Ismerje meg az információs architektúra alapjait a tervezésben [+4 Tools]

Az információs architektúra (IA) kiváló módja a digitális termékek tartalmainak rendszerezésének.

Akár weboldalt, akár mobilalkalmazást, akár e-kereskedelmi üzletet épít, az IA fontos szempont a tartalom elrendezése és megjelenítése során.

Ennek az az oka, hogy ha a felhasználó könnyedén megtalálja a keresett dolgot, akkor nagyobb az esélye annak, hogy megnyeri és vásárlóvá alakítja.

Ha azonban nem rendezi és jeleníti meg tartalmait nem megfelelően, az összezavarhatja a felhasználókat, és végül elhagyja webhelyét egy másikra. Ezért az IA kulcsfontosságú az Ön webhelye számára.

Ebben a cikkben az IA-ról, annak végrehajtásáról és a legjobb IA-eszközökről fogok beszélni.

Kezdjük!

Mi az információs architektúra?

Az információs architektúra a tartalom vagy információ fenntartható és hatékony rendszerezésének, strukturálásának, címkézésének és bemutatásának gyakorlata.

Itt a tartalom bármi lehet, például webhely, webhely részei, blogbejegyzés, szoftver, mobilalkalmazás, online közösség, könyv, online áruház stb. Javítja a felhasználók megtalálását és használhatóságát, amikor felkeresik az oldalt, és megértik az elérhető tartalmat.

Ebben az információs korban az IA-t UX-tervezők, információs építészek, tartalomkezelők és interakciótervezők használják tartalmaik értelmes megjelenítésére. Az információs architektúra a következőkön alapul:

 • A felhasználó és az, amit keres, és hogyan fogja használni a tartalmat
 • Tartalom vagy információ, amellyel a felhasználó kapcsolatba lép
 • Kontextus vagy környezet, ahol a felhasználó interakcióba lép a tartalommal

Információs architektúra vs. UX

A felhasználói élmény (UX) tervezése azt jelenti, hogy a felhasználó hogyan vélekedik egy szolgáltatás, termék vagy rendszer használatáról. Ez arra vonatkozik, hogy a felhasználó hogyan érzékeli a termék hatékonyságát, könnyű használhatóságát és hasznosságát. Az UX egy magasabb szintre emeli az információs architektúra IA alapját.

Másrészt az IA egy webhely tartalmának rendszerezéséről és bemutatásáról szól, hogy a felhasználók gyorsan megtalálják a keresett tartalmat.

Míg az IA a szerkezetre vonatkozik, az UX az érzelmekre vonatkozik.

Miért használnak a tervezők az IA-t?

Az információs architektúra kulcsfontosságú az online felhasználói élmény szempontjából. A felhasználói élmény pedig az egyik jelentős tényező, amely meghatározza webhelye, alkalmazása vagy blogja sikerét.

Ha felhasználói elégedettek, szívesen visszajönnek és vásárolnak Öntől, vagy olvassák tovább a blogját. Ha azonban nem találják meg gyorsan az információt, vagy túl sok zavaró tényezővel szembesülnek, nem lesznek elégedettek az Ön webhelyével.

Így a tervezők időt töltenek az információk megfelelő elrendezésével és megjelenítésével az oldalon, hogy a felhasználók könnyen megtalálják a kívánt információkat. És ez az információs architektúra valódi önmagában.

Az információs építészek megpróbálják leegyszerűsíteni az összetett tartalmat azáltal, hogy navigációs rendszereket és megfelelő szerkezetet adnak a webhelyen elérhető tartalomhoz. Így a felhasználók könnyen hozzáférhetnek az információhoz, és gond nélkül gyorsan elérhetik céljukat.

Az IA fő tervezési alapelvei

Egy webhely információs architektúrájának kidolgozásához időre és türelemre van szükség, nem beszélve a jó stratégiáról. Az adatok logikus rendszerezésén kívül számos dolgot figyelembe kell vennie, például a felhasználói viselkedést, a jövőbiztosságot stb.

Ehhez ismerniük kell a webhely funkcióit és a tartalomkészletet is. Ha készen áll, figyelembe kell vennie ezeket az alapelveket, amint azt Dan Brown, egy információs építész lefektette:

 • A választás elve: Itt ezt a stratégiát követik – a kevesebb több. A zűrzavar elkerülése és a pontosság növelése érdekében be kell tartania a lehetőségek minimális számát.
 • Az objektumok elve: Kezelje információit élő objektumként meghatározott attribútumokkal, viselkedéssel és életciklussal.
 • A nyilvánosságra hozatal elve: Tartsa meg a tartalom előnézetét, hogy a felhasználók megtekinthessék azt, és megértsék, milyen típusú információkat tartalmaz, mélyebben belemerülve a tartalomba.
 • A bejárati ajtók elve: tegyük fel, hogy a felhasználók legalább fele a webhely kezdőlapjától eltérő belépési pontot használ.
 • A példák elve: Ha a tartalmat különböző kategóriákban írja le, vegyen fel példákat.
 • A növekedés elve: tegyük fel, hogy a webhely tartalma növekedni fog, és méretezhetővé válik, hogy alkalmazkodjon a növekedéshez.
 • A navigáció elve: legyen egyértelmű a webhely navigációja, és kerülje a különböző dolgok keverését, hogy ne növelje a bonyolultságot.
 • A többszörös besorolás elve: biztosítson felhasználóinak többféle osztályozási sémát a tartalom böngészése közben.
  Hogyan lehet kijavítani, hogy az Időjárás alkalmazás nem frissül az iPhone-on

Tehát az információs architektúra sok mindent magában foglal. A webhely méretétől és típusától függően jól kell csinálnia és megfelelően kell kezelnie, hogy több szemet ragadjon meg és növelje vállalkozása sikerét.

Közös módszerek az IA körül

Az információs építészek számos tevékenységet végeznek, beleértve a navigáció létrehozását, az adatmodellezést, a kutatást, a címkézést, a drótkeretezést és így tovább. Íme néhány módszer az információs architektúrában:

Felhasználói kutatás

A jó terv elkészítéséhez információs építészekre van szükség, hogy alapos felhasználói kutatást és elemzést végezzenek. Segít nekik megérteni a projekt célközönségét. Ez felhasználói interjúk, érintettek interjúi, kártyaválogatási gyakorlatok, használhatósági tesztek stb. segítségével történik.

Az olyan technikák, mint a kártyaválogatás, segítenek az információs építészeknek megtanulni, hogy a felhasználó hogyan kategorizálja a különböző dolgokat, és hogyan kommunikál az alkalmazással. Azt is megtanulják, hogyan használják a felhasználók az alkalmazásban megjelenített adatokat, és mit kezdenek velük.

A kutatás elvégzése után a hatásvizsgálatok gondosan elemzik a táblázatok, ajánlások, felhasználói személyiségek stb. formájában bemutatott adatokat. Megjelenik, hogy ki a felhasználó, milyen céljai vannak, és hogyan használják az alkalmazást.

Navigáció létrehozása

A hierarchia és a navigáció az információs architektúra egyik legfontosabb aspektusa, ezért ennek helyes és stratégiával történő elvégzése kulcsfontosságú.

A jó hierarchia létrehozásához a hatásvizsgálatnak figyelembe kell vennie a felhasználók elvárásait azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmat szeretnének látni az alkalmazásában, és hogyan, hogy könnyen kommunikálhassanak vele, és teljesítsék céljukat, hogy eljöjjenek az Ön webhelyére.

Például a webhelyén termékeket értékesítő szervezetnek gondosan el kell helyeznie a termékleírásokat néhány GYIK-kal együtt, hogy segítsen a felhasználóknak megválaszolni néhány gyakori kérdést, amelyre választ szeretnének kapni. Tehát az IA-nak biztosítania kell, hogy mindkét termék oldala alá kerüljön.

Címkézés

A hatásvizsgálatok felelősek annak eldöntéséért, hogy hova és hogyan helyezzék el az információkat a kérelemben. Ha ez megtörtént, el kell nevezniük minden szakaszt. Ebben a folyamatban a hatásvizsgálatok és a tartalomstratégiák is részt vehetnek.

A címkézés magában foglalja az összes hivatkozás és tartalom megfelelő elrendezését a webhelyen, miközben gondoskodik a hierarchia és a navigáció megfelelő címéről. Ez egy jelentős lépés, amely segít a felhasználóknak gyorsabban és könnyebben megtalálni az információkat az alkalmazásban.

Drótvázolás

A drótvázak jó módja annak, hogy megjelenítsék a különböző képernyők közötti összes kapcsolatot, és meghatározzák, hogyan fog működni egy webhely a gyakorlatban. Ez megköveteli, hogy az IA-k a kutatási szakaszban gyűjtött adatokat használják fel, és drótvázakat használnak az adathierarchia megjelenítéséhez.

A drótvázak szintén kulcsfontosságú információk, amelyeket megosztanak az ügyfelekkel. Ezenkívül a tervezők és fejlesztők drótvázakat használnak referenciaként, miközben prototípusokat, maketteket és végtermékeket készítenek webes vagy mobilalkalmazásként.

Tartalommodellezés

A tartalommodellezés megosztható a szervezet tartalomstratégiájával. Ez a folyamat összehozza a fejlesztőket és az IA-kat, hogy meghatározzák a tartalomtípusokat a felhasználói igényeket, a szerkesztői gyakorlatokat, valamint az üzleti követelményeket és logikát képviselő struktúrájukkal.

Egy webhely újratervezéséhez érdemes lehet új adatmodelleket feltérképezni a zökkenőmentes tartalommigráció biztosítása érdekében. Ezt táblázatok segítségével teheti meg a kapcsolati követelmények és a fájltípusok feltérképezéséhez. Alternatív megoldásként közvetlenül beépíthető egy tartalomkezelő rendszerbe (CMS).

Metaadatok és taxonómiák

A taxonómia különböző dolgok halmazát jelenti, amelyeket csoportosíthat. Az információs architektúra világában a taxonómiák olyan rekordok, amelyek megmutatják, hogyan csoportosítják a hasonló adattípusokat.

Tehát az IA kiválasztja a megfelelő taxonómiát egy webhelyhez vagy alkalmazáshoz a célközönség mentális modellje alapján. Ezenkívül megcímkézhetik tartalmukat metaadatokkal, és segítenek a felhasználóknak megtalálni a keresett tartalmat a figyelembe vett taxonómia alapján.

Például egy e-kereskedelmi vállalkozás mérlegelhet egy vagy több taxonómiát, mindegyiket a saját termékkategóriája szerint, mint például a ruházat, a lakberendezés stb.

Rendszerek keresése

Ha olyan webhelye van, amely nagyszámú terméket kínál az ügyfeleknek, a keresési lehetőség rendkívül hasznos módja annak, hogy segítsen az ügyfeleknek megtalálni a megfelelő termékeket.

  Hogyan kereshet valakit a TikTokon fiók nélkül

Információs építészekre van szükség ahhoz, hogy egy hatékony keresőmotort adjon a webhelyhez hasznos szűrőkkel és rendezési lehetőségekkel. Ők döntik el azt is, hogyan fog kinézni a webhely tartalma minden keresés után.

Hogyan kezdjünk el az IA-val bármilyen tervezésben?

Az IA fontos lépés bármely digitális termék, például mobilalkalmazás vagy webhely létrehozása során, mivel logikai felépítést igényel. Ha korábban ismeri ezt a területet, létrehozhat saját maga információs architektúrát, vagy megbízhat egy szakembert, aki elvégzi ezt Ön helyett.

Az információs architektúra különböző részlegek együttműködését igényli, beleértve a tervezést, a tervezést, a fejlesztést és a tartalomkészítőket. Bár a lépések eltérőek lehetnek az IA-t végző különböző szervezeteknél, az alapok többé-kevésbé ugyanazok.

Íme néhány lépés, amelyet meg kell tennie a webhely IA létrehozásakor.

Tartalomleltár fenntartása

Kezdje el a tartalomleltárt úgy, hogy egy helyen összegyűjti az összes tartalmat vagy információt. Segítségével katalógust hozhat létre az összes digitális tartalomhoz, beleértve a folyamatban lévő tartalmat és ötleteit is.

Így képet kaphat meglévő webhelye működéséről, fontos oldalairól és szakaszairól, a fő altémákról és témákról, a tartalom minőségéről és az adatok jelenlegi rendszerezéséről.

A tartalomleltár karbantartása segít abban is, hogy meghatározza, mit kell eldobni, megőrizni és hozzáadni olyan dolgokat, amelyekre szüksége lehet. Az összes adatot táblázatokba helyezheti a könnyebb kezelés érdekében.

Ezek az adatok azon a projekten alapulnak, amelyen éppen dolgozik. Például, ha egy webhelyen dolgozik, beleértve az aktuális URL-eket, az oldal címét, az utolsó frissítés dátumát, a médiát, a szerzőt, az oldal típusát, a kulcsszavakat stb.

Ezenkívül frissítse elavult tartalmait, miközben eltávolítja a nem releváns részeket, amelyek nem jelentenek értéket a látogatók vagy az ügyfelek számára. Ez segít megérteni a hiányzó adatokat, kezelni a hibás hivatkozásokat, és gondoskodni más durva dolgokról. A webhely-ellenőrzés ilyen módon történő végrehajtásának módja világosan megérti, hogyan kell rendszerezni webhelyét.

Végezzen felhasználói kutatást

Miután elvégezte a webhely auditálását, és megértette, mit kell tenni a tervezéshez, a következő a felhasználói kutatás. Ez magában foglalja a vevő személyének létrehozását és a felhasználói interjúkat. Ezekkel a technikákkal feltérképezheti felhasználói igényeit, függetlenül attól, hogy régebbi ügyfeleiről vagy újoncokról van szó.

Ehhez a következő tevékenységeket hajthatja végre:

 • Fateszt: Segít megtekinteni, hogyan reagál a felhasználó a címkékre és a navigációra. Ez tükrözi, hogy a látogatók milyen könnyen találhatnak adatokat a webhelyén.
 • Kártyák rendezése: Segít megtanulni a felhasználók szokásait és viselkedését, hogy megkönnyítse a kategorizálást.

Egy dolog, amit itt észre kell venni, hogy minden egyes kutatás elvégzése után jegyzeteket készítsen. Megjegyezheti, hogy melyik stratégia működik, és melyeket kell megváltoztatni a jobb eredmények érdekében.

Kategóriák létrehozása

A kategóriák többféleképpen is létrehozhatók, például személyes szokások alapján. A kategóriák létrehozásakor azonban ügyelnie kell arra, hogy az értéket adjon a felhasználók számára.

Például, ha van egy webhelye, amely belső szókincs és mozaikszó alapján van felszerelve, akkor az új felhasználók számára nehéz lehet megérteni. Tehát a közönség számára megfelelő kategóriák létrehozásához kezdje a teljes tartalomlistával. Ezután hajtsa végre a felhasználói kutatást a tartalom csoportosításához és rangsorolásához.

Kezdje a kategóriák létrehozásával, amelyek a hasonló témájú nagyobb tartalomcsoportokra vonatkoznak. Például, ha különböző termékei vannak, például pólók, ruhák, ingek, ünnepi ruházat stb., csoportosíthatja őket „ruházatként”. Mostantól a ruházatot különböző részekre oszthatja, például férfi ruházatra, női ruházatra stb.

A legjobb kategorizálás érdekében gyakori felhasználói teszteket végezhet, és felhasználhatja a kutatást az egyes szakaszokhoz. A versenytársak kutatását is végezheti, hogy elősegítse a kategorizálási erőfeszítéseit.

Címkézze fel kategóriáit

Az összes kategória és alkategória létrehozása után mindegyiket fel kell címkéznie. Ha pedig címkéket szeretne létrehozni, győződjön meg róla, hogy ez jól történik, mivel az egyes kategóriák címkézése hatással van a felhasználókra, miközben használják a webhelyet.

A jó címke néhány legfontosabb tulajdonsága:

 • Fel kell hívnia a felhasználók figyelmét ismerős, gyorsan érthető kifejezésekkel, mint például „Rólunk”, „Otthon”, stb. Segít a felhasználóknak abban, hogy megértsék, melyik oldalt hajlandóak megnyitni és információt keresni.
 • A címkének meg kell mutatnia, hogy a felhasználó mit várhat tőle, miután rákattint egy címkére.
 • Adjon hozzá kontextust képek használatával, és tegye könnyebbé a címkét a felhasználók számára.
 • A címkéknek könnyen beolvashatónak kell lenniük, hogy a felhasználók gyorsan megtalálhassák azokat a területeket, amelyekre választ kereshetnek. Ennek érdekében kerülje az összetett vagy ritka szavakat, amelyeket az olvasók nehezebben értenek meg.
  Mi a Great Wolf Lodge lemondási szabályzata?

Ha minden megtörtént, futtathat használhatósági tesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól működik számukra.

Adjon hozzá metaadatokat és taxonómiákat

A címkék beállítása után rendezze az egyes kategóriákat, és helyezze előtérbe a tartalmat az egyes csoportokhoz. A metaadatok segítségével könnyen megtalálhatók a különböző taxonómiák. Így a látogatók gyorsabban megtalálhatják a megfelelő termékeket vagy tartalmat.

Ahhoz, hogy a folyamat hatékony legyen, lassúnak kell lennie, következetesnek kell lennie, és hasznos eszközöket kell használnia.

Tartalmazzon keresési funkciót

A „keresés” funkció hozzáadása növeli a termékek vagy a tartalom kereshetőségét a webhelyén. Tehát, amikor keresési funkciót épít ki webhelyére, győződjön meg róla, hogy sok oldal vagy termék van a webhelyen, jó a navigáció, és vegye figyelembe a felhasználói szokásokat.

Ezen a ponton érdemes jó navigációt is kifejleszteni webhelye számára, hogy a felhasználók könnyen láthassák az összes lehetőséget, és felhasználhassák őket arra, hogy bárhová eljussanak. Ezenkívül a webhely architektúráját megfelelő drótkeretezéssel, prototípuskészítéssel és adatmodellezéssel kell kiegészítenie.

Felhasználói tesztelés

A fenti lépések befejezése után az információs architektúrának készen kell állnia. És annak érdekében, hogy jó legyen, végezzen felhasználói teszteket. Alternatív megoldásként felhasználhatja az analitikai adatokat, és felhasználói betekintést nyerhet információs architektúrájának alakításához.

Információs architektúra eszközök

#1. Optimális műhely

Ahhoz, hogy a felhasználók megtalálják a megfelelő információkat, használhatja az Optimal Workshopot, és lenyűgöző architektúrát hozhat létre. Könnyedén használhatja fatesztelő és kártyaválogató eszközeiket az új hatásvizsgálatok tesztelésére vagy a meglévő tervek összehasonlítására.

Ezenkívül adatvizualizációkat is használhat, és biztos lehet benne, hogy a terv megfelel a felhasználók mentális modelljének. Az Optimal Workshop a tervezési fejlesztés felgyorsításában is segít azáltal, hogy minden lépésben bevonja az érintetteket.

#2. Treejack az Optimal Workshoptól

A Treejack az Optimal Workshop egy másik ajánlata, amely segít ésszerű információs architektúrát létrehozni webhelye számára. Lehetővé teszi, hogy másodpercek alatt hatékony betekintést nyerjen webhelyére, így jobb üzleti döntéseket hozhat.

A Treejack segít elkerülni a találgatásokat, és lehetővé teszi a felhasználók nehézségeinek megértését és jobb stratégiák létrehozásának módját.

#3. FlowMapp

Tervezzen kivételes információs architektúrát webhelyéhez, miközben digitális termékeit, alkalmazásait és webhelyeit a FlowMapp segítségével építi.

Több mint 200 000 felhasználó bízik benne szerte a világon, köszönhetően az intuitív eszközöknek, amelyek segítenek összegyűjteni, együttműködni és megszervezni a tervezési, fejlesztési, felhasználói élményt és a tartalomstratégiát. A FlowMapp a Zoho, Slack, Intercom stb. szolgáltatásokkal is csatlakozik, hogy egyszerűbbé tegye a munkáját.

#4. Vályogtégla

Használja az Adobe XD-t, hogy eligazítsa, miközben valósághű prototípusokat hoz létre, amelyek elmesélik történeteit, és segítik a világosabb ötletek könnyű és gyors életre keltését. Akár webalkalmazást, webhelyet vagy játékot szeretne tervezni, ez az Ön háta mögött áll.

Az Adobe XD kifejezetten az Ön számára készült hatékony eszközökkel, valamint szakértői útmutatókkal és tippekkel. A drótkeretezéstől a fejlesztésig az Adobe XD az összes tervezési igényt kielégítő, egyablakos alkalmazás.

Következtetés

Az információs architektúra fontos lépés a webhely tartalmának kezelése során, hogy a felhasználók gyorsabban megtalálják a releváns információkat. A fentiekben ismertetünk néhány olyan alapelvet és módszert, amelyeket figyelembe vehet, és a legjobb IA-eszközöket használhatja lenyűgöző tervek készítéséhez.

Felfedezhet néhány legjobb drótvázas eszközt is a terméktervezés javítása érdekében.