Illesztőprogramok telepítése Ubuntuban

Ha a közelmúltban költözött az Ubuntura Windows vagy macOS rendszerről, és az illesztőprogramok Ubuntuban való telepítésének módját keresi, akkor jó helyen jár. 4 részletes módszerrel frissítettük az illesztőprogramokat az Ubuntuban, a további illesztőprogramok letöltésétől az Nvidia legújabb grafikus illesztőprogramjainak telepítéséig. Ezen kívül külön cikkeket írtunk arról, hogyan válthat a Wayland és az Xorg között Ubuntuban, és összeállítottuk az Ubuntu legjobb képernyőrögzítő eszközeit az új Linux felhasználók számára. Ezzel a megjegyzéssel menjünk tovább, és tanuljuk meg, hogyan kell manuálisan telepíteni az illesztőprogramokat az Ubuntuban.

Illesztőprogramok telepítése Ubuntuban (2022)

Ebben az oktatóanyagban 4 módot adtunk az illesztőprogramok Ubuntuban történő telepítésére. A további illesztőprogramok frissítésétől a legfrissebb ágra való átállásig mindenre kiterjedtünk. Az alábbi táblázatot kibonthatja, és a kívánt szakaszra léphet.

Megjegyzés: Az alábbi módszereket Ubuntu 22.04.1 LTS (Jammy Jellyfish) builden tesztelték, és hibátlanul működnek.

Illesztőprogramok telepítése az Ubuntuban a szoftverekből és frissítésekből (GUI módszer)

Ha nem tud róla, az Ubuntu vagy Linux illesztőprogramjai közvetlenül a kernelbe vannak beépítve, és a rendszer automatikusan kezeli őket. Tehát amikor a kernel frissül, az illesztőprogramokat is azonnal javítják. A Windowstól eltérően nem kell manuálisan megkeresnie és telepítenie az egyes illesztőprogramokat.

Ennek ellenére van néhány kivétel, főleg a grafikus és Wi-Fi hardvereszközök esetében, mivel vannak szabadalmaztatott és nyílt forráskódú illesztőprogramok. Az Ubuntu még ezeken az eszközökön is megkönnyítette az illesztőprogramok grafikus felületen keresztüli telepítését. Így telepítheti az illesztőprogramokat az Ubuntuban a További illesztőprogramok menüből.

1. Először is nyissa meg az Alkalmazásindítót az Ubuntun, és nyissa meg a „Szoftver és frissítések” elemet. Közvetlenül megnyithatja a „További illesztőprogramokat” is.

  Hogyan adjunk el dolgokat az Amazonon

2. Ezután lépjen a „További illesztőprogramok” szakaszra. Itt láthatja, hogy már az Nvidia GeForce GT 730 grafikus kártyámhoz ajánlott (védett és tesztelt) illesztőprogramot használja.

3. Abban az esetben, ha nyílt forráskódú illesztőprogramra szeretne váltani, vagy egy régebbi grafikus illesztőprogramra szeretne váltani, válassza ki azt a lehetőségek közül, és kattintson a „Módosítások alkalmazása” gombra. Most indítsa újra a számítógépet, és lépjen az adott illesztőprogram-verzióra.

Illesztőprogramok telepítése az Ubuntuba terminálról (CLI módszer)

1. Ha frissíteni szeretné az illesztőprogramokat az Ubuntuban a terminálról, akkor ezt egy csomó parancs segítségével megteheti. Először nyissa meg a terminált az alkalmazásindítóból vagy a „Ctrl + Alt + T” billentyűparancs megnyomásával.

2. Most futtassa az alábbi parancsot az illesztőprogramok listázásához. Ez egyfajta Eszközkezelő az Ubuntuban, de a parancssori felületen. A számítógépemen az Nvidia grafikus kártyát jeleníti meg.

ubuntu-drivers devices

3. Itt kiválaszthatja, hogy melyik illesztőprogramot szeretné telepíteni. Például a legújabb ajánlott illesztőprogram, az nvidia-driver-470 telepítéséhez futtassa a parancsot az alábbi módon.

sudo apt install nvidia-driver-470

vagy

sudo ubuntu-drivers install nvidia:470

4. Az alábbi parancs futtatásával is automatikusan telepítheti az összes ajánlott illesztőprogramot az Ubuntuban.

sudo ubuntu-drivers autoinstall

4. A telepítés után indítsa újra a számítógépet, és áttér a legújabb stabil verzióra. Futtassa az alábbi parancsot az illesztőprogram aktuális verziójának ellenőrzéséhez.

nvidia-smi

Telepítse a legújabb (béta) Nvidia illesztőprogramokat az Ubuntuban

Azok a felhasználók, akik élni szeretnének, telepíthetik a béta Nvidia illesztőprogramokat az Ubuntuban. Csak egy új PPA-tárat kell hozzáadnia. Itt vannak a követendő parancsok.

1. Nyissa meg a terminált az Ubuntuban, és futtassa az alábbi parancsot a PPA grafikus illesztőprogram hozzáadásához.

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

2. Ezt követően futtassa az alábbi parancsokat az összes csomag frissítéséhez.

sudo apt update
sudo apt upgrade

3. Most hajtsa végre az alábbi parancsot, és kilistázza az összes legújabb illesztőprogramot, beleértve a stabil és a béta buildeket is. Az én esetemben azonban a 470 a legújabb illesztőprogram, amely még a 465-ös verziószámú béta buildet is felülírja. Így nyugodtan maradhatok a 470-nél.

ubuntu-drivers devices

4. Ha a grafikus kártya új verziója jelenik meg, futtassa az alábbi parancsot a béta Nvidia illesztőprogramok telepítéséhez. Cserélje ki a 470-et a legújabb béta verziójával.

sudo apt install nvidia-driver-470

Telepítse az Nvidia illesztőprogramokat az Ubuntuban a hivatalos telepítő segítségével

Hasonlóan az Nvidia illesztőprogramok Windows rendszeren történő letöltéséhez, az Ubuntuban is követhet hasonló lépéseket. Ehhez azonban teljesen le kell tiltania a grafikus felületet, és a változtatásokat a parancssorban kell alkalmaznia. Ezt követően újra engedélyeznie kell a GUI felületet. Igen, a folyamat kissé hosszadalmas és összetett, de ha folytatni szeretné ezt a módszert, kövesse az alábbi lépéseket. Ne felejtse el megjegyezni felhasználónevét és jelszavát, mielőtt a lépésekhez ugorna.

  Hogyan lehet kijelentkezni a PlayStation összes eszközéről

1. Először nyissa meg az Nvidiát weboldal és adja meg a grafikus kártya adatait. Válassza a „Production Branch”-t a stabil, a „New Feature Branch”-t a béta-illesztőprogramokhoz.

2. A következő oldalon töltse le az Nvidia illesztőprogramot az Ubuntu rendszeréhez. Le fog tölteni egy fájlt .run formátumban.

3. Ezután keresse meg a letöltött fájlt, és kattintson rá jobb gombbal. Ezután nyissa meg a “Tulajdonságok” elemet.

4. Lépjen az „Engedélyek” fülre, és engedélyezze a „Fájl végrehajtásának engedélyezése programként” lehetőséget.

5. Miután ezt megtette, most át kell lépnie a Szöveg konzol módba. Nyomja meg a „Ctrl + Alt + F3” gombot a grafikus felhasználói felület kilépéséhez. Ne aggódjon, hogy mindent visszaállítson, mint korábban, nyomja meg a „Ctrl + Alt + F2” gombot.

Megjegyzés: SSH-t csatlakoztattam az Ubuntu számítógéphez a Chromebookomról, hogy rögzítsem a képernyőt. Lehet, hogy az Ön rendszerén kicsit másképp néz ki.

6. Szöveges konzol módban adja meg Ubuntu felhasználónevét és jelszavát, majd jelentkezzen be. Ezután futtassa az alábbi parancsot a grafikus szerver letiltásához.

sudo systemctl isolate multi-user.target

7. Most távolítsa el a jelenleg használt Nvidia illesztőprogramot az alábbi parancs futtatásával.

sudo modprobe -r nvidia-drm

8. Végül futtassa az alábbi parancsot az illesztőprogram telepítésének elindításához. Ügyeljen arra, hogy a fájlnevet lecserélje a letöltött fájl tényleges nevére. Előfordulhat, hogy a szkript végrehajtása előtt át kell lépnie a „Letöltések” mappába.

cd Downloads
sudo sh filename.run

9. Ezzel megnyílik a parancssori telepítő. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat, és könnyen telepítheti az Nvidia illesztőprogramokat az Ubuntuban.

  9 Nyílt forráskódú ERP szoftver a saját üzemeltetésű megoldásokhoz

10. A telepítés után hajtsa végre az alábbi parancsot a megjelenítési szerver engedélyezéséhez.

sudo systemctl start graphical.target

11. Lehet, hogy még egy lépést kell végrehajtania. Futtassa a kilépést az aktuális munkamenet bezárásához, és nyomja meg a „Ctrl + Alt + F2” gombot a grafikus felhasználói felület visszaállításához.

12. Most indítsa újra a számítógépet, és az Ubuntu Nvidia illesztőprogramját frissíteni kell a legújabb verzióra.

Frissítse az illesztőprogramokat az Ubuntuban 4 egyszerű módszerrel

Tehát ezeket a módszereket követheti az illesztőprogramok frissítéséhez és telepítéséhez az Ubuntuban. Említettem a grafikus és a parancssori módszereket is, így ízlése szerint választhat egyet. Mindegy, ez mind tőlünk származik. Ha gyors módját keresi a Deb fájlok Ubuntu rendszerben történő telepítéséhez, van egy külön útmutatónk. Ha pedig szeretné telepíteni a Python-t az Ubuntun, tekintse meg a linkelt oktatóanyagunkat a részletes utasításokért. Végül, ha bármilyen kérdése van, tudassa velünk az alábbi megjegyzés részben.