Hogyan tesztelje a VPN sebességét

A VPN-sebesség tesztelése a legegyszerűbb és legbonyolultabb dolog. Kövesd tehát ezt a magyarázó részt, amelyben megvilágítjuk ennek az „egyszerű” folyamatnak az árnyalatait, beleértve a helyes megoldáshoz szükséges eszközöket is.

A ProtonVPN, ExpressVPN, Surfshark, MullvadVPN és sok más tesztelése után nyugodtan kijelenthetem, hogy a VPN-felhasználók körében a sebesség a leginkább félreértett tényező.

Egyszerű bejelentkezni valamilyen sebességtesztelő eszközbe, de nagyon nehéz pontosan megérteni az eredményeket.

Ezért, mielőtt rátérnénk a VPN-sebesség tesztelésére, nézzünk át néhány alapvetést.

A VPN sebességét befolyásoló tényezők

Ez a rész tartalmazza a VPN-sebességet befolyásoló szempontok nem kimerítő listáját, valamint néhány „standard” dolgot, amelyet tudnia kell, mielőtt nekilátna a tényleges tesztelésnek.

#1. Nincs két szerver teljesítménye egyenlő

Ez nagymértékben függ a kiszolgálótól, amelyhez csatlakozik, mivel a hardverben sok nehezen észrevehető eltérés van, valamint a szerver terhelésétől, amely szintén változó.

Ez a teljesítménybeli különbség pedig jelentősen látható, ha két külön fizikai helyről csatlakozik a szerverekhez. Ennek oka az egyedi internetes infrastruktúra, amely összeköti Önt ezekkel a gépekkel, beleértve a kábelek minőségét, a távolságot, az útválasztókat stb.

#2. VPN-protokoll választása

Tekintse a VPN-protokollokat a VPN-kapcsolat lelkét. Ők határozzák meg a VPN-alagutak teljesítményét, beleértve a titkosítás erősségét, sebességét, hatékonyságát, általános biztonságát stb.

Egyesek a sebességre készültek, mint például a WireGuard, míg mások időtálló, sokoldalú eszközök, például az OpenVPN.

Ezenkívül néhány VPN-szolgáltató egyéni protokollokat is fejleszt a legnagyobb rugalmasság érdekében.

#3. Extra biztonság

A biztonsági chipek leállítják a sebességet. És gyakorlatilag a legtöbbünknek nincs szüksége olyan funkciókra, mint a többugrás, a Tor over VPN, a banki szintű titkosítás stb.

Bár ezek a tulajdonságok ideálisak a tekintélyelvű rendszerekben élők, újságírók és aktivisták számára; mások számára ez a szükségtelen biztonság túlzás, ami elkerülhetetlenül lerontja a hálózati sebességet.

  8 dolog, amire vigyáznia kell a VPN használata előtt

Nevezetesen, a proxy-k megfelelő helyettesítői a VPN-nek, ha a napirend csak a tartózkodási hely meghamisításáról szól.

#4. Natív tényezők

Az első a normál internetsebesség. A VPN-ek csak az internetszolgáltatóinktól kapott tipikus sebességet képesek csökkenteni.

Ezért fontos, hogy ellenőrizze az alapértelmezett hálózati sebességet, mielőtt a VPN-re mutogatna.

Ezenkívül a WiFi routertől való távolság is befolyásolja a végső kimenetet – a nagyobb távolság kisebb sebességet jelent.

Emellett a kapcsolat típusa, a WiFi vagy az Ethernet is beleszól, a kettő közül az ethernet kapcsolat a gyorsabb.

Végül a számítógép hardverének minősége (kábel minősége, modem stb.) befolyásolja az általános élményt.

Tehát ez néhány dolog, amelytől függ a végső kapcsolati sebesség.

VPN sebesség tesztelése

A folyamatot néhány sebességtesztelő eszközzel mutatom be.

Figyelemre méltó, hogy 40 Mb/s-os szimmetrikus szélessávú kapcsolaton vagyok (azonos letöltési és feltöltési sebesség), és az útválasztó az emeletre van telepítve. Hozzávetőleges távolságom a 2,5 GHz-es internetet sugárzó WiFi routertől vízszintesen 7 m, függőlegesen 5 m. És ez a laptop, amin dolgozom, az egyetlen eszköz, amely a routerhez csatlakozik.

Ezenkívül nincs aktív letöltésem a teszt alatt. És nincs aktív alkalmazás, kivéve a böngészőt, amelyet a sebességteszthez és az íráshoz használok (tehát két nyitott lap) és egy képernyőképes alkalmazás. Ezenkívül letiltottam az összes böngészőbővítményt, kivéve magát a VPN-t.

Ezenkívül nem használok semmilyen alkalmazást a Windows 11 laptopom háttérfolyamatainak vezérlésére.

Végül tanácsos legalább háromszor, naponta többször leolvasni, és végül az átlagos értékeket venni a legjobb pontosság érdekében.

Egyszer azonban megteszem a bemutató eszközeivel.

#1. Ookla sebességteszt

A Speedtest az egyik legnépszerűbb sebességtesztelő eszköz. Részletes információkat ad a feltöltési sebességről, a letöltési sebességről, a ping paraméterekről, az IP-címről stb.

Ezenkívül egyedi URL-t is hozzárendel az eredmények megosztásához, és exportálhatja is a leleteket.

  A legjobb VPN-ek a torrentekhez 2023 (március)

A tesztelés folyamata egyszerű. Csak keresse fel a speedtest.net oldalt, és kattintson a bekerített GO-ra.

Alapértelmezett paramétereim:

Ezután csatlakoztam a VPN szingapúri szerveréhez, nagyjából 6200 km-re a helyemtől.

Ellenőrizheti, hogy a legtöbb kárt a feltöltési sebesség (majdnem 30%) és a Ping (11➡️79) okozta. Míg a VPN javíthatta volna a feltöltési teljesítményt, a magasabb Ping a távolság és néhány nem VPN-hez kapcsolódó tényező közvetlen eredménye.

Szóval ez volt az Ookla Speedtest.

#2. Gyors

A Fast egy Netflix ajánlat a hálózati paraméterek tesztelésére. Sokkal tisztább felületet biztosít; azonban a kimenet hasonló a letöltési sebességben, a feltöltési sebességben és a késleltetési (Ping) értékben.

Hasonlóképpen, kétszer végeztem el a sebességtesztet, VPN-sel és anélkül, ugyanahhoz a VPN-kiszolgálóhoz csatlakozva.

Egyértelmű különbséget tudunk tenni a két eddig tesztelt eszköz között. És ez várható is, mivel az ezeket a jellemzőket tesztelő szerverek is különböznek.

Itt a betöltetlen késleltetési érték egy forgalommentes hálózatra vonatkozik, összehasonlítva a betöltött hálózattal, ahol nagy adatforgalmú alkalmazások futnak mellette.

#3. Szélessávú sebességellenőrző

A Broadband Speedchecker az internetsebesség és a szolgáltatók összehasonlítására szolgál az Egyesült Királyság lakossága számára. Azonban a helytől függetlenül ellenőrizheti a hálózat sebességét.

Ha az Egyesült Királyságban tartózkodik, ezzel az eszközzel ellenőrizheti az internetszolgáltatókat, terveit, sebességét stb., és kiválaszthatja a megfelelőt.

Ez szubjektív!

Mint láthatja, a sebesség nagyon változó. Tulajdonképpen többször használtam ezeket az eszközöket, hogy két következetes eredményt kapjak a szemléltetés céljából.

Ezenkívül nincs két olyan eszköz, amely ugyanolyan teljesítményt adna. És több eszközt mások hajtanak meg. Például a Google Speed ​​Test (sok mással együtt) az Ookla Speedtest-én alapul.

Ezenkívül megnézhet néhányat, például a WiFi Man-t, a Cloudflare sebességtesztet stb.

De ezek a sebességtesztek egy kicsit számítanak, és az értékek minden második futtatásnál eltérnek, még ugyanazzal az eszközzel is. Szóval, ami számít, az a valós teljesítmény.

És ehhez felsoroltunk néhányat, hogy jó szolgálatot tegyenek.

#4. ProtonVPN

A svájci székhelyű ProtonVPN az egyik legjobb az egész VPN-iparban. Valójában több adatvédelemre összpontosító termékük is van, amelyek magukban foglalják a titkosított e-mail szolgáltatást, a biztonságos felhőmeghajtót, a naptárat és a VPN-t.

  A legjobb VPN hálózatok számára 2023 (március)

Hihetetlen sebességet kínálnak, és kiváló földrajzi feloldási rekorddal rendelkeznek.

Ezenkívül a ProtonVPN natív hirdetésblokkolót, Tor over VPN-t, világszerte működő szervereket és egy sima felhasználói felületet tartalmaz.

Többet is megtudhat a ProtonVPN részletes áttekintésében.

#5. Surfshark

A Surfshark VPN-t itt teszteltük a etoppc.com-ben, és érdemesnek találtuk ajánlani.

Tiszteletre méltó globális jelenléttel, fejlett biztonsági funkciókkal, például többugrásos funkcióval és nagyszerű földrajzi feloldási teljesítménnyel rendelkezik.

A Protonhoz hasonlóan a Surfshark is rendelkezik egy „One”-val, amely egy csomagba foglalja a VPN-t, a víruskeresőt, a (betörési) riasztást és a (privát) keresést. A VPN-re azonban önállóan is előfizethet.

A jobb megértés érdekében tekintse meg Surfshark One áttekintésünket.

#6. ExpressVPN

A VPN-lista aligha teljes az ExpressVPN említése nélkül. Ezt számos szakértő címkézi a leggyorsabb VPN-nek.

Személy szerint a legjobb VPN-nek fogom értékelni a szórakoztatáshoz, és a sebesség szempontjából összehasonlítható a ProtonVPN-nel.

Szép funkciókészlettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a biztonság és a teljesítmény tökéletes egyensúlyát. Ami a mindennapi munkát illeti, a felhasználói felület ragyogó, semmi panaszra.

Ebben az ExpressVPN áttekintésben többet megtudhat.

Azonban nem korlátozódunk ezekre, és még sok más javaslatunk van ebben a legjobb VPN-szolgáltatások összeállításában.

Tehát ennyi a VPN-tesztelési oktatóanyag.

A következő alkalomig!