Jobb rajzpalaként, mint táblagépként

Kulcs elvitelek

  • A Huion Kamvas Studio 16 egy potenciális Surface Pro alternatíva, de a közepes hardver és a hibás Windows 11 tollbemenet miatt elmarad.
  • A táblagépről hiányzik a billentyűzet fedele, és túl nehéz, így nehéz hordozni.
  • Az útközbeni vázlatkészítéshez vagy jegyzetkészítéshez az iPad Pro és az Apple Pencil jobb választás a Kamvas Studio 16-hoz képest.

Első pillantásra a Huion Kamvas Studio 16 nagyszerű hordozható táblagépnek tűnik vázlatkészítéshez és jegyzetkészítéshez, amely egyesíti a Huion rajzolási szakértelmét egy Surface Pro-szerű hordozható számítógéppel. Sajnos a hibás Windows 11 Ink-élmény, a közepes teljesítmény, a nagy súly és a billentyűzetburkolat hiánya azt jelenti, hogy ez nem tartozik a dolgok közé.

Huion Kamvas Stúdió 16

A közepes hardver és a hibás Windows 11 tollbemenet azt jelenti, hogy ez a potenciális Surface Pro alternatíva frusztráló káosz. Ha már eléri a rajzolási funkciókat, akkor ez nagyon jó, de minden másnak nincs értelme. Túl nehéz és nincs hozzá billentyűzet fedele, így nehéz hordozni. És ha csak otthoni használatra szeretné ezt, akkor jobban járna, ha egy rajztáblagépet csatlakoztathat nagyobb teljesítményű otthoni számítógépéhez – és szükség szerint frissítheti.

Azok számára, akik útközben csak vázlatokat szeretnének készíteni vagy jegyzetelni, az iPad Pro és az Apple Pencil a jobb választás.

Huion márka

Aktív terület 15,8 hüvelyk

Multi-Touch támogatás Igen

Nyomásérzékenységi szintek 8092

További bemenetek Két USB-C port

Döntés támogatás Igen

Profik

  • Jó érzés rajzolni, érzékeny tollal és sima vonásokkal

Hátrányok

  • Bugos Windows 11 felhasználói felület a tollbevitelhez
  • Elég nehéz
  • Hiányzik a billentyűzet fedele vagy tokja
  • Közepes teljesítmény és gyakran késleltetett alkalmazásmegnyitás

Hardver: Jól néz ki, jól érzi magát, de hiányoznak a portok

Szinte teljes egészében egyetlen alumíniumötvözetből készült, és lenyűgözően jó megjelenésű hardver. Súlya 3,75 font, azaz közel 1,7 kg. A hátul körül egyetlen kihúzható állvány található, amely a táblagép szélességében fut (pontosan úgy, mint a Surface Pro esetében). Merev, és szinte bármilyen függőleges szöget megtart, ahogy beállítod.

James Bruce / MakeUseOf

A 384 x 234 x 12 mm méretű tablettát, ha laposan fekteti le, az egyenes, éles szélű oldalak megnehezítik a felvételt; nincs elkeskenyedő az alján, így nincs hova megfogni. Nem mintha sokáig akarná használni ezt a kézi számítógépet.

James Bruce / MakeUseOf

Külön asztali állvány tartozik hozzá a kényelmesebb, laposabb rajzszögek érdekében. Ezen nyugszik a tabletta gumi markolatokkal; nincs más csatlakozási mechanizmus vagy mód a zárolásra.

James Bruce / MakeUseOf

A Kamvas Studio felső oldala többnyire egy ventilátorrács, jobb oldalon bekapcsológombbal és LED-del. Az ujjlenyomat-érzékelőként is funkcionáló bekapcsológomb olyan kissé laza érzést kelt benne, ahogy az olcsó okostelefonok teszik, az Apple készülékek pedig nem. Kicsit lötyög, és egy kicsit túlságosan kilóg az én kedvemért. Ez egy apró pont, de néha gyenge gyártási tűréseket jelezhet, és különösen bosszantó, amikor ilyen gyakran kell használni ezt a gombot.

James Bruce / MakeUseOf

A bal és a jobb oldal alján sztereó hangszórórács található; A jobb oldalon hangerőszabályzó és 3,5 mm-es sztereó fejhallgató-csatlakozó is található. A kettős 2 W-os hangszórók alkalmasak az interfész hangjaira, de szörnyűek bármilyen médiatartalom megtekintésére; úgy hangzik, mintha csak egy gyors merülésre ment volna.

  Hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Chrome könyvjelzősávjából

James Bruce / MakeUseOf

Az egyéb csatlakozási lehetőségek a bal oldalon található két USB-C port formájában érhetők el. Az egyik a tápellátáshoz van fenntartva (amely töltés közben körülbelül 42 W-ot vesz fel), így egyetlen port marad a tartozékok számára – így a legtöbb embernek szüksége lesz egy hubra vagy dokkolóra. A Wi-Fi és a Bluetooth kiegészíti a csekély csatlakozási lehetőségeket.

James Bruce / MakeUseOf

A passzív „PenTech 3+” ceruza nincs hová rögzítve vagy beilleszteni a Kamvasba; külön csőben lakik, ami a tartalék tollhegyeket is tárolja.

James Bruce / MakeUseOf

A ceruza kellően kényelmes – egy kicsit vastagabb, mint egy ceruza, de hiányzik belőle minden különleges fogás. Egyvégű, és a billenőgomb jobb kattintást és más hozzárendelhető funkciókat biztosít.

A Huion azt állítja, hogy az akkumulátornak körülbelül 6 órán át jónak kell lennie, ami nagyon optimista. Persze, ha a legalacsonyabb fényerővel fut, és nem tesz sokat, akkor ezt elérheti. De teljes fényerővel (amit meg kell tennie), ha bármit intenzíven fut, akkor több mint 3-4 óra várható.

Képernyő: Nem zseniális, de nem is rossz

A 15,8 hüvelykes és 16:9 képarányú képernyő nem elég nagy ahhoz, hogy egy teljes A4-es oldalt lefedjen, és az arány sem ugyanaz; natív 2560 x 1440p felbontással fut. Körülötte egy vaskos, 3/4 hüvelykes fekete keret található, és egy tükröződésmentes matt bevonat, amelyet mindig nagyra értékelnek a rajztáblagépeken – ugyanakkor az elemeket is kevésbé élessé teszi.

James Bruce / MakeUseOf

A Huion 400 nites maximális fényerőt állít, amit nem tudok ellenőrizni – de bár ez elég volt ahhoz, hogy egy borús brit napon, teljes napsütésben valamennyire látható legyen, nem lenne használható.

Beállítás: Windows 11-ről van szó, így csalódottságra számíthat

A Kamvas Studio 16 Windows 11 rendszert futtat, és be kell jelentkeznie egy Microsoft-fiókkal; ezt nem tudod megkerülni.

A beállítást követően lehetősége nyílik bejelentkezni a jobb felső sarokban lévő bekapcsológombba épített ujjlenyomat-érzékelővel. Sajnos nem szerette az ujjamat, így egy ostoba előadás következett, amikor azt mondták, hogy mozgassam jobbra az ujjam, majd azt mondták neki, hogy „nehezen ismeri fel magát. Kérem…” (a szöveg többi részét nem tudtam elolvasni, mert az üzenet nem fért be a párbeszédpanelbe, és le lett vágva). Így ezt kihagytam, és a nap hátralévő részében azon töprengtem, mi is lehet pontosan az ujjammal.

Ezután tucatnyi adatvédelmi beállításon keresztül kérdezik meg, hogy nyomon követhetik-e mindazt, amit csinál; nyugodtan mondj nemet. Ezután elutasíthatja a Microsoft 365 ingyenes próbaverzióját, az extra 100 GB-os felhőtárhely-bővítést és az Xbox Game Pass szolgáltatást (ez három külön képernyő a különböző előfizetéses szolgáltatások hirdetésére, megjegyzem).

Bevallom, ez az első Windows 11-es eszköz, aminek a szerencsétlenség részem volt, de nem emlékszem, mikor tartott utoljára ilyen sokáig egy új eszköz beállítása, és annyi mindent kellett visszautasítanom.

Sajnos a problémák ezzel nem értek véget. Amikor legközelebb elindítottam a gépet, a legtöbb dolgot nem sikerült betölteni. Az Illustrator nem nyit ki. A Creative Cloud fehér ablak maradt. Sem a Chrome, sem az Edge nem hozna ablakot. Az újraindítás javította a problémát, de ez nem túl jó első benyomás, és mindennek megfelelően beállította a jelenetet, ami ezután következett.

Műszaki adatok és teljesítmény: Középszerű, felejtsd el a játékot

A Kamvas Studio 16 belsőleg egy vadállatnak kell lennie, tekintve, hogy olyan erőteljes kreatív alkalmazások kezelésére tervezték, mint az Abode Illustrator. A 11. generációs 2,8 GHz-es Core i7 CPU-val és 16 GB RAM-mal egy 512 GB-os SSD-t is találsz, amelyen rengeteg alkalmazás és rajz tárolható, valamint kevés hely marad némi (nagyon könnyű) játékhoz.

  Hogyan igényelhet egy szeletet az Apple 25 millió dolláros családi megosztási kifizetéséből

A valóság azonban az, hogy messze van a vadállattól, és interfész-lemaradásoktól szenved; a CPU körülbelül két generációs. Gyakran azon kaptam magam, hogy többször rákattintottam valamire – átkoztam a megbízhatatlan tollbevitelt –, hogy aztán tíz másodperc múlva több példány is megnyíljon.

3DMark

Kizárólag egy Intel Iris XE grafikus kártyára támaszkodva, dedikált GPU nélkül, a 3DMark teljesítménye olyan rossz volt, mint az várható volt, alig tudott 4-6 FPS-t elérni a TimeSpy-demóban, és mindössze 1061 pontot ért el a grafikus kártyák és 2766 CPU esetében; összességében 1169. A NightRaid kifejezetten az integrált grafika tesztelésére készült; ott 10 446 pontot ért el. FireStrike 3215 pontot ért el. Itt a legfontosabb: ne a grafikai képességei miatt vásárolja meg.

PCMark

A 4429-es összpontszámmal, amely 9729 alapvető elemből, 6099 termelékenységből és 3974 digitális tartalomkészítésből áll, egyértelmű, hogy a táblagép nem tökéletlen az általános feladatokhoz, de csak valamivel jobb, mint a kétéves Surface Pro 9.

Szerencsejáték

Annak ellenére, hogy ez nem az elsődleges felhasználási eset, szerettem volna látni, hogy milyen lesz a játék. Nem akartam túlságosan stresszelni az olyanokkal, mint a Cyberpunk 2077, ezért kipróbáltam a LEGO Fortnite-ot és a GTA V-t – egyik sem volt különösebben megerőltető játék a jelenlegi generációs hardverhez.

A LEGO Fortnite kellően simán futott – miután a textúra részleteit még tovább csökkentette az alapértelmezett alacsony beállításokhoz képest. Nem volt zseniális, de játszható volt (alkalmankénti lefagyással). Ez azonban egy üres területen volt; Megborzongok, ha arra gondolok, hogyan fog működni, ha a városát valóban felépítették.

A GTA V 30 képkocka/mp-nél ragadt, és újra lejátszható volt, miután csökkentették a beállításokat. Nem volt borzasztó élmény, de adj fel minden reményt, hogy valami nehezebbet vagy grafikailag igényesebbet játssz.

Megjegyzem, hogy a tápcsatlakozó körüli terület kellemetlenül felforrósodott, miközben csatlakoztatva volt, és csak az alapvető feladatokat, például néhány nagy játék letöltését végezte. Általában azonban a rajongók az idő nagy részében hallhatatlanok voltak. Gyanítom, hogy van némi fojtás annak érdekében, hogy hűvösen működjön anélkül, hogy gyakran a ventilátorokra kellene hagyatkoznia.

Windows 11 és tollbevitel

Billentyűzet nélküli tollas beviteli eszközként minden szövegbevitel a képernyőn megjelenő billentyűzettel történik. Sajnos nem volt mindig megbízható a tesztem során. Tulajdonképpen ez szépen fogalmazna; teljesen következetlen és gyakran dühítő volt.

Váltás „kemény” érzékenységre

A dobozból a nyomásérzékenység rossznak tűnt; Nem tudtam vékony vonalakat húzni az alapértelmezett beállításokon, és a Huion alkalmazással kellett átváltanom a „kemény” beállításra.

James Bruce / MakeUseOf

Megjegyzem a tenyér elutasításának hiányát is, ha nem használja a mellékelt kesztyűt. Ez nem szokatlan; ez a passzív tollbevitel következménye. Ellentétben az Apple Pencillel, amely áramot igényel ahhoz, hogy aktívan továbbítsa az egyedi jelet a képernyőre, a Huion toll csak nagyon finom emberi ujjbegyként tud viselkedni.

James Bruce / MakeUseOf

A mellékelt toll másik bosszantó szempontja az volt, hogy túl vékonynak találtam. Elszigetelve ez nem lenne probléma, de a gombok jelenléte a tengelyen azt jelentette, hogy véletlenül sokkal gyakrabban nyomtam meg őket, mint szerettem volna. A vastagabb markolatú tollak (vagy kétvégű tollak) esetében nincs ilyen probléma.

Az egyéb csalódások kizárólag a Windows felületén vannak. A tintabeviteli panelnek meg kell jelennie, amikor megérinti a szövegbeviteli mezőt. De nem, legalábbis nem böngészőben vagy más alkalmazásokban. Ehelyett manuálisan kellett betöltenem a képernyő-billentyűzet alkalmazást, ami bosszantóan késett; ez eltér a táblagép módú billentyűzettől, amelynek akkor is meg kell jelennie, ha nem engedélyezi a kézírásos bevitelt – de nem meglepő módon ez sem működött.

  17 Multiversus névsortag, akikkel most játszhat

Érdekes módon a Windows Ink toll beviteli panelje megjelenik, ha duplán megérinti néhány párbeszédpanelt, például a start menü keresősávját. Ha ez mindenhol működne, az fantasztikus lenne. A kézírás-felismerés annyit fejlődött az elmúlt évtizedben, hogy a fejlett mesterséges intelligencia segítségével még az én borzalmas csilingeléseim is olvashatók. De még az enyém is Acer C100, amelyen Windows XP Tablet Edition fut A két évtizeddel ezelőtti készülék ennél megbízhatóbb volt egy ceruza bemenettel.

Kezdeti tesztként megpróbáltam írni a mellékelt Journal alkalmazásban. A nyomásérzékenység nem működött, de annak kizárására, hogy az alkalmazás ne támogassa, megnyitottam a Huion beállítási alkalmazást, és megpróbáltam átkapcsolni a Windows Ink opciót, mivel ez volt az egyetlen dolog, ami relevánsnak tűnt. Most a folyóirat egyáltalán visszautasított minden adatot. Ha megpróbált visszakattintani a Huion alkalmazásra, a képernyő rövid ideig villogni kezdett. újraindítottam. Újra.

Néha a képernyő egyszerűen nem hajlandó elfordulni, ha függőlegesen tartják.

Általánosságban elmondható, hogy a Kamvas 16 Pro, ha egyszer ésszerűbb szintre állítja a nyomásérzékenységet, rajzlapként fantasztikus. Sima vonalak és pontos késkövetés késés nélkül. Csak ügyeljen arra, hogy viselje ezt a kesztyűt, különben mindenhol véletlenszerű pöttyökkel lesz dolga.

Nehéz meghatározni ezeket a következetlenségeket és hibákat a Windows 11, a Huion illesztőprogramok vagy az Intel Irix XE illesztőprogramok esetében; valószínűbb, hogy mindegyiknek valamilyen kombinációja. És érdemes megjegyezni, hogy szinte az összes frusztráció orvosolható lenne, ha lenne egy trackpad és a billentyűzet fedele, amelyet a táblagéphez csatlakoztathatna. De nincs, és nem is kellene Bluetooth-kiegészítőket hozzáadnia ahhoz, hogy egy eszköz használható legyen.

Érdemes megvenni a Kamvas Studio 16-ot?

Míg a Kamvas Studio 16 azt a benyomást kelti, hogy komoly alternatívája lehet a Microsoft Surface-nek, a billentyűzetburkolat hiánya azt jelenti, hogy nem az. Az is csalódást keltő, hogy a doboz nem tartalmaz tokot, vagyis több külső gyártótól származó tartozékra lesz szüksége ahhoz, hogy hordozhatóvá váljon.

James Bruce / MakeUseOf

A Kamvas Studio 16 úgy érzi, identitásválságban van. A nagy méret, a nagy súly és a csatlakoztatható billentyűzet hiánya azt jelzi, hogy nem akarja hordozni jegyzetkészítő eszközként, hanem állandóan az asztalon ül. De ha ezt nem viszi magával, nincs mentség arra, hogy elviselje a közepes táblagép hardvert.

Nyilvánvaló, hogy a Huion illesztőprogramok és a Windows 11 valamilyen kombinációja hibás viselkedést okoz; nem világos, hogy pontosan hol van a hibás. Hogy ez valaha is javítható-e, az vitatható; A legtöbb tollbevitelt ugyanolyan frusztrálónak találom az általános felhasználói felületen, még Mac OS rendszeren is. A különbség az, hogy általában nem használ tollat ​​elsődleges beviteli módként. A Kamvas Studio 16 és a Windows Ink arra kéri, hogy mindenre használja a tollat, majd csalódást okoz.

Ha egy hordozható Windows-eszközön vázlatkészítésre és jegyzetelésre van beállítva, egy hivatalos Surface Pro táblagép sokkal jobb tollas beviteli élményt nyújt az operációs rendszerbe épített teljes támogatással – és egy ügyes billentyűzetburkolattal, így szükség esetén továbbra is érintse meg az utat. És ha nincs szüksége hordozhatóságra, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre egy egyszerű rajzfelületre, amely bemenetet biztosít a meglévő asztali számítógépéhez. De személy szerint, ha egy feltörekvő művész lennék, aki a legjobb minőségű rajzbevitelt szeretné útközben, akkor egy iPad Pro-t és Apple Pencilt választanék. Nincs összehasonlítás.

Huion Kamvas Stúdió 16

A közepes hardver és a hibás Windows 11 tollbemenet azt jelenti, hogy ez a potenciális Surface Pro alternatíva frusztráló káosz. Ha már eléri a rajzolási funkciókat, akkor ez nagyon jó, de minden másnak nincs értelme. Túl nehéz és nincs hozzá billentyűzet fedele, így nehéz hordozni. És ha csak otthoni használatra szeretné ezt, akkor jobban járna, ha egy rajztáblagépet csatlakoztathat nagyobb teljesítményű otthoni számítógépéhez – és szükség szerint frissítheti.

Azok számára, akik útközben csak vázlatokat szeretnének készíteni vagy jegyzetelni, az iPad Pro és az Apple Pencil a jobb választás.