Információbiztonsági felügyeleti rendszer (ISMS) 5 perc alatt vagy kevesebben

A fenyegetés szereplői szüntelenül megcélozzák a vállalatokat, hogy érzékeny adatokat lopjanak el. Ezért most minden eddiginél jobban meg kell erősítenie az információbiztonságot.

Egy információbiztonsági menedzsment rendszerrel (ISMS) hatékonyan védheti értékes adatait és biztosíthatja az üzletmenet folytonosságát bármilyen biztonsági incidens esetén.

Sőt, az ISMS segíthet a szabályozási megfelelésben és a jogi következmények elkerülésében is.

Ez a részletes útmutató kicsomagolja mindazt, amit az ISMS-ről és annak megvalósításáról tudnia kell.

Merüljünk el.

Mi az ISMS?

Az információbiztonsági menedzsment rendszer (ISMS) szabályzatokat és eljárásokat határoz meg a vállalat információbiztonságának utasításához, figyeléséhez és javításához.

Az ISMS azt is leírja, hogyan védheti meg a szervezet érzékeny adatait a lopástól vagy megsemmisítéstől, és részletezi az infosec célkitűzéseinek eléréséhez szükséges összes mérséklő folyamatot.

Az ISMS bevezetésének fő célja a vállalat információs eszközeivel kapcsolatos biztonsági kockázatok azonosítása és kezelése.

Az ISMS rendszerint az alkalmazottak és a szállítók viselkedési szempontjaival foglalkozik, miközben a szervezeti adatokat, a biztonsági eszközöket és az üzletmenet-folytonossági tervet kezeli bármilyen biztonsági incidens esetén.

Bár a legtöbb szervezet átfogóan alkalmazza az ISMS-t az információbiztonsági kockázatok minimalizálása érdekében, Ön is telepíthet egy ISMS-t bármilyen konkrét adattípus, például ügyféladatok szisztematikus kezelésére.

Hogyan működik az ISMS?

Az ISMS strukturált keretrendszert biztosít alkalmazottainak, szállítóinak és más érdekelt feleknek a vállalaton belüli érzékeny információk kezelésére és védelmére.

Mivel az ISMS biztonsági szabályzatokat és iránymutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan kell biztonságosan kezelni az információbiztonsággal kapcsolatos folyamatokat és tevékenységeket, az ISMS bevezetése segíthet elkerülni a biztonsági incidenseket, például az adatszivárgást.

Ezenkívül az ISMS szabályzatokat határoz meg a vállalaton belüli információbiztonság szisztematikus kezeléséért felelős személyek szerepeire és felelősségére vonatkozóan. Az ISMS eljárásokat ismertet a biztonsági csapat tagjai számára az érzékeny adatok feldolgozásával kapcsolatos kockázatok azonosítására, értékelésére és csökkentésére.

Az ISMS megvalósítása segít nyomon követni információbiztonsági intézkedései hatékonyságát.

Az ISMS létrehozásának széles körben használt nemzetközi szabványa az ISO/IEC 27001. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság közösen fejlesztette ki.

Az ISO 27001 meghatározza a biztonsági követelményeket, amelyeknek az ISMS-nek meg kell felelnie. Az ISO/IEC 27001 szabvány irányíthatja vállalatát az ISMS létrehozásában, megvalósításában, karbantartásában és folyamatos fejlesztésében.

  A Safari eszköztár testreszabása a Mac számítógépen

Az ISO/IEC 27001 tanúsítvány megléte azt jelenti, hogy vállalata elkötelezett a bizalmas információk biztonságos kezelése mellett.

Miért van szüksége cégének ISMS-re?

Az alábbiak a hatékony ISMS használatának fő előnyei a vállalatnál.

Óvja érzékeny adatait

Az ISMS segít megvédeni az információs eszközöket, azok típusától függetlenül. Ez azt jelenti, hogy a papíralapú információk, a merevlemezen digitálisan mentett adatok és a felhőben tárolt információk csak az arra jogosultak számára lesznek elérhetők.

Ezenkívül az ISMS csökkenti az adatvesztést vagy -lopást.

Segít a szabályozásnak való megfelelésben

Egyes iparágakat a törvény korlátozza az ügyfelek adatainak védelme érdekében. Például az egészségügy és a pénzügyi szektor.

Az ISMS bevezetése segít vállalatának megfelelni a szabályozási megfelelőségnek és a szerződéses követelményeknek.

Üzleti folytonosságot kínál

Az ISMS megvalósítása fokozza a védelmet az információs rendszereket célzó kibertámadásokkal szemben, hogy érzékeny adatokat lopjanak el. Ennek eredményeként a szervezet minimálisra csökkenti a biztonsági incidensek előfordulását. Ez kevesebb fennakadást és kevesebb leállást jelent.

Az ISMS irányelveket is kínál a biztonsági incidensek (például adatszivárgás) során történő navigáláshoz, az állásidő minimalizálása érdekében.

Csökkenti a működési költségeket

Az ISMS bevezetésekor az összes információs vagyon alapos kockázatértékelését végzi el. Következésképpen azonosíthatja a magas kockázatú eszközöket és az alacsony kockázatú eszközöket. Ez segít stratégiailag elkölteni biztonsági költségvetését a megfelelő biztonsági eszközök megvásárlására, és elkerülni a válogatás nélküli költekezést.

Az adatszivárgás hatalmas pénzekbe kerül. Mivel az ISMS minimálisra csökkenti a biztonsági incidenseket és csökkenti az állásidőt, csökkentheti a vállalat működési költségeit.

A kiberbiztonsági kultúra fejlesztése

Az ISMS keretrendszert és szisztematikus megközelítést kínál az információs eszközökkel kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére. Biztonságosan segíti alkalmazottait, szállítóit és más érdekelt feleket az érzékeny adatok feldolgozásában. Ennek eredményeként megértik az információs eszközökkel kapcsolatos kockázatokat, és követik a biztonsági bevált gyakorlatokat az eszközök védelme érdekében.

Javítja az általános biztonsági testtartást

Az ISMS implementációja során különféle biztonsági és hozzáférési vezérlőket használ az információs adatok védelmére. Erős biztonsági szabályzatot is létrehozhat a kockázatértékeléshez és a kockázatcsökkentéshez. Mindez javítja vállalata általános biztonsági helyzetét.

Hogyan kell megvalósítani az ISMS-t

A következő lépések segíthetnek az ISMS bevezetésében a vállalatnál a fenyegetések elleni védekezés érdekében.

#1. Állítsa be a célokat

A célok kitűzése kulcsfontosságú a vállalatánál alkalmazott ISMS sikeréhez. Ennek az az oka, hogy a célok egyértelmű irányt és célt adnak az ISMS megvalósításához, és segítenek az erőforrások és erőfeszítések rangsorolásában.

Tehát határozzon meg világos célokat az ISMS megvalósításához. Határozza meg, mely eszközöket szeretné védeni, és miért szeretné védeni őket. A célok kitűzésekor gondoljon az alkalmazottaira, a szállítóira és más érdekelt felekre, akik az érzékeny adatait kezelik.

#2. Végezzen kockázatértékelést

A következő lépés a kockázatértékelés elvégzése, beleértve az információfeldolgozási eszközök értékelését és a kockázatelemzés elvégzését.

A megfelelő eszközazonosítás kulcsfontosságú a vállalatában bevezetni kívánt ISMS sikeréhez.

Készítsen leltárt a védeni kívánt üzleti szempontból kritikus eszközökről. Eszközlistája tartalmazhat hardvert, szoftvert, okostelefonokat, információs adatbázisokat és fizikai helyeket, de nem kizárólagosan. Ezután mérlegelje a fenyegetéseket és a sebezhetőséget a kiválasztott eszközökhöz kapcsolódó kockázati tényezők elemzésével.

Ezenkívül elemezze a kockázati tényezőket a jogi követelmények vagy a megfelelőségi irányelvek értékelésével.

Miután világos képet kapott a védeni kívánt információs vagyonhoz kapcsolódó kockázati tényezőkről, mérlegelje ezen azonosított kockázati tényezők hatását, hogy meghatározza, mit kell tennie ezekkel a kockázatokkal.

A kockázatok hatása alapján választhat a következők közül:

  10 iPhone Contact Manager alkalmazás a névjegyek egyesítéséhez és törléséhez

Csökkentse a kockázatokat

A kockázatok csökkentése érdekében biztonsági ellenőrzéseket hajthat végre. Például az online biztonsági szoftverek telepítése az információbiztonsági kockázat csökkentésének egyik módja.

Vigye át a kockázatokat

A kockázatok leküzdése érdekében vásárolhat kiberbiztonsági biztosítást vagy partnert harmadik féllel.

Fogadja el a kockázatokat

Dönthet úgy, hogy nem tesz semmit, ha a kockázatok mérséklésére szolgáló biztonsági ellenőrzések költségei meghaladják a veszteség értékét.

Kerülje el a kockázatokat

Dönthet úgy, hogy figyelmen kívül hagyja a kockázatokat, még akkor is, ha azok helyrehozhatatlan károkat okozhatnak vállalkozásában.

Természetesen nem szabad elkerülni a kockázatokat, és gondolkodni a kockázatok csökkentésén és áthárításán.

#3. Eszközök és erőforrások a kockázatkezeléshez

Létrehozott egy listát azokról a kockázati tényezőkről, amelyeket csökkenteni kell. Ideje felkészülni a kockázatkezelésre, és elkészíteni egy incidenskezelési tervet.

A robusztus ISMS azonosítja a kockázati tényezőket, és hatékony intézkedéseket kínál a kockázatok csökkentésére.

A szervezeti eszközök kockázatai alapján olyan eszközöket és erőforrásokat valósítson meg, amelyek segítenek a kockázatok teljes mérséklésében. Ez magában foglalhatja az érzékeny adatok védelmét szolgáló biztonsági házirendek létrehozását, a hozzáférés-szabályozás kidolgozását, a beszállítói kapcsolatok kezeléséhez szükséges szabályzatokat, valamint a biztonsági szoftverprogramokba való befektetést.

Az információbiztonság átfogó fokozása érdekében el kell készítenie az emberi erőforrás biztonságára, valamint a fizikai és környezeti biztonságra vonatkozó irányelveket is.

#4. Képezze ki alkalmazottait

Bevezetheti a legújabb kiberbiztonsági eszközöket információi eszközei védelmére. De nem lehet optimális biztonságot nyújtani, ha az alkalmazottak nem ismerik a fejlődő fenyegetési környezetet és azt, hogyan védhetik meg az érzékeny információkat a kompromittálódástól.

Ezért rendszeresen tartson biztonsági tudatosítási tréninget a vállalatában, hogy az alkalmazottak ismerjék az információs eszközökkel kapcsolatos gyakori adatsérülékenységeket, valamint a fenyegetések megelőzésének és mérséklésének módját.

Az ISMS sikerének maximalizálása érdekében az alkalmazottaknak meg kell érteniük, miért kulcsfontosságú az ISMS a vállalat számára, és mit kell tenniük annak érdekében, hogy a vállalat elérje az ISMS céljait. Ha bármikor változtatásokat hajt végre az ISMS-en, tájékoztassa erről alkalmazottait.

#5. Végezze el a tanúsítási auditot

Ha meg akarja mutatni a fogyasztóknak, befektetőknek vagy más érdekelt feleknek, hogy bevezetett egy ISMS-t, akkor független testület által kiállított megfelelőségi tanúsítványra lesz szüksége.

Például dönthet úgy, hogy megkapja az ISO 27001 tanúsítványt. Ehhez akkreditált tanúsító szervezetet kell választania a külső audithoz. A tanúsító szervezet felülvizsgálja az Ön gyakorlatát, irányelveit és eljárásait, hogy felmérje, hogy az Ön által megvalósított ISMS megfelel-e az ISO 27001 szabvány követelményeinek.

Ha a tanúsító szervezet elégedett az információbiztonság kezelésével, megkapja az ISO/IEC 27001 tanúsítványt.

A tanúsítvány általában legfeljebb 3 évig érvényes, feltéve, hogy folyamatos fejlesztési folyamatként rutinszerű belső auditokat végez.

#6. Készítsen tervet a folyamatos fejlesztésre

Magától értetődik, hogy a sikeres ISMS folyamatos fejlesztést igényel. Ezért figyelnie kell, ellenőriznie és auditálnia kell az információbiztonsági intézkedéseit, hogy értékelje azok hatékonyságát.

Ha bármilyen hiányosságot észlel, vagy új kockázati tényezőt azonosít, hajtsa végre a szükséges változtatásokat a probléma megoldásához.

Az ISMS legjobb gyakorlatai

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a bevált módszereket, amelyekkel maximalizálhatja az információbiztonsági irányítási rendszer sikerét.

Szigorúan figyelje az adathozzáférést

Ahhoz, hogy az ISMS sikeres legyen, figyelnie kell az adathozzáférést a vállalatánál.

Mindenképpen ellenőrizze a következőket:

  • Ki fér hozzá az Ön adataihoz?
  • Hol érhető el az adatok?
  • Mikor történik az adatokhoz való hozzáférés?
  • Melyik eszközt használják az adatok eléréséhez?
  Soul Knight ajándékkódok: Váltsd be most

Ezenkívül egy központilag felügyelt keretrendszert is be kell építenie a bejelentkezési adatok és hitelesítések nyomon követése érdekében. Ez segít tudni, hogy csak arra jogosult személyek férhetnek hozzá az érzékeny adatokhoz.

Az összes eszköz biztonságának fokozása

A fenyegetés szereplői az információs rendszerek sérülékenységeit használják ki adatok ellopására. Ezért meg kell erősítenie az érzékeny adatokat feldolgozó összes eszköz biztonságát.

Győződjön meg arról, hogy minden szoftver és operációs rendszer automatikus frissítésre van állítva.

Erős adattitkosítás érvényesítése

A titkosítás elengedhetetlen az érzékeny adatok védelméhez, mivel ez megakadályozza, hogy a fenyegetést okozó szereplők elolvassák az Ön adatait bármilyen adatvédelmi incidens esetén. Tehát legyen szabály az összes érzékeny adat titkosítása, akár merevlemezre, akár felhőbe mentik azokat.

Kényes adatok biztonsági mentése

A biztonsági rendszerek meghibásodnak, adatszivárgás történik, és a hackerek titkosítják az adatokat, hogy megkapják a váltságdíjat. Tehát minden érzékeny adatáról biztonsági másolatot kell készítenie. Ideális esetben digitálisan és fizikailag is biztonsági másolatot kell készítenie adatairól. És győződjön meg róla, hogy titkosítja az összes biztonsági másolatot.

Fedezze fel ezeket az adatmentési megoldásokat közép- és nagyvállalatok számára.

Rendszeresen ellenőrizze a belső biztonsági intézkedéseket

A külső audit a tanúsítási folyamat része. Ugyanakkor rendszeresen ellenőriznie kell az információbiztonsági intézkedéseit belsőleg is, hogy azonosítsa és kijavítsa a biztonsági réseket.

Az ISMS hiányosságai

Az ISMS nem bolondbiztos. Itt vannak az ISMS kritikus hiányosságai.

Emberi hibák

Az emberi hibák elkerülhetetlenek. Kifinomult biztonsági eszközökkel rendelkezhet. Egy egyszerű adathalász támadás azonban potenciálisan megtévesztheti az alkalmazottakat, és arra készteti őket, hogy akaratlanul is nyilvánosságra hozzák a kritikus információs eszközök bejelentkezési adatait.

Az alkalmazottak rendszeres képzése a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokról hatékonyan minimalizálhatja az emberi hibákat a vállalaton belül.

Gyorsan fejlődő fenyegetéstáj

Folyamatosan új fenyegetések jelennek meg. Így előfordulhat, hogy az ISMS-nek nehézséget okoz, hogy megfelelő információbiztonságot biztosítson a fejlődő fenyegetési környezetben.

Az ISMS rendszeres belső auditálása segíthet azonosítani az ISMS biztonsági hiányosságait.

Erőforrás korlátozás

Mondanom sem kell, hogy egy átfogó ISMS megvalósításához jelentős erőforrásokra van szükség. A korlátozott költségvetésű kisvállalkozások nehézségekbe ütközhetnek, hogy elegendő erőforrást telepítsenek, ami az ISMS nem megfelelő megvalósításához vezethet.

Fejlődő technológiák

A vállalatok gyorsan alkalmazzák az új technológiákat, mint például a mesterséges intelligencia vagy a tárgyak internete (IoT). Ezeknek a technológiáknak a meglévő ISMS keretrendszerébe való integrálása pedig ijesztő lehet.

Harmadik felek kockázatai

Vállalata valószínűleg külső szállítókra, beszállítókra vagy szolgáltatókra támaszkodik működésének különböző vonatkozásaiban. Ezek a külső entitások biztonsági réseket vagy nem megfelelő biztonsági intézkedéseket tartalmazhatnak. Előfordulhat, hogy az Ön ISMS-je nem kezeli átfogóan az ilyen harmadik felek által jelentett információbiztonsági kockázatokat.

Ezért alkalmazzon harmadik fél kockázatkezelési szoftverét a harmadik felek biztonsági fenyegetéseinek mérséklésére.

Tanulási források

Az ISMS bevezetése és a külső auditra való felkészülés nehézkes lehet. Az alábbi értékes források segítségével megkönnyítheti utazását:

#1. ISO 27001:2013 – Információbiztonsági Irányítási Rendszer

Ez az Udemy-tanfolyam segít megérteni az ISO 27001 áttekintését, a különböző vezérlési típusokat, a gyakori hálózati támadásokat és még sok mást. A tanfolyam időtartama 8 óra.

#2. ISO/IEC 27001:2022. Információbiztonsági Irányítási Rendszer

Ha teljesen kezdő vagy, ez az Udemy tanfolyam ideális. A kurzus tartalmazza az ISMS áttekintését, az információbiztonság-menedzsment ISO/IEC 27001 keretrendszerével kapcsolatos információkat, a különféle biztonsági ellenőrzésekről szóló ismereteket stb.

#3. Az információbiztonság kezelése

Ez a könyv minden szükséges információt tartalmaz, amelyet tudnia kell az ISMS bevezetéséhez a vállalatában. Az információbiztonság menedzsmentje fejezeteket tartalmaz az információbiztonsági politikáról, a kockázatkezelésről, a biztonságkezelési modellekről, a biztonságkezelési gyakorlatokról és még sok másról.

#4. ISO 27001 kézikönyv

Ahogy a neve is sugallja, az ISO 27001 Kézikönyv kézikönyvként használható az ISMS bevezetéséhez az Ön vállalatában. Olyan kulcsfontosságú témákat fed le, mint az ISO/IEC 27001 szabványok, információbiztonság, kockázatértékelés és -menedzsment stb.

Ezek a hasznos források szilárd alapot kínálnak az ISMS hatékony bevezetéséhez a vállalatában.

Valósítson meg egy ISMS-t az érzékeny adatok védelmére

A fenyegetés szereplői fáradhatatlanul célozzák meg a vállalatokat, hogy adatokat lopjanak. Még egy kisebb adatvédelmi incidens is súlyos károkat okozhat márkájában.

Ezért az ISMS bevezetésével fokoznia kell az információbiztonságot a vállalatában.

Ezenkívül az ISMS bizalmat épít, és növeli a márka értékét, mivel a fogyasztók, a részvényesek és más érdekelt felek azt hiszik, hogy adataik védelme érdekében a legjobb gyakorlatokat követi.