Ismerje meg ezeket a nyelveket, mielőtt bármit is csinálna a kriptográfia során

A kriptovalutának számos szakkifejezése van. De nem kell annyit fáradnia a Google-lal, miután végignézte ezt a könnyen emészthető útmutatót.

A kriptográfia összezavarja az újat. Bár a profik nem értenek egyet, kérdezze meg őket az irodában eltöltött első napjukról, és a legtöbben más gondolatai lesznek.

Tehát fontolja meg ezeket a gyors bájtokat a kriptográfiai utazás elindításához.

Minden további nélkül kezdjük.

Blockchain

A blokkláncok digitálisan elosztott főkönyvek, amelyek nyilvántartást vezetnek minden rájuk vonatkozó bejegyzésről (tranzakcióról). A blokklánc technológia a kriptovaluták alapja, és számos blokklánc kapcsolódik bizonyos projektekhez.

Figyelemre méltó, hogy a kriptográfia csak egy alkalmazás, és számtalan további alkalmazás lehet, kihasználva a változhatatlanságát és átláthatóságát.

Kriptovaluta

A kriptovaluták (más néven kripto) számítógépes valuták. A legrégebbi közülük a Bitcoin. De több ezer van belőlük, mindegyik más értékkel és kínálati korláttal rendelkezik.

Nevezetesen, ez a szűkösség az, ami segíti áraik felfelé mozgását, valamint más fontos tényezőket, például a piaci elfogadottságukat.

Gyakran a fiat valuták alternatívájaként emlegetik őket. Korlátozott gyakorlati felhasználásuk azonban a legjobb esetben is befektetési lehetőséget kínál. Értékük nem alapszik semmi konkréton, csak a nyilvános spekulációkon.

Bányászat (és raktározás)

A központi testületek, például a kormányok szabályozzák a fiat valutákat. A kriptográfia esetében ezt a munkát a bányászok és a részvényesek végzik. Ők vállalják a tranzakciók érvényesítését a megfelelő blokkláncokon.

Ez a kockázatos kaland jelentős befektetést igényel, beleértve a megfelelő hardver- és szoftverbeállítást. Emellett a kripto bányászattal vagy stakinggel való kezdéshez szakmai tudás is kötelező.

Mindazonáltal kiváló jutalmakat aratnak, többnyire ugyanabban a kriptoeszközben, amelyet bányásznak vagy részesedéssel.

Altcoin

Az Altcoin az Alternative Coin rövidítése. Ezt az Altcoin kifejezést minden más érmére használják, kivéve a hatalmas Bitcoint. Egyértelmű, hogy egyetlen érme sem olyan fontos, mint az első kriptovaluta.

Jelen állás szerint ez nem teljesen valótlan. A piaci sapka alapján ítélve a Bitcoin nagyobb, mint a többi kilenc legjobb érme együttvéve.

Vannak azonban, akik hosszan elmennek, és az összes többit Shitcoinnak, az Altcoinok becsmérlő változatának nevezik.

Bitcoin Maximalista

A Bitcoin Maximalisták közös hiedelmet vallanak a Bitcoin felsőbbrendűségéről az Altcoinokkal szemben. Valójában nem támogatják más érmék létrehozását, és azzal érvelnek, hogy csak a Bitcoin rendelkezik a decentralizált finanszírozás kulcsával.

Ezenkívül azt jelzik, hogy bármely blokklánc-hálózat hossza a fő erőssége, ahol a Bitcoin könnyen nyer a többiek felett.

Azonban más kriptográfiai eszközök is megjelentek a Bitcoin hálózat hiányosságainak orvoslására, mint például a Bitcoin bányászatának hatalmas szénlábnyoma. A 2021-es adatok szerint a Bitcoin-hálózat ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki – évi 37 megatonna – a légkörbe, mint egész Új-Zéland.

Tehát csak a jövő szabja meg a Bitcoin Maximalizmus sorsát. És érdekes lesz látni, hogy a Bitcoin valóban használhatatlanná teszi-e a többi kriptovalutát, és vajon az összes decentralizált tranzakció jövőjévé válik-e.

  Megakadályozza a zavaró alkalmazások elérését a telefonon, hogy dolgozhasson

BTFD

A kriptográfia legnagyobb hátránya a volatilitása. Értékük gyakran ingadozik, ezért rutinszerűen áttáncolják a csúcsokat és a mélypontokat.

A BTFD, a Buy The F##king Dip a veszélyes modus operandi a figyelmetlen kriptobefektetők számára. Arról van szó, hogy minden alkalommal vásárolni kell, amikor a kriptolevél elcsúszik. Az egyetlen cél az, hogy egy adott összegnél maximalizálják a kriptográfiai összeget, annak reményében, hogy a jövőben jövedelmező nyereségre tegyenek szert.

Decentralizált alkalmazások (DApps)

A DApp-k olyanok, mint a normál alkalmazások, de decentralizáltak, mentesek minden központi szabályozó hatóságtól. Blockchain technológiát használnak a működésre és az adatok tárolására.

Előfordulhat, hogy egy normál felhasználó nem észlel különbséget a felületen; ez a mögöttes kód, amely nyitva marad a felhasználók számára. Ezenkívül az intelligens szerződések szabályozzák őket, és az alkalmazásprotokollokban bekövetkezett bármilyen változás felhasználói konszenzushoz szükséges.

Például, Decentraland egy DAapp, amely egy metaverzum a virtuális világok felfedezéséhez.

Decentralizált pénzügyek (DeFi)

A DeFi egy kísérlet a jelenlegi, központosított pénzügyi rendszer leváltására.

Közvetítők nélkül a felhasználók ellenőrizhetik eszközeiket, tetszés szerint használhatják azokat tetemes tranzakciós díjak és a feldolgozási idő lerövidítése nélkül.

Ezzel megszűnik a bankok vagy kormányok jóváhagyása is. A blokklánc által működtetett minden tranzakció állandó lesz, a DeFi szolgáltatásokkal, amelyek csupán internetkapcsolattal érhetők el.

Ráadásul a DeFi személyazonosítás nélkül is működik. A DeFi legegyszerűbb és legrégebbi alkalmazása a Bitcoin. Lehetővé teszi pénzeszközeinek ellenőrzését, így Ön az egyetlen hatóság közvetítő nélkül.

Digitális Fiat (más néven CBDC)

A központi banki digitális valuták (CBDC) vagy a Digital Fiat a kormány által támogatott pénz virtuális változatai.

A koncepció egy alternatív pénzügyi rendszer létrehozása a kriptovaluták hátrányai nélkül. Nyilvános vagy privát blokkláncokon tárolhatók. Alternatív megoldásként a CBDC kihasználhatja a nyilvános blokkláncok biztonságát és a privát blokkláncok vezérlését hibrid láncok telepítésével.

A legfontosabb különbség a kriptográfia és a digitális fiat között továbbra is a volatilitás és a használat kényelme marad. Míg a Bitcoin (és más kriptokódok) olyan futurisztikusnak hangzik, szokásos valutaként való használata még nem létezik.

A CBDC országos szintű tényleges alkalmazása azonban még sehol sem valósult meg. És gyaníthatóan megvan a maga része a problémákból, például a számítógépes bűnözésből.

Villa

A Forks a blokklánc protokollok frissítése. Lehetnek enyhébbek (puha villák), és még mindig visszafelé kompatibilisek. Vagy az új szabályok szigorúak lehetnek, és ettől a ponttól kezdve egy kemény villa osztja meg a hálózatot.

Például a bitcoin közösség megosztotta a blokkméret-korlátot, ami nagyjából a tranzakció-ellenőrzési sebességre vonatkozik. Ez kemény villát eredményezett, ami 2017 augusztusában a Bitcoin Cash létrehozásához vezetett, amely a blokk méretét 8 MB-ra növelte az eredeti 1 MB-ról.

Ezzel szemben a SegWit egy puha bitcoin villa volt, amely lehetővé tette a tranzakciók gyorsabb ellenőrzését, miközben megtartotta az eredeti blokkméretet. És nyilvánvalóan nem hozott létre még egy láncot.

Egy idő után azonban a bitcoin-közösség ismét összetűzésbe került. Egyes fejlesztők csökkenteni akarták a bányászat nehézségeit, hogy visszatartsák az olyan testreszabott hardverek használatát, mint az ASIC bányászok. Ennek eredménye a Bitcoin Gold, amely megváltoztatta a kivonatolási algoritmust, hogy előnyben részesítse a hétköznapi grafikus kártyákkal rendelkező hétköznapi bányászokat.

  A Systemd használata szolgáltatások listázásához

Genesis blokk

A Genesis Block az első blokk bármely blokklánc hálózatban. Block 0-nak is nevezik, ez az egyetlen blokk az egész hálózatban, amely nem utal egyetlen korábbi blokkra sem.

Ezenkívül ezt kizárólag a fejlesztő hozza létre, decentralizált hálózat nélkül.

Felezés

A felezés a bányászati ​​jutalom időszakos csökkentését jelenti.

Például a Bitcoin bányászat jutalma 210 000 blokkonként felére csökken. 2009-ben egyetlen blokk bányászatáért 50 BTC volt a jutalom. Jelenleg három felezési esemény után 6,25 BTC-n áll. A következő ilyen eseményt valahol 2024-ben tervezik, ami ezt az értéket 3,125 BTC-re csökkenti.

A felezés egyetlen célja, hogy mesterséges defláció előidézésével felfelé tolja az érme értékét.

Hash Rate

A hash arányok közvetlenül megfelelnek a bányász azon képességének, hogy új blokkokat hozzon létre.

A hash-sebesség követelményei a számítási teljesítmény rendelkezésre állása szerint módosulnak. Kevesebb bányász, alacsony számítási kapacitással egy hálózatban, csökkenti a nehézségi szintet, hogy a blokkokat ugyanolyan ütemben adja hozzá. Hasonlóképpen, a magasabb bányászati ​​nehézségekhez nagyobb hash arányra van szükség ahhoz, hogy a blokkot ugyanannyi idő alatt hozzáadjuk.

Ez az idő hálózatonként változik. Például a Bitcoin 10 percenként ad hozzá egy blokkot, míg a Litecoin ezt 2,5 perc alatt teszi meg.

A nagyobb hálózati nehézségek egyben robusztus hálózatot is jelentenek, ami megnehezíti a rossz szereplők számára, hogy rosszalkodjanak. A hash arányt a másodpercenként végzett számítások jelölik, például az 5 Th/s öt trillió számítást jelent másodpercenként.

HODL

A HODL a HOLD hibásan elírt változata, amely nem egy másik mozaikszó, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy megtartjuk és elkerüljük az eladást, amikor az árak csökkenni kezdenek.

Egyesek a HODL-t is mondják, amikor valójában a Hold On for Dear Life-ra gondolnak, ami gyakorlatilag egy mozaikszót jelent.

Ez 2013. december 18-án kezdődött a bitcointalk fórumon. Egy „GameKyuubi” nevű őrült befektető címmel írta megjegyzését TARTOZOK.

A HODL segítségével a felhasználó megpróbált különbséget tenni a gyenge kezek között, akik a csúszda induló jeleivel árulnak, és az okos kezek között, amelyek képesek pontosan árazni a piacot. A kettő között van egy normális kereskedő, aki csak HODL-t csinál.

Kép kreditek

Később ez lett a kripto-univerzum leghíresebb mémje, és a kriptobefektetők mantrája, hogy a mélypontok alatt csak HODL-t hajtsanak végre, abban a reményben, hogy a kriptojegyük soha nem látott magasságokat fog elérni.

Kezdeti érmekínálat (ICO)

Az ICO egy módja annak, hogy forrásokat gyűjtsünk új kriptovalutákhoz, ami sokban hasonlít az első nyilvános ajánlattételhez (IPO), de nem szabályozott.

Az ICO során egy kriptovállalat bevezető áron kínálja natív tokenjeit, és megemlíti a vásárlás menetét. Ez általában azt jelenti, hogy fiat vagy más figyelemre méltó kriptot kell küldeni a vállalat pénztárcájába, és megkapni az új tokent a kriptopénztárcájában.

A szabályozás hiánya az ICO-t kockázatos ajánlattá teszi, az eddigi legnagyobb csalás (Bitconnect) 3,45 milliárd dollárt tesz ki.

Nem helyettesíthető tokenek (NFT-k)

Az NFT-k megkülönböztető digitális tokenek, amelyek a blokkláncon lévő eszközök tulajdonjogát jelzik, legyenek azok valós vagy virtuálisak.

  PS4 mentési adatok biztonsági mentése és visszaállítása

Például, lehet verni egy NFT-t Barack Obama első beszédéből. Mások másolatot készíthetnek és terjeszthetik. Mindazonáltal az eredeti nyilvános cím tulajdonjogát képviselő NFT minden másolatnál magasabb érték lesz.

Hasonlóképpen, lehet NFT egy akciós évjáratú termékhez. Ez biztosítja a megkülönböztetést, és megőrzi az adott eszköz átviteli előzményeit, amikor gazdát cserél.

Hasonlóképpen, az ingatlanok nem helyettesíthető tokenekké alakíthatók, hogy nyomon kövessék a tulajdonosi előzményeket és elkerüljék a csalást.

Szivattyú és lerakó

A Pump-and-Dump (más néven: Rug Pull) egy átgondolt módszer a közösségi média befolyásolóinak bevonására, hogy a hétköznapi embereket PUMP kriptoval (vagy részvényekkel) csalják meg, miközben a csalók azonnal DUMP-ot hajtanak végre, hogy a csúcsokat bevegyék.

Ez azt látja, hogy a rossz szereplők és a befolyásolók sok pénzt keresnek, miközben a nagyközönség elveszíti. A Pump-and-Dump rendszerint profitál abból, hogy az emberek félnek attól, hogy lemaradnak a következő nagy dologról.

Klasszikus példa erre a EthereumMax titkosító átverés, amelyet az ismert személyiségek, Kim Kardashian és Floyd Mayweather népszerűsítettek. A közösségi média és a valós promóciók az árak pillanatnyi megugrásához vezetnek, csakhogy lezuhannak, és elveszítik a befektetők pénzének 97%-át.

Rekt

A Rekt a szleng a Wrecked szóból származik. Ez egy olyan befektetést jelöl, amely teljesen rosszul megy, és a mögötte lévő személy tönkremegy, vagy Rekt.

Seed kifejezés

Az alapkifejezés (más néven helyreállítási kifejezés, emlékeztető kifejezés vagy tartalék kifejezés) egy 12 vagy 24 szóból álló számítógép által generált karakterlánc, meghatározott sorrendben, és a kriptotárca visszaállítására szolgál.

Példa egy 12 szavas kezdő kifejezésre:

pelikán szarvasmarha ír garázskocsi láng hobbi találgatás cím tábor búza időjárás

Bár bárki létrehozhatja ezeket a kifejezéseket, nem ajánlott manuálisan megtenni. Csak a géppel létrehozott kifejezések rendelkeznek a szükséges véletlenszerűséggel és nehézségekkel, amelyek alkalmassá teszik őket biztonsági intézkedésként.

Titokban kell tartania őket, mivel bárki, aki rendelkezik a magmondattal, tulajdonképpen a pénztárcája és a benne lévő pénzeszközök tulajdonosa.

Stablecoin

A stabil érmék nem illékony kriptokódok, amelyek többnyire valós fizikai eszközökön alapulnak, mint például fiat valuták, nemesfémek stb. Ezen kívül néhányat más kriptográfia (pl. Dai) vagy számítógépes algoritmusok (pl. LUNA) támogatnak az ésszerű működés fenntartása érdekében. árgörbe idővel.

A kriptoval kötött stabil érmék esetében hatalmas mennyiségű kriptotartalékot tartanak biztosítékként, hogy kis mennyiségű stabil érmét bocsáthassanak ki az ingadozás elkerülése érdekében.

Az algoritmikus stabil érméket (más néven nem fedezetű stabil érméket) intelligens szerződések kezelik, hogy intelligens módon kezeljék a kínálatot az alapul szolgáló eszköz stabilitásának megőrzése érdekében.

Crypto Bálna

A Crypto Whale (vagy Bálna) elég nagy entitások ahhoz, hogy egyoldalú vételükkel vagy eladásukkal fellendítsék a piacokat.

Általában ők a legnagyobb kriptotulajdonosok, ami olyan problémákat okozhat, mint a nem megfelelő likviditás és az áringadozások a kisbefektetők számára.

Következtetés

Ez volt az a szerény kísérletünk, hogy lefedjük a kezdők számára leggyakrabban használt kriptográfiai kifejezéseket.

Ennek ellenére sokkal többről van szó, mint amit egyetlen cikkbe bele tudnánk foglalni. Reméljük azonban, hogy ez az első néhány kifejezés elegendő lesz a kriptográfiai utazás elindításához.