Hogyan sajátíts el egy dalt: Útmutató kezdőknek

Míg gyakran a szakosodott mastering mérnökök produkálják a legjobb eredményeket, bárki tud tisztességes mestert készíteni, ha ismeri a mastering alapfogalmait és céljait. Végigmegyünk a kiadáshoz szükséges szám elsajátításának alapvető lépésein és eszközein, eltávolítva a rejtélyt a folyamatból és a kapcsolódó szakkifejezésekből.

Mi az Audio Mastering?

A mastering az utolsó utómunkálati lépés egy szám vagy album életciklusában, és egy szám keverése utáni lépés a zenei gyártási folyamatban. Úgy írható le, mint az a szakasz, ahol az utolsó simításokat a tónus- és hangerőszinteken, a hangzási következetlenségeken és az általános zeneiségen alkalmazzák.

A zenei gyártás minden szakasza közül a mastering a legfinomabb. Speciális eszközök, például EQ-k, sztereó erősítők és kompresszorok használatával a mastering mérnökök megpróbálják kiemelni a keverék tulajdonságait, miközben kikerekítik a zavaró jellemzőket.

A mastering folyamat fő, az arcodba kerülő eleme a zeneszám általános hangosságának igazítása. A mix hangerejét addig emeljük, amíg el nem éri az iparági szabványnak megfelelő szintet – a streaming platformokon hallható számokat.

Az elsajátítás első lépése

A mastering akkor kezdődik, amikor a mixed egészét egyetlen hangfájlba helyezted, és egy új munkamenetbe helyezted a választott DAW-ban. A mastering leegyszerűsödik, ha jó minőségű keverést készített. A mixben javítható hibákat ott kell javítani; nem a gazdádban.

Az életed könnyebbé válik, ha hagysz némi mozgásteret a keverési munkamenetben (amikor a sztereó kimeneti csatorna értéke nem haladja meg a -4 és -6 dB közötti értéket). Ez nem csak a vágási problémák elkerülését teszi lehetővé, hanem lehetővé teszi az összeadó EQ szerkesztések és egyéb olyan változtatások alkalmazását, amelyek növelhetik az általános szintet.

  Hogyan készítsünk téglákat a Minecraftban

Mielőtt rohanna egy csomó bővítmény elhelyezésével, hallgassa végig a számot. Ha van referenciaszámod, amellyel összehasonlíthatod, hallgasd meg őket is. Ez segít megalapozott döntéseket hozni arról, hogy milyen mastering beépülő modulokat használjon és hogyan.

Biztosítsa a pálya tiszta kezdetét és végét

Az első átjátszások után egy jó kezdeti feladat az, hogy egyértelműen kezdje és fejezze be a pályát. Bár a hangfájl eleje és vége már viszonylag egyértelmű lehet, a mastering pontos precizitást igényel.

Ehhez hozzon létre egy műsorszámot a fő csatornasávból, és engedélyezze az automatizálást. Ezután automatizálja a zeneszám elején és végén a hangerőt. Ha nem biztos benne, hogyan kell ezt megtenni, nézze meg, hogyan használhatja az automatizálást a DAW-ban. Próbáld meg követni a számod tempóját és stílusát, hogy ne okozz semmilyen hangzavart.

Ez segít elkerülni a túlzott sziszegést és egyéb hangokat, amelyek akkor jelenhetnek meg, ha a mastering folyamat végén megnöveli a hangerőt. A kezdetek és a végek emlékezetesek, ezért próbálja meg ezeket a területeket helyesen kialakítani.

Javítsa pályáját additív és szubtraktív EQ-val

Most itt az ideje, hogy belemerüljön a pálya testébe, és megnézze, javíthatja-e azt finom EQ-kiemelésekkel vagy -vágásokkal. Nézze meg, hogyan használhatja az EQ-kat és a szűrőket, ha fel szeretné frissíteni ezt a területet.

Segít megvizsgálni a vizuális analizátort, amelyet a legtöbb EQ mutat, mivel bizonyos frekvenciatartományokban túl keveset vagy túl sokat tud feltárni. Hasonlóképpen azt is láthatja, hogy a referenciasáv nagyobb mértékben jelen van a mély- és mélyhangfrekvenciákban; így ott kipróbálhat néhány EQ-kiemelést.

Különböző EQ bővítmények specializálódtak a különböző frekvenciatartományok felerősítésére/vágására mastering során. Például előfordulhat, hogy a PuigTec EQ-k működnek a legjobban az alacsony frekvenciák erősítésére, és más EQ eszközök a legjobbak a magas frekvenciákhoz. A kulcs a kísérletezés.

  A Chromebook helyreállítása

Próbáljon ki egy 0,5-2,5 dB-es 30-40 Hz körüli erősítést, hogy nagyobb jelenlétet biztosítson a dobjainak. Kísérletezzen körülbelül 15 kHz-es erősítéssel, hogy némi levegőt és fényt adjon énekéhez és összhangjához.

Ezzel szemben előfordulhat, hogy egy bizonyos frekvenciatartományban túl sok dübörgő/durva jelenlétet talál. Próbáljon meg egy eltúlzott vágást, mielőtt megpróbálná megtalálni a középutat a túl sok és a túl kevés kivonó EQ között.

Használjon többsávos kompresszort

A többsávos kompresszorok lehetővé teszik különböző tömörítési arányok alkalmazását a különböző frekvenciasávokon. Általában a többsávos kompresszorok jó ötlet, ha túl sokat hall egy adott frekvenciatartományban; pl. a low- vagy high-end.

Legyen óvatos, amikor tömörítést alkalmaz, mivel a túl sok életet veszíthet egy dinamikus, zenei keverékből. A kompresszorok felfrissítéséhez nézze meg a tömörítő beépülő modulok használatát.

Alkalmazzon Stereo Enhancert

A sztereó-javító beépülő modulok nagyszerű módja annak, hogy finomítsunk egy zeneszámon, amelyet különösen a fejhallgató-hallgatók értékelni fognak.

Úgy működnek, hogy növelik a bal és jobb csatorna közötti különbséget, ami viszont fokozza a sztereó hatást. Próbáljon ki egy sztereó képalkotó beépülő modult, hogy bővítse a keverékét. Az extrém használat az egész mestert összezavarja, ezért keressen finom alkalmazásokat, hogy megtalálja a megfelelő helyet.

Használja a korlátozást és a mérést

A limiterek és a mérő bővítmények lehetővé teszik, hogy pontosan megfeleljen a modern zeneipar hangerejének. Nézzük meg, hogyan működnek, és mi ez a szint.

Mérési beépülő modulok

A mérőeszközök pontos értékeket adnak az olyan dolgokhoz, mint a LUFS, RMS, Peak és True Peak. A True Peak és a Peak jelenti a maximális szintet egy adott időpontban (a True Peak pontosabb).

A LUFS az átlagos (más néven integrált) hangerőt jelenti az idő függvényében, a hangosság emberi észlelése alapján. Az RMS ugyanazt jelenti, de az átlagos teljesítményjelen alapul. A szintek mérésének iparági szabványa a LUFS.

  21 TF kártya a fényképezőgéphez és egyéb eszközökhöz

Manapság az olyan streaming platformok, mint a Spotify, a -14 LUFS-t határozzák meg maximális szintként. Továbbra is készíthet olyan mastert, amely eléri a -11 LUFS-t, de a Spotify automatikusan -14 LUFS-re csökkenti; így minden zenéjük szinten szabványosított.

Válasszon egy egész egész célt -10 és -14 LUFS között a mestere számára, és használja a korlátozót annak eléréséhez. Ne felejtse el alaphelyzetbe állítani a mérési beépülő modult minden alkalommal, amikor újraindítja a nyomvonalat.

Korlátozók

A limiterek alapvetően extrém kompresszorok. Ezeket falkompresszoroknak is nevezik, mivel teljesen megakadályozzák, hogy a szint túllépjen egy meghatározott hangerőt (pl. 0 dB), ezáltal elkerülhető a levágás. Ezzel a funkcióval párosul az a képességük, hogy növeljék a pálya erősítését.

Használja a limitert párhuzamosan a mérési beépülő modullal, amíg a pálya lejátszása meg nem hozza a kívánt LUFS-t (pl. -10 LUFS). Hajtsa túl erősen a limitert, és tönkreteheti a zeneszám zeneiségét. Találja meg azt az édes pontot, ahol a hangminőség megmarad, miközben az általános szint eléri a kívánt LUFS-t.

Hallgassa meg a végeredményt több eszközön

A mastering utolsó lépése, hogy meghallgatja az eredményt több elektronikus eszközön; pl. a hangszórókat, a számítógépet és a telefont. Egy jó mester olyan számot készít, amely bármilyen hangrendszeren nagyszerűen szól.

Míg a mesterséges intelligencia káros parancsikonokhoz vezethet, az AI keverő és mastering eszközök hasznos referenciákat kínálhatnak, amelyekből tanulni lehet.

Hozzon létre egy kiadásra kész számot

Miután meggyőződött arról, hogy minden tőle telhetőt megtett a mixben, ugráljon rá, és töltsön be egy új munkamenetet a masteringhez. Tervezze meg a precíz elejét és végét, és alkalmazzon finom additív és kivonó EQ szerkesztéseket. Használjon többsávos tömörítést, ha szükséges, és sztereójavító eszközöket a nagyobb szélesség érdekében.

Ezután használja a limiter és metering plugineket, hogy versenyképes hangerőszintet érjen el a hangminőség feláldozása nélkül. Adjon hozzá néhány utolsó ellenőrzést a különböző hangrendszereken, és a szám készen áll a terjesztésre.