Könyvtár törlése Linux alatt

A Linux feltűnően különbözik a Windows operációs rendszertől. Például, ha törölni szeretne egy mappát a Windows rendszerben, egyszerűen kattintson rá jobb gombbal, és törölje. A dolgok azonban nem ilyen egyszerűek Linuxban. Linux alatt egy könyvtár vagy mappa törlése a grafikus felhasználói felületen és a parancssori felületen keresztül is végrehajtható. Ha nem tudja, hogyan töröljön egy könyvtárat Linux alatt, készítettünk egy egyszerű, de hatékony útmutatót az Ön számára. Ebben a cikkben bemutatjuk a GUI-t és a CLI-módszert is a könyvtárak Linux rendszerben való törléséhez.

Könyvtár eltávolítása Linuxban (2023)

A Linux mappáit könyvtárnak nevezzük. A Linux világában pedig mindent fájlként kezelnek, még egy könyvtárat is. Nézzük most meg, hogyan törölhetünk könyvtárat Linuxon négy különböző módon – egy grafikus felhasználói felülettel és három CLI-vel.

Könyvtár törlése Linux alatt (GUI módszer)

A fájlok törlésének ez a módja egyszerű, és a legjobban megfelel azoknak a felhasználóknak, akik újonnan váltak át Linuxra. Bármilyen disztribúción működik, feltéve, hogy a számítógépen telepítve van egy „Asztali környezet” és egy fájlkezelő. Ebben a cikkben Ubuntu 20.04 LTS-t használunk Gnome asztali környezettel és Nautilus fájlkezelővel. Így működik:

1. Először nyisson meg egy tetszőleges fájlkezelőt, és keresse meg azt az elérési utat, ahonnan törölni szeretné a könyvtárat.

2. Válassza ki a törölni kívánt mappá(ka)t, és nyomja meg a „Törlés” gombot a billentyűzeten. Vagy kattintson a jobb gombbal a kiválasztott mappára, és a helyi menüből válassza az „Áthelyezés a kukába” lehetőséget.

  A Caddy webszerver telepítése Linux rendszeren

3. A Linuxban minden törölt fájl és könyvtár nem törlődik véglegesen, hanem egy speciális, kukába kerül, amely hasonló a Windows Lomtárához.

4. Ha véglegesen törölni szeretne egy könyvtárat Linux alatt, válassza ki azt, és nyomja meg a „Shift + Delete” billentyűket a billentyűzeten. Megnyílik egy kérdés, hogy véglegesen törölni szeretné-e vagy sem. Kattintson ismét a „Törlés” gombra a párbeszédablakban.

Töröljön egy könyvtárat Linuxon a parancssoron keresztül

Bármilyen feladat végrehajtása a parancssor használatával gyorsabb sok opcióval, mint a grafikus felhasználói felület módszerével. Ezenkívül a CLI módszer véglegesen törli a fájlokat és mappákat. Itt három parancsot mutatunk be, amelyekkel törölhet egy könyvtárat a Linuxban, amely minden Linux disztribúcióban előre telepítve van.

Könyvtár törlése az rmdir paranccsal

Az rmdir parancs általában üres könyvtárak törlésére szolgál, de használható a nem üres könyvtárak törlésére is. A parancsnak nincs sok funkciója és opciója, de elvégzi a munkát. A parancs általános szintaxisa a következő:

rmdir

Az rmdir parancs néhány opciója a következő:

OptionDescription–ignore-fail-on-non-emptyused a nem üres könyvtárak törléséhez-p, –parentsused a könyvtár törlésére a megadott gyermekekkel együtt-v, –verboseused, hogy minden könyvtárhoz diagnosztikai üzenetet kapjon

Törölje az üres könyvtárat Linuxon

Üres könyvtár törléséhez Linuxban használja a következő parancsot:

rmdir

Itt, ebben a példában, mivel nem kapunk kimenetet, ez azt jelenti, hogy a parancsot sikeresen végrehajtották, és a könyvtárat törölték.

Törölje a nem üres könyvtárat Linuxban

Amikor egy nem üres könyvtárat próbál meg törölni az rmdir paranccsal, a következő hibaüzenet jelenik meg:

  A Microsoft OneDrive elérése Linux rendszeren

rmdir: nem sikerült eltávolítani ‘‘: A könyvtár nem üres

Egy nem üres könyvtár törléséhez Linuxban használja a következő parancsot:

rmdir – figyelmen kívül hagyja-hiba-on-non-empty

Könyvtár törlése az rm paranccsal

Az rm parancs egy hatékony eszköz, amely képes mind a fájlok, mind a könyvtárak törlésére, miközben számos nagyszerű szolgáltatást biztosít. A parancs alapvető szintaxisa a következő:

rm

A parancs néhány opciója a következő:

OptionDescription-fA jelző használatakor a megerősítést kérő üzenet nem jelenik meg, és az összes nem létező fájlt és könyvtárat figyelmen kívül hagyja – iHa ezt a jelzőt használják, a parancs minden törléshez megerősítést kér a felhasználótól.-rHa ez a jelző használva, a parancs eltávolítja a megadott könyvtár összes tartalmát. -dEz a jelző az üres könyvtárak eltávolítására szolgál.-vEz a jelző arra szolgál, hogy magyarázatot kapjon arról, hogy mi történik éppen.

Üres könyvtárak törlése

Üres könyvtárak törléséhez Linuxban használja a -d kapcsolót az alábbi paranccsal:

rm -d

Törölje a nem üres könyvtárat

A nem üres tartalom törlése nagyon veszélyes lehet, mivel egyes alapvető fájlok törlődnek. Legyen tehát fokozottan körültekintő a nem üres könyvtárak törlésekor. Ha egy könyvtárat annak teljes tartalmával együtt szeretne törölni, használja az -r kapcsolót az alábbi paranccsal:

rm -r

Könyvtárak kényszertörlése Linuxban

Az rm parancs alapértelmezés szerint felszólítást ad az írásvédett fájlok és könyvtárak törlésekor. Választásától függően nyomja meg az „y” vagy az „n” billentyűt. A prompt megkerüléséhez az -f jelzőt használjuk az alábbiak szerint:

rm -rf

Ez a parancs meglehetősen katasztrofálisnak bizonyulhat, ha nem szándékosan hajtják végre a gyökérkönyvtárban.

Kérdezzen a mappák törlése előtt Linux alatt

  Hogyan készítsünk Linux-alapú klasszikus videojáték-konzolt a RecalboxOS segítségével

Több fájl törlésekor használja az -i jelzőt az rm paranccsal, hogy minden egyes fájl elé kerüljön egy prompt az alábbiak szerint:

rm -ri

Könyvtárak törlése a Find parancs segítségével

Törölje az üres könyvtárat Linuxon

A mappákat a find paranccsal is törölheti a -delete kapcsolóval az alábbiak szerint:

keresse meg a -type d -name „könyvtárnév” -delete

Ez a parancs megkeresi a paraméter által megadott üres könyvtárat az adott elérési úton, és törli azokat.

Törölje a nem üres könyvtárakat

A nem üres könyvtárak find paranccsal történő törléséhez használja a következő szintaxist:

megkeresi a -type d -name „könyvtárnév” -exec rm -r {} +

A fenti szintaxis megértése:

A fenti szintaxisban a find parancs a -ban a -nek megfelelő könyvtárakat keres, majd az -exec jelző átadja a keresett elemeket az rm parancsnak, amely az -r kapcsolóval törli a könyvtárat.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehet a leggyorsabban törölni egy könyvtárat Linuxon?

A parancssori módszer a leggyorsabb módja a könyvtárak törlésének. Használhatja az rmdir, rm és find parancsokat a könyvtárak törléséhez Linuxban.

Miért nem tudok eltávolítani egy könyvtárat Linux alatt?

A fő ok, amiért nem távolíthat el egy könyvtárat Linux alatt, az az, hogy nincs megfelelő engedélye a könyvtár módosításához. Ha törölni szeretne egy könyvtárat a hiányzó engedélyek megkerülésével, használja a következő parancsot: sudo rm -rf

Fájlok és könyvtárak törlése Linux parancsokkal

A könyvtárak/fájlok törlése Linuxban nagyon egyszerű feladat, mégis nagyon fontos minden felhasználó számára. Itt két módszert mutattunk be a mappák Linuxban való törlésére, és reméljük, hogy ez a cikk jól megértette a két módszert és a parancsokat. Bármilyen probléma esetén tudassa velünk a megjegyzésekben.