Legyen ISTQB-szakértő ezzel a 9 minősítéssel

A szoftver- és alkalmazásfejlesztő cégek körében meredeken nő a kereslet a minősített szoftvertesztelők iránt. Az egyik ilyen, világszerte elismert akkreditáció az ISTQB minősítés.

A kis technológiai cégektől a nagyvállalatokig mindenki tanúsított minőségbiztosítási tesztelőket szeretne alkalmazni szoftvereihez és mobilalkalmazásaihoz. Következésképpen a professzionális minősítéssel rendelkezők gyorsabban kerülnek kiválasztásra, mint a nem minősített tesztelők. Érdekesen hangzik?

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni az ISTQB minősítési programról, annak kínálatáról, valamint néhány olyan erőforrásról, amellyel gyorsabban teljesítheti a vizsgát, mint versenytársai.

Mi az ISTQB minősítés?

Az ISTQB az International Software Testing Qualifications Board rövidítése. Ez a globális szervezet felügyeli a szoftvertesztelők tanúsítását tagországai között. Jelenleg az ISTQB-nek 69 tagállama van. Ezeket a tagországokat tagtestületeknek nevezzük.

Ezekben a tagországokban és néhány más offshore országban az ISTQB tanúsítvány a szoftvertesztelők egyik legmagasabb szintű szakmai akkreditációja. Globálisan a szoftvertesztelő mérnökök, tesztelők, minőségellenőrök és tesztmenedzserek preferálják ezt az akkreditációt.

Az ISTQB akkreditáció egy háromszintű szakmai továbbképzési vizsgasorozat. Ezek a szintek a következők:

#1. A „core” szintek minden alkalmazásra, módszertanra és technológiára érvényesek. A szoftvertesztelők alapszintjén épült.

#2. Az „Agilis” vizsgaszintek elsősorban az Agilis keretrendszer tesztelésére összpontosítanak.

#3. A „Specialista” vizsgaszintek mélyreható utat tesznek lehetővé az egyes iparági területeken, a minőségi jellemzőkben és bizonyos teszttevékenységekben.

Kinek van szüksége az ISTQB minősítésre?

#1. A friss szoftvermérnökök választhatják ezt a minősítést, különösen a Certified Tester Foundation Level (CTFL) vizsgát az ISTQB-tól, hogy könnyen bekerülhessenek bármely szoftvertesztelői állásba.

#2. A nem műszaki háttérrel rendelkezők, de gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a szoftvertesztelésben, választhatják az ISTQB CTFL tesztjét is. Lehetővé teszi számukra, hogy olyan szakmai akkreditációt kapjanak, amelyet különböző cégek elfogadnak.

#3. Ha rendelkezik néhány éves szoftvertesztelői tapasztalattal, és szeretne jól fizető állást szerezni egy nagy informatikai cégnél, akkor ISTQB minősítést is kell szereznie. Olyan vizsgaszinteket kell választania, mint a Core Advanced, Specialist, Agile, Expert Level-Inproving the Test Process vagy Expert Level-Test Management.

Dióhéjban, ha hordozhatósággal, hitelességgel és értékkel bíró szoftvertesztelési tanúsítványt keres, át kell tekintenie az ISTQB akkreditációs ajánlatait, mielőtt más lehetőségeket keres.

ISTQB vizsga áttekintése

Mivel az ISTQB számos tanúsítványt kínál, egyszerűsíthetjük az akkreditációkat a következő kategóriákban:

#1. Az alapítványi szintű tanúsítás egy 60 perces teszt. A megfelelési feltételek 40 kérdésből 26 helyes.

#2. Miután megszerezte a fenti tanúsítványt, bármely haladó szintű képesítés megszerzésére jelentkezhet. A teszt 60 kérdésből áll, a vizsga teljes ideje 120 perc. Az akkreditáció megszerzéséhez 45 kérdésre kell helyes választ adnia.

#3. Az Expert Level Certifications a legmagasabb szintű vizsgák három speciális kompetenciával: Stratégiai, Tesztcsoport irányítása és Operatív. 180 percet kap az összes modulra, és az elérendő pontszám 65%.

  A számítógép javítása automatikusan a BIOS-ba megy

Minden ISTQB minősítési teszt feleletválasztós vizsga, kivéve a szakértői szintű minősítéseket. A szakértői szintű vizsgák esszéből álló és feleletválasztós kérdéseket is tartalmaznak.

Néhány további tény az ISTQB akkreditációról:

#1. Képezheti magát az ISTQB akkreditált oktatópartnerei közül, hogy növelje a sikeres vizsgák esélyét. Képzési szolgáltatót kereshet országa, nyelve, testülete, tanfolyama stb. alapján.

#2. Ha megfelelő tanuláson és képzésen ment keresztül, ideje megkísérelni a vizsgát. A vizsga számítógépes és online történik. A vizsgaszolgáltatót az ISTQB oldalán választhatja ki Keressen vizsgaszolgáltatót portál.

Tanúsítási díjak

Vannak konkrét díjak az ISTQB tanúsítványaihoz csatolva. Az alábbiakban felsoroljuk a hozzávetőleges költségeket, amelyek a tényleges vizsgaütemezés időpontjában változhatnak:

#1. Az ISTQB Foundation Level teszt ára 229 dollár.

#2. Az olyan speciális vizsgák, mint az agilis tesztelés, a modellalapú tesztelés stb., 199 dollárba kerülnek.

#3. Az ISTQB Advanced Level Certification tesztek, például az ISTQB Technical Test Analyst, az ISTQB Test Automation Engineering stb. ára 249 dollár.

#4. Az ISTQB szakértői szintű vizsgái 575 dollárba kerülnek.

Különféle ISTQB tanúsítványok

Az ISTQB a friss informatikát végzettektől a tapasztalt tesztelőkig számos tanúsítvánnyal (24) rendelkezik mindenki számára.

Az ISTQB akkreditált tesztelői útja a Core Foundation vagy a CTFL minősítéssel kezdődik. Ezután fokozatosan szerezhet haladó, szakértői, agilis és szakértői szintű minősítéseket.

Néhány népszerű tanúsítvány:

 • CTFL a szoftvertesztelés alapjaihoz, mint például a szókincs, a jelentéskészítés, a bevált tesztelési folyamatok stb.
 • CTAL-TA vagy Certified Tester Advanced Level Test Analyst a tesztelési tevékenységek rangsorolásához, dokumentációhoz, használhatósági teszteléshez stb.
 • CT-TAE vagy Certified Tester Test Automation Engineer automatizált teszteléshez, teljesítménymutatókhoz, jelentésekhez stb.
 • A CTAL-ATT vagy Certified Tester Advanced Level Agilis Technical Testers főként az Agilis szoftverfejlesztési és tesztelési módszereket alkalmazza.

Az ISTQB tanúsítás előnyei

Előnyök a munkáltatóknak

#1. Költséghatékony és hatékony szoftver- és alkalmazástesztelési folyamatok bevezetése az ISTQB-tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek segítségével.

#2. Növelje a fogyasztók alkalmazásokba és eszközökbe vetett bizalmát, ha professzionális tesztelőt vesz fel a fejlesztési projektben.

#3. Az informatikai tanácsadó vállalkozások felső szintű tesztelési tanácsadási szolgáltatásokat kínálhatnak üzleti ügyfeleknek.

#4. Javítsa a munkagyakorlatokat, a szabványokat és az együttműködést a közös megértés és tesztelési nyelv segítségével.

Előnyök a szakemberek számára

#1. A készségek hordozható bizonyítéka a jövőbeli és a jelenlegi álláshoz egyaránt.

#2. Az ISTQB képzési programja során szerzett haladó tesztelési készségek segítik a hierarchia mentén történő függőleges mozgást.

#3. Használja az ISTQB tanúsításból származó „Certified Tester” logót, hogy előnyt szerezzen a nem tanúsított tesztelőkkel szemben.

Az ISTQB akkreditáció alapjai után itt az ideje, hogy felfedezzen néhány gyöngyszemet a következő teszthez:

ISTQB alapítványi szint 2022: Udemy

Ez ISTQB Foundation Level Udemy tanfolyam az egyik legjobb módja a CTFL-tesztre való felkészülésnek és képzésnek. A legfontosabb kurzuspontok a következők:

 • White Box tesztelési technikák szoftverekhez és alkalmazásokhoz.
 • Alkalmazások és eszközök Black Box tesztelése.
 • Statikus tesztelés
 • Dinamikus tesztelés
 • ISTQB alapítványi szintű tananyag lefedett
 • A kurzus tartalma folyamatosan frissül, amikor az ISTQB felülvizsgálja a tantervet

A tanfolyam számítógépes és angol nyelvtudással rendelkezőknek nyújt segítséget, technikai háttér nélkül. Továbbá, ha Ön tapasztalt szoftvertesztelő, és szeretne globálisan elismert akkreditációt szerezni, akkor érdemes kipróbálnia ezt a tanfolyamot.

  A Wi-Fi jelerősség ellenőrzése

Minősített tesztelő ISTQB CTFL: Udemy

Egy újabb magasra értékelt és elismert online képzés Udemy által Minősített tesztelő ISTQB CTFL minősítés tanfolyam. Az angol nyelven kívül a tanfolyam további hét nyelven érhető el: spanyol, német, portugál, indonéz, olasz stb.

A kurzus legfontosabb eseményei a következők:

 • Átfogó tananyag a vizsgára való felkészüléshez.
 • Ismerje meg a szoftvertesztelés kulcsfontosságú problémáit és azok megoldását.
 • Gyakorlati oktatás az üzleti követelményeknek megfelelő teszttervezésben.
 • Speciális tesztelési tartalma növeli az önbizalmat a munkahelyeken.
 • 8 óra 14 perc saját tempójú tanulási segédanyagok.
 • 87 előadás tíz szekcióban.

A kurzus nem alkalmas olyan jelentkezők számára, akik nem igazán ismerik a műszaki ismereteket. Mielőtt jelentkezne a tanfolyamra, ismernie kell az alapvető szoftverprogramozást, a szoftverfejlesztés életciklusát és a tesztelést.

ISTQB Certified Tester Foundation szint: Udemy

Ez ISTQB Certified Tester Foundation szintű tanfolyam by Udemy egy másik lehetőség, hogy CTFL-szakértővé váljon, mielőtt megjelenne a tényleges vizsgán. Bár a kurzus címe említi a 2018-as ISTQB tantervet, frissítve lett a 2022-es legújabb tantervre.

Íme egy lista a tanfolyam figyelemre méltó jellemzőiről:

 • Alapszintű szoftvertesztelési leckékből indul ki.
 • Egy forrás a teljes CTFL-szintű vizsgára való felkészüléshez.
 • Stratégiát kínál a tanulmányi tervhez.
 • Tippek a fókuszált tanulmányozáshoz.
 • Pontos és falatnyi előadások dolgozó szakembereknek.
 • Semleges angol akcentussal a globális jelöltek számára.

A Tesztelő Testvériség és az ISTQB okleveles szakemberek szakértői kifejezetten ajánlják ezt a kurzust nem műszaki tesztelőknek, üzleti elemzőknek, szoftvermérnököknek, szoftverfejlesztőknek, szoftvertesztelőknek és frissen végzetteknek.

CTFL tanúsítási képzés: Simplilearn

Ez ISTQB minősítés a CTFL képzésről elengedhetetlen azok számára, akik a szoftvertesztelés és -fejlesztés területén élnek. A Simplilearn alapítványi szintű erőforrás ISTQB akkreditációval rendelkezik. Ezért a kurzus tartalmára a vizsgatervnek megfelelően számíthat.

Ez biztosítja az Ön számára a szoftvertesztelés alapvető tanulságait, beleértve a tesztelési elveket, a szókincset, a tesztelés kezelését, a tesztelést támogató eszközöket és a tesztelési folyamattervezési technikákat. A munkahelyi kurzus előnyeit is élvezheti, ha DevOps, Agile vagy folyamatos szállítási keretrendszerben végez tesztelést.

Ezenkívül a Simplilearn ezt a kurzust kifejezetten a vállalatok megcélzására tervezte. Ezért olyan lehetőségeket kínál, mint a saját ütemű, oktató által vezetett, kevert tanulási irányítópult és a vállalati tanulásirányítási rendszer (LMS).

ISTQB minősített tesztelő: Udemy

Ez egy ISTQB akkreditált képzés CTFL vizsgálathoz elérhető az Udemy-n. Az erőforrás erősen ajánlott friss diplomások és nem technológiai szakemberek számára, akik szeretnék felfedezni a karrierlehetőségeket a szoftvertesztelési spektrumban.

A tanfolyam kiemelt részei:

 • A tanfolyam befejezési ideje 11 óra 41 perc.
 • Alkalmas dolgozó szakemberek számára.
 • 77 előadás 10 szekcióban.
 • Hozzáférés a tanfolyam tartalmához táblagépeken, mobilokon, Android TV-ken és számítógépeken.
 • CTFL vizsga trükkök és tippek.
 • Fejezet végi gyakorlati kérdések.
 • Legújabb ITSQB tananyag.

Fejlesztőknek, üzletvezetőknek, vezető tesztelőknek, junior tesztelőknek stb., akik meg akarják tanulni az alapvető szoftvertesztelési elveket, jelentkezzenek erre a tanfolyamra.

A szoftvertesztelés alapja: Amazon

A könyvek a tanulás és képzés legfőbb forrásai. Ezért bemutatjuk Önnek ezt az Amazon ISTQB tanúsítási könyvét is. A könyv puhakötésben kapható. Azok, akik fizikai könyvekre vágynak a jobb tanulmányozásra, meg kell nézniük a tételt az Amazonon.

A könyv figyelemre méltó jellemzői és részei a következők:

 • Minta vizsgakérdések.
 • Háttér tesztek.
 • Tartalom felülvizsgálata és kvízek.
 • Kidolgozott információk a minősítő vizsgáról.
 • Szoftvertesztelési szószedet.
 • A teljes ISTQB tananyag a CTFL-hez.

Ez az egyablakos útmutató az ISTQB alapszintű tanúsítványainak sikeres átadásához. Ha Ön a könyv tulajdonosa, olyan szakemberektől tanulhat, akik sok évet töltöttek a szoftverfejlesztés és -tesztelés területén.

  A pushd és a popd használata Linuxon

Útmutató az ISTQB Alapítvány tanúsításához: Amazon

Ez egy újabb puha kötésű és Kindle verziójú könyv az Amazonon az ISTQB Foundation Certification számára. Az e-könyvben vagy a puhakötésű verzióban megjelenő szövegeken kívül bónusz videótartalmat is kap az intuitív tanuláshoz. Így a könyv birtoklása online és offline tanulási lehetőségeket kínál.

A könyv lefedi az ISTQB által a CTFL teszthez javasolt összes legújabb szoftvertesztelési képzési tartalmat. Minden rész kidolgozott szövegekből és szekciókvízekből áll, amelyekkel értékelheti képességeit. Egy másik nagyszerű dolog, hogy a szoftvertesztelés fontos kifejezéseit kiemelt mezőkben találja, tömör definíciókkal. Kifejezetten hasznos az MCQ kérdések megválaszolásában.

Ezenkívül hozzáférést kap az ingyenes gyakorlati papírhoz a bizalomépítéshez, valamint a kifejezések szószedetéhez is. Ráadásul egy QR-kód egyszerű beolvasásával kiváló minőségű videotartalmat érhet el az interneten keresztül.

ISTQB alapítványi vizsgára felkészítő: LinkedIn tanulás

Nézd meg ezt ISTQB alapozó vizsgára felkészítő tanfolyam ha vállalati vagy egyéni előfizetéseken keresztül hozzáférhet a LinkedIn Learning szolgáltatáshoz. Az alapszintű vizsga nehéznek tűnhet a frissen végzettek vagy a nem műszaki szoftvertesztelők számára. Azonban leküzdheti ezt az összecsapást, ha szorgalmasan tanulmányozza a kurzusban elérhető oktatási tartalmat.

A tanfolyam kiemelt jellemzői a következők:

 • Zökkenőmentesen elérheti a tartalmat laptopokról, táblagépekről és mobiltelefonokról.
 • Hat fejezet fejezetvégi vetélkedőkkel.
 • Szerezzen digitális tanúsítványt a LinkedIn-től a tanfolyam sikeres elvégzése után.
 • ISTQB CTFL vizsga terminológiái.
 • A szoftver/alkalmazás tesztelésének folyamata, elvei és pszichológiája.
 • Szoftverfejlesztési életciklus (SDLC).

Végül megtudhat néhány kiváló tippet az ISTQB minősítő vizsga feltöréséhez a kurzus szerzőjétől.

ISTQB képzés: MindMajix

Az iparágban elismert oktatókból álló testület tervezte ezt Mindmajix ISTQB képzés. A kurzus vázlata követi a szoftvertesztelési spektrum legújabb fejlesztéseit és az ISTQB frissítéseket. Valós projektek és esetek segítségével olyan alapszintű szoftvertesztelési koncepciókat tanul meg, mint a tesztmenedzsment, tervezési technikák, eszközök stb.

A tanfolyam kiemelt jellemzői:

 • 15 óra labor képzés
 • 24 órás elméleti órák
 • Kétségek tisztázása egyéni jelölteknél

Munkakörének állapotától függően választhat a saját ütemű kézbesítés és az online órák között. Mivel azonban a kurzusnak vannak élő projektjei, a szakértők az oktató által vezetett típust ajánlják az önálló ütemű változat helyett.

Következtetés

Eddig tanult az ISTQB tanúsításról, a tesztek áttekintéséről, az akkreditáció különböző típusairól és azok előnyeiről. Néhány hasznos forráson is átesett, amelyek jól jöhetnek, ha globálisan minősített tesztelővé szeretnének válni.

Arra is kiterjedtünk, ha Ön szoftvermérnök, és bármely DevOps, Agile és Scrum alapú szoftverfejlesztési projekt központi emberévé szeretne válni. Kezdje SDET-képzési útját a Szoftverfejlesztő mérnök tesztben című cikkünk elolvasásával.