IoT kommunikációs protokollok: MQTT vs. CoAP vs. HTTP

A dolgok internete (IoT) olyan, mint egymással összekapcsolt eszközök óriási hálója, amelyek képesek egymással beszélni és információkat megosztani az interneten keresztül.

Ez nem csak a tipikus számítógépek és okostelefonok, hanem mindenféle mindennapi tárgy, például intelligens termosztátok, sőt autók és hűtőszekrények is! A távoli felhasználók érzékelőik segítségével vezérelhetik ezeket az eszközöket.

Az IoT átalakítja azt, ahogyan erőforrásainkat kezeljük, egészségünket figyeljük, és hogyan kommunikálunk a világgal. Ez egy változás, és növekedése nem mutatja a lassulás jelét 📈. Ez a növekedés annak köszönhető, hogy egyre több eszköz válik elég okossá ahhoz, hogy csatlakozzon az internethez és megossza az adatokat. A vállalatok olyan innovatív termékeket és megoldásokat fejlesztenek, amelyek az IoT segítségével javítják életünk különböző területeit, az okosotthonoktól és a városoktól az egészségügyig és a mezőgazdaságig.

Szóval, hogyan működik mindez? Az IoT egyik alapvető szempontja az, hogy ezek az eszközök hogyan beszélnek egymással, és itt jönnek szóba az olyan kommunikációs protokollok, mint az MQTT, a CoAP és a HTTP.

A kommunikációs protokollok jelentősége az IoT-ben

A kommunikációs protokollok az IoT világ nyelveként működnek. Lehetővé teszik az eszközök számára az adatok zökkenőmentes küldését és fogadását. Az egyik módja, hogy úgy gondolok rájuk, mint a fordítókra, biztosítva, hogy az eszközök formájuktól és méretüktől függetlenül megértsék egymást.

Ezek a protokollok kulcsfontosságúak, mert hídként kötik össze az IoT-eszközöket és az általuk generált adatokat kezelő és feldolgozó rendszereket.

  Mi az a Mhm?

Az MQTT, a CoAP és a HTTP megértése

Az MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) egy könnyű, közzétételen és előfizetésen alapuló protokoll. Ennek eredményeként az eszközök üzeneteket küldenek egy központi hubnak, a többi eszköz pedig figyeli ezeket az üzeneteket. Ezenkívül ez a protokoll hatékony, így ideális az alacsony fogyasztású és kis sávszélességű eszközökhöz. Egyszerűsége az egyik erőssége.

Másrészt a CoAP (Constrained Application Protocol) korlátozott feldolgozási teljesítménnyel és memóriával rendelkező eszközökhöz készült. Ez a kérés-válasz interakciók használatával működik, hasonlóan egy beszélgetéshez. Ezért a CoAP alkalmas korlátozott környezetekben.

Valószínűleg ismeri a HTTP-t, azt a protokollt, amelyet nap mint nap használ a webböngészőjében 💻 a weboldalakra vonatkozó kérések küldésére és fogadására. Az IoT-ben az eszközök HTTP-n keresztül kérnek és fogadnak adatokat a szerverektől.

MQTT vs. CoAP vs. HTTP

AspectMQTTCoAPHTTPCommunication ModelPublish-Subscribe Request-Request-ResponseMessage Overhead & HatékonyságAlacsony többletköltség, hatékony Alacsony többletráfordítás, hatékonyNagyobb többletköltség, kevésbé hatékony MéretezhetőségNagyon méretezhető, méretezhető, méretezhető BiztonságTámogatja a biztonsági jellemzők minőségi jellemzőit, a biztonsági funkciók javítását és a támogatást Támogatja a megbízhatósági opciókat Támogatja a megbízhatósági opciókat

Használati esetek és forgatókönyvek

Mindegyik protokoll különleges forgatókönyvekben kiváló, kielégítve az IoT-alkalmazások egyedi igényeit.

MQTT: Valós idejű adatcsere

Az MQTT kiemelkedik azokban a forgatókönyvekben, ahol fontos a gyors és időben történő adatátvitel.

 • Intelligens otthon automatizálás: Az MQTT-t széles körben használják intelligens otthonokban olyan eszközök vezérlésére, mint a lámpák, termosztátok és biztonsági rendszerek. Alacsony terhelése és alacsony késleltetése ideálissá teszi az eszközök közötti valós idejű kommunikációhoz.
 • Egészségfigyelő rendszerek: Az MQTT valós idejű adatfolyamok kezelésére való képessége alkalmassá teszi a távoli betegfelügyeletre és egészségügyi alkalmazásokra. Így az egészségügyi szolgáltatók és a monitorozó rendszerek folyamatosan kaphatnak életjeleket és egészségügyi adatokat.
 • Ipari IoT (IIoT): Ipari környezetben az MQTT megkönnyíti az érzékelők, gépek és vezérlőrendszerek közötti adatcserét. Biztosítja, hogy a kritikus adatok időben és megbízhatóan célba érjenek, hozzájárulva a hatékony ipari folyamatokhoz és az előrejelző karbantartáshoz.
 • Logisztika és ellátási lánc: Az MQTT valós időben képes nyomon követni és kezelni az árukat és eszközöket. Ez optimalizált útvonalakat, felügyelt tárolási feltételeket és a biztonságos szállítás biztosítását jelenti.
 • Energiagazdálkodás: Ez az IoT-protokoll energiamenedzsment-rendszerekhez használható, lehetővé téve az intelligens hálózati eszközöknek, hogy kommunikáljanak az energiafogyasztással és a terhelési információkkal. Ennek eredményeként ez hatékony energiaelosztást és fogyasztási mintákat tesz lehetővé.
  A legjobb streaming eszköz kiválasztása

CoAP: Könnyű kommunikáció

A CoAP-ot erőforrás-korlátozott IoT-eszközökhöz tervezték, és kiváló választás olyan helyzetekben, ahol könnyű kommunikációra van szükség.

 • Smart City Alkalmazások: A CoAP kiválóan alkalmas az intelligens városok telepítésére, ahol számos alacsony fogyasztású eszköznek, például utcai lámpáknak, szeméttárolóknak és parkolóérzékelőknek kell kommunikálnia a központi szerverekkel. Hatékonysága biztosítja, hogy ezek az eszközök minimális energiával működjenek.
 • Mezőgazdaság: A CoAP a talajnedvesség-érzékelők, időjárás-állomások és automatizált öntözőrendszerek csatlakoztatásával segítheti a precíziós mezőgazdaságot. Valós idejű adatgyűjtést és ellenőrzést tesz lehetővé a terepen anélkül, hogy lemerítené az eszközök energiaforrásait.
 • Környezeti megfigyelés: A CoAP használható adatok gyűjtésére erdőkben, óceánokban vagy más távoli területeken lévő távoli környezeti érzékelőktől. Alacsony rezsijének köszönhetően ez a protokoll tökéletes az akkumulátor élettartamának megőrzésére 🔋 távoli eszközökön.
 • Otthonautomatizálás: Kisebb méretű otthoni automatizálási beállításoknál vagy érzékelőhálózatoknál a CoAP könnyű kommunikációt tesz lehetővé az érzékelők és a működtetők között, túlzott energiafogyasztás nélkül.
  Hogyan válasszunk 2023-ban

HTTP: Nagyon kompatibilis

A meglévő webes infrastruktúra nagymértékben kompatibilis a HTTP-vel. Emiatt olyan alkalmazásokhoz alkalmas, amelyek hasznot húzhatnak ennek a széles körben elterjedt protokollnak a kihasználásából.

 • Web-alapú irányítópultok: A HTTP alkalmas webalapú irányítópultok létrehozására IoT-eszközökhöz. Különösen lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy felhasználóbarát webes felületen keresztül távolról figyeljék és irányítsák az eszközöket.
 • API-k IoT-eszközökhöz: Sok IoT-eszköz kínál API-kat a velük programozott interakcióhoz. A HTTP ismertsége megkönnyíti a fejlesztők számára, hogy integrálják ezeket az eszközöket a meglévő webalkalmazásokba, felhőszolgáltatásokba és mobilalkalmazásokba.
 • Firmware-frissítések: Az IoT-eszközök gyakran igényelnek firmware-frissítést. Általában a HTTP-t használják a firmware-frissítések biztonságos és hatékony terjesztésére az interneten.
 • Felhőintegráció: Az IoT-adatok egyszerűen továbbíthatók a felhőplatformokra HTTP-n keresztül, lehetővé téve az adatok elemzését, tárolását és megjelenítését. Ez elengedhetetlen az olyan alkalmazásokhoz, mint a prediktív karbantartás és az adatelemzés az IoT-ben.
 • Hang- és mobilintegráció: A HTTP-alapú API-k elengedhetetlenek az IoT-eszközök hangsegédekkel és mobilalkalmazásokkal történő integrálásához, amelyek kényelmes vezérlési és interakciós lehetőségeket biztosítanak a felhasználók számára.

A megfelelő protokoll kiválasztása

Amikor protokollt választ az IoT-projekthez, vegye figyelembe az eszköz képességeit és hálózati korlátait. Ha eszközei energiatakarékosak, de valós idejű kommunikációt igényelnek, az MQTT lehet a megfelelő út.

Másrészt, ha eszközei korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, a CoAP kiváló választás. A HTTP sokoldalú, de megfelelőbb lehet olyan helyzetekben, ahol az eszközkorlátok nem olyan szigorúak.

Végső gondolatok

A kommunikációs protokollok jelentik a zökkenőmentes kapcsolatot és adatcserét biztosító gerincet 🔃. Az MQTT, a CoAP és a HTTP olyanok, mint különböző eszközök egy eszköztárban, és mindegyiknek megvan a maga egyedi erőssége.

A funkciók és az IoT-projekt speciális követelményeinek megismerésével megalapozott döntést hozhat, és hatékonyabb és eredményesebb IoT-ökoszisztémát hozhat létre. Ahogy az IoT-környezet folyamatosan bővül, a megfelelő protokoll kiválasztása még inkább kulcsfontosságú lesz a sikerességhez erősen összekapcsolt világunkban.

Ezután tekintse meg az otthoni és munkahelyi legnépszerűbb IoT-eszközöket.