iPhone 15 Pro vs. iPhone 14 Pro: érdemes frissíteni?

Az Apple a 2023. szeptemberi „Wonderlust” rendezvényén bemutatta a régóta várt iPhone 15 termékcsaládot. Bár minden modell jelentős fejlesztéseken esett át, az iPhone 15 Pro modellek néhány izgalmas újdonságot tartalmaznak. Tehát ha iPhone 14 Pro-val rendelkezik, az iPhone 15 Pro-ra való frissítés csábító lehet.

Érdemes azonban átgondolni az iPhone 15 Pro és az előző évi iPhone 14 Pro közötti különbségeket, mielőtt döntene. Hasonlítsuk tehát össze a két modellt, hogy megtudjuk, érdemes-e frissíteni az iPhone 15 Pro-t.

Tervezés és megjelenítés

Kép jóváírása: alma

Távolról nézve az iPhone 15 Pro és az iPhone 14 Pro megdöbbentően hasonlít egymáshoz, és csak akkor lehet őket megkülönböztetni, ha alaposan megnézed. A méretük azonban némileg eltér az újabb modell vékonyabb keretei miatt. Tehát itt vannak a pontos méretek:

  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 mm; 206 gramm
  • iPhone 14 Pro: 147,5 x 71,5 x 7,85 mm; 187 gramm

Az iPhone 15 Pro kontúrozott élekkel rendelkező titán szalaggal rendelkezik a régebbi modell éles szélekkel rendelkező rozsdamentes acél váza helyett. Ennek eredményeként az iPhone 15 Pro nemcsak tartósabb, hanem 19 grammal könnyebb is. Az Apple végre lecserélte a Lightning portot is USB-C-re, ami akár 20-szorosára javítja az átviteli sebességet.

  A SparkleShare beállítása Linuxon

A kijelzők azonban mindkét modellen ugyanazok maradnak. Mind az iPhone 15 Pro, mind az iPhone 14 Pro 6,1 hüvelykes, 120 Hz-es OLED kijelzővel rendelkezik, HDR támogatással és azonos felbontással. Kültéri beállításoknál a maximális fényerő változatlan marad, 2000 nit. Ezenkívül ugyanazon a Dynamic Island kivágáson osztoznak, amely nem kapott frissítést.

Teljesítmény

Kép jóváírása: Apple/Youtube

Az iPhone 15 Pro egy teljesen új A17 Pro chipet használ, amely 3 nm-es folyamaton alapul, és emiatt jelentős teljesítménybeli különbség lesz a két modell között.

Az Apple azt állítja, hogy az A17 Pro CPU-ja akár 10%-kal gyorsabb, mint az iPhone 14 Pro 4 nm-es A16 Bionic chipje. Az új 6 magos GPU-nak köszönhetően pedig a grafikus teljesítmény nagyjából 20%-kal javult.

Ez még nem minden, hiszen az A17 Pro támogatja a hardveresen gyorsított sugárkövetést, így képes olyan konzolminőségű játékok futtatására, mint az Assassin’s Creed Mirage, a Death Stranding, a Resident Evil Village stb.

A számokat félretéve, a való világban való mindennapi használat során valószínűleg soha nem fogja észrevenni a két modell közötti teljesítménybeli különbséget.

  Egyéni widgetek létrehozása iPhone-on

Kamera beállítása

Kép jóváírása: alma

Míg a szebb és drágább iPhone 15 Pro Max egy teljesen új, 5x periszkópos teleobjektívet kapott, az iPhone 15 Pro ugyanazt a hármas kamerát használja, mint az iPhone 14 Pro, amely egy 48 MP-es szabvány objektívet és egy 12 MP-es ultraszéles objektívet tartalmaz, és egy 12 MP-es teleobjektív. Mindkét modell ugyanazt a 12 MP-es elülső szelfi kamerát tartalmazza f/1.9-es rekesznyílással.

Az Apple azonban fejlesztéseket vezetett be a számítógépes fotózás terén a Smart HDR 5-tel és a következő generációs portrékkal, ami azt jelenti, hogy még mindig valamivel jobb fényképeket tud készíteni, mint az iPhone 14 Pro. Az Apple azt is lehetővé teszi, hogy 48 MP-es fényképeket készítsen az iPhone 15 Pro készüléken a HEIF formátum használatával, míg az iPhone 14 Pro esetén kénytelen ProRAW-t használni a 48 MP-es felvételekhez.

Elem élettartam

Az Apple állítása szerint az iPhone 15 Pro akár 23 órán keresztül is képes videókat lejátszani egyetlen töltéssel, ami elméletileg ugyanaz, mint az iPhone 14 Pro. Meglepő tehát, hogy a hatékonyabb 3 nm-es A17 Pro chip nem javítja az akkumulátor élettartamát.

  Az univerzális vágólap nem működik iPhone és Mac között: 9 kipróbálható javítás

Az USB-C portra való váltás ellenére a töltési sebesség mindkét modellben ugyanaz marad. Mindkét iPhone készüléket 30 perc alatt 50%-ra töltheti 20 W-os hálózati adapterrel.

Tárolás és ár

Az iPhone 15 Pro ára 999 dollár, akárcsak az iPhone 14 Pro induláskor. Bár az Apple most leállította az iPhone 14 Pro gyártását, továbbra is kedvezményesen vásárolhatja meg külső gyártóktól.

Ami a tárolási lehetőségeket illeti, mindkét modell 128 GB-os, 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatban érkezik. Sajnos az Apple az iPhone 15 Pro alaptárhelyét nem emelte 256 GB-ra, mint a nagyobb testvérénél.

Frissítsen iPhone 15 Pro-ra?

Csak néhány különbséget fog észrevenni az iPhone 14 Pro és az iPhone 15 Pro összehasonlításakor, amelyek közül a legfontosabbak a felépítés és a teljesítmény. Úgy gondoljuk, hogy érdemes megfontolni az iPhone 15 Pro-ra való frissítést, ha iPhone 13 Pro vagy régebbi modellje van.

Ha nem törődnek apró részletekkel, miért pazarolja a nehezen megkeresett pénzét, ha még egy évig problémamentesen használhatja iPhone-ját?