Hogyan tekinthet meg rejtett fájlokat a Mac-en

A macOS alapértelmezés szerint sok rendszerfájlt elrejt, de hogyan fedheti fel őket, ha hibaelhárítási célból szükségesek? Szerencsére az alábbi módszerek bármelyikét használhatja, hogy könnyedén megtekinthesse az összes rejtett fájlt vagy mappát Mac számítógépén.

Tekintse meg a rejtett fájlokat Mac billentyűkóddal

A rejtett fájlokat és mappákat a legegyszerűbben egy billentyűparancs segítségével tekintheti meg Mac számítógépén. Egyszerűen lépjen a kívánt könyvtárba a Finderben, és nyomja meg a Command + Shift + Pont (.) billentyűket a billentyűzeten.

Most egy csomó áttetsző fájlt vagy mappát láthat ebben a könyvtárban. Ezek azok, amelyek el vannak rejtve a macOS-ben. Ha egyiket sem látja, az azt jelenti, hogy nincsenek rejtett fájlok ebben a könyvtárban.

Megismételheti ezt a billentyűparancsot, hogy elrejtse ezeket a fájlokat a szem elől. Ez csak egy a számos hasznos Mac billentyűparancs közül, amelyek megkönnyítik az életét.

  A 10 legjobb online szoftverdokumentációs eszköz

Ez a billentyűparancs a rejtett fájlokat és mappákat is felfedi más könyvtárakban. Tehát ne felejtse el megnyomni
Command + Shift + pont (.)
még egyszer, hogy újra elrejtse őket.

Az összes rejtett Mac-fájl megjelenítése a terminál használatával

Egy másik módja annak, hogy megtekinthesse az összes rejtett fájlt a Mac számítógépen, a Terminál paranccsal. Nyissa meg a Terminált Mac számítógépén az Alkalmazások > Segédprogramok menüpontból a Finderben vagy a Spotlight (Command + Space) használatával.

Írja be a következő parancsot a rejtett fájlok vagy mappák megtekintéséhez, és nyomja meg a Vissza gombot a végrehajtásához:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE 

Használhatja az IGEN szót is a végén az IGAZ helyett.

Ezután írja be a következő parancsot, és nyomja meg a Vissza gombot a Finder újraindításához:

killall Finder 

Most a Mac számítógépén lévő összes rejtett fájlnak vagy mappának láthatónak kell lennie.

Ha nem adja meg a
killall Finder
parancsot, manuálisan be kell zárnia, majd újra meg kell nyitnia a Findert, mielőtt megtekintheti az összes rejtett fájlt és mappát Mac számítógépén.

  A 10 legjobb Scrum eszköz induló és közepes vállalkozások számára

Ha befejezte a rejtett fájlok elérését, újra elrejtheti őket a következő parancs beírásával és a Return megnyomásával:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE 

Használhatja a NEM szót is a végén a HAMIS helyett. De ne felejtse el beírni ezután a killall Finder parancsot is.

Lásd: Rejtett fájlok terminált használó könyvtárban

Talán nem szeretné felfedni az összes fájlt és mappát a Mac számítógépen. Ehelyett egy adott könyvtár rejtett fájljait szeretné megtekinteni. Ebben az esetben a cd paranccsal a terminál könyvtárába kell lépnie.

Például, ha meg szeretné tekinteni a rejtett fájlokat az asztalon, írja be a következőt a Terminálba, és nyomja meg a Return gombot:

cd desktop 

Ezután írja be a következő terminált az összes rejtett Mac-fájl felsorolásához a könyvtárban:

ls -a 

A rejtett fájlok megjelennek a Terminálban, de továbbra is rejtve maradnak a Mac számítógépen. Az egyik elrejtéséhez írja be a következő parancsot, majd a fájl vagy mappa nevét, és nyomja meg a Return gombot:

chflags nohidden [FILE NAME] 

Cserélje ki [FILE NAME] bármilyen fájllal vagy mappával, amelyet fel szeretne tüntetni. Példámban úgy döntöttem, hogy felfedem a „Dubai” nevű mappát a chflags nohidden Dubai beírásával.

  12 legjobb CNAPP platform a jobb felhőbiztonságért

A fájl újbóli elrejtéséhez írja be a következő parancsot, írjon be egy szóközt, és húzza át a fájlt a terminálablakba. Ezután nyomja meg a Return gombot:

chflags hidden

A fenti terminálparancs csak egy a fájlok elrejtésének számos módja közül a Mac számítógépen. Alternatív megoldásként használhatja a FileVault-ot láthatatlan mappák létrehozására, vagy átnevezhet fájlokat egy ponttal (.) a nevük előtt, hogy eltűnjenek a szem elől.

Ha elrejti a mappát a Mac gépen, az nem rejti el a benne lévő fájlokat. Még akkor is, ha mások nem fogják látni a rejtett mappát, érdemes ezeket a fájlokat elrejteni a nagyobb biztonság érdekében.

Ne feledje, hogy sok fájl és mappa valamiért el van rejtve a Mac-en. Ezért győződjön meg arról, hogy tudja, mit csinál, amikor olyan rejtett fájlokhoz fér hozzá, amelyek a macOS működéséhez szükségesek.