Hogyan szerezzünk Scrum Master minősítést 2022-ben?

Ha előre szeretné mozdítani karrierjét a projektmenedzsment területén, és jobb kompenzációt szeretne kapni, mint társai, akkor Scrum minősítéssel kell kezdenie.

A Scrum régóta népszerű szoftverfejlesztési keretrendszer, amely lehetővé teszi a projektcsapat számára, hogy együtt dolgozzon, és időben befejezze a projektet. A projektmenedzsment termelékenységében és hatékonyságában való hasznossága miatt más iparágak is átvették a Scrum keretrendszert.

Nem minden projektmenedzser tudja alkalmazni a Scrum módszertant. A Scrum projektekben való alkalmazásához speciális nemzetközi akkreditáción kell keresztülmennie. A bizonyítvány megszerzése után megszerezheti a Scrum Master tudományos címet.

Olvasson tovább, és ismerje meg a scrum mester tanúsítás útját napjainkban.

Mit jelent a Scrum Master?

A Scrum Master vezeti a projektcsapatot az Agilis projektmenedzsmenten keresztül a termék teljes életciklusa alatt. Az ilyen szakemberek haladó készségtanulási folyamatokon mennek keresztül, hogy elég magabiztosak legyenek ahhoz, hogy bármilyen vállalkozásban alkalmazzák a Scrum keretrendszert. A Scrum Master végső célja, hogy az egész csapatot szinkronban tartsa, és a projekt céljainak elérése érdekében törekedjen.

Megfontolhatja azt is, hogy Scrum mesterként egyenértékű legyen egy Scrum csapatvezetővel. Ön lesz az összekötő kapocs a terméktulajdonos, a projektcsapat, a termékfejlesztők és mások között, akik nélkülözhetetlenek. Azonban nem kell bevonnia magát a termékstratégiába és az ötletelésbe.

Az Agile keretrendszer beadása, a napi scrum értekezletek lebonyolítása, a csapat előrehaladásának nyomon követése és engedélyezése, valamint a kommunikáció a Scrum Master négy fő feladata.

Kinek érdemes Scrum Master minősítést választania?

Minden olyan üzletvezetőnek, aki jobb és hatékonyabb megoldást kíván elfogadni az összetett üzleti problémák és a projekt szűk keresztmetszete megoldására, a Scrum Master minősítést kell választania.

A Scrum keretrendszer magában foglalja a csapatmunkát, a költségvetés-gazdálkodást, az időgazdálkodást, a rövid sprinteket, a csoportos gondolkodást, az egyének megbecsülését, a fókuszt és a láthatóságot a hagyományos projektmenedzsmentben. Így szinte minden iparág alkalmazhatja ezt a módszertant a projekt életciklusának javítására.

Ezért a következő szakembereknek erősen ajánlott a Scrum tanfolyamok elvégzése:

 • Szoftvermérnökök
 • Gyakornok Scrum Masters
 • Üzleti elemzők
 • Egy Scrum csapat új csapattagjai
 • Projektmenedzserek
 • Digitális vagy hagyományos termékmarketingesek
 • Adattudósok
 • HR vezetők és képviselők

Mindenekelőtt meg kell szereznie a Scrum Master Certification-t, ha vezetőként elérte a vertikális növekedés felső határát, és olyan új megnevezést szeretne, amely jól fizet.

A Scrum Master minősítéssel rendelkezők karrierlehetőségei

Legyen szó üzletvezetőről, szoftvermérnökről, HR vezetőről vagy projektmenedzserről, a Scrum Master minősítés megszerzésével kibővítheti munkakörét és a vállalaton belüli növekedést.

  Hogyan változtasd meg a Google Stadia-felhasználónevedet és -avatarodat

A Scrum Master a következő lehet:

 • Legyen agilis keretrendszerű edző vezetői szintű jutalmakkal és előnyökkel
 • Frissítsen csapatmentor pozícióra a Scrum keretrendszerhez
 • Esélyek arra, hogy terméktulajdonossá vagy menedzserré váljanak költségvetési és döntési jogkörrel
 • Legyen a szervezeti átalakítás és fejlesztés ügyvezetője
 • Gondoskodjon vezetői szerepről, hogy az Agile-t és a Scrum-ot beillessze az üzlet minden folyamatába

A Scrum Master fizetése a szervezettől és az Ön által birtokolt Scrum-tanúsítványtól függően változik. Egy friss Üvegajtó jelentés a következőket javasolja:

 • A minimálbér 65 ezer dollár/év az USA-ban
 • Ez azonban akár évi 225 000 dollárt is elérhet az Egyesült Államokban
 • Az USA-ban várható medián fizetés 153 000 dollár/év

Mivel a Scrum Master legtöbbje vezetői szintű felelősséget tölt be, további jutalmakra, nyereségmegosztásra, részvényopciókra, magasabb bónuszokra és tippekre számíthat.

Ezenkívül részmunkaidős vagy szabadúszó projekteket is vállalhat Scrum-mentorként vagy Scram-keretrendszer-engedélyezőként kis- és középvállalkozásokban (kkv-k).

A Scrum Master tanúsítványok típusai

Számos változat létezik a Scrum-tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek számára. Ez elsősorban az ipartól, a kereskedelemtől, a tanúsító hatóságtól és legfőképpen a tanfolyami munkától függ. Az alábbiakban felsorolunk néhány népszerű programot, amelyet a legtöbb projekt- és üzleti vezető választ:

CSM

A Certified ScrumMaster (CSM) akkreditáció az első vagy belépő szintű minősítés a Scrum szakemberek számára. A cégek többnyire olyan Scrum-szakemberektől kérik ezt a tanúsítványt, akik szeretnének a Scrum csapat tagja lenni. Néha te is lehetsz Scrum Master.

A-CSM

Az Advanced Certified Scrum Master (A-CSM) minősítés lehetővé teszi, hogy túllépjen a Scrum keretrendszer alapjain. Elősegítheti, interakcióba léphet, irányíthatja és irányíthatja a csapat dinamikáját egy szervezeten belül.

CSP-SM

A Certified Scrum Professional Scrum Master (CSP-SM) akkreditáció lehetővé teszi, hogy túllépjen a CMS és az A-CSM határain. Támogatja az Ön képzettségét, tapasztalatát és a Scrum keretrendszerrel kapcsolatos ismereteit, valamint a munkában való alkalmazását.

CTC-SM

A Certified Team Coach Scrum Master (CTC-SM) akkreditáció lehetővé teszi, hogy okleveles Agile edzővé váljon. Ennek a tanúsítványnak van egy másik változata is a vállalati szintű vállalkozások számára, amely CEC-SM vagy Certified Enterprise Coach Scrum Master néven ismert.

Scrum-tanúsítványok terméktulajdonosok és -fejlesztők számára

Certified Scrum Product Owner (CSPO)

A CSPO termékmenedzserré vagy tulajdonossá képez ki a Scrum keretrendszer ismeretében. A Scrum mellett megtanulod a termékmenedzsment alapjait, termékspecifikus képzést kapsz, megtanulod az érintettek kezelését stb.

A CSPO-tanúsítvány igazolja szakértelmét, mint Scrum terméktulajdonos vagy -menedzser. Így minden olyan szervezetben kaphat vezetői szintű pozíciót, amely agresszíven dolgozik új termékeken és szolgáltatásokon.

Ha Ön már CSPO, megkezdheti a felkészülést, hogy CSP-PO vagy Certified Scrum Professional Product Owner és ACSPO vagy Advanced Certified Scrum terméktulajdonos legyen.

Certified Scrum Developer (CSD)

A CSD-tanúsítvány megszerzésével termékfejlesztési karrierjét többszörösen előrelépheti. Agile és Scrum termékfejlesztési módszertanok beiktatásával támogatja, hogy rendelkezik a szükséges készségekkel és kompetenciákkal egy termékfejlesztő csapat vezetéséhez.

Mindenkinek, aki a Certified Scrum Professional (CSP) licencet vagy az Advanced Certified Scrum Developert (ACSD) szeretné megszerezni, meg kell szereznie a CSD minősítést.

  Tegye egyszerűbbé iPhone-ja használatát ezekkel a rejtett kisegítő lehetőségekkel

CSD-ként hatékonyan egyeztethet külső ügyfelekkel, belső ügyfelekkel, más Scrum-csapatokkal és üzleti érdekelt felekkel. Győződjön meg arról, hogy a termékfejlesztő csapat követi a Scrum keretrendszert, hogy a rövid fejlesztési blokkok vagy sprintek végén készterméket szállítson.

Minősített ScrumMaster

Vizsga áttekintése

Ez egy online vizsga, amelyet a Scrum Alliance Inc. szervez. Ha regisztrál egy tanúsítási tanfolyamra, a Scrum Alliance tagja lesz. A Scrum Alliance csapata üdvözlő e-mailt küld Önnek, és 90 nap áll rendelkezésére a teszt kitöltésére.

Jogosultság

Bárki jogosult a tesztre, aki átesett a Scrum Alliance által elismert forrásból származó tanúsított tanfolyamokon. A teszt elvégzéséhez számítógépes ismeretekkel kell rendelkeznie, és szabványos számítógéppel kell rendelkeznie.

Vizsga időtartama

A vizsga 90 percig tart. Az elején két kísérletet kap. Ha két próbálkozás után sem sikerül, további 25 dolláros újrafelvételi díjat kell fizetnie.

Felvételi pontszám

A vizsgához legalább 74%-ot kell elérni. Lesz feleletválasztós és igaz/hamis típusú rövid kérdések, amelyekkel tesztelheted alapvető Scrum-kompetenciádat.

Tanúsítási díjak

A tanúsítás költsége 29 dollár. A tanfolyam díja 450 és 1000 dollár között lehet. Az újraminősítés költsége 100 dollár.

Érvényesség

Az engedély két évig érvényes. A cím megtartásához 16 SEU-t kell szereznie, és ki kell fizetnie a megújítási díjat.

Haladó tanúsított ScrumMaster

Vizsga áttekintése

A vizsga online lesz, a kérdések pedig a következő területeken tesztelik kompetenciáit:

 • Válaszoljon magabiztosan
 • Elősegíti a jobb párbeszédet
 • Scale Scrum és Agile
 • Növelje az elkötelezettséget

Jogosultság

Először is rendelkeznie kell a Scrum Alliance érvényes CSM-licencével. További követelmények a következők:

 • Végezzen el egy 2 napos minősítési tanfolyamot a Scrum Alliance partnereitől
 • Végezze el az összes tanfolyam előtti és utáni munkát
 • Minimum 12 hónap Scrum Master munkatapasztalat

Tanúsítási díjak

A tanúsítás költsége nem nyilvános. Fel kell iratkoznia egy tanfolyamra, amely 600–1500 dollárba kerülhet, beleértve a vizsgadíjat.

Érvényesség

A tanúsítvány két évig érvényes. Ebben az időszakban 30 SEU-t kell szereznie, és 175 dolláros újratanúsítási díjat kell fizetnie a licenc érvényességének meghosszabbításához.

Minősített Scrum Professional ScrumMaster

Vizsga áttekintése

A fent leírt első és második szintű minősítő kurzusokhoz hasonlóan ez is egy online teszt. A vizsgadolgozat a következőkben teszteli kompetenciáit:

 • Lean, Agile és Scrum
 • Scrum Master alapkompetenciák
 • A Scrum csapat szolgálata
 • Szolgáltatás a termék tulajdonosának
 • Szervezet szolgáltatása
 • Advanced Scrum Mastery

Jogosultság

A CSP SM vizsgán való megjelenéshez a következőket kell a táblázathoz hoznia:

 • Érvényes A-CSM tanúsítvány
 • Végezze el a tanúsított CSP SM tanulási tanfolyamon felvázolt kurzusmunkákat
 • Minimum 24 hónap Scrum Master tapasztalat

Tanúsítási díjak

Fel kell iratkoznia minden olyan CSP SM oktatási ajánlatra, amely a Scrum Alliance partnere. A tanfolyam díja 1400 és 2000 dollár között változik a tanúsítási díjjal együtt.

Érvényesség

Ha kifizeti a 250 dolláros megújítási költséget, és az elmúlt két évben 40 SEU-t keres, a Scrum Alliance újra minősíti Önt a CSP SM-vel.

Scrum kezdőknek + Scrum Master minősítés előkészítése: Udemy

Ez Udemy tanfolyam az egyik legnépszerűbb online tanfolyam a legújabb Scrum Guide alapján. Meg kell találnia a Scrum.org által a Professional Scrum Master (PSM) minősítéshez szükséges összes tananyagot és információt.

  A Sparklines használata a Google Táblázatokban

A tanfolyam kiterjed:

 • Felkészítő anyagok a Scrum Master akkreditációhoz
 • Előkészítő anyagok az Agilis tanúsításhoz
 • Tesztelje Scrum képességeit
 • A teljes Scrum keretrendszer
 • Technikai adósság-, sebesség- és leégési diagramok

A tanfolyam alkalmas a Scrum Alliance által működtetett Certified ScrumMaster (CSM) minősítésre is. Ezenkívül a Scrum keretrendszert követő vezető vállalkozások, például az Eventbrite, a Nasdaq, a box, a NetApp és a Volkswagen kínálják ezt az online tanfolyamot alkalmazottaiknak.

Professzionális Scrum Master Minősítési Tanfolyam: Whizlabs

A Professional Scrum Master I. szintű képesítést jelöltek számára egy másik érdemes kurzus ez a különféle tesztpapírok gyűjteménye. Fúvósok. Kapsz egy ingyenes próba-gyakorló papírt 80 kérdéshez az értékeléshez. Ha tetszik, amit lát, megvásárolhatja a tanfolyamot, hogy hozzáférjen a többi prémium gyakorlati papírhoz.

Ez egy kötelező kérdésbank azok számára, akik szeretnék megszerezni a Scrum minősítések, például a CSM és a PSM I elsődleges szintjét. A kérdések olyan Scrum-kompetenciákra vonatkoznak, mint a csapat egyéni szintű fejlesztése, professzionális termékfejlesztés és szállítás minden sprintnél, termékek kezelése agilis környezet stb.

Scrum Master minősítő vizsgára felkészítés: Coursera

Kipróbálhatja ezt a Coursera-t tanfolyam CSM vizsgára előkészítése, mivel a Scrum Szövetség tantervének szentelték. Érdemes elvégezni a Scrum Master Certification specializációs tanfolyamot is ugyanazon a platformon, hogy megértse az alapvető Scrum keretrendszert.

Ez egy 2 hetes tanfolyam, amely az első héten 3 órás CSM vizsgára való felkészítéssel kezdődik. A 2. héten a kurzusmunka 4 órán keresztül fedi le a Scrum szerepeket, eseményeket és tárgyakat. Mindkét részben rengeteg videót, olvasnivalót és kvízt találsz a Scrum alapjainak elsajátításához.

Sőt, a kurzushoz anyagi támogatás is jár, és akkor jelentkezhetsz rá, ha megfelelsz meghatározott alkalmassági követelményeknek. És végül, a kurzus kiválóan alkalmas a munkahelyi vezetőknek és mérnököknek, akik előnyben részesítik az önálló tanulási kurzusokat az oktató által vezetett tanfolyamokkal szemben.

Certified ScrumMaster (CSM) Tanúsító Képzés: Edureka

Ez Edureka tanfolyam végigvezeti Önt a CSM-tanúsítvány zökkenőmentes átadásához szükséges kompetenciákon. Ez egy oktató által vezetett osztálytermi kurzus. Ezért be kell ütemeznie a kurzusra való megjelenését, és részt kell vennie rajta, hogy megtanulja a Scrum keretrendszert, megkapja a tanfolyami munka nyomtatott példányát, valamint PDU-kat és SEU-kat.

A tanfolyam tananyaga tartalmazza:

 • Agilis és Scrum áttekintése
 • A három szerep a Scrumban
 • Scrum ceremóniák
 • Napi Scrum és Sprint retrospektív
 • A kész (DoD) és az elfogadási kritériumok meghatározása
 • Terméktervezés stb.

A szakmai fejlesztési egységek (PDU) és a Scrum oktatási egységek (SEU) kötelezőek azok számára, akik már rendelkeznek a CSM tanúsítvánnyal, és meg akarják őrizni az érvényességet.

Minősített ScrumMaster Tanúsítási Tanfolyam: Simplilearn

Ha szeretne részt venni egy tantermi tanfolyamon a közelgő CSM minősítés megszerzéséhez, de nem szeretne személyes órákon részt venni, ez Simplelearn természetesen a helyes választás. Gyakorlatilag bárhonnan részt vehet az órán. Ezenkívül a tanfolyami munka csak két napig tart, 8 órában.

Ez a CSM akkreditációs képzés áttekinti az Agilis Projektmenedzsment Scrum keretrendszerét. Így Ön készen áll arra, hogy a Scrum Szövetség által támogatott CSM legyen. A tanfolyami munka magában foglal 2 éves Scrum Alliance tagságot, CSM vizsgadíjat, 20 PDU-t és 16 SEU-t.

Végső szavak

Eddig a Scrum Master minősítés alapjain, típusain, a tesztek áttekintésén és néhány online tanfolyamon mentél keresztül, hogy elindulhass a Scrum Master felé vezető úton. Próbálja ki ezen erőforrások bármelyikét, és frissítse vezetői készségeit és karrierjét.

Érdekelheti a Kanban vs. Scrum: különbségek című könyv is.