Hogyan válhat műszaki íróvá

Kulcs elvitelek

  • A technikai tartalomírás magában foglalja a különféle típusú tartalmak, például blogbejegyzések és termékismertetők készítését az olvasók számára könnyen érthető módon.
  • A műszaki tartalom írása különbözik a műszaki írástól, amely felhasználói kézikönyvek és dokumentációk létrehozását foglalja magában a vállalat termékeiről.
  • Ahhoz, hogy sikeres műszaki tartalomíróvá váljon, erős írási készségekre, összetett témák kutatásának képességére és iparági szakértőkkel való együttműködésre van szüksége.

Ha készségesen megérti az összetett technikai részleteket, és szeretne segíteni az embereknek az ilyen pontok és adatok jobb megértésében, akkor a műszaki tartalomírás ideális karrier lehet az Ön számára.

Nézzük meg, hogyan kerülhetsz bele és érheted el a siker csúcsait.

Mi az a műszaki tartalomírás?

A műszaki tartalom írója blogbejegyzések, cikkek, e-könyvek, fehér könyvek, termékismertetők, valamint vásárlási és végső útmutatók formájában készít tartalmat egy adott cél elérése érdekében. A tartalom létrehozásának konkrét céljának eléréséhez meg kell tanulnia egy kicsit a kulcsszavak kutatásáról és használatáról a tartalomban, valamint a márka hangnemének és stílusának megfelelő írásáról.

Ezenkívül képesnek kell lennie arra, hogy a bonyolult technikai részleteket könnyen érthető nyelven bontsa fel, tömören írjon, és mentes legyen a felesleges zsargontól. Érdemes lehet SaaS-cégeknek, webalapú szoftvereket vagy más termékeket értékesítő cégeknek, kriptovalutákat, programozási nyelvek blogjait, technológiai híreket, technológiai oktatóblogokat stb.

Most, hogy megértette, mi a műszaki tartalomíró, és hogyan működik, tudnod kell, mi nem az a műszaki tartalomíró.

Mi nem a technikai tartalomírás?

Amint elkezdi az álláspályázatot, kétféle álláslehetőséget fog találni. Az egyik egy műszaki tartalom író szerepét tölti be egy tech blogban, egy másik pedig egy műszaki író szerepét. Tudnia kell, hogy e két pozíció feladatai jelentősen eltérnek egymástól.

  Az SQL UPDATE parancs dekódolása

A műszaki tartalomírókkal ellentétben a műszaki író dokumentációkat, felhasználói kézikönyveket, használati útmutatókat és esetleg fehér könyveket készít a vállalat termékeiről.

Az egyes írók fizetési skálája is eltérő. Alapján US News & World Report, egy műszaki író átlagos éves fizetése körülbelül 78 ezer dollár. Egy műszaki tartalom írója azonban évente majdnem 59 000 dollárt keres Zippia.

Most, hogy tudja a különbséget, folytassuk.

A három legfontosabb készség, amelyre műszaki tartalomíróvá válhat

Íme egy lista azokról a készségekről, amelyekre mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy sikeres műszaki tartalomíróvá váljon.

1. Sziklaszilárd íráskészség

Minden törekvő írónak szilárd íráskészséget kell kialakítania. Csatlakozhat egy egyetemi kurzushoz, vagy részt vehet néhány online írástanfolyamon, hogy bővítse ismereteit ezen a területen.

A tökéletes nyelvtan mellett néhány további készség elsajátítása is szükséges ahhoz, hogy sikeres legyél ezen a területen, mint például a történetmesélés, az olvasó elköteleződése, a meggyőző címek írása és a közönség cselekvésre való befolyásolása.

2. Összetett témák kutatása

A rossz kutatás gyenge tartalomhoz vezet, így az olvasók és az ügyfelek idejét vesztegeti. A jó kutatási készségek fejlesztése tehát elengedhetetlen. A kutatás egyik legjobb módja, ha tényeket és információkat keresünk a hatósági blogokon.

Ez azt jelenti, hogy amikor a Google-on keres, ismernie kell a felhasznált információ forrását. Ragaszkodjon a legjobb eredményekhez, ellenőrizze a webhely domain jogosultságát, tekintse át a blog havi forgalmát havonta, és így tovább.

Az adatok megkereséséhez töltse le a következő Chrome-bővítmények bármelyikét:

Az egyes keresési eredmények alatt a bővítmények olyan részleteket jelenítenek meg, mint a domain jogosultsága, a havi forgalom, a hivatkozott oldalon lévő kulcsszavak száma, a szavak teljes száma, az oldalattribútumok és a közösségi megosztások teljes száma.

Röviden, elegendő információ ahhoz, hogy felmérje, egy blog megbízható adatforrás-e.

  Nagyítás és kicsinyítés Chromebookon (5 módszer)

3. Interakció az iparági szakértőkkel

A Google-on végzett kutatáson kívül, ha olyan eredeti, mélyreható tartalmat szeretne létrehozni, amely máshol nem érhető el, előfordulhat, hogy szakértőkkel kell interjút készítenie. Ezek az emberek lehetnek mérnökök, kutatók, biztonsági elemzők stb.

Ennek elérése azonban időt és kommunikációs szakértelmet igényel. Ha a legjobban fizető műszaki tartalomíróvá szeretne válni, aki vezető cégeknél dolgozik, nem csak olyan tartalomgyártó cégeknél, mint az Upwork, Fiverr vagy Craigslist, akkor szüksége lesz erre a készségre.

Ha egy technológiai hírblogon dolgozik, ez elengedhetetlen lesz. Tehát tanulja meg, hogyan írhat olyan e-maileket, amelyekre választ kapnak, és amelyek tökéletes módot biztosítanak valakivel folytatott kommunikációra és interjúra. Néhány extra szövegírási készség elsajátítása soha nem árt senkinek.

Hogyan legyél műszaki író tapasztalat nélkül

Bár segíthet, a formális oktatás ezen a területen nem kötelező, ha műszaki írást folytat, különösen a belépő szintű munkák esetében. Ha előzetes tapasztalat nélkül szeretne műszaki íróvá válni, az első lépés az, hogy megtanulja és gyakorolja a készségeket.

Ennek érdekében fontolóra veheti saját blog indítását, fizetetlen szakmai gyakorlatokat, vagy nonprofit szervezeteknek való írást. Ne feledje, hogy mivel még nem rendelkezik hitelesítő adatokkal, valószínű, hogy legalább néhány hónapig nem fog keresni.

Addig is az a feladatod, hogy fejleszd magad, kapcsolatot építs ki más írókkal, kezdj el önéletrajzot írni, és készíts egy portfóliót, amely bemutatja legjobb munkáit. Körülbelül hat hónap elteltével, amikor úgy gondolja, hogy összeállított egy tisztességes önéletrajzot és portfóliót, itt az ideje, hogy jelentkezzen egy belépő szintű állásra.

A fizetés kezdetben nem lesz nagy, de tanácsos újra befektetni a kereseted legalább egy részét, és vásárolni írástanfolyamokat (lásd lentebb ajánlásainkat), hogy tovább tanulhass és fejleszthesd készségeidet. Ez lehetővé teszi, hogy kiemelkedjen, és a jövőben felárat számítson fel szolgáltatásaiért.

Hogyan lehet betörni a technikai írásba

Miután ismeri a műszaki tartalomírás minden lényeges részletét, el kell döntenie, hogyan kíván működni: vállalkozóként/szabadúszóként vagy teljes munkaidős alkalmazottként egy vállalatnál.

  Hogyan lehet leválasztani a Call of Duty fiókot

Ahhoz, hogy szabadúszó műszaki tartalomíróvá váljon, valószínűleg nincs szüksége káprázatos újságírási diplomára vagy speciális tapasztalatra a technológiai szektorban. Viszont ha megvan, az plusz. Csak az előző részben tárgyalt készségekre és egy portfólióra van szüksége (amiről egy kicsit beszélünk), és már mehet is.

Másrészt, ha teljes munkaidős munkát keres egy cégnél, figyelembe veheti a vállalat követelményeit. A toborzók többnyire angol nyelvből vagy kommunikációval kapcsolatos szakirányú végzettséggel rendelkezőket keresnek. Ezenkívül figyelembe vehetik a technológiai iparban szerzett korábbi tapasztalatait is – például számítástechnika, mérnöki, orvosi vagy egyéb területen.

De bármit is tesz, rendelkeznie kell egy portfólióval, amely megmutatja munkáját. A toborzó a végzettsége ellenére tudni szeretné, hogy képes-e teljesíteni, amit mond.

Íme néhány módja annak, hogy még ma megkezdje az utazását műszaki tartalomíróként:

  • Fontolja meg, hogy beiratkozik online vagy egyetemi kurzusokra. Íme néhány közülük az értékelések alapján:
  • Hálózatépítés szakemberekkel: Ha jó ügyfeleket szeretne szerezni, vagy munkát szeretne egy neves cégnél, ez az egyik legjobb módja annak, hogy elkezdje.
  • Technikai írásportfólió létrehozása: A legegyszerűbb módja annak, ha blogot indít a Mediumon. Ingyenes, és a toborzói megértik, hogy valóban tudja, hogyan kell írni egy online közönségnek. Így hozhat létre portfóliówebhelyet a semmiből.
  • Jelentkezzen állásokra: Olyan platformok, mint Valóban, Szörnyeteg, Flexjobs, Karrierista, Következőés LinkedIn néhány nagyszerű hely a keresés megkezdéséhez.

Kezdje karrierjét műszaki tartalomírással

Mint minden, ez is folyamatos erőfeszítést és időbefektetést igényel. De tudnia kell, hogy ez az iparág napról napra növekszik.

Tehát, ha mindig is szerette a technológiát, és rendelkezik azzal a képességgel, hogy megkönnyítse az emberek számára a technológiai tanulást és a technológiai alapú döntéshozatalt, akkor itt a lehetőség. Tökéletesítse a cikkben tárgyalt készségeket, mélyedjen el ebbe a témába, és kezdje el új utazását a technikai tartalomírás felé.