Hogyan változtatja meg a generatív AI-keresés a keresőmotorokat

A generatív mesterséges intelligencia keresés a következő iteráció az online kereséshez, ahogyan azt a Yahoo.com, Google.com, Bing.com és más oldalakon ismerjük.

A mesterséges intelligencia (AI) hatással van életünkre a mesterséges intelligencia személyi asszisztenseinek mobileszközökön való megjelenése óta, mint például a Cortana, Siri, Google Assistant, Alexa stb. A mesterséges intelligencia használata a dolgok internete (IoT) eszközökön; sok mindent irányíthat otthon és a munkahelyén.

Ezután a mesterséges intelligencia belépett a multimédiás gyártási iparba, hogy kulcsszavakból vagy utasításokból olyan tartalmakat állítson elő, mint a képek, videó, hang és szöveg. Manapság a fejlett AI-k tökéletesre szerkeszthetik az olyan tartalmakat, mint a videó és a hang. Dióhéjban az AI mindenhol jelen van. Ezért nincs messze az a nap, amikor látni fogja, hogy a mesterséges intelligencia befolyásolja a tartalomkeresést a világhálóról.

A generatív AI-keresés fogalmának megértéséhez először meg kell értened, mi az a generatív AI. Egy ilyen mesterséges intelligencia egyszerűen olyan tartalmat állít elő, mint szöveg, kép, hang, programkód stb., mintatartalomból.

A fejlesztők kiképeznek egy generatív mesterséges intelligenciát, hogy a gépi tanulási (ML) modellek segítségével megértse a természetes tartalmat a gépi nyelven. Az ilyen mesterséges intelligencia felügyelt, felügyelet nélküli vagy félig felügyelt lehet.

Generatív AI modellek

A generatív mesterséges intelligencia különféle ML-modelleket használ egy AI-program, chatbot vagy virtuális asszisztens betanításához. Az alábbiakban felsorolunk néhány ilyen modellt és azok eredményeit:

Generatív vs. Diszkriminatív modell

A mesterséges intelligencia képzés diszkriminatív modelljében az emberi felügyelő arra tanítja az MI-t, hogy megtanulja a különbségeket egy bemeneti mintában lévő két vagy több objektum között. Például, ha 10 képet ad meg 10 különböző állatról az MI-nek bemenetként, az alapul szolgáló diszkriminatív modell segít az összes állat sikeres megkülönböztetésében.

Másrészt a generatív modell segít egy mesterséges intelligencia számára, hogy mintaadatokra hivatkozó objektumokat hozzon létre félig felügyelettel vagy felügyelet nélkül. A generatív gépi tanulási modell segít az MI-nek megérteni a bemeneti adatokat, és megőrizni a megértést a neurális hálózati memóriájában, hogy a jövőben ezt a tapasztalatot hívhassa, ha hasonló kihívás merül fel.

Generatív ellenséges hálózatok (GAN)

Ez a gépi tanulási algoritmus a generatív és a megkülönböztető modelleket egyaránt kombinálja az AI-oktatáshoz. Itt a generatív modell mintákat hoz létre a bemeneti vektorokból, például kulcsszavakból, kérdésekből stb.

Ezután a megkülönböztető modellnek azonosítania kell, hogy a létrehozott minta hamis vagy eredeti bemenet. Ha hamis, akkor a generatív modell átdolgozza a feladatot, hogy egy másik kimenetet hozzon létre a megkülönböztető modell számára. Addig folytatódik az iterációk, amíg a generatív modell nem tud olyan hamisítványokat létrehozni, amelyeket a diszkriminatív modell már nem tud megkülönböztetni az eredeti bemenettől.

Transzformátor alapú modellek

Az ML transzformátormodellei mély neurális hálózatok, amelyek a bemeneti vektorokat sorozatonként elemzik. Aztán megjósolja, hogy mi lehet a kimenet. Például, ha egy transzformátort nem kapcsolódó szavak sorozatával mutat be, az elemzi a szavakat, és megpróbálja megjósolni az előző vagy egymást követő szavakat, amelyek kitölthetik az üres helyeket, és a nem kapcsolódó szavakat értelmes mondatokká alakíthatják.

  A 2014-es év 58 legjobb tippje és oktatóanyaga

A transzformátorban a kódoló az összes jellemzőt vagy adatpontot kivonja a bemeneti sorozatból, és bemeneti vektorokká alakítja át. Ezután a dekódoló elemzi a bemeneti vektorokat, kontextust hoz létre az adatokból, és létrehoz egy kimeneti sorozatot.

Számos sikeres transzformátor alapú AI modell létezik, mint például az alábbiakban:

 • Generatív előképzett transzformátor modell 3, más néven ChatGPT
 • Nyelvi modell párbeszédes alkalmazásokhoz, más néven LaMDA, a Google Transformerre épülve

A fenti modellek mindegyikét felhasználva a mesterséges intelligencia fejlesztői sikeresen létrehoztak számos funkcionális generatív AI programot, amelyek a következőket képesek elvégezni vagy előállítani egyszerű bemenetekből, például képekből, szövegekből, leírásokból, hangokból stb.:

 • Nem létező emberi lények képeinek létrehozása webhelyek, magazinok, Google Képkereső stb. bemeneteire hivatkozva.
 • Valódi képeket generál vázlatokból
 • A művészi vagy kreatív stílus átvitele egyik művészetről a másikra
 • CT-vizsgálat szintetizálása MRI-ből bemenetként
 • Az OpenAI Dall-e AI kiváló képeket képes létrehozni csupán szövegekből
 • A DeepMind, az Amazon Polly stb., az AI-k képesek emberi beszédet létrehozni szövegekből
 • Az Apple által felvásárolt AI Music a szerzői jogoktól mentes nyilvános zenét hangsávokká alakíthatja

A generatív mesterségesintelligencia-keresés a mesterséges intelligencia ezen eszközeinek és technológiáinak kombinációja, hogy pontos tartalmat jelenítsen meg az internetről. Egy ilyen AI-alapú keresési képességgel nem kell keresgélnie a Google, Bing, Yahoo stb. keresőmotorok által létrehozott javaslatok milliói között.

A generatív mesterséges intelligencia keresés készen áll az online forrásokból származó tartalom közzétételére vagy fogyasztására különféle támogatott tartalommal, például képekkel, videókkal és szövegekkel egy képernyőn, ahogyan a ChatGPT is működik.

A webhelykeresés, ahogyan azt az Archie keresőmotor 1990. szeptember 10-i elindítása óta ismerjük, teljesen megváltozik, ha a generatív mesterséges intelligencia keresés népszerűvé és könnyen elérhetővé válik.

A rendszeres világhálós keresés manuális online kutatási folyamat. Itt be kell írnia a kérdést vagy a kulcsszót a keresőmotor keresőmezőjébe. A keresőmotor-szolgáltatók, például a Google, a Yahoo, a Bing stb., valamilyen védett logika szerint mérlegelik a kívánt tartalmat tartalmazó webhelyeket.

Például a webhely tekintélye a megfelelő résben, olvasóközönség, webhelyoldalak minősége stb. Ezután a keresőmotor minden webhelyhez rangsort rendel a kereséshez képest, és az összes webhelyet rangsorolásuk szerint jeleníti meg. Például az első helyen lévő webhely a keresőmotor eredményoldalának tetején jelenik meg.

Dióhéjban, a szokásos online keresők nem hoznak létre tartalmat. Csak több webhelyről szállítanak tartalmat. Ha egy keresési eredményre kattint, közvetlenül egy adott webhelyre lép.

A generatív keresés elindításával azonban korlátozott tartalmat fog kapni. A mögöttes mesterséges intelligencia elemzi az összes keresési eredményt, egyéni tartalmat generál, és ezt egy webböngésző segítségével megmutatja Önnek. Lehetnek linkek azokhoz a forrásokhoz, amelyeket a generatív AI a megjelenített tartalom elkészítéséhez használt.

Ha a generatív AI keresés az online keresés új szokásossá válik, akkor a következő további különbségekre számíthat:

 • A keresési lekérdezés kimeneti tartalma nagymértékben függ a generatív AI keresési modellt létrehozó vállalat polarizációjától
 • Egyes irányzatok az XYZ generatív AI keresőeszközt részesítik előnyben az ABC eszközzel szemben. Így egyre nagyobb anomáliák lesznek az online keresésen alapuló munkákban
 • Az ilyen keresőeszközök néha hasonló tartalommal jelenhetnek meg, és a kiadó azt kockáztathatja, hogy plagizált tartalmat tölt fel a webhelyére.
 • A keresési eredmény intuitív lesz, és különféle formájú kapcsolódó tartalommal, például szövegekkel, képekkel, videóval, hanggal stb.
 • Abbahagyja a webhelyek látogatását és a webes hirdetésekkel való interakciót, ha olyan ChatGPT-szerű felületen kap tartalmat, ahol nincs zavaró tényező.
 • Az online kutatási erőfeszítései drasztikusan csökkenni fognak. Többé nem kell több weboldalt végigolvasnia és saját tartalmat összeállítania
 • A mesterséges intelligencia fejlesztői új, mesterséges intelligencia alapú online hirdetési és egyéb bevételi modellekkel állnak elő, hogy növeljék működési nyereségüket
 • A webes keresésnél kevesebb lesz a figyelemelvonás, így a keresés minősége sokat romolhat
 • Tehetséges és szakértő online kutató szakembereket és adatelemzőket kell alkalmaznia a mesterséges intelligencia által előállított tartalom elemzésére, mielőtt a tartalmat kereskedelmi célokra felhasználná.
 • Nincs egyértelmű iránymutatás arra vonatkozóan, hogy egy ilyen mesterséges intelligencia-alapú webhelykeresés hogyan kapcsolódik vissza a forráswebhelyhez, és miként adja meg ezeket a webhelyeket. Mivel ezek az AI-k nem tudnak tartalmat generálni anélkül, hogy referenciatartalomra támaszkodnának
  10 hasznos kiegészítő a Firefox Androidhoz, amelyeket ki kell próbálnia

Ezután megvizsgáljuk a generatív AI-keresés hatását a keresőmotorokra.

A generatív AI-keresés hatásai a keresőmotorokra

Az alábbiakban megtudhatja, hogy a generatív mesterséges intelligencia keresés előrehaladása milyen hatással lehet a hagyományos keresőmotorokra:

 • Az olyan keresőóriások népszerűsége, mint a Google, a Yahoo, a DuckDuckGo és a Brave sokat fog csökkenni
 • A keresőmotoroktól beszedett hirdetési bevételek is jelentősen csökkennek
 • Ez hatással lesz az ingyenes és tisztességes internetes keresési eredményekre, és egy új bevételi forrás alakul ki, ahol a webhelytulajdonosok fizetnek a generatív mesterségesintelligencia-kereső szolgáltatóknak azért, hogy tartalmakat jelenítsenek meg oldalaikról.
 • A webhelyek látogatottsága jelentősen csökkenni fog, mert a felhasználók egy másik weboldalon kapják meg a szükséges tartalmat

Most megvizsgálunk néhány keresőmotort, amelyek generatív AI-keresést használnak.

A keresőmotorokkal foglalkozó cégek már tudják, hogy az AI-alapú generatív keresés a jövő. Ezért a különböző keresőóriások prototípusokat és béta tesztelést kezdtek AI keresőmotorok számára. Az alábbiakban talál néhány AI-alapú keresőmotort, amelyeket most használhat:

#1. Bing

A Microsoft nem csak a ChatGPT fejlesztő OpenAI megvásárlásával állt meg. Az OpenAI szabadalmaztatott technológiáit és licenceit használta a Bing Search AI-képességekkel való bővítésére. A megújult termék népszerű nevén az új Bing.

A keresőmotor segít a valós kérdések teljes körű megválaszolásában – nincs többé webhelyek kulcsszó alapú rangsorolása és a legmagasabb rangú webhelyekről származó adatok kézi törlése. A keresőmotorral is cseveghet, akárcsak SMS-t küldhet és üzenetet küldhet annak a tartománynak a szakértőjével, ahol dolgozik vagy üzleti tevékenységet folytat.

A keresőmotor csevegése lehetővé teszi, hogy akár öt utólagos kérdést is felvegyen a mögöttes generatív mesterséges intelligencia modell által biztosított keresési eredmény finomhangolásához. Az új Bing nem csak az internetes eredmények elérését szolgálja. A következőkben is segíthet:

 • Tippeket kaphat különféle témákkal és niche domainekkel kapcsolatban
 • Készítsen kreatív tartalmat egy olyan generatív mesterséges intelligencia segítségével, mint a ChatGPT
 • Intuitív és pontos keresési eredményeket kaphat, így gyorsan hozzáláthat a munkájához anélkül, hogy a hirdetések és a cselekvésre ösztönző felugró ablakok elterelnék a figyelmét
  Hogyan lehet eltávolítani a Pinterestet a Google keresési eredményei közül

#2. Google

A Google Search már évek óta kihasználja az AI keresőeszközöket. A RankBrain az első mesterséges intelligencia-eszköz, amelyet a Google 2015-ben használt webhelyek rangsorolására. Ez az AI értelmezi a keresési eredményeket, és a releváns webhelyeket a rangsorolási hierarchia tetejére helyezi.

A Google által keresőmotorjában használt egyéb AI programok a következők:

 • A neurális egyezés segít a keresőmotornak kitalálni, hogy a lekérdezések mennyire relevánsak az oldalak szempontjából
 • Kétirányú kódoló ábrázolások a Transformerstől vagy a BERT-től a természetes nyelvi feldolgozás előtti képzéshez
 • Google Lens tárgykereséshez mobiltelefonon vagy táblagépen
 • Multitask Unified Model vagy MUM a COVID-19 vakcina információihoz az internetes eredményeken

#3. te

Ön egy gyártásra kész AI keresőmotor. A felhasználók gazdag keresési eredményeket érhetnek el az alábbiak szerint:

 • Az alkalmazások, eszközök és eredmények számát mutatja a SERP tetején
 • Az emberek is kérdeznek eredmények a jobb oldali panelen jelennek meg
 • Kérjen javaslatot a YouChat szolgáltatáshoz
 • Megjeleníti a vezető vitakártyákat a nagy tekintélyű közösségi médiából, például a Redditből
 • A felhasználók több lekérdezést is hozzáadhatnak ugyanahhoz a kereséshez

Jelenleg a következő AI Search termékeket kínálja:

#4. Neeva

A Neeva egy mesterséges intelligencia által vezérelt online kutatási vagy webhelykereső eszköz. Segít abban, hogy zavaró eredményeket kapjon, ha kihagyja a hirdetéseket a keresési eredményoldalakról. Beír egy zárt végű kérdést a Neeva keresőmezőbe; szinte tökéletes választ ad lépésről lépésre a kérdésre. Nincs több hirdetés a keresési eredmények felett, ahogy az a Google Keresésben látható.

A Neeva egy előfizetők által finanszírozott online keresőeszköz. Bevételt szerez a nyilvánosságtól, aki rendszeres online keresésre használja az alkalmazást; Nem támaszkodik a hirdetési bevételekre, mint a Google. Ezért elvárhatja, hogy jobban szolgálja a kontextus szerinti keresési eredményeket, miközben Ön fizet.

Szerző megjegyzése

A generatív AI-alapú keresőmotorok problémát jelenthetnek az online kutatás során. Amint ezek a vállalatok bevételtermelést kezdenek el úgy, hogy kifizetéseket kapnak bizonyos webhelyek vagy kiadók tartalom reklámozásáért, az online keresés erősen elfogulttá válik.

A mesterséges intelligencia keresőmotor-fejlesztőinek konzorciumot kell létrehozniuk, hogy etikus gyakorlatot dolgozzanak ki a szabad és tisztességes keresési gyakorlat biztosítása érdekében.

Eddig részletes vitán ment keresztül a generatív mesterséges intelligencia keresés definíciójáról, annak a hagyományos webhelykereséstől való eltéréséről és hatásáról. Emellett új példákat fedezett fel a generatív mesterséges intelligencia-keresőeszközökre, amelyek kiváló tartalmat biztosítanak Önnek a webhelykutatásra fordított minimális idő alatt.

Ez a cikk segít megérteni, hogy érdemes-e az AI-alapú keresést használnia vagy sem. Azonban a generatív gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia keresés a világhálón új trend lesz.

Ezután nézze meg az Artificial Narrow Intelligence (ANI) részt.