Hogyan védheti meg böngészőjét

Úgy tűnik, hogy a böngésző-eltérítés gyors ütemben növekszik. Ez egy rosszindulatú program, amely megváltoztatja és módosítja a webböngésző beállításait, és az Ön engedélye nélkül átirányít más webhelyekre vagy keresőmotorokra.

És az egyik leggyakoribb böngésző-eltérítő a „Yahoo Search Redirect”.

Ha a Google Chrome-ot használja, de folyamatosan a Yahoo keresőmotorjához irányítja át, akkor a legvalószínűbb, hogy egy böngésző-eltérítő megzavarja a böngésző beállításait.

A Cyble Research and Intelligence Lab (CRIL) rutinvizsgálata szerint 2022-ben több mint 2 millió felhasználót érintettek böngésző-eltérítők. Ez az internetet böngésző internetfelhasználók közel fele.

Ez mutatja, milyen gyakori ez a támadás. A Yahoo népszerű keresőmotor, de számos böngészőeltérítő, mint például az istartsurf, az outsurfing és az istart123, átirányítja a felhasználó keresési lekérdezéseit a Yahoo keresőmotor hamis verziójára, vagy javasolt kereséseket vagy keresési eredményeket szúr be a keresőbe, átirányítva és félrevezetve a felhasználókat.

Ebben a blogban többet megtudunk a Yahoo átirányítási vírusról, annak céljáról, valamint arról, hogyan lehet különböző módszerekkel kijavítani.

Mi az a Yahoo Redirect Virus?

A Yahoo átirányítási vírus vagy a Yahoo átirányítási eltérítő támadása egy potenciálisan nem kívánt program (PUP), amely káros és fenyegető funkciókkal rendelkezik, mint például a felhasználó számítógépének böngészőjének eltérítése.

Amikor a böngésző automatikusan átirányít a Yahoo keresőmotorjára, az valószínűleg azért van, mert rosszindulatú program vagy webböngésző-bővítmény van telepítve a számítógépére. Ez a támadás gyakran a következőkhöz vezet:

➡️ A webhely gyakori összeomlása

➡️ Számítógép lassulás

➡️ Erőforrás kimerülés

A Yahoo átirányítás többféle módon behatol a böngészőkbe és számítógépekbe. Leggyakrabban a vírus automatikusan települ, vagy egy potenciálisan nemkívánatos fájl vagy program nyomja le, amely módosítja a Windows rendszerleíró adatbázis bejegyzéseit. Ezzel a Yahoo keresést a böngésző alapértelmezett kezdőlapjaként vagy új lapként állítja be a számítógépe minden böngészőjében.

Íme néhány jel, amelyek segíthetnek megállapítani, hogy laptopját vagy személyi számítógépét érinti-e a Yahoo átirányítási vírus vagy támadás:

 • A böngésző átirányítja a nem kívánt webhelyeket: A rosszindulatú programok átvehetik a számítógép webböngészőjét, és átirányíthatják a kereséseket nem kívánt webhelyekre. Tegyük fel például, hogy észreveszi, hogy böngészője automatikusan átirányítja a Yahoo-keresésre. Ebben az esetben a rosszindulatú webhelyek, amelyeket nem szándékozott felkeresni, vagy irreleváns hirdetéseket és felugró ablakokat látnak, a rosszindulatú program fertőzésének és a Yahoo átirányítási vírus jelenlétének a jele.
 • A számítógép lassú teljesítménye: Ha azt észleli, hogy a számítógép sebessége vagy teljesítménye hirtelen csökken, és az a szokásosnál lassabban működik, ennek oka lehet egy rosszindulatú program, mivel a rosszindulatú programok lelassulnak, vagy az eszköz nem reagál. Ezenkívül a gyakori összeomlások vagy lefagyások Yahoo átirányítási vírust vagy rosszindulatú programfertőzést jeleznek.
 • Nem kívánt előugró ablakok: A nem kívánt hirdetések és előugró ablakok megjelenése a Yahoo átirányítási eltérítő támadásának jele is. Ezek az előugró ablakok kapcsolódhatnak a Yahoo-hoz vagy más keresőmotorokhoz, például a Google-hoz, vagy teljesen független szolgáltatásokhoz és termékekhez. Ha sok Yahoo-hoz kapcsolódó irreleváns felugró ablakot és hirdetést lát, az a Yahoo átirányítási eltérítésének jele.
 • Gyanús programok: Néha a rosszindulatú program további programokat és alkalmazásokat telepít az Ön tudta nélkül, amelyek biztonságos és legitim szoftvernek álcázhatók. Ezek a programok és szoftverek azonban lehetnek rosszindulatú rosszindulatú programok, amelyek célja érzékeny személyes adatok ellopása vagy rosszindulatú tevékenységek végrehajtása. Ha olyan ismeretlen alkalmazásokat észlel, amelyeket nem telepített az eszközére, az rosszindulatú programfertőzés jele lehet.
 • A böngésző beállításainak módosítása: A rosszindulatú programok jelenléte megváltoztathatja a webböngésző beállításait és konfigurációját, például a kezdőlap beállításait, a nem jóváhagyott bővítmények telepítését vagy az alapértelmezett keresőmotor rosszindulatú webhelyekre való módosítását az Ön engedélye nélkül. Ha olyan változtatásokat észlel, amelyeket nem saját maga hajtott végre, annak valószínűleg az az oka, hogy számítógépét megfertőzte a Yahoo átirányítási vírus.
  10 prémium mikrofon, hogy új szintre emelje podcastjait/streamjeit

A legtöbb esetben a Yahoo átirányítási vírus vagy rosszindulatú program más kiegészítő összetevők vagy szoftverek telepítése miatt érkezik a számítógépére. Így a mellékelt szoftverek, ingyenes alkalmazások vagy harmadik féltől származó alkalmazások telepítése gyakran azt eredményezi, hogy a népszerű webböngészőkbe és keresőmotorokba, például a Google-ba vagy a Yahoo-ba komponenseket töltenek be az internetbeállítások módosítása érdekében.

De pontosan mi a célja ezeknek a Yahoo átirányítású gépeltérítő támadásoknak? Találjuk ki.

A Yahoo Redirect-eltérítési támadás mögött meghúzódó okok

Íme néhány ok és cél, amelyek mögött a számítógépes bűnözők a Yahoo átirányítási vírussal eltérítették a számítógépét:

#1. Keresőoptimalizálási (SEO) csalás vagy forgalomnövelés

A Yahoo átirányítási gépeltérítő támadásának egyik elsődleges célja a böngészőbeállítások módosítása, amelyek a felhasználókat rosszindulatú webhelyekre irányítják át, manipulálva az online forgalmat és a keresőmotorok rangsorát.

Így a felhasználók átirányítása ezekre a webhelyekre mesterségesen növeli a webhely keresőmotorok rangsorát, lehetővé téve számukra, hogy magasabb pozíciót szerezzenek a Search Engine Results Page (SERP) oldalon.

#2. Rosszindulatú reklámozás

Általában a rosszindulatú program tulajdonosa átirányítja a felhasználókat a népszerűsíteni kívánt webhelyekre, ami bevételt generál a hirdetésekből.

Így a kiberbűnözők a Yahoo átirányítási eltérítő támadást használják arra, hogy a felhasználókat rosszindulatú webhelyekre irányítsák át, amelyek sok hirdetést jelenítenek meg, hogy kattintásonként fizetős hirdetéseken keresztül bevételt termeljenek.

#3. Rosszindulatú programok telepítése

A Yahoo átirányítási vírus néhány változatát rosszindulatú programoknak a felhasználó számítógépére történő telepítésére tervezték.

Azáltal, hogy a felhasználókat rosszindulatú rosszindulatú programokat tartalmazó webhelyekre irányítják át, a kiberbűnözők rosszindulatú programokkal, például trójaikkal vagy vírusokkal fertőzik meg a felhasználó számítógépét, hogy rosszindulatú és jogosulatlan rendszerhez jussanak.

#4. Adathalász csalások

Egy másik gyakori ok vagy cél a Yahoo átirányítási gépeltérítő támadása mögött az, hogy becsapják vagy becsapják a felhasználókat személyes adataik vagy információik megadására.

A kiberbűnözők a felhasználókat hasonló kinézetű, de hamis webhelyekre irányítják át, mint például a Yahoo Finance vagy a Yahoo Mail, és azzal csalják ki őket, hogy adják meg hitelesítési adataikat, hogy ellopják jelszavaikat, felhasználóneveiket és egyéb bizalmas adataikat.

#5. Adatkövetés

Ugyanakkor sok kiberbűnöző és böngésző-eltérítő végez adatkövetési tevékenységet a felhasználó böngészőjének hátterében.

  8 legmegbízhatóbb adatintegrációs eszköz a szervezete számára

Ez a rendszer és a böngészési adatok, az érzékeny bejelentkezési adatok és az alkalmazásokban tárolt információk rosszindulatú célból történő kinyerésére szolgál.

Hogyan lehet kijavítani a Yahoo Redirect Hijack támadást?

Íme néhány módszer a Yahoo átirányítási vírus számítógépről történő kijavítására vagy eltávolítására.

#1. Módosítsa az alapértelmezett keresőmotort

Leggyakrabban, amikor megbízhatatlan és vázlatos alkalmazásokat telepít ismeretlen forrásból, a Yahoo keresőmotort állítják be alapértelmezettként az alkalmazás telepítése során. Ilyen esetekben csak manuálisan kell újra módosítania a keresőmotort.

Ennélfogva, bár a vázlatos szoftver telepítésekor a Yahoo keresőmotorjára való átirányítás nem a Yahoo átirányítási vírus jele, az alapértelmezett keresőmotor beállításának megváltoztatása segíthet visszaváltani az alapértelmezett böngészőre.

Az összes vezető webböngésző rendelkezik a következő hasonló lépésekkel az alapértelmezett keresőmotor megváltoztatásához:

 • Először nyissa meg a legördülő menüt a jelenlegi böngészőjében.
 • Lépjen a „Beállítások” menübe (Safari böngésző esetén „Beállítások”).
 • Kattintson a „Keresés” gombra (Google Chrome esetén „Keresőmotor”).
 • Állítsa be alapértelmezettként a megfelelő keresőmotort.

#2. Szabaduljon meg a nem kívánt bővítményektől

Az egyik előzetes lépés, amellyel elkerülheti a Yahoo átirányítási eltérítésének problémáját, a szükségtelen és nem kívánt bővítmények eltávolítása.

Ezeket a bővítményeket megfertőzhetik olyan vírusok, mint például a Yahoo átirányítási vírus, és ha eltávolítja őket a böngészőből, akkor kiküszöbölheti a Yahoo átirányítási eltérítési problémáját.

Kövesse az alábbi lépéseket a nem kívánt és gyanús böngészőbővítmények eltávolításához a Chrome keresőmotorjából:

 • Kattintson a három függőleges pontra a Chrome böngésző oldalának jobb felső sarkában.

 • Kattintson a „Beállítások” > „Bővítmények” elemre.

 • Keresse meg azokat a böngészőbővítményeket, amelyeket már nem használ, vagy amelyek ismeretlennek tűnnek.
 • Kattintson az „Eltávolítás” gombra a bővítmények webböngészőjéből való eltávolításához.

Miután eltávolította a szükségtelen bővítményeket, ellenőrizze, hogy továbbra is szembesül-e a Yahoo átirányítási eltérítési problémájával, vagy azt eltávolították-e.

#3. Az alapértelmezett böngészőbeállítások visszaállítása

Ha a fenti két megoldás nem segít, próbálkozzon az alapértelmezett böngészőbeállítások visszaállításával vagy visszaállításával.

A Chrome böngésző beállításainak visszaállítása az alapértelmezett eredeti beállításokra segít visszaállítani a keresőmotort, az indítóoldalt, a rögzített lapokat és az új lap oldalát. Ezenkívül törli az ideiglenes adatokat, például a cookie-kat, és letilt minden bővítményt. Azonban ne aggódjon; nem törli az előzményeket, a kedvenceket és a mentett jelszavakat.

Kövesse az alábbi lépéseket az alapértelmezett böngészőbeállítások visszaállításához:

 • A Chrome böngésző lapján kattintson a három függőleges pontra a jobb felső sarokban.
 • Kattintson a „Beállítások” gombra.

 • Kattintson a „Beállítások visszaállítása” elemre a képernyő bal oldali sarkában.
 • Kattintson a képernyőn a „Beállítások visszaállítása az eredeti alapértékekre” lehetőségre.

 • A képernyőn megjelenik egy megerősítő párbeszédpanel, amely bemutatja azokat a részletes összetevőket, amelyek visszaállnak eredeti alapértelmezett állapotukba, ha folytatja a visszaállítási folyamatot. Kattintson a „Beállítások visszaállítása” gombra a visszaállítás folytatásához és befejezéséhez.

Ez a lépés segít visszaállítani az eredeti böngészőbeállításokat, eltávolítani a szükségtelen bővítményeket, és segít kiküszöbölni a Yahoo átirányítási eltérítő támadásait.

#4. Ha a McAfee Anti-Virust használja

A legtöbb felhasználó a McAfee víruskereső szoftver használatakor találkozik a Yahoo átirányítási eltérítési problémájával.

Annak ellenére, hogy a felhasználók soha nem állapodtak meg a McAfee-vel vagy nem iratkoztak fel a keresőmotor megváltoztatásában, a szoftver továbbra is megváltoztatja a keresőmotort Google-ról Yahoo-ra.

Ha a McAfee víruskeresőt használja, és tapasztalta a Google Yahoo-ra történő átirányítását, akkor ez egy lehetséges ok.

Amikor a McAfee WebAdvisor frissít, ellenőrzi, hogy a webböngésző alapértelmezett keresőmotorja be van-e állítva a Yahoo biztonságos keresésére, és működik-e. Ha böngészője más keresőmotort használ, például a Google-t, a McAfee WebAdvisor a Yahoo keresőmotorjára változtatja, ha engedélyezte a Biztonságos keresést.

  Minden Microsoft Teams billentyűparancs és használatuk

Megakadályozhatja a Yahoo-átirányítást, ha törli a jelölőnégyzetet az üzenet párbeszédpanelen, amely rendszeresen megjelenik. A jelölőnégyzet kijelölésének törlése után kattintson a „Kész” gombra.

Forrás: mcafee.com

Az „Igen, kapcsolja be a biztonságos keresést a böngésző újraindítása után” alapértelmezés szerint előre be van választva. A kijelölés törlésével elkerülhető a Yahoo átirányítási probléma.

Tippek a Yahoo Redirect Hijack támadásának elkerülésére

Íme néhány fontos tipp, amellyel megvédheti számítógépét és webböngészőjét a Yahoo átirányítási gépeltérítő támadásaitól:

#1. Rendszeresen frissítse víruskereső szoftverét

A víruskereső szoftver megvédi számítógépét és böngészőjét a rosszindulatú programok fertőzéseitől és a böngésző eltérítésétől, például a Yahoo átirányítási vírustól. Ezt azonban csak akkor tudják hatékonyan elérni, ha naprakészen tartják őket a legújabb verzióikkal.

Ezért rendszeresen frissítse víruskereső szoftverét, hogy maximális védelmet és biztonságot nyújtson a rosszindulatú programok támadásaival és a legújabb biztonsági fenyegetésekkel szemben.

Elengedhetetlen, hogy óvakodjon a rosszindulatú hivatkozásokra való kattintástól és az adathalász csalások áldozatául esésétől, hogy megvédje az érzékeny adatokat és bejelentkezési információkat az ellopástól.

Ezért ügyeljen arra, hogy ne kattintson ismeretlen forrásból származó hivatkozásokra, különösen a közösségi média platformokon és e-mailekben.

#3. Használjon erős jelszavakat

Egy erős, bonyolult és nehezen kitalálható jelszó védi online fiókját, beleértve a Yahoo-fiókot is, a legújabb kiberbűnözői fenyegetésekkel szemben.

A fiók jelszavának legalább 8 karakter hosszúnak kell lennie, és számok, speciális karakterek, valamint kis- és nagybetűk kombinációjából kell állnia. Emellett az is nagyon fontos, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót több fiókhoz, és rendszeresen változtassuk és frissítsük jelszavunkat ahelyett, hogy hosszabb ideig ugyanazt a jelszót használnánk.

#4. Kéttényezős hitelesítés engedélyezése

A kéttényezős hitelesítés vagy a 2FA egy extra biztonsági réteget ad hozzá, és megköveteli, hogy adjon meg egy második típusú ellenőrzést vagy hitelesítési tényezőt, amely lehet OTP, biztonsági kérdés, biometrikus stb. a fiók elérésekor.

A 2FA engedélyezése megnehezíti a hackerek és számítógépes bûnözõk számára a rendszerfiókhoz való hozzáférést, még akkor is, ha feltörik a jelszavát, ezzel védve az érzékeny információkat.

#5. Tartsa naprakészen webböngészőjét

A számítógépes bûnözõk gyakran a webböngészõket veszik célba, mivel a böngészõk gyakori módja annak, hogy a felhasználók hozzáférjenek az internethez.

Ezért elengedhetetlen, hogy webböngészőjét naprakészen tartsa a legújabb verziójával. Ezért ügyeljen arra, hogy frissítse számítógépe biztonsági javításait, hogy megvédje számítógépét/laptopját a rosszindulatú programoktól, például a Yahoo átirányítási vírustól.

#6. Akadályozza meg a szoftverek ismeretlen forrásból történő letöltését

A szoftverletöltés egy másik gyakori módja annak, hogy a kiberbűnözők rosszindulatú programokat terjesztenek a böngészőkön és eszközökön.

Csak megbízható és jó hírű forrásokból, például a szoftverfejlesztő hivatalos webhelyéről töltsön le szoftvereket és telepítsen alkalmazásokat, mivel az ismeretlen és kevésbé hiteles forrásokból történő letöltés növeli a rosszindulatú programokkal való megfertőződés esélyét.

Végső szavak

A Yahoo átirányítási gépeltérítő támadása egy gyakori böngésző-eltérítő, amely rosszindulatú célokra, rosszindulatú webhelyek online forgalmának növelésére, hirdetési bevételek illegális generálására vagy bizalmas adatok és hitelesítő adatok ellopására, illetve jogosulatlan fiókhozzáféréssel való ellopására szolgál.

Ezenkívül rontja és lelassítja a számítógépet, veszélyeztetve a böngészési élményt, az online biztonságot és a magánélet védelmét.

Ezért tegyen megelőző intézkedéseket erős jelszavak használatával, kétfaktoros hitelesítés engedélyezésével, szoftverének és böngészőjének naprakészen tartásával, valamint elkerülje a gyanús hivatkozásokra való kattintást vagy a nem megbízható forrásból származó szoftverek letöltését.

Ha valaha is találkozik a Yahoo átirányítási vírustámadásával, feltétlenül használja ezt a blogot a vírus eltávolítására a számítógépről, és élvezze a biztonságos böngészést.

Ezután olvassa el, hogyan javíthatja ki az ERR-kapcsolat lezárt hibáját a Google-on ezekkel az értékes tippekkel.