Ismerje meg a Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtását

Kulcs elvitelek

  • A Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtható a teljesítmény növelése érdekében, így ideális az igényesebb hordozható projektekhez és a retro játékok emulációjához.
  • A túlhajtás csökkentheti a Pi Zero 2 W élettartamát, ezért óvatosan járjon el.
  • A legjobb eredmény érdekében hűtést alkalmazzon a túlmelegedés és a hőszabályozás elkerülése érdekében.

A többi Raspberry Pi egylapos számítógéphez hasonlóan a Raspberry Pi Zero 2 W is túlhajtható a teljesítmény növelése érdekében. Ismerje meg, hogyan kell túlhajtani a Pi Zero 2 W CPU-ját és GPU-ját, hogy gyorsabban működjön.

Miért túlhúzza a Raspberry Pi Zero 2 W-ját?

A Raspberry Pi Zero 2 W az eredeti Pi Zero modellek hatalmas frissítése, ugyanazzal a Broadcom BCM2710A1 SoC-vel büszkélkedhet, mint a teljes méretű Pi 3-ban. Ez lehetővé teszi bizonyos munkaterhelések akár ötször gyorsabb futtatását, mint a Pi Zero.

A zsebméretű formával és a 15 dolláros árcédulával kombinálva ez a Pi Zero 2 W-t ideálissá teszi hordozható projektekben való használatra. Általában fej nélkül működik, monitor vagy billentyűzet nélkül, és távolról, SSH-n keresztül érheti el a Raspberry Pi-t.

Ha azonban a Pi Zero 2 W-t asztali rendszerként szeretné használni grafikus felhasználói felülettel, az kissé késésnek tűnhet egy Pi 4-hez vagy Pi 5-höz képest. A CPU (és a GPU) túlhajtásával adhatunk neki egy kicsit. extra cipzárral. Ez hasznosnak bizonyulhat a retro játékrendszerek emulálásához is.

A túlhúzás hátránya, hogy csökkentheti a Pi Zero 2 W élettartamát. A garanciát is érvénytelenítheti, ha a config.txt fájl force_turbo=1 beállítását használja a magasabb (6 feletti) túlfeszültség eléréséhez. Tehát saját felelősségére kell túlhajtani – különösen, ha nagyobb sebességre tolja.

  Mi az a Google speciális védelem, és kinek érdemes használnia?

Tartsa hidegen Raspberry Pi Zero 2 W-ját

Ha a Raspberry Pi Zero 2 W-ot nagyobb sebességen futtatja, az több hőt termel. Amint eléri a 80°C-ot (176°F), az SoC automatikusan elkezdi visszafojtani a CPU magokat, csökkentve azok sebességét, amíg a hőmérséklet le nem csökken. Ha a hőmérséklet 85 °C-ra (185 °F) emelkedik, akkor a rendszer a maximális fojtószelepet aktiválja, beleértve a GPU-t is.

Míg egy csupasz Pi Zero 2 W-os kártyával sikerült elérnünk az 1,2 GHz-es túlhajtást, előfordulhat, hogy némi hűtés hozzáadásával csökkenthető a hőmérséklet, különösen akkor, ha bármilyen hosszú ideig nagy terhelést futtatunk. Ez a hűtés lehet hűtőborda vagy ventilátor – vagy akár mindkettő, például a The Pi Hut’s Kétventilátoros hűtőborda.

Hogyan lehet túlhajtani a Raspberry Pi 2 W-ot

Csakúgy, mint a szokásos operációs rendszert, a Raspberry Pi OS-t (korábban Raspbian néven ismert) más Raspberry Pi modelleknél, a config.txt beállításainak módosításával módosíthatja a Pi Zero 2 W rendszer-chip (SoC) órajelét. fájlt.

Célszerű az összes rendszercsomag frissítésével és frissítésével kezdeni. Ha asztali grafikus felhasználói felületet használ, nyisson meg egy terminálablakot úgy, hogy rákattint annak ikonjára a felső menüsorban, vagy a Menü > Kellékek > Terminál menüpontban, és írja be:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Ez eltarthat néhány percig a legújabb szoftvercsomagok ellenőrzéséhez, majd a rendszer frissítéséhez.

Monitoring Tools telepítése

A Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtása előtt néhány hasznos eszközt telepítünk a teljesítmény és a hőmérséklet összehasonlítására az előtte és utána. Először telepítse a Neofetch rendszerinformációs eszközt:

 sudo apt install neofetch 

Az aktuális rendszerinformációk megtekintéséhez futtassa:

 neofetch 

Meg kell mutatnia a Pi Zero 2 W alapértelmezett CPU-sebességét, 1 GHz-et. Ezután telepítse a „stressz” munkaterhelés-generáló eszközt:

 sudo apt install stress 

Ha a Raspberry Pi OS (vagy Raspbian) „Bullseye” vagy korábbi verzióját használja, telepítheti a Stressberry stressz-tesztelő eszközt a következőkkel:

 pip3 install stressberry 

Ha azonban a Raspberry Pi OS legújabb „Bookworm” verzióját használja, telepítenie kell a Stressberry-t Python virtuális környezetbe (a miénket „overclocknak” neveztük):

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate
pip3 install stressberry

Most már elvégezhet egy kezdeti stressztesztet a Pi Zero 2 W alapértelmezett órajelén, hogy később összehasonlíthassa a túlhúzott eredményekkel. Futtassa ezt a parancsot (a Python virtuális környezetben a „Bookworm”-on) egy 100 másodperces teszthez mind a négy CPU mag használatával:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Amint az SoC elérte a stabil alaphőmérsékletet, elkezdődik a stresszteszt, és minden sor mutatja a CPU aktuális hőmérsékletét és frekvenciáját, aminek 1000 MHz-ig (azaz 1 GHz-ig) kell lennie.

  A 11 legjobb Disney háttérkép alkalmazás Androidra

Szerkessze a Config.txt fájlt Overclock értékre

Most végezzük el a Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtását a CPU és a GPU sebességbeállításainak módosításával, amelyek újraindításkor aktiválódnak. Nyissa meg a config.txt beállításfájlt a nano szövegszerkesztőben:

 sudo nano /boot/config.txt 

Adja hozzá a következő sorokat:

 arm_freq=1200
core_freq=500

Itt az arm_freq segítségével állítjuk be a CPU órajelét 1200 MHz-re (1,2 GHz), míg a core_freq segítségével növeljük a GPU magsebességét (az alapértelmezett 400 MHz-ről). Lásd a hivatalos Raspberry Pi-t túlhajtási dokumentáció az összes lehetséges opcióhoz. A legújabb firmware automatikusan megnöveli a feszültséget, ha a rendszer túlhúzódik, de szükség esetén ezt manuálisan felülírhatja (mi nem), például:

 over_voltage=2 

Lépjen ki a nano-ból, és mentse a beállításokat a Ctrl + X, majd az Y és az Enter megnyomásával. Az overclock aktiválásához indítsa újra a Pi Zero 2 W-ot:

 sudo reboot 

Miután újraindult, futtassa újra a neofetch terminál parancsot; látnia kell az új 1,2 GHz-es CPU-sebességet.

  A PulseAudio Equalizer telepítése Linuxra és a hangzás javítása

Tesztelje stressz-tesztje túlhúzott Pi Zero 2 W-ját

Ha Raspberry Pi OS „Bookworm” rendszert használ, a Stressberryt a Python virtuális környezetéből kell futtatnia, tehát aktiválja újra:

 cd overclock
source bin/activate

Ezután futtassa ugyanazt a Stressberry tesztet, mint korábban (más fájlnévvel a kimenethez):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Ezúttal látnia kell, hogy a CPU eléri az 1,2 GHz-es túlhajtási sebességet. Magasabb lesz a hőmérséklete is – tesztjeink során hűtés nélkül elérte a maximum 67,1 °C-ot (152,8 °F), ami jóval a 80 °C-os szint alatt van, amelynél a hőfojtást elkezdik alkalmazni.

További hűtéssel, például ventilátorral vagy hűtőbordával, egyes felhasználóknak sikerült tovább növelniük a processzor sebességét 1,4 GHz-re, a GPU-t pedig 700 MHz-re, de a futásteljesítmény a különböző Pi Zero 2 W-os kártyák és a használt hűtési mód esetében eltérő lehet.

Ha egy bizonyos szintű túlhajtás a rendszer instabilitását okozza, akkor érdemes egy szerényebb túlhúzással próbálkozni. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Pi Zero 2 W még az asztalig sem indul el, általában a megfelelő teljesítmény hiánya miatt.

Mi van, ha a Pi Zero 2 W nem indul el?

Ha a túlhajtási beállítások módosítása után a config.txt fájlban úgy találja, hogy a Raspberry Pi Zero 2 W nem indul el, ne aggódjon. A legegyszerűbb megoldás az, ha egyszerűen lenyomva tartja a Shift billentyűt rendszerindítás közben, hogy ideiglenesen letiltja a túlhúzást; a Raspberry Pi-nek ezután rendesen el kell indulnia.

Ha ez nem működik, kapcsolja ki a Pi Zero 2 W-t, majd vegye ki a microSD-kártyát, és csatlakoztassa (USB-kártyaolvasóval) egy másik számítógéphez, hogy onnan szerkeszthesse a config.txt fájlt. Ezután módosíthatja a túlhúzási beállításokat, vagy megjegyzéseket fűzhet hozzájuk egy # szimbólum hozzáadásával az egyes sorok elejére.

A Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtása egyszerű

Ha egy kis plusz feldolgozási teljesítményre van szüksége hordozható projektjéhez vagy retro játékrendszeréhez, viszonylag egyszerűen módosíthatja a konfigurációs beállításokat a Raspberry Pi Zero 2 W túlhajtására. Az SoC hőszabályozásának elkerülése érdekében bizonyos esetekben jobban működik. hűtés formája.