Hogyan válassz a kettő közül? [2023]

Amikor az emberek meghallják az „Adatmátrix” és a „QR-kód” kifejezéseket, sokan azt feltételezik, hogy ezek ugyanazok. Ezek azonban nem ugyanazok, és számos lényeges különbségük van. Most felmerülhet a kérdés, melyiket érdemes használni? Nos, ezt a választ megkaphatja, ha megérti, mit csinál ez a két 2D-s kód és milyen előnyei vannak. Az alábbiakban ezt tárgyaljuk, és segítünk választani a kettő közül.

Mi az a QR-kód?

A Quick Response vagy a QR-kód egy másik típusú 2D-kód, amely fekete cellákat használ, amelyek négyzetrácsban helyezkednek el fehér színű háttér felett.

1994-ben a japán Denso Corporation feltalálta a QR-kódot. Ezek a kódok legfeljebb 4296 alfanumerikus karakter tárolására képesek. A QR-kód több sora és oszlopa a rajta tárolt adatok megnövekedett mennyiségét jelzi.

Mi az adatmátrix?

A Data Matrix kód egy olyan típusú 2D kód, amely fekete-fehér cellákat használ, amelyek általában négyzet alakú elrendezési mintát követnek. Ennek ellenére találhatunk téglalap alakú mintákat is.

Példa egy Data Matrix kódra

Az egyesült államokbeli székhelyű International Data Matrix, Inc. cég 1994-ben találta fel a Data Matrixot. Több sor és oszlop a kódon a tárolt adatok megnövekedett mennyiségét jelzi. De van egy korlátja, azaz 2335 alfanumerikus karakter. A határait követő L-alak keresőmintájaként ismert. Ez a keresőminta segít a szkennereknek azonosítani és kiolvasni a Data Matrix kódot.

Hol kell használni a Data Matrix kódot?

A Data Matrix kódokat széles körben használják kis tételek címkézésére, mivel 50 karaktert képesek kódolni egy 2-3 milliméteres grafikus szimbólumban. Ezenkívül csak 20%-os kontrasztaránnyal olvashatók. Ezek ideálissá teszik a Data Matrix kódokat számos felhasználásra. Ezek közül néhány a következő:

 • Orvosi vagy sebészeti berendezéseken
 • Repülőgép alkatrészeken
 • Digitális postai bélyegeken
 • Lézeres marketinghez
 • Mobil marketing célokra, Semacodes használatával
 • Kis- és közepes méretű elektronikai termékek címkézésére

Hol kell használni a QR-kódot?

Manapság szinte mindenhol megtalálhatók a QR-kódok körülöttük. Mivel a QR-kódok különféle típusú információkat tárolhatnak, sokféle felhasználási területet látnak. Íme néhány olyan cél, amellyel QR-kódokat használhat:

 • Online fiókok hitelesítéséhez
 • A kétlépcsős azonosítás megvalósításához
 • Bankszámla/hitelkártya adatainak tárolására és fizetések küldésére/fogadására
 • Névjegykártyákon az elérhetőségi adatok tárolására
 • Különféle tárgyak csomagolásán
 • Konferenciákon elhangzott előadásokról
  Man-oldalak színes megjelenítése Linuxon

A Data Matrix kódok funkciói és előnyei

A Data Matrix kódok egy alternatív struktúrát használnak felismerési pontjaikhoz. A kódok bal és alsó részén található L alakú minta legfeljebb 2335 alfanumerikus karaktert tartalmazhat. A Data Matrix kódok apró formátuma mindössze 10 × 10 pixel.

A Data Matrix kódok magukról a termékekről szólnak. Ez azt jelenti, hogy segítenek a termékinformációk megtekintésében a beolvasásukkor. Kis formátumuk ideálissá teszi a kis tételek címkézésére és a fogyóeszközök felhasználásának csökkentésére. Amikor valaki beolvassa ezeket a mindenirányú kódokat egy szkennerrel, automatikusan átirányítja a tárolt információkhoz.

 • A Data Matrix kódok nagyobb sűrűségükről ismertek. Ezért kevesebb helyet foglalnak, mint a vonalkódok.
 • A Data Matrix kódok akkor is olvashatók, ha 30%-ig sérültek.
 • Ezek a 2D kódok betűket, számadatokat és egyéb ASCII-karaktereket kódolhatnak. Tehát természetesen többcélúak.
 • Ezek a kódok mindenirányúak. Így a lapolvasó bármilyen szögből ki tudja olvasni a Data Matrix kódot.
 • A Data Matrix kódok nagy skálázhatósággal rendelkeznek. Ezért tökéletes választást jelentenek kis alkatrészek és csomagok címkézésére.

A QR-kódok funkciói és előnyei

A QR-kódok mindegyik sarkában négy fekete-fehér négyzetmintát használnak. A negyedik négyzet azonban kevésbé látható, mint a másik három. A QR-kódok 7089 numerikus vagy 4296 alfanumerikus karakter tárolására képesek. Ez a fajta 2D kód sokféle információt tárolhat és különféle műveleteket hajthat végre.

A vonalkód-leolvasók vagy akár az okostelefonok is könnyedén leolvashatják a QR-kódokat. A Data Matrix kódokhoz hasonlóan a QR-kódok automatikusan átirányítják a felhasználókat a beolvasáskor rajtuk tárolt információkhoz. Míg a Data Matrix kódok információkat tárolnak a termékekről, a QR-kódok bármilyen típusú információt tárolhatnak, beleértve a hivatkozásokat, PDF-eket stb.

A Data Matrix kódokhoz hasonlóan a QR-kódok is számos előnnyel rendelkeznek. Ezek tartalmazzák:

 • A QR-kódok sokoldalúak, és segíthetnek különféle igényeinek kielégítésében, például elérhetőségi adatok, webhelyhivatkozások, földrajzi helymeghatározás térképekkel és még sok más.
 • A QR-kódok hibajavító funkcióval rendelkeznek. Ez lehetővé teszi a szkennerek számára, hogy könnyen beolvassák azokat, még akkor is, ha a kód egyes részei nem megfelelően olvashatók.
 • A Data Matrix kódokhoz hasonlóan a QR-kódok is mindenirányúak. Ezért a lapolvasó eszközök bármilyen szögből leolvashatják azokat.
 • Bármikor, bárhol beolvashatja ezeket a kódokat az okostelefonjával.
 • Ezek a kódok ingyenes, egyszerű módot kínálnak bármilyen típusú média beágyazására, amelyre csak gondolhat.
  A „Nézés folytatása” eltávolítása a Netflixen

A Data Matrix kódok és a QR kódok közötti különbség

Mint említettük, van néhány lényeges különbség a Data Matrix és a QR-kódok között. Lássuk most ezeket a különbségeket:

Különbség az Adatmátrix kódok tekintetében QR kódok Méret Minimum – 10×10 cella Maximum – 144×144 cella Minimum – 21×21 cella Maximum – 177×177 cella Olvashatóság 20%-os kontraszttal és akár 30%-os sérüléssel is olvasható 40%-os kontraszttal és 7-30 % sérülés Biztonság Biztonságosabb Kicsit kevésbé biztonságos Felépítés fekete-fehér cellák négyzet vagy téglalap alakú mintát követve, L-alak a bal oldalon és alul 4 fekete-fehér négyzet minta minden sarokban Maximális hibajavítási szint 33% 30% Növekedés 2 cella 4 cella Maximális tárhely Numerikus karakterek – 3116 alfanumerikus karakter – 2335 bináris karakter – 1556
Kanji/kana karakterek – Nem támogatott Numerikus karakterek – 7089 Alfanumerikus karakter – 4296 Bináris karakter – 2953
Kanji/kana karakterek – 1817

Eszközök Data Matrix generálásához

Íme néhány eszköz, amelyek segítségével könnyen hozhat létre adatmátrixot:

A Data Matrix kódok számos kiváló előnnyel rendelkeznek a felhasználók számára. Az alábbiakban felsorolunk néhány előnyt:

#1. ReadyStream Data Matrix Generator Tool

A ReadyStream Data Matrix Generator Tool segít a felhasználóknak Data Matrix kódok létrehozásában a rendszer képességeinek bővítése érdekében. A létrehozást követően ezek az adatmátrixok készen állnak bármely SOP-val való integrációra. A felhasználók kinyomtathatják és egy elemhez csatolhatják, és tesztelhetik.

A beépített térfogat-kalkulátornak köszönhetően ez az eszköz különösen hasznos gyógyszer- és biotechnológiai alapú termékek adatmátrixkódjainak létrehozásához.

Adatmátrixok létrehozása a ReadyStream® használatával nem bonyolult. A felhasználóknak csak meg kell adniuk tesztadataikat és ki kell számítaniuk a mennyiséget, és az eszköz egy Data Matrix kódot generál. Ezt a kódot később kinyomtathatja PDF vagy PNG formátumban, és beillesztheti a termékre. És a legjobb rész? Használata teljesen ingyenes.

#2. Aspose Data Matrix kódgenerátor

Az Aspose Data Matrix Code Generator egy ingyenes online alkalmazás, amely segít a felhasználóknak Data Matrix kódok generálásában. Ez a praktikus eszköz egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy gépi olvasási címkéket adjon hozzá különböző elemekhez és dokumentumokhoz. Érdekes módon az Aspose Data Matrix Code Generator támogatja a vektoros és raszteres kimeneti képformátumokat.

Ezen kívül az alkalmazás számos kimeneti formátumot támogat, beleértve a .jpeg, .png, .emf, .gif, .bmp stb. Az Aspose problémamentessé teszi a Data Matrix folyamatot. Mindössze annyit kell tennie, hogy beírja a kód szövegét, kiválasztja a vonalkód típusát és méretét, majd kattintson a „Vonalkód generálása” gombra. Néhány pillanaton belül megkapja a Data Matrix kódját.

  Hogyan lehet e-mailt küldeni eltérő „feladó” címmel az Outlookban

#3. EasySoft – Ingyenes tömeges online DataMatrix vonalkód generátor

Az EasyerSoft nagyszerű módja a Data Matrix kódok tömeges, ingyenes online létrehozásának. Ezzel a hasznos Data Matrix generátorral különféle vonalkódos címkéket nyomtathat, amelyeket bárhol használhat. Érdekes módon tintasugaras/lézernyomtatókkal akár vonalkódos címkéket is nyomtathat közönséges A4-es papírokra.

Ahelyett, hogy több ezer címketartalmat külön-külön adnának meg, az EasierSoft lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azokat egyszerre írják be. Ezt úgy éri el, hogy felhasználja a felhasználó által az Excelbe beírt első vonalkódadatokat, és automatikusan generál egy vonalkód-számsorozatot.

QR-kódok generálására szolgáló eszközök

A QR-kódok generálására számos eszköz áll rendelkezésre. Íme néhány közülük:

#1. QR kód generátor

A QR Code Generator egy ingyenes online eszköz, amely segít a felhasználóknak QR-kódok létrehozásában. Ez az eszköz statikus és dinamikus QR-kódokat egyaránt támogat. Ezenkívül támogatja az elemzést, a nyomkövetést, a vCard-okat stb. A QR Code Generator statikus QR-kódjai önállóak, ami azt jelenti, hogy a felhasználók a szolgáltatásaikra való hivatkozás nélkül használhatják őket.

A dinamikus QR-kódok azonban a felhasználói fiókhoz vannak kötve, és a szolgáltatásaikra mutató hivatkozással vannak kódolva. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy később frissítsék dinamikus QR-kód tartalmát, és megtekintsék a szkennelési statisztikákat. Ha nem szeretné, hogy az Ön dinamikus QR-kódjait beolvasó emberek lássák a QR Code Generator márkajelzését, mielőtt a tartalmat látnák, megvásárolhatja fizetős csomagjukat.

#2. QR kód generátor a Bitlytől

A Bitly QR-kód generátora lehetővé teszi a QR-kódok ingyenes elkészítését webhelye vagy szöveges megadásával. Az alkalmazás által generált QR-kódok szerkeszthetők és nyomon követhetők a teljes márkaépítési és testreszabási funkciókkal. Ezen túlmenően, ha tudni szeretné, hogy a QR-kód mennyire sikeres, használhatja a „Scan tracking” funkciót.

#3. QR kód generátor a goQR.me által

A goQR.me QR-kód generátora kiváló, ingyenes módja a QR-kódok készítésének URL, szöveg, vCard, elérhetőségi adatok stb. megadásával. A kimenetek EPS/SVG vektorgrafikus és PNG/JPEG/GIF rasztergrafikus formátumban állnak rendelkezésre. A goQR.me QR-kód generátora azt is lehetővé teszi, hogy QR-kódját közvetlenül a webhelyére ágyazza. Az eszköz titkosítást használ az átvitel során. Ezért soha nem tárolja a QR-kód adatait.

A szerző megjegyzése

A Data Matrix és a QR-kódokat széles körben használják különféle iparágakban és többféle célra. Ami a biztonságot, az olvashatóságot és az ECL-t illeti, a Data Matrix kódok előnyt élveznek a QR-kódokkal szemben.

Azonban számos más szempontból, mint például a méretbeállítások, a méretezhetőség, a rugalmasság, a termékkészletkezelés, a tárolás, a teljes körű testreszabás stb., a QR-kódok nyernek. Tehát általános szempontból a QR-kódok jobb választás.

Amint láthatja, mind a Data Matrix, mind a QR-kódoknak megvan a maga felhasználási területe. Tehát először meg kell határoznia konkrét igényeit, majd olvassa el cikkünket az ideális 2D kód kiválasztásához.

Ezeket a QR-kód API-kat is ellenőrizheti.