Javítás: A mikrofonom nem működik Windows 10 rendszeren

Előfordulhat, hogy a Windows 10 több okból nem hallja a mikrofon hangját. A PC-mikrofonnal kapcsolatos összes szokásos hibaelhárítási lépés továbbra is fontos, de a Windows 10 tartalmaz egy új, rendszerszintű lehetőséget, amely teljesen letiltja a mikrofonbevitelt minden alkalmazásban.

Ellenőrizze a Windows 10 mikrofonbeállításait

A Windows 10 Beállítások alkalmazásában van néhány lehetőség, amelyek letiltják a mikrofont az egész rendszerben, minden alkalmazásban. Ha a webkamerája le van tiltva a Beállításokban, még az asztali alkalmazások sem tudják fogadni a mikrofonbemenetet.

Ez egy kicsit zavaró. Általánosságban elmondható, hogy a Beállítások > Adatvédelem alatti alkalmazásengedélyek csak az Áruház új alkalmazásait érintik, más néven Universal Windows Platform vagy UWP alkalmazások. De a mikrofon és a webkamera opciók az asztali alkalmazásokra is hatással vannak.

Ha a mikrofon nem működik, lépjen a Beállítások > Adatvédelem > Mikrofon menüpontra.

Az ablak tetején ellenőrizze, hogy a „Mikrofonhozzáférés ezen az eszközön be van kapcsolva” felirat-e. Ha a Windows azt mondja, hogy a mikrofon hozzáférés ki van kapcsolva, kattintson a „Módosítás” gombra, és állítsa „Be” értékre. Ha a hozzáférés ki van kapcsolva, a Windows és a rendszeren lévő összes alkalmazás nem fér hozzá a mikrofon hangjához.

Ez alatt győződjön meg arról, hogy az „Alkalmazások hozzáférésének engedélyezése a mikrofonhoz” beállítás „Be” értékre van állítva. Ha a mikrofonhoz való hozzáférés ki van kapcsolva, a rendszeren lévő összes alkalmazás nem fogja tudni hallani a mikrofon hangját. Magának a Windows operációs rendszernek azonban továbbra is lesz hozzáférése.

  Videók vágása Windows 10 rendszerben harmadik féltől származó alkalmazások nélkül

A „Válassza ki, mely alkalmazások férhetnek hozzá a mikrofonhoz” részben győződjön meg arról, hogy a mikrofonhoz hozzáférni kívánó alkalmazás nincs a listában, és állítsa „Ki” állásba. Ha igen, állítsa „Be” állásba.

Itt csak az Áruház új stílusú alkalmazásai jelennek meg. A Store-on kívülről származó hagyományos asztali alkalmazások soha nem jelennek meg ebben a listában, és mindig hozzáférnek a mikrofonjához, amíg az „Alkalmazások hozzáférésének engedélyezése a mikrofonhoz” beállítás be van kapcsolva.

Győződjön meg arról, hogy a mikrofon más módon ne legyen letiltva

A mikrofont más módon is kikapcsolhatja. Ha beépített mikrofonnal rendelkező laptopja van, néhány laptopgyártó engedélyezi a mikrofon letiltását a számítógép BIOS- vagy UEFI-beállításaiban. Ez a lehetőség nem minden laptopon érhető el, de valószínűleg közel lesz egy olyan lehetőséghez, amely lehetővé teszi a webkamerának letiltását, ha létezik.

Ha korábban letiltotta a beépített mikrofont a számítógép BIOS-án keresztül, akkor vissza kell térnie a BIOS-beállításokhoz, és újra engedélyeznie kell a mikrofoneszközt.

Lehetőség van az integrált mikrofoneszköz letiltására is a számítógép Eszközkezelőjén keresztül. Ha ezt korábban megtette, vissza kell térnie az Eszközkezelőhöz, és újra engedélyeznie kell.

Telepítse vagy frissítse az audio-illesztőprogramokat

A Windows 10 megpróbálja automatikusan telepíteni és frissíteni az eszközillesztőket. Általában jól működik, de néha nem.

Ha problémái vannak a hanggal, érdemes felkeresni a számítógép gyártójának webhelyét, és telepíteni a laptophoz vagy asztali számítógéphez elérhető legújabb hangillesztőprogramokat. Ha saját maga állította össze a számítógépet, töltse le a hangvezérlőket az alaplap gyártójának webhelyéről. Az illesztőprogramok frissítése megoldhatja a problémát.

  A 100%-os lemezhasználat javítása a Windows KB3201845 számú frissítése után

Ha problémái vannak az USB-mikrofonnal, érdemes lehet letölteni a legújabb USB-vezérlő illesztőprogramokat is a számítógép gyártójának webhelyéről.

Ellenőrizze még egyszer a fizikai kapcsolatokat

Ha a mikrofon nem működik, győződjön meg arról, hogy biztonságosan csatlakozik a számítógéphez. Ha a kapcsolat egy kicsit laza, úgy tűnhet, hogy jól van bedugva, de előfordulhat, hogy nem működik. Húzza ki a kábelt – legyen az USB-mikrofon vagy csak egy hagyományos audiocsatlakozó –, majd dugja vissza, hogy biztos legyen a csatlakozás.

Győződjön meg arról is, hogy a számítógép megfelelő audiocsatlakozójához csatlakozik. Keressen egy „mikrofon” vagy legalább „audio bemenet” feliratú elemet. A kimeneti audio csatlakozók gyakran zöldek, míg a mikrofon bemeneti csatlakozók gyakran rózsaszínek. De néha ugyanolyan tompa színűek.

Egyes mikrofonok némító kapcsolókkal rendelkezhetnek. Láttunk például olyan PC-audio headsetet, amelyeken mikrofon némító kapcsoló található a kábeleken. A mikrofon nem működik, ha engedélyezve van a némító kapcsoló.

Használja a Hangvezérlő panelt

A mikrofon tesztelése során javasoljuk, hogy használja a Windows Hangvezérlőpultjának Felvétel lapját. A megnyitásához kattintson a jobb gombbal a hang ikonra az értesítési területen, és válassza a „Hangok” lehetőséget.

Kattintson a „Rögzítés” fülre, és látni fogja az összes hangrögzítő eszközt a számítógépén. Beszéljen hangosan, és a szintjelző jobbra mozog, ha a mikrofon hangbemenetet küld.

Nézze meg ezt az ablakot, miközben a mikrofonnal játszik, és különböző hangcsatlakozókat tesztel. Ezzel gyorsan láthatja, hogy a mikrofon küld-e hangbemenetet.

Állítsa be az alapértelmezett mikrofoneszközt

Számítógépének több különböző mikrofonbemenete is lehet. Például, ha beépített mikrofonnal rendelkező laptopja van, és másik mikrofont csatlakoztat, akkor a számítógépe legalább két külön mikrofonnal rendelkezik.

  A Wi-Fi kijavítása folyamatosan megszakad a Windows 10 rendszeren

Az alkalmazásokban használt alapértelmezett mikrofon kiválasztásához lépjen a Hang > Felvétel ablakba, kattintson jobb gombbal a kívánt mikrofonra, és válassza a „Beállítás alapértelmezettként” lehetőséget. Kiválaszthatja a „Beállítás alapértelmezett kommunikációs eszközként” lehetőséget is.

Ez lehetővé teszi, hogy különböző alapértelmezett mikrofonbemeneteket állítson be a különböző típusú alkalmazásokhoz, de ha csak egyetlen beviteli eszközt szeretne használni, állítsa be szabványos alapértelmezett és alapértelmezett kommunikációs eszközként is.

Ha azt látja, hogy a mikrofon itt hangbemenetet mutat, de nem tudja működésre bírni egy adott alkalmazásban, előfordulhat, hogy meg kell nyitnia az alkalmazás beállításait, és ki kell választania a megfelelő mikrofonbeviteli eszközt. Az asztali alkalmazások nem mindig a Windows hangbeállításaiban kiválasztott alapértelmezett mikrofont használják.

Például a Microsoft Skype programjában kattintson a menü > Beállítások > Hang és videó lehetőségre, és válassza ki a kívánt mikrofoneszközt a „Mikrofon” menüből.

Futtassa a Windows hibaelhárítót

A Windows 10 beépített hibaelhárítóval rendelkezik, amely megpróbálja automatikusan megtalálni és kijavítani a hangrögzítéssel kapcsolatos problémákat. A hozzáféréshez lépjen a Beállítások> Frissítés és biztonság> Hibaelhárítás menüpontra. Válassza a „Hangfelvétel” hibaelhárítót, kattintson a „Hibaelhárító futtatása” elemre, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Ha még mindig nem működik

Ha a mikrofon továbbra sem működik, hardverprobléma lehet. Külső mikrofon esetén próbálja meg csatlakoztatni egy másik számítógéphez, és ellenőrizze, hogy működik-e. Ha nem, akkor előfordulhat, hogy a mikrofon hardvere elromlott.

Ha a mikrofon működik egy másik számítógépen, de a jelenlegi számítógépen nem, akkor lehetséges, hogy a számítógép audio csatlakozójával van probléma. Próbálja meg csatlakoztatni egy külön mikrofon bemeneti aljzathoz, feltételezve, hogy számítógépet használ audiocsatlakozókkal az elülső és a hátlapon.

Kép jóváírása: Tomasz Majchrowicz/Shutterstock.com, Sándor_Jevgenyevics/Shutterstock.com.