Lenovo is.

A Lenovo Legion Go terjedelmes kerete, gyenge teljesítménye és jelentős árcédulája egyértelműen társai alá helyezi a hordozható játék PC-k terén. Ha mindenekelőtt a felhőalapú játékok és az indie játékok gyönyörű megjelenítésére vágyik, a Legion Go nem fog cserbenhagyni. De nem tudom ajánlani a Valve Steam Deck vagy az ASUS ROG Ally helyett.

Lenovo Legion Go

650 USD 700 USD Takarítson meg 50 USD-t

A Lenovo Legion Go egy hordozható játék PC, amely kipipál néhány fontos jelölőnégyzetet, de nem nyújt olyan teljesítményt, amely megfelel a modern kori játékok igényeinek. Ha a felhőalapú játék vagy az alkalmi független élvezet a cél, a Legion Go megoldás, de nem a lehető legjobb kézi számítógép.

Lenovo márka

Súly 1,88 kg

AMD Ryzen Z1 Extreme lapkakészlet

RAM 16 GB LPDDR5X

Tárhely akár 1 TB

Kijelző 144 Hz 8,8 hüvelykes QHD+

Kimeneti felbontás 2560×1600

Portok 2x USB-C 4.0

Akkumulátor 49,2 WHr

Operációs rendszer Windows 11 Home

Profik

  • Gyönyörű 144Hz-es kijelző
  • Kielégítő vezérlő joystickok és gombok
  • Nagyszerű nem igényes indie címekhez

Hátrányok

  • Hiányos teljesítmény
  • Nehéz és terjedelmes kialakítás
  • Szórványos szabályozás beállítása

Terjedelmes, de gyönyörű dizájn és kijelző

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ami a hordozható játék PC-ket illeti, a Steam Deck napi illesztőprogramként való használatában van a legtöbb tapasztalatom, így ezt fogom összehasonlítani a Lenovo Legion Go-jával. Hasonló kialakításúak, néhány lényeges különbséggel, amelyek megjelenésükben és érzetükben egyaránt észrevehetők.

Először is, amint kezedbe veszed a Legion Go-t, azt fogod érezni, hogy valamivel terjedelmesebb, mint a Valve Steam Deckje. Ez nem feltétlenül jelent ellentmondást, de a Steam Deck karcsúbb felépítésével kényelmesebben éreztem magam a hosszabb játékmenetek során.

Kielégítő, szórványos kontrollok

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ha a kezelőszervekről van szó, a Legion Go néhány Lenovo csavarral párhuzamot von a Valve kéziszámítógépével. Bal és jobb indítógombokat, bal és jobb vállgombokat, valamint testreszabható gombokat kínál, amelyek aszimmetrikus elrendezésben sorakoznak a vezérlők hátulján és oldalán.

A bal oldali vezérlő előlapján egy joystick, egy szabványos D-pad, egy LegionSpace gomb, valamint a Nézet és Menü gombok találhatók. A jobb oldali vezérlő előlapján ABXY gombok, egy második joystick, egy kis négyzet alakú trackpad és egy Gyorsbeállítás gomb található.

Milyen érzés minden? Kezdem a szokásos vezérlő szempontokkal. A kioldó gombok kissé merevnek, szinte kattanónak érzik magukat, és egy kis „pattanós” hangot adnak, miközben lefelé süllyednek, és visszaugrik. Hacsak nem rajongsz a karcsúbb triggerekért, mint például az Xbox One kontrollereken, akkor ezekkel semmi baj. Nem pépesek, soha nem voltak kihagyott beviteli problémák, és biztosan nem tapadnak a helyükre.

  Az értékesítési intelligencia felhasználása a vállalkozás nyereségessé tétele érdekében

A vállgombok szinte bármilyen kontrollerhez használhatók, amit valaha is használt: kattanó, rövid utazási idővel és kielégítő roppanással.

Tovább a joystickokhoz. Ez az én szememben nagy győzelem a Legion Go számára. Kényelmes méretűek, lendületesek, és éppen elég ellenállást biztosítanak ahhoz, hogy apró beállításokat tegyenek lehetővé anélkül, hogy az ujjakkal harcolnának, ha gyorsan kell mozgatni őket. Egyszerűen lekattinthatja őket anélkül, hogy félne attól, hogy véletlenszerűen lenyomja őket. Ezenkívül testreszabható RGB világítás kis gyűrűit kínálják, amelyek feldobják a kézi számítógép általános megjelenését.

A D-padról nincs mit írni. Ez egy szabványos kattanó kereszt a játékon belüli menük és terepek közötti navigáláshoz. Nincsenek komolyabb problémák sem, úgyhogy ezt egy kis plusznak számítom. Utolsó a tipikus vezérlőbeállításhoz, az ABXY gombok; ezek kiválóak. Lenyomásuk kielégítő pukkanást ad, könnyen használhatók, és soha nem volt problémám a ragadós vagy pépes bemenetekkel.

Most egy kis Legion Go feng shui.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

A Steam Deckről érkező néhány extra gomb látható a levehető, Nintendo Switch-szerű kontrollereken. Bár nagyra értékelem az extra felhasználási lehetőségeket, nem tehetek róla, de úgy érzem, hogy kényelmetlenül vannak elhelyezve, és egyszerűen csak akadályozzák. Ezenkívül aszimmetrikusak, a jobb oldali vezérlőn M1 és M2 gombok találhatók azon az oldalon, ahol a mutatóujja támaszkodik, a bal vezérlő pedig csupasz.

Az egyes vezérlők hátoldalára haladva mindkét oldalon két programozható gomb található. A bal oldali vezérlőn azonban ezek a gombok függőlegesen vannak elrendezve, míg a jobb oldalon vízszintesen van beállítva. Ez részben annak köszönhető, hogy a jobb vezérlő egérként működik, amikor leválasztják a képernyőről, de soha nem estem bele a konzekvens használatba a szórványosnak tűnő elrendezésük miatt.

Az egyes vezérlők hátoldalának alján található egy kis gomb, amelyet megnyomva az egyes vezérlőket elhúzhatja a képernyőtől. Stílusváltás. Ez egy szórakoztató koncepció, és élvezetes volt játszani anélkül, hogy a Legion Go teljes súlyát ki kellett volna bírnom, de játékidőm kis töredékét tette ki.

Végül a jobb oldali vezérlő tetején található egy kis görgetőkerék a Windows operációs rendszerben való navigáláshoz. Ez egy kellemes érintés, mivel a görgetősávok esetében a görgetőpad nem végzi el a munkát, és igyekszem elkerülni az érintőképernyő használatát, hogy ne szennyezze be ujjlenyomatokkal a képernyőt.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Összességében a Lenovo Legion Go kezelőszerveinek vannak hullámvölgyei. Terjedelmes és kissé zavaros az elrendezése, de maguk a kezelőszervek használata kielégítő. Továbbra is Bluetooth egeret választanék az indítók közötti navigáláshoz és a média böngészéséhez, de a vezérlőbemenetek a játékokban több mint elfogadhatóak.

A kézi játékok csodálatos kijelzője

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

A Legion Go lenyűgöző, 8,8 hüvelykes, 144 Hz-es QHD kijelzője véleményem szerint a kéziszámítógép legjobb tulajdonsága. Élénk, lendületes és elég nagy ahhoz, hogy élvezze kedvenc címeit anélkül, hogy hunyorogna a szemében, hogy kis szövegeket olvasson.

  Hogyan szerezhet be ügyfél-IP-t az AWS-től, a Google Cloud LB-től és a Cloudflare-től az Nginxben?

A 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával nem foglalkozom, mivel amikor később a teljesítményről beszélek, látni fogja, hogy a legtöbb esetben valójában 60 Hz-re korlátozódik. Egyszerűen nincs meg a hardver, hogy lépést tartson. Elég gyorsan lemeríti az akkumulátort is, ha a fényerőt és a frissítési frekvenciát magasabbra állítja.

Ha azonban az élénk kézi grafikákra vágyik, a Legion Go kiüti a parkból.

A Lenovo összekapcsolja Önt

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ami a csatlakozást illeti, a Legion Go mindent kínál, amire szüksége van. Két USB-C port (mindkettő PD 3.0-ra, DP 1.4-re van besorolva) perifériák, kijelzők vagy USB-C hubok csatlakoztatásához, egy microSD-kártyaolvasó a tárhely bővítéséhez és egy 3,5 mm-es kombinált audio-csatlakozó a fejhallgatókhoz. Nem volt gondom egyikkel sem. Minden a megbeszéltek szerint működött és nem okozott fejfájást.

Ha inkább egeret szeretne használni, mint érintőpadot vagy érintőképernyőt (nem hiszem, hogy bárki is hibáztatná), egyszerűen csatlakoztassa az egyiket egy USB-C porthoz, és böngésszen.

Valóban ez a teljesítmény, amit kínál?

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ami a játékon belüli teljesítményt illeti, be kell vallanom, hogy cserbenhagyott a Lenovo Legion Go. Először is úgy döntöttem, hogy tesztelem a határokat a Bethesda’s Starfield elindításával. Hosszú volt, de gondoltam, megpróbálom. A játék elindult, de nagyjából ameddig el lehet jutni a Legion Go-n.

Körülnéztem néhány szaggatott képkockát, mielőtt a Starfield hibaüzenet nélkül bezárult. Néhány újabb próbálkozás után, hogy újraindítsam a játékot ugyanazzal az eredménnyel, lehetetlenné tettem. „Elég” – gondoltam, sok önálló toronyszámítógép még egy olyan igényes cím futtatására sem képes, mint a Starfield.

Arra gondoltam, hogy a 2015-ben kiadott Fallout 4 gyorsabb lesz a Legion Go-nál, ezért a Steamen keresztül indítottam el, de megdöbbentem, milyen rosszul fut a 2023 végén kiadott játékhardveren. Amikor elindítod a Fallout 4-et, automatikusan elindul. észleli az eszköz hardverét, és ennek megfelelően módosítja a játékon belüli beállításokat. A Legion Go „Low Quality” indítási beállítást kapott. Nem kecsegtető, de azért belevágtam.

Azonnal a berakodás után tudtam, hogy a Legion Go nehezen tudja tartani a lépést. 1200 × 800-as felbontással, alacsony grafikus beállításokkal és a Legion Go-val Performance módban (ellentétben az energiatakarékos móddal) a Lenovo kézi számítógépe közel 60 FPS-t sem tudott kivenni. Ez annak tudható be, hogy a Windows konzolos VSYNC-sapkát alkalmazott a Fallout 4 FPS-én, de más AAA-játékok alacsony és közepes minőségben történő lejátszására tett kísérletet, mint például a Lies of P, hasonló eredményeket hozott a küszködő, forró hardverekkel.

Mi a helyzet a Steam Deck kedvenceivel, amelyek grafikailag kevésbé intenzívek, mint például a Travellers Rest vagy a Dave the Diver? Szerencsére ezek szépen futottak a Legion Go-n, és nagyon jól éreztem magam, hogy gondoskodtam a látogatókról és búvárkodtam a tengeri élőlényekért 60 FPS-ben a Lenovo játék kézi számítógépén.

Ha mindent elmondtunk és kész, a Legion Go-ra bíznám a felhőalapú játékokat és a kisebb független címeket, de nem próbálnám meg a legújabb AAA-címeket tekintélyes teljesítménnyel futtatni. Emiatt remek alkalmi játékokat lehet játszani repülővel és hátradőlve pihenni, de csalódást okoz azoknak a játékosoknak, akik olyan nehéz grafikát szeretnek élvezni, mint a Cyberpunk 2077.

  Szöveges üzenetek küldése Chromebookjáról

Ablakok a LegionSpace érintésével

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

A Lenovo Legion Go Windows 11 Home kiadást futtat, ami jó hír, ami a kompatibilitást illeti. A Steamen végzett gyors keresés 66 292 elérhető játékot tárt fel Windows rendszerre, míg macOS rendszeren mindössze 13 610, SteamOS és Linux rendszeren pedig 9 690 játék található.

A Legion Go többnyire a tipikus Windows-alapú PC-élményt kínálja, ismerős asztallal, tálcával, beállításokkal és navigációs sémával. Van azonban egy probléma, ami rossz irányba súrol: a Lenovo LegionSpace.

Ez a bosszantó fedvény azonnal megjelenik, amint bejelentkezik, és gyakran véletlenszerűen, hogy kérés nélkül az arcába lökje a firmware-frissítéseket. Megpróbál az összes játék és beállítás központjaként működni egy helyen, és becsületére legyen mondva, erre alkalmas. A probléma abban rejlik, hogy milyen lassan működik, és hogy képtelenség könnyen megkerülni. Csak hadd menjek az asztalomhoz, mert hangosan sírtam!

Az egyetlen módja annak, hogy kilépjek a LegionSpace-ből, az az, hogy az érintőképernyő funkcióval fizikailag felfelé csúsztatok a képernyő aljáról. A görgetőpad semmilyen bemenete vagy a B gomb megnyomása nem teszi lehetővé a távozást. Ha egyszer körbejárja a LegionSpace-t, a Legion Go kezelése csak egy séta a parkban, amíg ismeri a Windows rendszert.

Szilárd akkumulátor, lassú töltés

Az akkumulátor élettartama a kézi játék PC-k kulcsfontosságú eleme. Elegendő levet szeretne ahhoz, hogy végigvigye a játékmenetet anélkül, hogy a fali aljzathoz ragaszkodna, mivel ez többé-kevésbé meghiúsítja a hordozható számítógépek célját. A Legion Go ezen a területen teljesít, rutinszerűen két-három órányi játékidőt biztosít anélkül, hogy a töltőhöz kellene nyúlnom.

A töltés viszont egy kis ütéssel járhat. Körülbelül egy óra 45 percet vesz igénybe, hogy 0%-ról 100%-ra váltson anélkül, hogy a Legion Go-t játékra használná. Ez egy tetemes idődarab ahhoz, hogy a kézi számítógép egy-három óra alatt kiégjen.

Viszont járható, és amíg van töltőd és konnektorod vagy hordozható akkubankod, addig jó órákat elmenni.

Meg kell vásárolnia a Lenovo Legion Go-t?

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Nem tudom ajánlani a Lenovo Legion Go-t más kézi játék PC-khez, különösen a Steam Deck OLED-hez. Míg a Legion Go olyan igazán megváltó tulajdonságokkal rendelkezik, mint az élénk kijelző, a kielégítő vezérlőbemenetek és az üdvözlő csatlakozási lehetőségek, a visszafogott teljesítménye nagyban visszatartja.

Ha nem rajongsz a Valveért, és valamivel nagyobbat szeretnél, mint a ROG Ally, a Legion Go alkalmas felhőalapú játékokhoz és kevésbé grafikailag intenzív játékokhoz. Ennek ellenére jobb választási lehetőségei vannak a kézi játék PC-k területén, különösen a 650 dolláros kért árért.

Lenovo Legion Go

650 USD 700 USD Takarítson meg 50 USD-t

A Lenovo Legion Go egy hordozható játék PC, amely kipipál néhány fontos jelölőnégyzetet, de nem nyújt olyan teljesítményt, amely megfelel a modern kori játékok igényeinek. Ha a felhőalapú játék vagy az alkalmi független élvezet a cél, a Legion Go megoldás, de nem a lehető legjobb kézi számítógép.

Lenovo márka

Súly 1,88 kg

AMD Ryzen Z1 Extreme lapkakészlet

RAM 16 GB LPDDR5X

Tárhely akár 1 TB

Kijelző 144 Hz 8,8 hüvelykes QHD+

Kimeneti felbontás 2560×1600

Portok 2x USB-C 4.0

Akkumulátor 49,2 WHr

Operációs rendszer Windows 11 Home