Kezdő drón a rivális DJI-hez

Kulcs elvitelek

 • A Potensic Atom kezdőbarát repülési élményt kínál 4K videóval és akár 6 km-es átviteli hatótávolsággal
 • Könnyű kialakítás 3 tengelyes gimbal, 5-ös szintű szélellenállás, és nincs szükség FAA regisztrációra
 • Alkalmazás által vezérelt, állítható vezérlő, 32 perces repülési idő és egyéb kulcsfontosságú funkciók személyes drónhasználathoz.

A Potensic Atom egy kezdőbarát drón 4K videóhoz való hozzáféréssel, 3 tengelyes gimbal stabilizálással, vizuális követéssel és videóátvitellel akár 6 km-ig. A prémium funkciók és a költségvetés-tudatosabb felépítés keveréke lehetővé teszi az új szórólapok számára, hogy hatalmas költségelvonás nélkül tanulják meg a kötelet.

Ha egy megfizethető drónra vágyik, amely kezdőbarát élményt kínál, ugyanakkor lehetőséget ad a fejlettebb repülésekre, a Potensic Atom biztosítja a legfontosabbakat, ha hajlandó akadálykerülés nélkül repülni.

Potenzikus ATOM

300 USD 350 USD Takarítson meg 50 USD-t

A Potensic Atom egy személyes osztályú drón, amelyet kezdők és haladók is használhatnak, ha beállítják a megfelelő repülési korlátozásokat a PotensicPro alkalmazással. A kamerával akár 4K 30 képkocka/mp-es vagy 12 MP-es fotók készítésének lehetőségével, valamint az automatikus vagy kézi kameravezérlés lehetőségével számos lehetőséget kínál a tartalom rögzítésére. Ötös szintű szélellenállás, 3 tengelyes gimbal, 6 km-es átviteli hatótáv és 32 perces maximális repülési idő a cserélhető akkumulátorokkal, amelyek több lehetőséget kínálnak a felfedezésre és a behajtásra súlyos árcédula nélkül.

Márka Potensic

Fényképezőgép Sony CMOS érzékelő (12MP fotók)

App PotensicPro

Változó sebesség, sport módban: Emelkedés (5m/s) | Süllyedés (4m/s) | Repülési sebesség (16 m/s)

Súly

Hatótáv 6 km sebességváltó (~3,73 mérföld)

Csatlakozás Wi-Fi, vezérlő

Akkumulátor Cserélhető 2230mAh intelligens akkumulátor | 3000 mAh vezérlő

Méretek összecsukva: ~3,46 x 5,63 x 2,28 hüvelyk (88 x 143 x 58 mm) | Kihajtva: ~11,8 x 9,5 x 2,28 hüvelyk (300 x 242 x 58 mm)

Videofelbontás 4K (30/25/24 fps), 2,7K (30/25/24 fps), 1080P (60/50/30/25/24 fps)

Videoformátumok MP4 (H.264)

Bitráta 50 Mbps (max.)

Élő nézet Igen

Maximális szélsebesség-ellenállási szint 5 (38 km/h vagy ~24 mph)

Profik

 • Sima stabilizálás 3 tengelyes gimbal segítségével
 • 5-ös szintű szélellenállás
 • Könnyű, hordozható test
 • Gyorsfelvételek és vizuális követés
 • Akár 4K 30 FPS-es felvételeket készít
 • Kezdő mód opciók az alkalmazáson belül

Hátrányok

 • Nincs ütközés vagy akadálykerülés
 • Fix fókuszú objektív
 • Enyhén szűk FOV (78°)

Felkészülés az első repülésre az Atommal

James Hirtz / MakeUseOf

Miután kiválasztotta a standard (299,99 USD) vagy a kombinált készlet (399,99 USD) között, a kezdeti beállítási folyamat néhány lépésből áll. Először fel kell töltenie a cserélhető intelligens akkumulátorokat a párhuzamos töltőhubon vagy az USB-C-n keresztül, hogy aktiválja őket, és csatlakoztassa az Atomot az okostelefon PotensicPro alkalmazásához. Miután a telefont csatlakoztatta a vezérlőhöz a mikro-UBS, USB-C vagy világítási csatlakozó adapterkábellel, engedélyeznie kell a megfelelő engedélyeket az alkalmazás számára, és gondoskodnia kell arról, hogy minden elérhető legyen.

James Hirtz / MakeUseOf

A kezdeti párosításon túl, célszerű a drón repülési felületét és beállításait felfedezni. Amellett, hogy az alkalmazáson belüli útmutatáson keresztül megismerkedhet a lényeges információkkal, a további idő időt ad a szükséges firmware-frissítések kérésére. A további biztonság érdekében a kezdő mód engedélyezése a beállítások alatt a drón repülési hatótávolságát 98 láb (30 m) sugárra és magasságra korlátozza, így olyan méretes vizsgálati tartományt tesz lehetővé, amely látótávolságban tartja az Atomot.

James Hirtz / MakeUseOf

Egy másik fontos lépés az iránytű, gimbal és távirányító kalibrálása. Bár az iránytű önmagában történő kalibrálása javasolt, ha új területen repül, ez szükség szerint megismételhető. Egyes kezdőbarát drónok kezdeti kalibrálása nehézségekbe ütközhet a zökkenőmentes repülés érdekében, de a tesztelés során nem fordult elő furcsa repülési minta.

Könnyű kialakítás 4K 3 tengelyes karral

James Hirtz / MakeUseOf

Kézben a drón összecsukva korlátozott helyet foglal el, mérete ~3,46 x 5,63 x 2,28 hüvelyk (88 x 143 x 58 mm) és ~11,8 x 9,5 x 2,28 hüvelyk (300 x 242 x 58 mm), ha ki van hajtva. Míg az Atom hasonlít más olcsó drónokhoz, ez a 149 gramm alatti drón további előnyökkel is jár, mint például a kefe nélküli 3 tengelyes gimbal a simább stabilitás érdekében +20 és -90 fok közötti dőlésszöggel. Az Atom egy 12 MP-es kamerával és egy 1/3 hüvelykes Sony CMOS érzékelővel is rendelkezik, amely f/2.2 rekesznyílást használ.

James Hirtz / MakeUseOf

GPS helymeghatározásra támaszkodó távirányítós drónként a globális navigációs műholdrendszer (GNSS) platformját (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou) is használja. Tartalékként az Atom átválthat a lefelé néző rendszerre, bár bizonyos használati korlátokkal, különösen, ha drasztikusabb világítási változás következik be. Videóátvitelhez a PixSync 3.0-t használja további 6 km-es (~3,73 mérföld) átviteli hatótávolság érdekében.

James Hirtz / MakeUseOf

Mivel egy tenyérnyi, 249 grammnál kisebb tömegű drónként nincs szükség FAA vagy Remote ID regisztrációra, így eggyel kevesebb aggodalomra ad okot.

Állítható vezérlő okostelefonokhoz

James Hirtz / MakeUseOf

Majdnem olyan fontos, mint maga a drón, a vezérlője. Az Atom kontrolleréhez a Potensic a mobil játékvezérlőkéhez hasonló állítható telefonmarkolat-rögzítési stílust választott.

A tesztelés során egy Google Pixel 6 Pro és egy Infinix Hot 40 Pro készüléket használtak USB-C adapterkábellel az eszköz és a vezérlő között. Annak ellenére, hogy a Google Pixel 6 Pro a kisebb eszköz, a vezérlő még mindig képes volt a Hot 40 Pro 6,64 hüvelykes magasságához illeszkedni. Általános megjegyzésként elmondható, hogy ha magasabb telefont helyez el, a megfelelő USB-kábel behelyezése a mélyedésbe jelentősen megkönnyíti a csatlakozást.

James Hirtz / MakeUseOf

A működést illetően a Potensic igyekezett mindent intuitívan és kompakton tartani az utazáshoz. Az alul elhelyezett vezérlőpálcák eltávolítása után becsavarják. A bal felső bekapcsológombon kívül a bal felső sarokban található a gimbal vezérlőtárcsa és a videórögzítés gomb is. A jobb oldalon a vezérlőn található a Return to Home gomb és az exponáló gomb a fényképekhez.

James Hirtz / MakeUseOf

A hosszabb repüléshez ez egy adaptív vezérlő, amely számos telefonhoz illeszkedik. Bár nincs minden kívánt funkcióhoz, például a drón sebességbeállításaihoz billentyűparancs, jó egyensúlyt biztosít azok számára, akik nem akarnak sokat támaszkodni okostelefonjuk képernyőjére.

A távoli repülés élménye

James Hirtz / MakeUseOf

Attól függően, hogy mennyire ismeri a drónokat, sok információt meg kell fontolnia. A PotensicPro alkalmazás megpróbálja csökkenteni a stresszt azáltal, hogy opcionális képernyőn megjelenő tippeket ad a repülési felületen a repülés biztonságához és működéséhez, vagy korlátozott működési területet kínál a kezdő módban. De ami a repülést illeti, felmerül a kérdés, mennyire zökkenőmentes az átállás, ha már rájöttünk az alapvető kezelőszervekre.

Az Atom esetében a repülési sebesség a videó, a normál és a sport mód között állítható (ez csak 26 láb feletti magasságban választható). A repülési sebességtől függetlenül a reakciókészség mindig a vártnak tűnt, a lassabb sebesség pedig még jobb simaságot tesz lehetővé. A dőlésszög finomhangolása a vezérlőkerékre jellemző, alkalmanként enyhe túl- vagy alulkorrekció lehetőségével.

Ami a repülési hatótávot illeti, a teljes 6 km nem volt teljesen tesztelhető a biztonság és a törvényes korlátozások miatt (az alkalmazás arra is figyelmeztet, ha 400 láb fölé próbálja megengedni a drónt). Az a lehetőség azonban, hogy tisztán elrepíthető, miközben távolról is vezérelhető, jól mutatja az átvitel megbízhatóságát. Ha azt tapasztalja, hogy bármely irányba túlfeszíti magát, a távoli vagy alkalmazás segítségével gyorsan visszahozza a reakciót.

James Hirtz / MakeUseOf

Különböző repülések során, különösen nagyobb magasságokban, gyakoribb akadály a szél.

Míg az Atom ötödik szintű szélellenállással rendelkezik, amely akár 24 mérföld/órás szelet is elvisel, érdemes fokozottan óvatosnak lenni a kihívásokkal teli, szelesebb napokon. Mivel egy könnyű drónról van szó, egy erősebb széllökésre felvehető, és bármibe beleüthet a közelben.

A szélellenállás tesztelése során ez egy hirtelen széllökéssel történt, amely a drónt egy fémoszlopba fújta, megfelelő szögben, hogy kilökje az akkumulátort. Látható sérülés nem volt, de lezuhanáskor beszennyezte magát a drónt és a gimbal kamerát. A drónt egyébként nem akadályozta az esemény az újraindításkor, a becsapódás pillanatáig tartó videófelvétellel.

Ha nagyobb magasságban erősebb széllel találkozik, akkor figyelmeztetést is kap, hogy csökkentse a repülési magasságot, és a lehető leghamarabb repítse vissza a drónt.

James Hirtz / MakeUseOf

Ahogy az árkategóriájára jellemző, a drónon nincs akadálykerülés. Tehát ha manuálisan repül, ügyelnie kell arra, hogy a drón túl közel húzódik, vagy hogy a légcsavarok elkapjanak valamit. Hasonlóképpen, ha intelligens vizuális követést használ, ennek megfelelően kell terveznie, vagy nagyobb magasságban kell haladnia, ahol nem kell akadályokkal küzdenie.

A PotensicPro alkalmazás használata

James Hirtz / MakeUseOf

Első pillantásra az alapvető PotensicPro alkalmazás meglehetősen egyszerűnek tűnik. A repülési felületre való belépés előtt választhat a drón típusok között, megtekintheti az oktatási anyagokat, elérheti a repülési naplókat, megnézheti a fényképalbumot, vagy követheti a csatlakozási útmutatót, hogy mindenre elkészüljön.

A csatlakoztatás után a beállítások módosíthatók a drónhoz, és a kamera opciói teljes mértékben felfedezhetők. Nyugodtan hagyhatja az automatikus előbeállításoknál, ha egyszerűbb, vagy manuálisan állíthatja be a fényképezőgépet a zársebesség, az ISO, a fehéregyensúly, a felbontás és a képkockasebesség beállításával.

A lényeges információk a képernyő bal alsó sarkában található magasságjelzőn vagy miniatűrtérképen keresztül jelennek meg. Ezenkívül a repülési sebesség és távolság is rendelkezésre áll az átvitel során, hogy nyomon követhesse a drón aktuális repülését. A magasságjelző színét is megváltoztatja, hogy tájékoztassa Önt a drón éppen repülési szögének változásáról.

Azok számára, akik a távirányító használatát szeretnék minimálisra csökkenteni, a képernyőn megjelenő parancsikonok is elérhetők. Az alkalmazás hozzáférést biztosít a digitális zoomhoz, a vizuális követéshez és az alkalmazás Quickshots automatikus videorögzítési módokhoz is.

Ha a rendelkezésre álló Quickshotok bármelyikét használja, GPS módban kell lennie a használatukhoz, és ügyelnie kell a magasságra vagy a gimbal döntésére vonatkozó követelményekre is. Akárcsak a vizuális követésnél, itt is gondoskodnia kell arról, hogy ne legyenek olyan akadályok, amelyek megszakíthatják az ösvényeket az akadálykerülés hiánya miatt, ezért a legjobb, ha ezt egy széles, nyitott területen teszi, amikor csak lehetséges. Noha van egy kis kínálat, amely elhúzható, rakéta, spirál, kör és bumerángból áll, mindegyik sajátos hangulatot biztosít, ha nem akarja, hogy a saját fényképezési stílusát kellően figyelembe vegye.

Az akkumulátor élettartama és a töltési lehetőségek

James Hirtz / MakeUseOf

Az akkumulátor élettartamát tekintve a maximális repülési idő 32 perc lehet, ha szellős környezetben, 5 m/s sebességgel. Mivel ez nem jellemző, valószínűbb, hogy átlagosan 23–25 perces akkumulátor-élettartamot kapsz a repülés és a lebegés tipikus keveréke közben. Összehasonlításképpen, a DJI Mini 3 maximális repülési ideje ideális beállítások mellett 38 percre becsülhető.

Amikor az akkumulátor kezd lemerülni, a legjobb, ha odafigyel a környezetére. Megszokásból általában úgy döntök, hogy manuálisan kezdeményezem a hazatérést, amikor az akkumulátor töltöttsége körülbelül 20%.

Ha repülés közben elfelejti, a drón körülbelül 16%-nál automatikusan megpróbál hazatérni. Ha azonban valami fa közelében indítja el a visszatérését, az akadályelkerülés hiánya ütközést okozhat, különösen, ha megpróbálja visszanyerni a szükséges magasságot. Érdemes tehát odafigyelni, különösen akkor, ha olyan környezeti feltételek vannak, mint a nagyobb szél vagy a gyakori magasságváltozás.

James Hirtz / MakeUseOf

Ha készen áll a töltésre, a 60 W-os párhuzamos töltő hub egyidejűleg egyszerre tudja tölteni mind a három akkumulátort, valamint a vezérlőt a mellékelt USB-C kábelen keresztül körülbelül 1,5 óra alatt. A kombinált fly more csomag vásárlói megkapják a töltőt, de külön is megvásárolható. Noha a drón enélkül is tölthető, a töltés során a védőburkolathoz is hozzáférhetsz.

James Hirtz / MakeUseOf

Repülés karbantartása és előrejelzések

James Hirtz / MakeUseOf

Míg a Potensic megfelelő mennyiségű figyelmeztetést ad, van néhány karbantartási elem, különösen hosszabb használat esetén. Attól függően, hogy melyik készletet vásárolja, a csavarhúzó mellett eltérő mennyiségű tartalék légcsavart és csavart kap. Abban az esetben, ha apró ütközésbe vagy akadálykerülési problémába ütközik, ügyeljen arra, hogy a propeller jelöléseit a drón karjához igazítsa az utasításoknak megfelelően, és kövesse a megfelelő eljárást a változtatáshoz.

A légcsavarok cseréjéhez mozdulatlanul kell tartania a motort, miközben kicsavarja az eredetit. A folyamat során könnyebbnek tűnt a precíziós munkavégzéshez megfelelő nyomatékkal rendelkező elektromos csavarhúzót használni. Azonban meg kell ítélnie, hogy mi működik a legjobban, és van-e egy második kézpár, amely segíthet a motor rögzítésében.

Ezen túlmenően, ha bármilyen indítóállást használ, valószínűleg némi sodródást fog észlelni, amikor a drón megpróbál hazatérni, miközben GPS módban van. Ez általában nem nagy mennyiség megfelelő kalibráció mellett, de érdemes számolni vele, és a leszállás során szükség szerint módosítani.

James Hirtz / MakeUseOf

Fotó és videó eredmények és testreszabás

James Hirtz / MakeUseOf

Ha megvizsgáljuk az Atom fényképezési és videózási lehetőségeit, néhány részletet figyelembe kell venni. Ami a fényképeket illeti, az Atom 4608 x 2592 pixeles fotófelbontással rendelkezik, képformátumként pedig JPG vagy JPG+RAW formátumot használhat.

A minőség nagyrészt az elvárásoknak megfelelően alakul, különösen az automatikus beállítások használatakor. Személyes használatra az eredményeknek több mint megfelelőnek kell lenniük, különösen akkor, ha harmadik féltől származó szoftverben van lehetőség a fényképek tisztítására. Egy gyakorlott szem azonban észrevehet részleteket, például némi homályosságot a világosabb felvételeken.

A kisebb sérelmek közé tartozik a fixfókuszos lencse és a valamivel szűkebb, 78 fokos FOV is. A digitális zoom is csak 2x-ig támogatott fotó módban, míg a 3x csak 1080P/2.7K videó módban érhető el.

Referenciaként az alábbi két példakép a fényképezőgép alapértelmezett beállításaival készült.

James Hirtz / MakeUseOf

Ami a videót illeti, lehetőség van a 4K (akár 30 képkocka/mp), 2,7K (akár 30 képkocka/mp) és 1080p (akár 60 képkocka/mp) felbontásra MP4-ként (H.264). A +20 foktól -90 fokig terjedő dőlésszöggel és a 3 tengelyes gimballal kombinálva a felvételek különféle fényképezési környezetekhez szabhatók, miközben még erős szélben is egyenletesek maradnak. A Quickshots opcióval kombinálva könnyedén megtanulhatja a különböző drónfelvételeket, és megtalálhatja a saját fényképezési stílusát.

Még ha nem is vagy egy feltörekvő videós, a 4K minőség kiemelkedik; ez biztosítja, hogy minőségi videót kapjon, amire szüksége van.

James Hirtz / MakeUseOf

Érdemes megvenni a Potensic Atomot?

James Hirtz / MakeUseOf

Azok számára, akik egy megbízható kezdő kamerás drónt keresnek a versenytársainál kedvezőbb áron, a Potensic Atom sokak számára izgalmas lesz. Még a kombinációs csomagjával is olcsóbban fut, mint egy közelebbi versenytárs, mint a DJI Mini 3, különösen, ha akciósan találják. Ráadásul, ha meg szeretne tanulni drónt repülni, az akár 4K 30 képkocka/mp sebességű videóval rendelkező 3 tengelyes gimbal rengeteg lehetőséget kínál, valamint a kamera manuális vezérlését.

Ha azonban a legbiztonságosabb repülést szeretné elérni, akkor érdemes lehet drónt fizetni egy akadálykerülő drónért. Hasonlóképpen, ha haladó felhasználó vagy, érdemes egy erősebb drónt választani, amely még nagyobb szélnek is ellenáll. Végső soron mérlegelnie kell az ideális drónhasználati esetet, és azt, hogy szüksége van-e több repülési időre a tapasztalatszerzéshez.

Összességében az Atom továbbra is egy sokoldalú kamerás drón kezdőknek, ha hajlandó a mindennapi használatra.

Potenzikus ATOM

300 USD 350 USD Takarítson meg 50 USD-t

A Potensic Atom egy személyes osztályú drón, amelyet kezdők és haladók is használhatnak, ha beállítják a megfelelő repülési korlátozásokat a PotensicPro alkalmazással. A kamerával akár 4K 30 képkocka/mp-es vagy 12 MP-es fotók készítésének lehetőségével, valamint az automatikus vagy kézi kameravezérlés lehetőségével számos lehetőséget kínál a tartalom rögzítésére. Ötös szintű szélellenállás, 3 tengelyes gimbal, 6 km-es átviteli hatótáv és 32 perces maximális repülési idő a cserélhető akkumulátorokkal, amelyek több lehetőséget kínálnak a felfedezésre és a behajtásra súlyos árcédula nélkül.