Kevesebb, mint 10 perc alatt mindent a felhőmigrációs stratégiáról

A felhőalapú migráció előnyös a digitalizálást felkaroló modern szervezetek számára, mivel a hagyományos rendszerekhez képest jobb méretezhetőséget, termelékenységet, rugalmasságot és teljesítményt kínál.

A modern felhőszolgáltatások fejlődésével egyre több szervezet helyezi át munkaterhelését, alkalmazását és szolgáltatását fokozatosan a felhőre.

A Gartner kutatása szerint a cégek többet fognak költeni informatikai kiadásaik 45%-át 2024-re a hagyományos IT helyett a felhőmegoldásokon.

A modern vállalatok számára elkerülhetetlenné vált, hogy áttérjenek a felhőre. A számítási felhő képességeinek kihasználásával a vállalatok lendületet adhatnak növekedésüknek és megfelelhetnek a modern igényeknek.

Az infrastruktúra felhőbe való migrálása azonban kihívást jelentő feladat.

Szüksége lesz egy robusztus és hatékony felhőmigrációs stratégiára, amely segít a helyszíni munkaterhelés, az alkalmazások és az adatok felhőinfrastruktúrába való áthelyezésében.

A megfelelő felhőmigrációs stratégiával nemcsak sikeresen migrálhatja szervezeti eszközeit a felhőbe, hanem a maximális előnyöket is élvezheti.

Ebben az útmutatóban a felhőmigrációról és annak stratégiáiról fogok beszélni, hogy mélyreható képet kapjon róla, mielőtt a felhőalapú migrációt választja.

Mi az a felhőmigráció?

A felhőalapú migráció az a folyamat, amelynek során a szervezet alkalmazásait, adatait, szolgáltatásokat, adatbázisait, IT-erőforrásait és egyéb üzleti elemeit felhőalapú számítástechnikai környezetbe helyezik át. A migráció történhet részben vagy egészben, a szervezet igényeitől függően.

A szervezetek többnyire a felhőalapú migrációt választják az elavult örökölt infrastruktúra miatt, amely nem képes megbirkózni a modern digitális átalakulással. Az elavult szoftvermegoldások és szerverek, valamint a megbízhatatlan biztonsági szabályzatok a növekedést hátráltató fő tényezők.

A felhőbe való migráció során a szervezetek különböző megközelítéseket alkalmazhatnak a zökkenőmentes migráció biztosítása érdekében. Itt van néhány közülük:

 • Nyilvános felhő: A legtöbb szervezet által választott legáltalánosabb felhőáttelepítési típus az alkalmazások, adatok és szolgáltatások helyszíni adatközpontjaiból nyilvános felhőkörnyezetbe, például AWS-be, Azure-ba és GCP-be való áthelyezése.
 • Felhőből felhőbe migráció: népszerű választás azon szervezetek körében is, ahol a felhőalapú munkaterhelést egyik felhőplatformról a másikra helyezik át.
 • Fordított felhőmigráció: Egyes szervezetek a fordított felhőalapú migrációt vagy a felhőből való kilépést is választják. Az ilyen típusú felhőáttelepítés során az alkalmazás és az adatok a felhőből egy helyszíni kiszolgálóra kerülnek.

Mivel a felhőalapú adatmigráció kritikus szempont, ha a megfelelő felhőmigrációs stratégiát tudja végrehajtani, akkor elérheti a kívánt teljesítményt és hatékonyságot. Megfelelő előkészítést, tervezést, elemzést és végrehajtást igényel a sikeres migráció biztosításához.

Az adatok felhőbe költöztetésének előnyei

A szervezet adatainak, alkalmazásainak és szolgáltatásainak a felhőbe költöztetése számos előnnyel jár:

 • Nagy teljesítmény: A felhőkörnyezet a legújabb technológiák és eszközök segítségével javítja a felhőben tárolt alkalmazások és webhelyek teljesítményét. Ezek a szolgáltatások bármely földrajzi helyen futhatnak, és teljes biztonsági mentéssel jobban teljesítenek.
 • Továbbfejlesztett méretezhetőség: A felhőalapú infrastruktúra lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az egyre bővülő ügyfélbázissal és adatbázissal egyszerűen méretezzék alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat. Lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a változó üzleti igényekhez, és a piaci igényekhez igazodjon.
 • Nagy rugalmasság: A felhő infrastruktúra erőforrásai az alkalmazások vagy szolgáltatások által generált forgalomtól függően módosíthatók. Képesnek kell lennie arra, hogy növelje vagy csökkentse a méretet, és megkapja a hatékonyság növeléséhez szükséges segítséget.
 • Jobb termelékenység: Mivel a felhőszolgáltatók kezelik a felhő-infrastruktúra összes bonyolultságát és követelményét, időt ad a munkára összpontosítani. A modern eszközökhöz és adatokhoz való gyors hozzáférésnek köszönhetően alkalmazottai nagyobb termelékenységgel dolgozhatnak
 • Digitális élmény: A felhőalapú migráció lehetővé teszi alkalmazottai és ügyfelei számára, hogy teljesen új élményt szerezzenek. Az alkalmazottak az internet segítségével bárhonnan könnyedén munkába állhatnak. Segít az ügyfelek élményének javításában is, mivel több ideje marad igényeik kielégítésére.
 • Biztonság: A legtöbb felhőszolgáltató kategóriájában legjobb biztonsági eszközökkel és szabályzatokkal védi ügyfélfelhő-infrastruktúráját, amelyek nagymértékben csökkentik a kockázatokat. A rendszeres biztonsági elemzéstől és a sebezhetőség legfelső szintű kezelésétől a szabályozási szabványoknak való megfelelésig biztonságosabb környezetet biztosít.
  A 3 legjobb mezőgazdasági szimulátor tárhely mindenki számára

A felhőmigráció kihívásai

Bár a felhőalapú migráció számos előnnyel jár, még mindig szembesülhet néhány kihívással. Íme néhány fő kihívás, és hogyan lehet leküzdeni őket.

 • Gyenge stratégia: A legújabb trend követése vagy a növekvő igények kielégítése érdekében sok szervezet gyakran megfelelő stratégia nélkül kezd áttérni a felhőre. Ez nemcsak a teljesítmény csökkenéséhez vezet, hanem számos problémához is. De a felhőalapú migráció robusztus tervezése és az egyes alkalmazások és szolgáltatások követelményeinek megértése segíthet a hatékony felhőmigrációban.
 • Régi alkalmazás: Egyes régebbi alkalmazások még akkor sem működnek optimálisan, ha áthelyezi őket a felhőbe. A probléma megoldásának legjobb módja az alkalmazás szétszerelése vagy újraépítése, hogy alkalmazkodni tudjon a modern felhőkörnyezethez.
 • Szállítói bezárás: A szállítói bezárás egy másik elsődleges kihívás, amellyel sok vállalkozás szembesül. Ebben a helyzetben a felhőszolgáltató szolgáltatása nem terjeszthető ki másik felhőplatformra. Egy felhőszolgáltatás használata után, ha nem elégedett a teljesítménnyel, nehéz lesz másikra váltani, mivel ez költséges és hosszú folyamat.
 • Költségkezelés: Ha az átállás során nem állít be egyértelmű KPI-ket arra vonatkozóan, hogy hol kell költeni vagy megtakarítani, az szükségtelen kiadásokhoz vezethet.

Ezenkívül a felhőkörnyezetben a szolgáltatások költsége a használat függvényében változik. Ha új szolgáltatások mellett dönt, akkor ügyelnie kell arra, hogy hol költi el a tőkét. Ha már a migráció kezdetétől megfelelő tervet készít, akkor sok pénzt takaríthat meg, és más erőforrásokra fordíthatja.

Felhő-migrációs folyamatok

Ha a felhő-migrációs folyamatokról van szó, sokféleképpen lehet ezt megtenni. Ez teljes mértékben függ a migrációs céltól és az infrastruktúra méretétől. A legtöbb szervezet azonban egy alapvető felhőmigrációs folyamatot követ, amint azt alább tárgyaltam:

#1. Hatékony tervezés

Az első dolog, amit meg kell tennie, az a migráció megtervezése, és ezt meg kell tennie; ennek megvalósításához szilárd stratégiára lesz szüksége. Ki kell találnia, hogy miért szeretne áttérni a felhőbe, milyen céljaira és használati esetére van szüksége.

A legjobb, ha teljes részletességgel rendelkezik a helyszíni infrastruktúráról, beleértve a rendszerek erőforrásait és függőségeit. A tervezés során meg kell határoznia azokat a szerver-, teljesítmény- és biztonsági követelményeket, amelyek elősegítik az alkalmazás optimális állapotú futtatását. Az is fontos, hogy megtervezze a képzés mennyiségét és típusát, amelyet csapatának kell biztosítania.

#2. A megfelelő felhőmegoldás kiválasztása

Ha mindent elterveztél, ideje kiválasztani a felhőszolgáltatót. Az iparág legjobb felhőszolgáltatói az Amazon Web Services, a Google Cloud Platform, a Microsoft Azure és még sokan mások.

  7 legjobb sötét téma Linuxra 2019-ben

Minden felhőszolgáltató kínál többfelhős, privát, nyilvános és hibrid felhőkörnyezeteket. Tehát ki kell választania egy megfelelőt, amely megfelel az Ön igényeinek, és segít növelni vagy csökkenteni vállalkozását.

#3. Szolgáltatások, alkalmazások és adatok migrálása

Most itt az ideje végrehajtani a migrációs folyamatot. Át kell helyeznie szolgáltatásait, alkalmazásait és adatait a helyszíni adatközpontokból a kiválasztott felhőkörnyezetbe. Az áttelepítési folyamatot privát hálózaton, nyilvános hálózaton vagy offline átvitelen keresztül is elindíthatja.

 • Az offline átvitel időigényes és költséges lehet, de a legjobb biztonságot nyújtja a felhőalapú adatmigrációhoz.
 • A felhő-migrációs szolgáltatások feltöltik az összes adatot és alkalmazást egy védett eszközre, majd azokat egy kiválasztott felhőszolgáltatóhoz szállítják.

Válasszon közülük egyet preferenciái alapján, és dolgozzon tervei szerint, hogy zökkenőmentesen hajtsa végre a felhőbe való migrációs folyamatot.

#4. Érvényesítés

A migrációs folyamat utolsó lépése annak ellenőrzése, hogy minden megfelelően mozgott-e, és az Ön igényei szerint működik-e. Az alkalmazásnak és a szolgáltatásoknak optimálisan kell működniük a felhő-erőforrásokkal. Miután mindent jóváhagyott, megállapíthatja, hogy a felhőalapú migráció sikeres volt.

Cloud Migrációs stratégiák

A felhőalapú migrációs folyamat mellett hatékony és megfelelő felhőalapú adatbázis-migrációs stratégiára is szüksége lesz a sikeres migráció eléréséhez. Hét stratégiát találtak ki 7R-nek a Garnet és sok szervezet által.

 • Refactor: A Refactor az a stratégia, ahol az alkalmazást a semmiből kell újjáépítenie, és a felhőalapú natív funkciókat kell használnia az optimális teljesítmény és méretezhetőség érdekében. A meglévő keretrendszert és forráskódot újra fel fogja használni, de a tervezett PaaS-en futtatja.
 • Rehost: A Rehost az egyik legegyszerűbb migrációs stratégia, ahol csak ki kell választania egy IaaS-szolgáltatót, és változtatások nélkül át kell telepítenie az alkalmazást. Ez egy lift-and-shift stratégia, amelyet olyan vállalatok alkalmaznak, amelyek nem nagyon ismerik a számítási felhőt, és szükségük van felhő infrastruktúrára.
 • Felülvizsgálat: Ezt a stratégiát újraplatformálásnak is nevezik, ahol át kell írni a kódbázist, majd újrafaktorálással vagy újratelepítéssel létrehozni a felhőplatformon. Előnyös, ha néhány optimalizálást szeretne végrehajtani, hogy maximálisan kihasználja a felhőszolgáltatások előnyeit.
 • Visszavásárlás: Az újravásárlás egy olyan stratégia, amelynek során a meglévő alkalmazást egy SaaS-modellt és felhőnatív platformot használó újra cseréli. Előfordulhat azonban, hogy ezzel a stratégiával nem ismeri a kódot.
 • Relocate: A Relocate egy fejlett migrációs stratégia, amely lehetővé teszi a teljes infrastruktúra áthelyezését a felhőbe anélkül, hogy új hardverre vagy az alkalmazás módosítására lenne szüksége. Csak a VMware Cloudot kell használnia egy ilyen migráció kiválasztásához.
 • Visszalépés: Ebben a stratégiában leállíthatja a régi alkalmazást, amelyre nincs szüksége, és felhasználhatja a felhőben már beépített SaaS-alkalmazást.
 • Revisit: Ez egy rendkívül hatékony stratégia, ahol az alkalmazást az eredeti infrastruktúrájában karbantarthatja. Főleg olyan régebbi alkalmazásokhoz készült alkalmazás, amelyek kezelik a szervezet belső folyamatait, és nem igényelnek migrációt.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő felhőszolgáltatást

A megfelelő felhőmigrációs szolgáltatás kiválasztása a felhőmigráció egyik létfontosságú szempontja, és a következő tényezőket kell figyelembe vennie:

 • Biztonság és megfelelőség: Először is meg kell győződnie arról, hogy a felhőszolgáltatás robusztus biztonsági képességekkel rendelkezik, amelyek megfelelnek az adatok és az alkalmazások védelmére vonatkozó biztonsági követelményeknek. Gondoskodnia kell arról is, hogy megfeleljenek az olyan szabványoknak, mint az ISO 27001, a HIPAA és a GDPR a megfelelőségi kockázatok kiküszöbölése érdekében.
 • Technológiai támogatás: A felhőszolgáltatás mérlegelésekor azt kell választania, amelyik támogatja a szervezete által használt technológiákat. A szolgáltatónak képesnek kell lennie arra, hogy támogassa az alkalmazás zökkenőmentes működéséhez szükséges munkaterhelést és funkciókat.
 • Integráció: Válasszon olyan szolgáltatót, amely széles körű integrációt kínál a vállalata által használt egyéb eszközökkel és szolgáltatásokkal. Az integrációs folyamat nem akadhat el, hogy az összes csapat megfelelően működhessen.
 • Infrastruktúra és skálázhatóság: Nem minden felhőszolgáltatás képes nagy infrastruktúra kezelésére. A szolgáltató kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy képes befogadni az Ön infrastruktúráját, és kezelni tudja az Ön által generált összes adatot és forgalmat.
 • Költség: Figyelembe kell vennie a szolgáltatás megszerzésének teljes költségét, és gondoskodnia kell arról, hogy a felhőszolgáltatás az összes szolgáltatást ésszerű áron nyújtsa. A teljes tulajdonlási költségnek fontos tényezőnek kell lennie a támogatás, az erőforrások és az egyéb szolgáltatások költségeinek mérlegelésekor.
  A 10 legjobb lakástulajdonosok szövetségének (HOA) szoftvere a közösség számára

A felhőszolgáltatások típusai

Általában négyféle felhőszolgáltatás létezik, amelyeket egy szervezet nyújt, és ezek közül választhat egyet igényei szerint:

 • Infrastruktúra mint szolgáltatás: Az IaaS egy népszerű felhőszolgáltatás, ahol a szolgáltató biztosítja az összes szükséges felhő infrastruktúrát. A virtuális gépek, a szerverterület, a tárhely, az operációs rendszer és a hálózat az infrastruktúra fő összetevői, amelyekhez a hálózaton keresztül hozzáférhet.
 • Szoftver, mint szolgáltatás: A SaaS egy népszerű felhőszolgáltatási modell, ahol a szolgáltatás webalapú platformot biztosít az Ön számára szoftveralkalmazásának hosztolásához. Az alkalmazás zökkenőmentes működéséhez minden szükséges erőforrás biztosított.
 • Platform, mint szolgáltatás: A PaaS felhőszolgáltatási modellben a szervezet olyan infrastruktúrával rendelkezik, ahol a szoftverfejlesztők méretarányosan építhetik, tesztelhetik és telepíthetik az alkalmazást.
 • Funkciók szolgáltatásként: A FaaS egy felhőszolgáltatási modell, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy különböző kódrészleteket és funkciókat implementáljanak és futtassák a felhőplatformon egy adott esemény végrehajtása vagy a triggerek hatására.

A felhőmigrációs stratégia korlátai

Íme néhány korlátozás, amellyel akkor is találkozhat, ha a felhőalapú migrációs stratégiák megkönnyítik az áttelepítési folyamatot:

 • Időigényes: Egyes felhőmigrációs stratégiák rendkívül időigényesek, és sok időt vesz igénybe. A refaktorálási megközelítés a legidőigényesebb a tételek közül.
 • Teljesítmény- és késleltetési probléma: A helyszíni alkalmazások áttelepítésekor teljesítmény- és késleltetési problémákkal szembesülhet, mivel ezek nem úgy vannak kialakítva, hogy zökkenőmentesen működjenek a felhőben.
 • Leállás: A legtöbb migrációs stratégia esetében offline állapotban kell tartania a házon belüli szervert, ami megzavarhatja az üzletet. Megfelelő biztonsági mentés és erőforrás-allokáció nélkül veszélyes lehet a migrációs stratégiák választása.
 • Áttelepítési hiba: Ha nem társítja alkalmazásigényét a szolgáltató infrastruktúrájához és erőforrásaihoz, akkor a teljes migráció sikertelen lesz. Ez nemcsak katasztrofális hatást gyakorolhat vállalkozására, hanem sok zűrzavart is okozhat.

Következtetés

A felhőalapú migráció elengedhetetlenné vált a modern vállalkozások számára ahhoz, hogy növekedjenek, és előnyt szerezzenek versenytársaikkal szemben. Manapság minden szervezet a felhőbe helyezi át munkaterhelését és alkalmazásait a nagyobb teljesítmény, rugalmasság, skálázhatóság és egyéb előnyök elérése érdekében.

Remélem, ez a cikk segít Önnek abban, hogy képet kapjon a felhőalapú migrációról, arról, hogy ez a lépés mennyire előnyös a modern vállalkozások számára, és hogy a megfelelő stratégia végrehajtása hogyan könnyítheti meg a felhőbe való migráció folyamatát.

A Cloud Data Protection szolgáltatást is felfedezheti.